Οι Απόκριες των μαθητικών μου χρόνων

Γεννήθηκα στην Κόνιτσα, αλλά συνειδητοποίησα τον κόσμο στο καθαρά αγροτικό περιβάλλον του Αμαράντου, ενός χωριού κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα χτισμένου σε υψόμετρο 900 μέτρων, όπου τελείωσα το δημοτικό σχολείο. Εκεί, στο συνοικισμό Ράχη του χωριού, με θέα προς τον Σμόλικα και την Τύμφη που σου κόβει την ανάσα, πέρασα τα χρόνια που διαμορφώνεται ο άνθρωπος, μέσα στην άγρια φύση και τα πλάσματά της. Εκεί, αγάπησα και τον καιρό, με πρώτο δάσκαλο στην πρόγνωση τον αείμνηστο παππού μου. Τα καλοκαίρια αλλά και τους χειμώνες το σπίτι δεν μας κρατούσε ούτε ώρα. Όταν δεν είχαμε σχολείο, το επισκεπτόμασταν μόνο όταν πεινούσαμε και τα βράδια μανάδες και γιαγιάδες μάς έψαχναν στα αλώνια και τα σοκάκια και με τα χίλια ζόρια μάς μάζευαν στο σπίτι.


Όλες οι γιορτές του χρόνου είχαν τη μαγεία τους και τα έθιμα τηρούνταν με θρησκευτική ευλάβεια από όλους. Τις Απόκριες εμείς τα παιδιά συνήθως δεν ντυνόμασταν μασκαράδες, αλλά μόλις έμπαινε το τριώδιο, είχαμε δουλειά να κάνουμε. Έπρεπε να πάμε να κόψουμε κέδρα που τα παιδιά κάθε μαχαλά (συνοικισμού) συγκέντρωναν σε συγκριμένο μέρος και τα έκαιγαν με πανηγυρικό τρόπο το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς (τα περίφημα τζουτζουνίδια, λέξη ηχομιμητική ή σλαβικής προέλευσης). Όταν δεν είχαμε σχολείο, με τσεκούρια -πώς μας άφηναν παιδιά του δημοτικού να τα πάρουμε οι μανάδες μας δεν το έχω ακόμα καταλάβει- πηγαίναμε στο δάσος κόβαμε τα κέδρα και με πολύ κόπο τα σέρναμε ως το χωριό. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παιδιών του κάθε μαχαλά να μαζέψουν τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα κέδρα ήταν μεγάλος και δεν έλειπαν οι καταδρομικές επιχειρήσεις από τον έναν μαχαλά στον άλλον με σκοπό το κλέψιμο. Ο πετροπόλεμος ήταν συχνά αναπόφευκτος και δεν ήταν λίγες οι φορές που μάτωναν κεφάλια. Μερικές φορές τσακωνόμασταν και μεταξύ μας και σε μια τέτοια περίπτωση βάλαμε φωτιά στα κέδρα μία εβδομάδα νωρίτερα. Όλο το χωριό αναστατώθηκε κι εμείς σαν βρεγμένες γάτες εξαφανιστήκαμε.

Από τις Απόκριες των γυμνασιακών μου χρόνων στην Κόνιτσα, θυμάμαι ότι ντυνόμασταν μασκαράδες και τη βρίσκαμε όταν επισκεπτόμασταν τα σπίτια των καθηγητών μας. Κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες λέγαμε και κάναμε πράγματα που ούτε κατά διάνοια τολμούσαμε να κάνουμε τις άλλες μέρες του χρόνου. Εκείνοι, σοβαροί πάντα και μετρημένοι, έριχναν νερό στο κρασί τους, χωρίς να εγκαταλείπουν την προσπάθεια να μαντέψουν ποιοι από τους πιο ζωηρούς ήταν πίσω από τις μάσκες. Κατά τα άλλα, το καρναβάλι της Κόνιτσας, αν και μικρό, ήταν όμορφο, χάρη στις προσπάθειες ορισμένων Κονιτσιωτών που μετά τα Χριστούγεννα άφηναν τις δουλειές τους και ασχολούνταν με την προετοιμασία του. Οι εκδηλώσεις στη μικρή μας πόλη έκλειναν με το κάψιμο του έλατου (βλέπε φωτογραφία) αρχικά στην κεντρική πλατεία και μετά στο Περιβόλι της Πάνω Κόνιτσας.

Καλό τριήμερο, φίλοι μου

63 σχόλια:

  1. Αξέχαστη ανάμνηση! Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε νά είστε καλά.Καλο τριήμερο κ καλή σαρακοστή σέ εσάς κ την οικογένεια σας!Καλημέρα σέ όλους! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο Δρυμό Θεσσαλονίκης, μέχρι και πριν από περιπου 25 χρόνια όταν ήταν πραγματικά χωριό, όλη την εβδομάδα πριν την Κυριακή της Απόκρεω, οι περισσότεροι κάτοικοι χωρισμένοι σε παρέες (τα παιδιά από την Δευτέρα ως την Πέμπτη και οι ενήλικες την Παρασκευή και το Σάββατο), μασκαρεμένοι με οτιδήποτε μπορούσε να αλλοιώσει την εμφάνιση τους, (συνήθως με ρούχα παππούδων και γιαγιάδων που είχαν αποβιώσει , και με παλιά είδη προικός), κάθε βράδυ είτε περιφέρονταν στους δρόμους του χωριού και πειράζονταν λεκτικά μεταξύ τους, είτε έμπαιναν από σπίτι σε σπίτι. Εκεί πως είπατε και εσείς, ο σκοπός ήταν να αναγνωριστούν τα καρναβάλια(και όχι μασκαράδες) ή να πεισθούν να βγάλουν τις “προσωπίδες” (μάσκες) με το δέλεαρ διάφορων κερασμάτων(συνήθως αλκοόλ).
    Ακόμη θυμάμαι νοσταλγικά την απαίσια μυρωδιά της ναφθαλίνης και του μπαούλου από αυτά που φορούσαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με το παρόν μαύρο και το μέλλον σκοτεινό είπα με τη σημερινή ανάρτηση να γυρίσω για λίγο στο παρελθόν και μέσα από αυτό να θυμίσω στον εαυτό μου και σε σας ότι οι μέρες αυτές είναι γιορτινές και στο χέρι μας είναι να μην περάσουν χωρίς καθόλου να μας αγγίξουν.
    Αυτή η δραπέτευση έγινε αναγκαία γιατί ο πόλεμος με τις εκατόμβες των νεκρών και η προδιαγεγραμμένη τύχη της Ουκρανίας (γιατί έχω την εντύπωση ότι τα βουβάλια τα έχουν ήδη βρει μεταξύ τους και νοιάζονται για τα βατράχια μόνο για το θεαθήναι;) με θλίβουν αφάνταστα και με εξοργίζουν. Παράλληλα, στη χώρα μας η φτώχεια που καλπάζει έχει γεμίσει με αγωνία και ανασφάλεια πολλούς συμπατριώτες μας που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Ακόμα και αν σήμερα κάποιοι από μας τα κουτσοβολεύουμε, δεν ξέρουμε αν αυτό θα ισχύει μετά από λίγο καιρό.
    Με το χειμώνα ακόμα κατσικωμένο στην περιοχή μας, η μιζέρια στην κατανάλωση ρεύματος, πετρελαίου ή αερίου βασιλεύει και η αγωνία σε πολλούς αγρότες για την τύχη της παραγωγής τους μεγαλώνει. Πώς, λοιπόν, να μιλήσεις για χιόνια και πάγους που έρχονται να κάνουν τη ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη;
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καραβατακης Αντώνιος5 Μαρτίου 2022 στις 8:21 μ.μ.

      Καλησπέρα Δάσκαλε, καλές απόκριες κ καλή σαρακοστή σας εύχομαι,τα καλύτερα από καρδιάς. Πόσο δίκαιο έχετε,σε αυτά που λέτε.Ο μέσος Έλληνας στενάζει καθημερινά από τις υποχρεώσεις που έχει. Ειλικρινά κανείς δεν ξέρει που θα πάει αυτή η κατάσταση.Στα του καιρού, από Τετάρτη, τι είναι αυτό που μας έρχεται; Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες βλέπω, ακόμη κ εδώ Μυτιλήνη. Ελπίζω να αποφύγουμε σε αυτή την φάση, ισχυρούς παγετούς.

      Διαγραφή
  4. Περασμένα μεγαλεία που δηιγώντας τα να κλαις! Δυστυχώς ζούμε στην εποχή της απόλυτης μιζέριας. Οικονομική κρίση, αρρώστιες και πολεμικές ιαχές...Για να γλυτώσει κάνεις από όλη αυτή την κατάσταση, πρέπει να κλείσει τα πάντα και να ζήσει ελεύθερος στην φύση. Μπορεί όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχετε δίκιο και στα δύο. Ποιος να μου το έλεγε ότι θα ερχόταν η ώρα που δε θα ήθελα να χιονίσει, όπως φαίνεται ότι θα γίνει, επειδή μόλις έδωσα 200 € για το ρεύμα του προηγούμενου μήνα; Όσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η μελέτη και μόνο του διαλόγου Αθηναίων - Μηλίων το 416 π.Χ, όπως μας τον παραθέτει ο Θουκυδίδης, αρκεί για να καταλάβουμε πού θα καταλήξει η χώρα αυτή.

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σε όλους κ καλή Σαρακοστή με υγεία. Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σας κύριε Ζιακοπουλε.
    Ευχαριστούμε πολύ για όλα δάσκαλε, τόσο για την γνώση που μας δίνετε απλόχερα σχετικά με την επιστήμη της μετεωρολογίας όσο καί για την ιστορική αναδρομή γύρω από τίς παραδόσεις καί την ιστορία της χώρας μας.Μα πάνω από όλα σάς ευχαριστούμε για την ανθρωπιά σάς πράγμα σπάνιο πλέον όσο καί τά χιόνια της Αθήνας που η αγάπη για το φαινόμενο μας κάνει να ξεχνάμε με απαράδεκτο τρόπο πολλές φορές τα σοβαρά προβλήματα που φέρνουν!! Καλή συνέχεια στο έργο σας δάσκαλε!! Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιάννης από Μυτιλήνη5 Μαρτίου 2022 στις 11:57 π.μ.

    Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε για τις ωραίες αναμνήσεις των παιδικών σας χρόνων!! Ήταν σίγουρα πιο αγνά σε σχέση με τώρα... Καλημέρα από Ζωγράφου! καλή Σαρακοστή και καλό Στάδιο σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σας κ.Ζιακοπουλε...έχω καταγωγή από Μπουραζανι.Μου θυμίσατε τα όμορφα παιδικα μου χρόνια κ τα καλοκαίρια που πήγαινα στους παππούδες μου και πίναμε το αγιο νερό από τις πηγές μέσα στο πράσινο και την γαλήνη τις φύσης μακριά από την φασαρία και τα άγχη των Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κυριε Ζιακόπουλε...γιατί δεν λέτε το δούλεμα που έτρωγε ο μαχαλάς..που δεν είχε καλό "ψυλλο"...ουσιαστικά οι φωτιές ...των αποκρεών ηταν...το ξορκισμα του κακκού...που στην εν λόγω περίπτωση ειναι ο χειμώνας...η φωτιά το τραγούδι και η χαρά οπως και οι φωτιές των χριστουγέννων δεν ειναι τπτ αλλο από την απάντση της ζωής απέναντι στον θάνατο και την μιζέρια...και για να γίνω και λίγο cult στην στο βόιο ο παπάς η ηταν κρυμένος. στο σπιτι ..απο αυτά που άκουγε η εμπεναι πρωτος στο χορό και τραγουδούσε ηθελε δεν ηθελε..."ο παππάς από την γκούρα..που είχε..." δεν τα γ΄ραφω τα υπόλοιπα,,,,"θωμάς¨"

    κατά τα λοιπά εχουμε και ενα κλέφτικο που λεει με γέλασε η ανοιξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυστυχώς παιδιά και εγώ όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι, που η δουλειά μας είναι στη φύση, και ανεβαίνω στο βουνό σχεδόν καθημερινά, το άγχος της επιβίωσης με κυνηγάει.
    Για τον μέσο πολίτη η επιβίωση είναι πολύ δύσκολη.Θελω να πιστεύω ότι τα μεγάλα κεφάλια που κυβερνούν τον κόσμο παγκόσμια, θα πρέπει να κοιτάξουν και ποιο χαμηλά τον κόσμο που περνά δύσκολα.
    Καλή Αποκριά σε όλους και καλή Σαρακοστή.Καλη προσευχή, μετάνοια και πνευματική νηστεία.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άλλος ένας χιονιάς ανατολικός έρχεται; Εμείς εδώ στα Γιάννενα εφοδιαζόμαστε με γυαλιά ηλίου και πάμε να κάψουμε τζαμαλες..Μάκης Γιάννενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην στεναχωριέσαι φίλε,να χαιρόμαστε το κρύο που τρώμε γιατι τα χιονοδρομικα μας θα έχουν χιόνι μέχρι το Πάσχα.Λεφτα και υγεία να έχουμε να χαιρόμαστε τα..χιονοδρομικά🤡

      Διαγραφή
  13. Με την ευκαιρία της πολύ όμορφης αναδρομής του κ. Ζιακόπουλου, να τονίσω ότι τις ομορφιές που έχουμε ζήσει στην παιδική κι όχι μόνο, ηλικία τις κρατάμε φυλαχτό στις δύσκολες, γυμνές και αποστερημένες ημέρες του "χειμώνα" που μας επιβάλλουν να περνάμε. Πολύ σύντομα θα γίνει ορατή μεγάλη ανατροπή για το καλό της ανθρωπότητας. Από κει και πέρα όλη η ομορφιά που φυλάξαμε μέσα μας σε αναμνήσεις, θα χαράξει νέους δρόμους ανθρώπινους, ζεστούς και δημιουργικούς! Λίγη υπομονή ακόμη "και τούτη την Άνοιξη, ραγιάδες ραγιάδες...". Παρεμπιπτόντως, η πολική δίνη δείχνει να ξεκόβει και να βολτάρει προς Μεσόγειο μεριά. Το τελευταίο άσπρισμα;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απίστευτο γέλιο μου προκάλεσε το γεγονός ότι ανάψατε τα κέδρα στις μικρές Αποκριές και το κάνατε Κούγκι. Καλή Σαρακοστή με υγεία σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πατρίδα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια και οι παιδικές μας αναμνήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακριβώς Θάνο, αυτός είναι ο ΟΡΙΣΜΟΣ της πατρίδας για τον καθένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το καταφύγιο στα 1700μ.στον Κόζιακα είναι μισοθαμενο.Βλεπω πώς αν ρίξει και τα χιόνια που φαίνονται αυτην την εβδομάδα,θα θαφτεί ολόκληρο.Ηδη επικρατεί χιονοθυελα σε κείνο το σημείο.
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έντονα έχουν χαραχτεί στην μνήμη μου οι Απόκριες το 1981 που ήμουν 6 ετών όσο είναι τώρα η κόρη μου. Με το διαμέρισμα μάς χτυπημένο από τον Εγκέλαδο των μεγάλων σεισμών στις Αλκυονίδες, βρισκόμασταν οικογενειακά σε μια μπλέ σκηνή στημένη πρόχειρα σε ένα πάρκο δίπλα σε πολλές άλλες.
    Εκεί με την ανεμελιά του παιδιού, ντυμένος Ζορό θυμάμαι να παίζω με τα παιδιά των γειτονικών σκηνών.
    Δεν θυμάμαι τις καιρικές συνθήκες εκείνες τις ημέρες.

    Ευτυχώς παρά τις μερικές ζημιές τελικώς, το διαμέρισμα κρίθηκε κατάλληλο και έτσι έστω και μετά φόβου των γονέων μας επιστρέψαμε στην εστία μας.

    Και μια και αναφέρομαι σε εκείνη τη χρονική περίοδο, να πω πως ακόμα θυμάμαι μελαγχολικά το κλασικό σήμα ειδήσεων της ΕΡΤ όπου παρακολουθούσαμε τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων (σε ασπρόμαυρη συσκευή βεβαίως, βεβαίως) ενώ ακολουθούσε το δελτίο καιρού που τόσο αγάπησα στην πορεία.

    Άλλες εποχές, αλλά υπήρχε κάποια ποιότητα και σοβαρότητα στο όλο δελτίο ειδήσεων, από την αρχή ως το τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ώρα του σεισμού μόλις είχα επιστρέψει από εκδρομή στο Πήλιο, Μακρυνίτσα και Χάνια. Δεν έχω ξαναδεί τόσο πολύ χιόνι στη ζωή μου. Στα Χάνια είχει θάψει τις διόροφες ταβέρνες και είχαν ανοίξει μια στενή δίοδο στο χιόνι για να μπαίνεις μέσα. Γύρω στα 4-5 μέτρα το χιόνι. Εξωπραγματικές εικόνες...

      Διαγραφή
  19. Κυριακη Τυρινης τι γιορτάζει/μας υπενθυμιζει η Εκκλησία..

    Η τέταρτη Κυριακή του Τριωδίου είναι αφιερωμένη στην εκδίωξη των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο της τρυφής.Η ενθύμηση του Αδαμιαίου θρήνου αυτή την ημέρα υπήρξε επιβεβλημένη από την Εκκλησία μας. Από την επόμενη ημέρα αρχίζει η αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ο σκληρός αγώνας κατά των ψυχοκτόνων παθών μας. Οι Προπάτορές μας αποτελούν πολύ καλό παράδειγμα συνετισμού μας.
    Η λαιμαργία τους, να φάνε από τον καρπό του απαγορευμένου δένδρου της Εδέμ, τους οδήγησε στην απώλεια. Η πολύμορφη νηστεία η δική μας και η άσκηση των αρετών, μας φέρνει στην ουρανοδρόμο πορεία για να συναντήσουμε ξανά το Θεό. Ο θρήνος ο δικός μας δεν είναι (δεν θα πρέπει να είναι) ωφελιμιστικός, όπως των πρωτοπλάστων, αλλά οντολογική συντριβή και μετάνοια για την αμαρτωλότητά μας. Είναι το μόνο αντίδοτο για την ύβρη μας απέναντι στο Θεό και ο μόνος τρόπος της σωτηρίας μας.
    Η Εδέμ βρίσκεται δίπλα μας κλεισμένη. Ο φιλάνθρωπος Θεός μας έδωσε το κλειδί να ανοίξουμε τη θύρα και να εισέλθουμε, το οποίο είναι η ειλικρινής μετάνοιά μας.
    Ας είναι ζωντανό παράδειγμά μας ο μετανοών συσταυρούμενος με τον Κύριο ληστής, ο οποίος σύμφωνα με το θαυμάσιο επίγραμμα της υμνολογίας της Μ. Παρασκευής, άνοιξε τον Παράδεισο «βαλών κλείδα το μνήσθητί μου».

    Κοντάκιον. Ήχος πλ. β’.
    Της σοφίας οδηγέ, φρονήσεως χορηγέ, των αφρόνων παιδευτά,και πτωχών υπερασπιστά, στήριξον, συνέτισον την καρδίαν μου Δέσποτα. Συ δίδου μοι λόγον, ο του Πατρός Λόγος, ιδού γαρ τα χείλη μου, ου μη κωλύσω εν τω κράζειν σοι· Ελεήμον, ελέησόν με τον παραπεσόντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Το στάδιον των αρετών ηνέωκται.Οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε.......".======Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Κάποια στιγμή οι περισσότεροι εξ ημών θα αθληθούμε εξ ανάγκης, Πέτρο.
      Τώρα, πώς γίνεται να επιτρέπονται στους αθλούμενους οι αστακομακαρονάδες και οι γαρίδες, είναι κάτι που δεν μπορώ να το... χωνέψω!

      Διαγραφή
    3. Δεν ήταν η λαιμαργία ο λόγος που δοκίμασαν τον καρπό οι πρωτόπλαστοι.. και πώς να είναι άλλωστε αφού είχαν ήδη τα πάντα προς βρώση...η πλάνη ήταν αυτή που τους οδήγησε εκεί και η παρακοή του λόγου και της εντολής του Θεού..πλανηθηκαν πιστεύοντας τον όφι όταν τους έλεγε ότι "βεβαίως δεν θέλετε αποθανει αλλά θα γίνετε ως θεοί".. και φυσικά όλο αυτό το γεγονός δεν έχει καμία σχέση και καμία σημειολογία σχετικά με την υποτιθέμενη "νηστεία"(επίθετο: νηστικός) που κάνει ο κόσμος, γιατί μιλάμε για τους πρωτόπλαστους....στα καιρικά επειδή είμαι κάτοικος Θεσσαλονίκης ένα θα πω... δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι βορειοελλαδιτης κεντροβορειος!!!

      Διαγραφή
    4. Έλα ντε!.Αυτό δεν είναι άσκηση.Είναι το στρίβειν δια της γαριδο-αστακομακαρονάδας!.==============Π.Α.

      Διαγραφή
  20. Οι Απόκριες βάζουν τα δυνατά τους να μας βγάλουν από το μαύρο ενός ακόμα απάνθρωπου πολέμου που ακολούθησε την πανδημία. Δεν βλέπω να τα καταφέρνουν, αντίθετα με τον παρατεταμένο χειμώνα που ετοιμάζεται να φέρει πολύ λευκό για να αντανακλά ο Μαρτιάτικος ήλιος και να φωτίσει τις σκοτεινές μέρες...αλήθεια δάσκαλε, τι βλέπουν τα ματάκια μας στους χάρτες των μοντέλων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε, Νώντα! Ο Σκανδιναβικός θα «φάει» πολλά μοντέλα και πολλούς μετεωρολόγους. Κάποιους δεν τους νοιάζει, αλλά ο «δάσκαλος» δεν μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Θα μιλήσει όταν πρέπει.

      Διαγραφή
    2. θα πέσουν εξω τα μοντελα και θα έχουμε ηπιοτερη εισβολή (θερμοκρασιες κ φαινόμενα) εννοείτε??

      Διαγραφή
    3. Έτσι έτσι,σωστός ο δάσκαλος.
      Αφήστε τούς βιαστικούς να προτρέχουν.
      Θα δούμε για τα ενδιαφέροντα τις επόμενες ημέρες.
      Είναι τεράστιο ρίσκο από τώρα να μιλάνε κάποιοι γιά το πού και πόσο πεδινά θα χιονίσει.

      Διαγραφή
  21. Πάνω-κάτω τα ίδια και εδώ κάτω.Μασκαρέματα και φώτιές.Το "πυρ το αείζωον".Εγω προέρχομαι και από γραμμή αρρενογονίας (4 αδέλφια αγόρια) και έτσι είχαμε το πάνω χέρι για τη συγκρότηση δυνατής ομάδας.Μετά που μεγάλωσα και έκανα δική μου οικογένεια -2 παιδιά-κατάλαβα τι γενικά πρέπει να είχε "τραβήξει",κυρίως η μάνα μου.Και πάντα αγόγγυστα και με χαμόγελο και την καλή κουβέντα.Μανούλα λατρεία,αιώνια ,μεγάλη ,ασύγκριτη αγάπη !!.
    Σχετικά με τον απάνθρωπο πόλεμο,εύχομαι οι επιδεικνύοντες "ύβριν" να υποστούν τα επίχειρα των πράξεων τους,να ακολουθήσει η "Νέμεσις" και η "Τίσις" και να έχουν την τύχη που είχαν οι υπερφίαλοι Αθηναίοι κατά τη Σικελική εκστρατεία. ==================Π.Α.

    Υ.γ. φίλε Φώτη,μέχρι τώρα,από βροχή τίποτα.Δεν ξέρω τη νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα σε όλες και όλους.Εκπληκτικός για μία ακόμη φορά ο κύριος Ζιακόπουλος,στη σημερινή ανάρτησή του για τις Απόκριες των παιδικών του χρόνων.Στα καιρικά,να αναφέρω ότι εκτός από τον ανεπανάληπτο Μάρτη του 1987,παρατεταμένη βαρυχειμωνιά με χιονόνερο και πολύ κρύο και στην πρωτεύουσα,είχαμε και τον Μάρτιο του 1998,με αποκορύφωμα την 25η Μαρτίου,όπου αν θυμάμαι καλά,τα χιόνια πολιόρκησαν και την Αθήνα.Έγραψε κάτι σχετικό για την Κορινθία ο κύριος Χρήστος,νομίζω.Ο κύριος Ζιακόπουλος,αν βρει χρόνο,θα είχε ενδιαφέρον πιστεύω να γράψει περισσότερα.Καλό υπόλοιπο τριήμερο και καλή Σαρακοστή σε όλες και όλους.Μ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τον φετινό χειμώνα που σε λίγες μέρες τελειώνει εμείς οι Γιαννιωτες είδαμε ελάχιστο χιονι στην πόλη όμως στα βουνά μας έριξε πολύ χιόνι. Όσοι έχουν λίγο ελεύθερο χρόνο το χιονι δεν είναι μακριά από την πόλη μπορούνε να φτιάξουν εκεί χιονανθρωπο τι να κάνουμε δεν μας έκανε το χατήρι να χιονίσει στις αυλές-στεγες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. φοβερο αρθρο μας ταξιδεψε. Κατι παρομοιο σαν εθιμο ειχαμε εκαι εμεις αταλαντη. Επικεψεις σε σπιτια γνωστων χωρις να μιλαμε μονο χειρονομιες και αυτοι προσπαθουσαν να μας βρουν. Αν εβρισκαν επρεπε να αποκαλυφθεις αλλιως...εφευγες μεστο μυστηριο. Τοτε βεβαια ανοιγαν τα σπιτια τους ο κσομος μεταξυ μας ειμασταν τωρα πια με την λαθρομεταναστευση αδυνατο να τηρηθει το εθιμο δυστυχως. Θυμαμαι επισης και χιονισμενες αποκριες η καθαρα δευτερα 2 με 3 φορες σιγουρα. Μια ντυμενοι μασκαραδες στο δρομο νυχτα ενω φοβιζαμε περαστικους κατα το εθιμο αφου ντυνομασταν οχι .. ομορφοι οπως τωρα μα τρομακτικοι και αποκρουστικοι ετσι ηταν το εθιμο, μας επιασε χιονοθυελλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Να είστε καλά δάσκαλε.
    Ωραία χρόνια!
    Καλό τριήμερο και καλή σαρακοστή σε όλους!
    Καλό βράδυ από το γιά άλλη μία μέρα χειμωνιάτικο και πολύ βροχερό Αγρίνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. χιονοκαταιγιδες με Τ500=-41οC , T850=-11oC στο αιγαιο στις 12/3??

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/greece/thunderstorm-composite/20220312-0000z.html
    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/greece/tempature-500mb/20220312-0000z.html
    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/greece/temperature-850hpa/20220312-0000z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ο δάσκαλος αναμονή λοιπόν..το πρωί αναφέρει χιόνια και πάγους που έρχονται το βράδυ ο Σκανδιναβικος θα φάει πολλά μοντέλα και μετεωρολογους..περιμένουμε με αγωνία ..προσωπικά ανησυχω λόγω ότι από εβδομαδα δεν ξέρω αν θα πρέπει να προβώ σε απαραίτητες γεωργικές εργασίες?Γιαννης-Χαλκιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αυτό με τον Σκανδιναβικό αντικυκλωνα που λέτε, το καταλαβαίνω. Ήθελα να ξερα, επώνυμοι Μετεωρολόγοι που βγαίνουν στην τηλεόραση και μιλάνε για παρόμοιες καταστάσεις με την Ελπίδα, δεν το βλέπουν; Δε ρωτάω φυσικά για να απαντήσετε εκ μέρους αυτών. Ρητορικό είναι το ερώτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. https://www.meteo24news.gr/2022/03/Akreo-kima-psixous-gia-tin-epoxi-tha-epireasi-tin-evropi-ke-ti-mesogio-tis-epomenes-imeres-piknes-xionoptosis-se-midenika-ipsometra.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. και ενα πολυ ωραιο αρθρο (πηγη της Κας Φραγκουλη)..

    https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar-vortex-2022-arctic-extreme-cold-snow-russia-ukraine-eastern-europe-mk/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καραβατακης Αντώνιος5 Μαρτίου 2022 στις 9:46 μ.μ.

    Μακάρι Δάσκαλε,ο Σκανδιναβικος αντικυκλωνας,να κάνει την δουλειά του,κ να αποφύγουμε τα χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. πανε και οι τζαμαλες, πανε και οι αλαγουζιες, παει και η οποια οικονομια του Ελληνα αγαπημενε Δασκαλε μας!
    τωρα εχουμε τα χαλογουιν, τα μπλακ φραιντει και τον εξισου ''συγχρονο'' τροπο για πλιατσικο στη τσεπη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλή Σαρακοστή σε όλους με υγεία ενσυναίσθηση,ειρήνη αγάπη και θάρρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Την Καλημέρα μου , καλή Κυριακή ,και καλή σαρακοστή , από το ονειρεμένο Τρόμσο. Ήπιος καιρός με θερμοκρασία πάνω από το μηδέν σε ένα κατάλευκο από τις προηγούμενες ημέρες χιονιού τοπίο. Κυνηγώντας και προσμενωντας το Βόρειο σέλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλημέρα και καλή σαρακοστή με υγεία από Χαλκιδα.Περιμενουμε ένα σημάδι του δασκάλου για το που οδηγούμαστε και για τα ευχάριστα νέα..όταν λέω ευχάριστα νέα εννοώ ότι δεν θέλω προσωπικά χιόνια τέτοια εποχή για πολλούς λόγους(κυρίως λόγω δουλειάς από αγροτική οικογένεια).Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. κύριε Ζιακόπουλε τελικά εμάς στα βόρεια ο νοτιάς μας προδίδει.και εξαφανίστηκε ..από τους χάρτες...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τις χαμηλού υψομέτρου περιοχές της Β-ΒΔ Ελλάδας ό,τι είναι να γίνει θα γίνει Τρίτη προς Τετάρτη,"Θωμά". Μετά, τα χιόνια θα είναι... σαρακοστιανά!
      Κατά τα άλλα, οι συνήθεις ύποπτοι άρχισαν να μιλούν για τον καιρό της νέας εβδομάδας σαν να είναι πολεμικοί ανταποκριτές στο Κίεβο και να κάνουν συγκρίσεις με τις μεγάλες χιονοκακοκαιρίες του παρελθόντος. Αθεράπευτα ανεύθυνοι και ανίδεοι!
      Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω κύριε Ζιακόπουλε...να σημειωθεί οτι στο βόιο γιορτάζουμε σήμερα χριστούγεννα...με 25 ποντους φρέσκο χιόνι!!"θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Και μετά ακούτε τα εξ αμάξης όλοι οι Μετεωρολόγοι, δυστυχώς. Κρίμα και άδικο. Είναι προσβάσιμα απ'όλους τα μοντέλα. Πώς θα μπορούσαν να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες άραγε;

      Διαγραφή
    4. Δάσκαλε μήπως,λέω τώρα," συμμορφούνται προς τας υποδείξεις?".Οπότε ισχύει το "αμάρτησα για το παιδί (ψωμί) μου!". ===========Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Θεωρώ μεγάλο φάουλ για σας κ.Ζιακοπουλε τις εκφράσεις σας πιο πάνω και τον άκομψο τρόπο που τοποθετηθήκατε στην τρέλα κάποιων για τα χιόνια. Δεν το περιμενα αυτό από σας ειδικά!

      Νικ.Νικ.

      Διαγραφή
    6. Αν δεν ήταν «πολεμικοί ανταποκριτές», θα μιλούσαν αλλιώτικα.
      Αν ήταν υπεύθυνοι, θα γνώριζαν ότι το κράτος έχει θεσπίσει νόμους που προβλέπουν ποιος θα εκδίδει έκτακτα δελτία για την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων της πολιτείας και του κοινού.
      Αν ήταν υπηρέτες της επιστήμης της μετεωρολογίας, θα ήταν σεμνότεροι και θα σέβονταν τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και τους πολίτες -οι οποίοι είναι ήδη αναστατωμένοι- και αν κατείχαν τη μετεωρολογία σε βάθος, θα γνώριζαν ότι μία εβδομάδα πριν δεν προβλέπονται οι μαρτιάτικες κακοκαιρίες στο βαθμό που σε κάνει να λες ότι η επικείμενη κακοκαιρία είναι συγκρίσιμη με την «Ελπίδα».

      Διαγραφή
    7. Δεν διαφωνω σε αυτα που λέτε και δεν καταλαβα απο που ορμώμενος είπατε την σκέψη σας, όμως κατ εμε δεν μου άρεσε ο τρόπος. Η πολιτική προστασία και η επισημοι φορείς εκδίδουν τα εκτακτά τους και με βάσει αυτά κινούμαστε ολοι. Αν υπάρχουν κάποιοι φίλοι του καιρου στο διαδίκτυο που εκφράζουν το τι πιστεύουν και εκτιμούν είναι αδιάφορο. Ο κόσμος ακολουθεί τους αρμόδιους, αλλά και η τρελα καποιων θεμιτή είναι!

      Διαγραφή
    8. Δεν μιλώ για φίλους του καιρού στο διαδίκτυο ούτε για ερασιτέχνες προγνώστες. Τέλος.

      Διαγραφή
  37. Όμορφες εικόνες συνάντησα στην ορεινή Αργιθεα εχθές το μεσημέρι λες και ήταν βγαλμένες από καρτ ποστάλ.
    Τα χιόνια στα ορεινά πάνω από τα 1000 μέτρα ήταν πολλά,ενώ από τα 1200-1600 ήταν απίστευτα και σε πολλά σημεία ξεπερνούσαν τα 2-2,5 μέτρα.
    Φεύγοντας μέσα σε πυκνή χιονόπτωση ο καιρός γινόταν ακόμη πιο βαρύς και σίγουρα προστέθηκαν πολλά εκατοστά φρέσκου χιονιού.
    Στον κάμπο της Θεσσαλίας το νερό ήταν πολύ και μόνο από Λάρισα έως στον Βόλο είχε μικρότερη ένταση,συνέχιζε όμως να βρέχει ποτιστικά μέχρι αργά την νύχτα(Βόλο).
    Σωστά όσα έγραψε ο δάσκαλος για όλα τα θέματα και ειδικά για τις δύσκολες συνθήκες που ζει μεγάλο ποσοστά συμπατριωτών μας,με τον καιρό συν τοις άλλοις να δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα καθώς το κόστος για την θέρμανση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
    Ελπίζω στο καλύτερο δυνατό σενάριο για όλους μας μιας και έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές και δύσκολες συνθήκες μέσα σε μεγάλα παγκόσμια γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των "βουβαλιων" όπως πολύ σωστά έγραψε και ο δάσκαλος μας,τα οποία(βουβάλια)ποσώς ενδιαφέρονται για την κατάληξη των άτυχων βατράχων.
    Καλό είναι λοιπόν να θυμηθούμε και να γυρίσουμε σε όλα όσα μας δίδαξαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας,μήπως μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται όλα όσα έρχονται μιας και μόλις αρχίζουμε να μπαίνουμε στο 2ο στάδιο των μεγάλων αλλαγών που μας επιφυλάσσουν.
    Όλα όσα ανέφερε ο φίλος δάσκαλος στην όμορφη ιστορία των παιδικών του χρονών είναι μια καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε όλα όσα χάσαμε και με δική μας ευθύνη φυσικά,αλλά που πρέπει οπωσδήποτε να ξαναβρούμε εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε καθώς εκείνοι που κινούν τα νήματα δεν δείχνουν να συγκινούνται και πολύ για εμάς και το 3ο στάδιο θα είναι σε μεγάλο βαθμό δυσκολότερο από το 2ο.
    Καλό κουράγιο σε όλους μας,να προσέχετε τους εαυτούς σας και όσους αγαπάτε.
    Καλές αποκριές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Δάσκαλε νομίζω ότι ευτιχησατε και ζήσατε εποχές δύσκολες μεν αλλά συνάμα με ωραίες στιγμές και
    ευτυχισμένες,oλα αυτά μιας άλλης εποχής ,σταματώ εδώ γιατί το σήμερα το βλέπουμε .Τώρα στα του καιρού βλέπω από Τετάρτη ψύχος για την εποχή κρύο και χιόνια για τουλάχιστον ένα 5 ήμερο ,. περιμένουμε από το δάσκαλο αναλυτική πρόγνωση.Καλη σαρακοστή Χρήστος, Όθρυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλημέρα και χρόνια πολλά. Προσηνεμιλα μυρίζει η δουλειά από προχτές χωρίς να φαίνεται σήμερα κάποια θεαματική αλλαγή προς το αντίθετο. Κατάρα και γκινια φέτος οι βορειοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Η αποκριά

    Μακριά σ' έν' άλλο κόσμο γίνηκε αυτή
    η αποκριά
    το γαϊδουράκι γύριζε μες στους έρημους δρόμους
    όπου δεν ανάπνεε κανείς
    πεθαμένα παιδιά ανέβαιναν ολοένα στον ουρανό
    κατέβαιναν μια στιγμή να πάρουν τους αετούς τους
    που τους είχαν ξεχάσει
    έπεφτε χιόνι γυάλινος χαρτοπόλεμος
    μάτωνε τις καρδιές
    μια γυναίκα γονατισμένη
    ανάστρεφε τα μάτια της σα νεκρή
    μόνο περνούσαν φάλαγγες στρατιώτες εν δυο
    εν δυο με παγωμένα δόντια

    Το βράδυ βγήκε το φεγγάρι
    αποκριάτικο
    γεμάτο μίσος
    το δέσαν και το πέταξαν στη θάλασσα
    μαχαιρωμένο
    Μακριά σ' έν' άλλο κόσμο γίνηκε αυτή
    η αποκριά.

    Μίλτος Σαχτούρης

    Αγαπημένο μου ποίημα από όταν ήμουν μαθητής Λυκείου. Γραμμένο μετά τον Εμφύλιο και για τον Εμφύλιο. Ανατριχιαστικά επίκαιρο σήμερα σε πολλά επίπεδα.

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
    - Ετέλειωσαν τα ψέματα• ο πόλεμος θα γίνει...
    - Δε ντρέπεσαι! θα έχουμε παντοτινή ειρήνη!
    - Μωρέ θα το βροντήξουμε κι ο κόσμος αν χαλάσει!
    - Αϊ! βλέπω έμοιασες και συ του φίλου μου του Βλάση.
    Μ' αυτά και άλλα ο καιρός επέρασε και πάει,
    Μ' αυτά και πιο χειρότερα και σήμερα περνάει.
    Εν τούτοις πριν ο πόλεμος τη μούρη του προβάλει
    Ιδού οπού μας έφθασε τρελό το καρναβάλι.
    Και τώρα δίχως χρήματα, φτωχοί και φουκαράδες
    Εμπρός! Ας γίνουμε λοιπόν και πάλι μασκαράδες.
    Εμπρός! Ας το γλεντήσουμε! Αν κι είναι φόβος.... - φρίκη!
    Μήπως για πάντα μείνουμε με το μασκαραλίκι!

    Εφημερίδα «Άστυ», 16.02.1886

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσε να είχε γραφτεί και χθές...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  42. Η ψυχρη εισβολη κλειδωσε! Τωρα να ειπωθει απο τωρα το ποσο θα χιονισει απλα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ! Κατα την γνωμη μου το ερχομενο ΠΣΚ υπαρχουν καλες πιθανοτητες κατα περιοδους να χιονιζει σε περιοχες ακομα και πεδινες της ανατολικης ηπειρωτικης χωρας. Σε καμια περιπτωση δεν υπαρχει συγκριση με την "ελπιδα". Δυνατη ψυχρη εισβολη προς το παρον το "σιγουρακι". Για τα αλλα απο τριτη. Καλη σαρακοστη δασκαλε και σε ολους τους φιλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Έχετε ένα μοναδικό τρόπο κύριε Ζιακόπουλε να παντρεύετε την επιστήμη με τη λαογραφία και την παράδοση.
    Καλά Κούλουμα και καλή Σαρακοστή σε όλη την παρέα, ελπίζοντας αύριο να έχουμε μια ήρεμη υπηρεσία στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολ.Προστασίας/Πυροσβεστικής, χωρίς να χρειαστεί να επέμβουμε σε κάποιο περιστατικό. Η αλήθεια είναι πως επιστρέφοντας σιγά σιγά στη κανονικότητα από το covid, ο κόσμος έχει ξεχυθεί και πολλές φορές βάζει τον εαυτό του σε περιπέτειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή