Εαρινή ισημερία ή χειμερινό ηλιοστάσιο;

Εφτάψυχος σαν την εικονιζόμενη! Στον Χορτιάτη, του Τρύφωνα


Αναζητώντας την άνοιξη, του Τρύφωνα

Στην Άγρα Λέσβου 12-3-2022, του Ιωάννη Γώγου

Πελοποννησιακές αντιθέσεις: χειμώνας στη Μεγαλόπολη 12-3-2022, του Σταύρου Παυλόπουλου

Άνοιξη στη Μεσσηνία  (στο βάθος η Καλαμάτα) 15-3-2022, του Σταύρου Παυλόπουλου

Ο κάμπος της Βέροιας 11-3-2022, του Γιώργου Τομπουλίδη

 

87 σχόλια:

  1. Ρόδου μοσκοβόλημα

    Εφέτος άγρια μ’ έδειρεν η βαρυχειμωνιά
    που μ’ έπιασε χωρίς φωτιά και μ’ ήβρε χωρίς νιάτα,
    κι ώρα την ώρα πρόσμενα να σωριαστώ βαριά
    στη χιονισμένη στράτα.

    Μα χτες καθώς με θάρρεψε το γέλιο του Μαρτιού
    και τράβηξα να ξαναβρώ τ’ αρχαία τα μονοπάτια,
    στο πρώτο μοσκοβόλημα ενός ρόδου μακρινού
    μου δάκρυσαν τα μάτια.

    Κωστής Παλαμάς (1905)

    και για την αντιγραφή
    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται ότι ανήκει και στην εποχή του ποιητή ο φετινός χειμώνας

      Διαγραφή
  2. Δώσε πόνο δάσκαλε. Ερχεται!

    Ν.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρήκες τον κατάλληλο άνθρωπό`!!!!.=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Πού να δώσω πόνο, ανώνυμε; Σε αυτούς που ξεπαγιάζουν γιατί δεν έχουν λεφτά για θέρμανση; Στους αγρότες που αγωνιούν για την παραγωγή τους; Στις μέλισσες που με μια καλοκαιρία 1 ή 2 ημερών ξεγελιούνται, βγαίνουν από τις κυψέλες τους και δεν ξαναγυρίζουν ή στα φυτά και τα δέντρα που πάνω στο ξύπνημά τους καίγονται από τον πάγο; Οι χιονόφιλοι είναι φίλοι του καιρού και αγαπούν τη φύση, αλλά οι χιονοβλαβείς και οι παγομανείς όχι!

      Διαγραφή
    3. παρόλο που ανήκω...στην κατηγορία 4 και ακόμα τούτος ο Μάρτης...θα ηταν μια ευκαιρία για μένα...να αρχισω να βάλω εναντίον της κλιματικής αλλαγής κλπ...νομίζψ οτι η κυκλοφορία εχει περάσει σε μια νεα απορύθμιση ανάλογη με αυτήν του 73-74...ενας θεός κυριολεκτικά ξέρει τι μας επιφυλάσει το κλίμα της γής...ισως να είναι και οι μαυρες τρύπες που λέγατε κυριε Ζιακόπουλε.."θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Εφόσον δεν έχουμε μπει επίσημα στην άνοιξη γιατί τα λέτε τόσο τραγικά;

      Διαγραφή
    5. Ανεπιτρεπτοι οι χαρακτηρισμοί σας κ.Ζιακόπουλε και απορώ μαζί σας. Ολοι ξέρουν ότι ο Μάρτης αρκετές φορές έχουν χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά και ο θυμόσοφος λαός μας το λέει, Μαρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης. Ξεχάσατε τις παροιμίες τώρα; Οταν όμως σε αντίστοιχους μήνες με ζέστη πχ Οκτώβριο βρίσκετε ευκαιρία να μιλάτε για κλιματικές κρίσεις. Τωρα που δεν βολεύουν τα χιονια, τα ρεκόρ ψύχους σε όλο τον πλανήτη, ειναι απορρύθμιση και οι φίλοι του χιονιού που ονομάζατε, γίναν και φρενοβλαβείς. Λες και αυτοί κανονίζουν τον καιρό. Λυπάμαι, γιατί η διάθεσή μου ήταν χιουμοριστική όπως οι φωτό που βάλατε για την εμμονή του καιρού στο κρύο σενάριο!

      Ν.Ν.

      Διαγραφή
    6. Δεν χαρακτήρισα κανέναν φρενοβλαβή. Για χιονοβλαβείς και παγομανείς έγραψα, έχοντας μάλιστα στο πίσω μέρος του μυαλού μου τη σκέψη πώς για κάποιους από σας οι συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί θα ήταν τίτλοι τιμής. Όσο για τη χρήση του όρου κλιματική κρίση, δεν καταλαβαίνω την αντίδρασή σας τη στιγμή που κατά τη γνώμη σας όλα βαίνουν καλώς με τον καιρό και το κλίμα του πλανήτη. Μπορούσατε να αδιαφορήσετε, θεωρώντας με έναν γραφικό τύπο που γέρασε και κλούβιανε!

      Διαγραφή
    7. δεν νομίζω κύριε ζιακόπουλε να υπάρχει στην κοινότητα των χιονομανών κάποια πικρία για τους χαρακτηρισμούς σας εγώ μάλιστα πλήν αυτής της ιδιότητας εχω και του αρνητή της κλιματικής αλλαγής...αλλά παραμένω θαυμαστής καθώς ..όσο και να ψάξετε οι δικιές σας αναλύσεις είναι αυτές που ξεπερνούν τις συμβατικές διαπιστώσεις διάφορων επιστημόνων και περνούν στην ουσία(ας μου βρεί καποιος εάν εχει μίλησει κανείς για μεσογειακή κυκλοφορία και αντικατάσταση της από μεσημβρινή)...ετσι προτιμώ και κανένα "αφορισμό".ετσι και αλλιως ..οι αμβρότητες δεν βοήθησαν ποτέ."θωμάς"

      Διαγραφή
    8. Κ.Ζιακοπουλε, ο Αριστοτελης ελεγε: "Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί μήτε μάτην", δλδ η φύση δεν κάνει τιποτε ουτε ατελες ουτε ματαιο!

      Διαγραφή
  3. Η επόμενη εβδομάδα θα μοιάζει χειμώνας κανονικός (για τα δεδομένα της χώρας μας) αλλά θεωρώ ότι μετά θα έρθει οριστικά η άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεχασέ το, υπάρχει και επιδόρπιο γιγάντιο για την εποχή. Καλό Πάσχα!

      Ν.Ν.

      Διαγραφή
  4. Μάλλον χειμερινό ηλιοστάσιο, καλά πάμε δάσκαλε χειμώνας συνέχεια και βλέπουμε Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φανταστικές οι φωτο, θα μου επιτρέψετε να ξεχωρίσω την πασχαλίτσα του Τρύφωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ!! Μα πάνω από όλα τον δάσκαλο για την τιμή που έκανε κ με έβαλε σ αυτό το ωραίο θέμα! Τρύφων

      Διαγραφή
  6. === " Σήμερον έαρ μυρίζει και καινή κτίσις χορεύει".
    === Αγαπητέ Νίκο δεν το γνώριζα.Πολύ τρυφερό το ποιημάτιον του Παλαμά.
    === Η πασχαλίτσα ή λαμπρίτσα στην εντομολογία ονομάζεται κοκκινελλίς η επτάστικτος .Ο φόβος και ο τρόμος της μελίγκρας.
    === Ερχονται χιόνια.Υπάρχουν 4 κατηγορίες οπαδών. 1). Οι χιονόφιλοι 2). Οι χιονολάτρεις 3). Οι χιονολάγνοι 4) Οι χιονοβλαβείς (κατά το.....φρενοβλαβείς).--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην κατηγορία 4 ανήκουν και οι παγομανείς (κατά το... πυρομανείς) Νέρωνες!

      Διαγραφή
    2. Το ένα "ατόπημα" πίσω από το άλλο κ.Ζιακόπουλε.
      Δηλαδή οι πυρομανείς εγκληματίες και οι παγομανείς-χιονομανείς χομπίστες που ηρεμούν μη συμμετέχοντας καν στην διαμόρφωση του καιρού (άλλωστε τέτοια εποχή λιώνουν ευκολότατα ό,τι και να πέσει), ένα πράγμα ίδιο για εσάς; Δεν σας καταλαβαίνω!

      Διαγραφή
  7. Παρόλο που δεν είναι κάθε χρόνο ο Μάρτης τόσο χειμωνιάτικος, ιδίως στα νοτιότερα, πιστεύω ότι για δικά μας δεδομένα στα ΒΑ,είμαστε μέσα στα καιρικα πλαίσια που αναμενουμε. Ασυνήθιστο θα ήταν να άρχιζαν από τώρα τα εικοσαρια.Κι αυτα θα έρθουν γύρω στις 20-4. (Δ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν αυτό δεν είναι κλιματική αλλαγή, τι είναι, οι υπόλοιποι Ευρώπη να έχει ξηρασία, στην Ισπανία εμφανίζονται τα χωριά από τις τεχνίτες λίμνες, στην Γερμανία έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές, και τα Βαλκάνια έχουν θερμοκρασίες Σκανδιναβίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θα το έλεγα απορρύθμιση του κλιματικού συστήματος του πλανήτη. Με την έννοια αυτή, πιο πολύ ταιριάζει ο όρος κλιματική κρίση.

      Διαγραφή
    2. θα διαφωνήσω γενικά με τον φίλο μου για ότι συμβαίνει στην δυτική Ευρώπη καθώς οι περιοχές που ανέφερε είχαν πλυμμήρες μεχρι τον Οκτώμβρη και πέρσι εναν αντικειμενικά βαρύ χειμώνα...όμως καλό είναι να σταθούμε στα λεγόμενα του κυρίου Ζιακόπουλου..και η δυνατόν όποτε μπορείτε δώστε τα χαρακτηριστικά της κλιματικής κρίσης που αναφέρετε..π.χ. οταν μας μιλήσατε για αντικατάσταση της μεσογειακής κυκλοφορίας με την μεσημβρινή..."θωμάς"

      Διαγραφή
  9. Το "persona non grata", αποτέλεσε προφητεία με λίγα λόγια. Τα χάλια μας. Θέλω να πιστεύω ότι ζημιές θα γίνουν στα φυτά αλλά μακάρι να μην επέλθει καταστροφή. Ευελπιστώ ακόμα στις χειμερινές θερμοκρασίες που δεν άφησαν τη βλάστηση να προχωρήσει πολύ. Τι να πω. Μακάρι και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προερχόμενος από οικογένεια ελαιοπαραγωγών, θυμάμαι, αν και πολύ μικρός, το Μάρτιο του 87. Μπαίνει ο πατέρας μου στο σπίτι ένα από εκείνα τα βράδια και με βλέμμα που ξεχείλιζε από πανικό, γυρνάει και λέει στη μάνα μου: καταστροφή!
    Ακόμα το θυμάμαι που έγινα 41. Μου έμεινε αυτός ο τρόμος.
    Σημειωτέον, το χωριό που μεγάλωσα, βρίσκεται στην πεδινή Ανατολική Φθιώτιδα. Το ύψος του χιονιού, έφτασε το 1 μέτρο τότε. Κόπηκε το ρεύμα και το τηλέφωνο για μέρες. Δανείστηκε ο πατέρας μου σόμπα υγραερίου, εμένα με πείραξε. Ζαλιζόμουν.
    Τι θυμήθηκα βραδιάτικα.
    Καληνύχτα σας παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι συνέβη τότε Αποστόλη.Καλά τα λες΄.Τώρα κάποιοι με....σαδιστική διάθεση και...Μεφιστοφελικό χαμόγελο επιθυμούν επανάληψη και μάλιστα σε χρόνο μεταγενέστερο του 87.Τι να πω.Υπάρχει και το "χαίρειν μετά κλαιόντων"!!.======Π.Α.

      Διαγραφή
  11. Δηλώνω χιονόφιλη από παιδί! Όμως κάθε πράγμα στον καιρό του και τώρα παγωνιά και χιόνια δεν θέλω. Δεν μπορώ προφανώς να επηρεάσω την εξέλιξη του καιρού, μπορώ όμως σκεπτόμενη την αγωνία πολλών συνανθρώπων μου, να μην χαίρομαι και να μην εύχομαι να έρθουν! Αγρότες φοβούνται για το βιος τους, μη έχοντες δεν μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους, πολλοί αγωνιούν για τις τιμές και την επάρκεια των γεωργικών προιόντων τους επόμενους μήνες, άλλοι πιο μακριά, ξεσπιτωμένοι, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και το Σιβηρικό ψύχος εκτός από τις σφαίρες και τις βόμβες! Πραγματικά απογοητεύομαι με αυτά που διαβάζω σε blog καιρόφιλων. Ευτυχώς εδώ, και προς τιμήν του κ. Ζιακόπουλου και πολλών μελών, υπάρχουν και φωνές σαν τη δική μου. Λογικευτείτε λοιπόν μερικοί γιατί το ‘χιονοβλαβείς’ είναι πολύ ήπιο! Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Σοφία, Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά να πάθω! Αν δεν είχα αποκλείσει από την ομάδα τον Βαγγέλη τον Θαλασσινό, δεν θα είχα ανάγκη επιπρόσθετης στήριξης!
    Ευχαριστώ πολύ, πάντως, παλιούς και νέους παίχτες για τη βοήθειά τους.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλημέρα σε όλους αν ήταν άλλες εποχές και υπήρχαν χρήματα και το πετρέλαιο είχε 0.80 cents και το αέριο ήταν φθηνό όπως και το ρεύμα και οι αγρότες αποζημιωνοντουσαν για τις οποίες ζημιές θα είχαν υποστεί τώρα νομίζω θα χαιρομασταν που θα έπεφτε ακόμη ένα χιόνι άρα όλα νομίζω εξαρτώνται από την οικονομια πιστεύω ο καθένας έχει το ελεύθερο να λέει την άποψη του χωρίς να προσβάλει τον άλλο και με σεβασμό στο blog και στην κοινότητα Υ. Γ κ Ζιακοπουλε μην μου κάνετε link το άλοτινες μου εποχές χαχα πλάκα κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρασε ο καιρός που δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα, φίλε μου!

      Διαγραφή
  14. Όμορφο το χιόνι, αρκεί να μην αντικαθιστά την έλλειψη ζωής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε Ζιακόπουλε...
    Κανείς σώφρων με κοινωνιοκεντρικες αποψεις ανθρωπος δεν χαιρεται και δεν παρακαλάει την δυστυχία των άλλων.
    Μιλώντας για καιρό λοιπον παντα οι ακρότητες των καιρικων φαινομενων προκαλουν προβληματα. Υπαρχει περιπτωση να χαιρεται κανεις γι αυτα αν δεν ειναι ψυχασθενής;;
    Το δεδομένο ειναι πως το τι καιρο θα κανει αυριο δεν το προγραμματίζει ο άνθρωπος.
    Επι πλεον είναι γνωστο πως το χιονι και ο παγετος προκαλει καταστροφες και δυσκολευει την καθημερινοτητα ακομη και τον Ιανουαριο να πεσει, ποσω μάλλον βέβαια τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει οτι για καποιον που χαιρεται με το χιονι δεν αντιλαμβανεται πως σε καποιους δημιουργει τεραστια προβληματα αρα δεν θα επρεπε να χαιρεται ποτέ με την προοπτική χιονοπτωσης;; Και άρα (αφού ετσι κι αλλιώς-ειτε το εύχεται είτε δεν το εύχεται-ο καιρος θα φέρει πάγο και πιθανό χιόνι) ειναι χιονοβλαβής και παγομανής κατα το πυρομανης και χαιρεται με την δυστυχια των άλλων;; Λες και αυτος δεν ανηκει στην ευρυτερη κοινωνια των αλλων και αρα δεν θα υποστει κι αυτος τις συνεπειες τής προκύπτουσας ζημιας. Τελος παντων.
    Νομιζω πως υπερβάλλεται με τους χαρακτηρισμους σας κ. Ζιακόπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «…κι έρχεται η στιγμή για ν’ αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις. Πέρασαν για πάντα οι παλιές ιδέες, οι παλιές αγάπες, οι κραυγές…»

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ ανώνυμε ας έχουμε πάντα υπόψιν μας την αρετή της"διακρίσεως".Εάν ,ύστερα από τα τελευταία,συνάγετε ως συμπέρασμα ότι ο κ. Ζιακόπουλος και κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι "όποιος αγαπά το χιόνι είναι ψυχασθενής",θα μου επιτρεψετε να πώ ότι αυτό είναι αυθαίρετο και προυποθέτει λογικά άλματα.Κατά τα άλλα ,κάθε έκφραση γνώμης είναι σεβαστή αλλά όχι κατ ανάγκην και αποδεκτή.Να είσαι καλά.=====Πέτρος Α.

      Διαγραφή
    3. Αυτό εγραψα πως υποδτηρίζει ο κ. Ζιακόπουλος; Πως όποιος αγαπάει το χιόνι είναι ψυχασθενής; Για δείξτο μου, που το εγραψα αυτο φίλε μου; Απλά τους χαρακτηρισμους του κ.Ζιακόπουλου επανελαβα: χινομανής, παγομανής κατά το χαιρέκακον του πυρομανούς. Σν και βέβαια ο χιονομαμής με την έννοια του πυρομανούς κατα τα λεγόμενα του κ. Ζιακοπουλου, όντως εννοιολογειται ως ψυχασθένεια.

      Διαγραφή
  16. Να δούμε όταν θαρθουν τα 40αρια και θα βράζουμε αν το προτιμάτε μερικοί που σας πειραξε που αποφάσισε να κάνει κρύο.ο χειμώνας είναι μεχρι τις 20!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. "Ετερον εκάτερον,κολοκύθια εις το πάτερον" ,Θανάσης Βέγγος.====Π.Α.



      Διαγραφή
    2. αν οι τιμές του ηλεκτρικού ρευματος ειναι ακομη στα υψη, τοτε και για τον καυσωνα δεν θα ειναι σωστο οι 'καυσωνοφιλοι' να χαιρονται, γιατι οι παππουδες και οι γιαγιαδες των 400 ευρω θα πεφτουν σαν τα κοτοπουλα.
      εχετε χασει (μαλλον ηθελημενα) το νοημα αυτων που εχουν γραφτει παραπανω! ειναι απαραδεκτο, οσο κι αν μας αρεσει το χιονι, να ευχομαστε να ερθει και να λεμε δημοσίως φέρε πονο, κλπ. στην υπαρχουσα κατασταση και εποχή!
      δηλαδη εμενα που μου αρέσουν οι κεραυνοι και οι καταιγιδες, μπορω να παρακαλάω να μας ερθει ενα βαρβατο medicane? αδιαφορώντας για το τι μπορεί να προκαλέσει σε καποιους, ετσι επειδή εγω γουστάρω?!

      Διαγραφή
    3. Τι διαμάντι μου στείλες βασιλη

      Διαγραφή
    4. Ναι, διότι δεν μπορείς να το προκαλέσεις.

      Διαγραφή
    5. Παρ ότι πιστευω πως ημουν απολυτα σαφης στο σχολιό μου στις 10:56 νομιζω πως εχουμε μπερδέψει την βούρτσα με την κορδέλα. Το φέρε πόνο δάσκαλε κατ αρχας ειναι άτοπο γιατι αν ερθει πόνος δεν θα τον φερει ο δασκαλος αλλά ο καιρος. Ο δασκαλος απλα θα το περιγράψει.
      Το μακάρι να μη χιονισει γιατι οι εποχες και οι συνθηκες δεν το επιτρεπουν αφηνει αδιαφορο τον καιρο. Το ίδιο ισχύει και για το μακάρι να χιονίσει.
      Χέστηκε ο καιρος για το τι γουσταρουμε εμεις.
      Αρα δεχομαστε τα πραματα οπως ερθουν με τις οποιες συνέπειες τους καλες και κακες.
      Το ότι θα φερει τετοια εποχη καταστροφες ενας παγετος ειναι αυτονοητο πως οι ζημιες θα ειναι πολλες σε ολα τα επιπεδα. Ε, και τι να κανουμε δηλαδη; Μπορουμε να κάνουμε κατι για να μην ερθει ή αν τυχει και χιονισει εξω στην αυλή μας να πενθουμε επειδη χιονισε;; Με δεδομενα τα προβληματα που θα δημιουργησει στους συνανθρωπους μας τουλαχιστον το χαιρομαστε που πεφτει.
      Ξαναλέω...το χιονομανείς κατά το χαιρέκακον του άρρωστου πυρομανούς οπως ελεχθη απ τον κ.Ζιακόπουλο ειναι υπερβολικοι χαρακτηρισμοι.

      Διαγραφή
    6. Σωστός, διότι αν είσαι πυρομανής μπορείς να βάζεις φωτιές, αν είσαι χιονομανής τι ακριβώς θα βάζεις; Χιόνια για να σβήνεις τις φωτιές ή το αντίστροφο;

      Διαγραφή
    7. να βγουμε λοιπον δημοσιως και να ευχομαστε να ερθουν σεισμοί, λιμοι και καταποντισμοί!...μια χαρα κατ' εσε αφου στην πραγματικότητα οι "ευχες" μας δεν μπορουν να τους προκαλέσουν

      Διαγραφή
    8. Ούτε αυτούς μπορείς να τους προκαλέσεις. Μπορείς να εύχεσαι ότι επιθυμείς. Ακόμα και κάποιος να σκοτώσει τον γείτονά σου. Αρκεί να μην τον σκοτώσεις εσύ, να μη συμμετέχεις εάν τον σκοτώσει ο άλλος, να μην παροτρύνεις τον άλλο να τον σκοτώσει. Κατά τα λοιπά ας έρθουν σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί. Έχεις μπερδέψει πράγματι τη βούρτσα.

      Διαγραφή
  17. Κανείς,πιστεύω,που αγαπάει τον καιρό δεν θέλει να υπάρχουν ζημιές και προβλήματα,ποσω εγώ που ασχολούμαι με πολλές καλλιέργειες και όταν υπάρχουν μεγάλες ζημιές όπως πέρσι οι απώλειες στό οικονομικό πονάνε πολύ.
    Δεν γίνεται όμως να μην πω αυτά που βλέπω μήπως και μπορέσει ο καθένας μας να λάβει οποία μέτρα νομίζει πως μπορεί,για να σώσουμε ότι σώζεται.
    Δεν μου αρέσει να κινδυνολογω αλλά απλά να προλαμβανω,εάν μπορώ,δύσκολες καταστάσεις.
    Γι Αυτό και έγραψα πρόσφατα ότι τα σημάδια που βλέπω μου δείχνουν πως θα έχουμε προβλήματα και το καλοκαίρι μιας και βλέπω πολλές ασταθειες με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Ο τελευταίος λόγος ειναι του καιρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε σήμερα εορταζεις η τον Οκτώβριο;
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
    2. Μακάρι Χριστόδουλε να μην έχει τουλάχιστον τόσο γενικευμένους καύσωνες όπως το περσινό. Δεν ξέρω τα σημάδια σου τί λένε, πάντως για το χειμώνα έπεσαν πραγματικά μέσα αφού "είδαν" με τον τρόπο τους ότι τα χιόνια θα έφταναν μέχρι τα νοτιανατολικά παράλια της Ελλάδας, όπερ και εγένετο (στις 25 Ιανουαρίου). Πάντως και οι καλοκαιρινές αστάθειες, ειδικά άν είναι γενικευμένες (και ακόμα χειρότερα με χαλάζι), μπορεί να είναι άκρως καταστροφικές για τα καρπόδεντρα

      Διαγραφή
  18. Δάσκαλε πάλι ξεκινήσανε τα παπαγαλάκια να κελαηδούν ενόψει του ερχόμενου ΣΚΔ..έχουμε και δουλειές ΣΚ Βοιωτία μεριά χαμηλά(Σχηματάρι).Μακάρι να έχουμε μέχρι το βράδυ μια πρώτη εκτίμηση εκ μέρους σας.Γιαννης-Χαλκιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να μην ξεχνάμε και την ουσία, δηλαδή τον υετό! Το χειρότερο από όλα είναι ότι όλα αυτά τα οποία συζητάμε για τα μελλούμενα δεν περιλαμβάνουν αξιόλογο υετό! Η ουσία είναι ότι ούτε βρέχει ούτε χιονίζει αξιόλογα εκτός από κάποια προσήνεμα τμήματα που αυτό το ρεύμα φέρνει εμμονικά φαινόμενα αλλά συνήθως ελάχιστα χιλιόμετρα δίπλα τα πάντα είναι στεγνά! Και παγώνουμε και στεγνώνουμε με λίγα λόγια! Θα μπορούσε το ενδιαφέρον μας με τέτοια κυκλοφορία να ήταν αν θα δημιουργηθεί κάποια καλή ψυχρή λίμνη σε Ιόνιο ή κεντρική Μεσόγειο με ανατολική κίνηση στη συνέχεια ώστε να βρέξει χορταστικά παντού.
    Η δική μου πεποίθηση και ευχή,σαν άνθρωπος, χιονόφιλος, δασοπονος, αγρότης, εργαζόμενος και οικογενειάρχης είναι: Ή να πέσουν ένα δύο καλά νερά με χιόνια στα ορεινά ή να έρθει θαλπερή και αποφασισμένη η άνοιξη! Τα υπόλοιπα θεωρώ ότι κάνουν ζημιά σε όλα όσα επικαλούμαι. Όπως και αν οι βροχές αποφασίσουν να έρθουν με τη μορφή μουσώνων Μαίου-Ιουνίου και μάλιστα χαλαζοφόρων! Πολύ φοβάμαι την επιβεβαίωση και άλλων παροιμιών σχετικά με τις κακές χρονιές όπως: "Σαν έπρεπε δεν έβρεχε και ο Μάης χαλαζώνει".
    Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο καιρός και όσο και να φωνάζουμε ή να λογοφέρνουμε δεν αλλάζουμε την κατάσταση! Όσοι επισκεπτόμαστε το μπλογκ έχουμε μοναδική ευκαιρία να συναστραφούμε έναν μεγάλο δάσκαλο και επιστήμονα που μας ανοίγει τα μάτια και αποδεικνύει ότι δε χρειάζεται καμία προβολή αλλά μάλλον χάρη σε εμάς κάνει! Συνεπώς ψυχραιμία σε όλους και μπορούμε αν έχουμε διαφωνία ή αντίθετη τεκμηριωμένη άποψη να ρωτάμε ή να γράφουμε περιεκτικά και κατανοητά σεβόμενοι το δάσκαλο αλλά και το επίπεδο όλων μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα συμφοιτητή! ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ!!!!

      Διαγραφή
    2. Εύγε Χρήστο. ......ενός δε εστί χρεία,του υετού.========Π.Α.

      Διαγραφή
  20. Ψυχραιμία! Ακόμη και τα μοντέλα, λένε το καθένα τα δικά του. Το ένα δείχνει χιονόστρωση, το άλλο τίποτα. Σε κάθε περίπτωση είναι Μάρτης. Μην περιμένουμε πολλα. Υπομονή 1-2 μέρες ακόμη. Κι εμένα μου αρέσει το χιόνι,αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του. Κανείς δεν θέλει ζημιές στις καλλιέργειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προς τον ανώνυμο του μνμ 2.20 λίγο σεβασμός στον δάσκαλο δεν βλάπτει..τι λεξιλόγιο είναι αυτό?δεν αρμόζουν στο επίπεδο του blog τέτοιες κουβέντες και κυρίως στον ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΟ.Λεξιλογιο πεζοδρομίου κύριε ανώνυμε σε άλλα blog όχι εδώ..χαρακτηρίζεις υπερβολικούς χαρακτηρισμούς τα όσα είπε ο δάσκαλος όταν εσύ στο μύνημα σου χρησιμοποιείς λέξεις πεζοδρομίου?Ντροπή.Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον κ. Ζιακόπουλο τον σέβομαι. Με τους ακραίους χαρακτηρισμούς του διαφώνησα και εξήγησα το γιατί στο πρωτο σχολιό μου στις 10:56.
      Τα υπολοιπα σχόλια δεν απευθυνονται στον κ.Ζιακοπουλο και αφορουν απαντησεις σε σχόλια άλλων. Αν κρινονται σαν λεξεις πεζοδρομιου οι απαντησεις σε αυτους το: "χεστηκε ο καιρος για το τι θελουμε εμεις" ή το έχουμε μπερδεψει την βούρτσα με την κορδέλα" ζητώ συγνώμη απ τον δασκαλο και τους υπολοιπους που παρακολουθουν.

      Διαγραφή
  22. Πριν λίγες μέρες είχαμε πει ότι είμαστε στα "πέναλτι" τώρα πλέον δεν πρέπει να μιλάμε για χειμώνα χιονοστρωσεις και "Μπουραν".Η εθνική οικονομία δεν αντέχει αλλες ζημιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κακό πράγμα η ανωνυμία. Κάναν παπά και κανά νονό θα χρειαστείτε στο blog κύριε Ζιακόπουλε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το θέμα φίλε Χριστόδουλέ είναι οτα όχι μόνο τα είπες από πολύ νωρίς όσα ήρθανε και πολλοί δεν σε πίστεψαν έλα που βγαίνουν όμως στο ακέραιο!!!
    Βλέπω και εγώ στο ημερολόγιο ότι σήμερα λογικά πρέπει να γιορτάζεις.
    Αν Ναι,τότε πολυχρονος και να έχεις πάντα επιτυχίες στην ζωή σου.
    Σωκράτης Μελετίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ναι φίλε Κώστα,σήμερα γιορτάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Χριστόδουλε! Γερός, δυνατός και όπως πάντα λεβέντης!

      Διαγραφή
    2. Πολύχρονος φίλε Χριστόδουλε!
      Ναι σαι πάντα καλά να μοιράζεσαι μαζί μας όλα αυτά πού βλέπεις πρώτος μέσα από τις δικές σού ικανότητες με τα μεγάλα ποσοστά επιτυχίας!

      Φίλε Χρήστο Παπαηλία τα είπες όλα!
      Συμφωνώ και επαυξάνω.
      Χαίρονται κάποιοι πού θα μας φάει ο πολυήμερος παγετός για άλλη μία φορά τέλη Μάρτη,την ίδια στιγμή πού η πιθανότητα να χιονίσει ασθενώς είναι στο 1/3 της χώρας,ενώ αξιόλογες χιονοπτώσεις μάλλον θα δεχθεί μόλις το 1/6 αυτής πού είναι οι συνήθεις ύποπτες περιοχές(Εύβοια Πήλιο Σποράδες βόρεια Κρήτη).
      Δυστυχώς τις επόμενες μέρες βλέπω μεγάλες ζημιές στην αγροτική καλλιέργεια και όχι μόνο.
      Όσο γιά κάποιους ανώνυμους πού τάζουν χιονοθύελλες μέχρι τα πεδινά και χαίρονται με κάθε "παλαβό" τρέξιμο υποδεέστερων μοντέλων θα τούς συμβούλευα εδώ μέσα να μη γράφουν.
      Υπάρχουν καιρικές ομάδες στο διαδίκτυο(ξέρουν αυτοί) πού γράφουν όλη μέρα ένα σωρό "μπούρδες"!
      Ας γράψουν εκεί...

      Διαγραφή
    3. Πολύχρονος και καλόχρονος Χριστόδουλε!!!

      Διαγραφή
  26. Ο Θεός να σκεφτεί όλους τους συνανθρώπους μας που αγωνιούν για τις καλλιέργειες τους, που αγωνιούν για τα έξοδα θέρμανσης και την επιβίωση των οικογενειών τους.... Σε τέτοια οικονομική ανέχεια που βρίσκονται πολλοί είναι αμαρτία να θέλουμε χιόνια και παγωνιες.... Λίγη ενσυναίσθηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!
    Κύριε Μίμη, το παζάρι στην Κόνιτσα που σας καμαρώνει σας περιμένει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το να θέλεις χιόνια τον Μάρτη, το Πάσχα ή τον Δεκαπενταύγουστο είναι δικαίωμά σου.
    Το να μη σε νοιάζει αν τα χιόνια που θέλεις κάνουν κακό σε πολλούς συνανθρώπους σου είναι και αυτό δικαίωμά σου.
    Το να φωνάζεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «δώσε πόνο», «θάψιμο ως τις βάρκες» κ.λπ. όταν γνωρίζεις ότι κάποιοι αγωνιούντες για το βιος τους συνάνθρωποί σου σε διαβάζουν και σε ακούν, εγώ δεν το θεωρώ δικαίωμά σου. Το θεωρώ τουλάχιστον πρόκληση. Στην απαλότερη εκδοχή της είναι σαν να κάνεις εκπομπή υψηλής μαγειρικής στην τηλεόραση και οι θεατές σου να μην μπορούν να αγοράσουν ένα πακέτο μακαρόνια.
    Αυτά περί της «χιονοηθικής» και τέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ κύριε Ζιακόπουλε.
      Τέλος.
      Κούρασε.
      Διχόνοια οι Έλληνες παντού.
      Πάμε παρακάτω να δούμε τι θα δούμε.

      Διαγραφή
    2. Αυτά πληρώνουμε πολιτικοκοινωνικά !!
      Θλίψη
      Καμία κοινωνική συνείδηση

      Διαγραφή
    3. πολύ σωστή η τοποθέτηση σας δάσκαλε...τα σέβη μου

      Διαγραφή
    4. Γιάννης από Μυτιλήνη16 Μαρτίου 2022 στις 5:08 μ.μ.

      Πέστε τα κύριε Ζιακόπουλε!! Όπως και άλλα παιδιά!Κ'γω αγαπώ το χιόνι πολύ αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του! Πρώτη φορά στην ζωή μου έχουν σκάσει τα χέρια μου από το κρύο.. Την ζημιά των αγροτών δεν την σκέφτονται πολλοί πάνω στην χαρά και προσμονή της χιονόπτωσης. Δεν γίνεται να έχουμε 12 μήνες χειμώνα η 12 μήνες καλοκαίρι όπως θέλουν μερικοί.. Καλησπέρα από την συννεφιασμένη Μυτιλήνη! Χριστόδουλε Χρόνια πολλά!! Υγεία και κάθε καλό εύχομαι!

      Διαγραφή
    5. Δάσκαλε άλλο το Μάρτη κι άλλο το Πάσχα η τον δεκαπενταύγουστο!Μακάρι τo μοναδικό μας πρόβλημα να τανε που θα χει κρύο πέντε μέρες απραπανω το Μάρτη

      Διαγραφή
    6. Τέλειος δάσκαλε.Χιονοηθική κατά το βιοηθική .Θεμιτός νεολογισμός .Γλωσσοπλασία βάσει της αρχής της αναλογίας .Το κάναμε και πριν και δυστυχώς από κάποιους παρενοήθη.==========Π.Α.

      Διαγραφή
    7. Αυτό που τόσο εύστοχα περιγραψατε κύριε Ζιακόπουλε είναι το έλλειμμα συλλογικοτητας και κοινωνικής συνείδησης που μας χαρακτηρίζει ως έθνος

      Διαγραφή
  28. Έτη πολλά και ευλογημενα σε σένα και την οικογένειά σου υγεία εύχομαι.
    Καλές προβλέψεις εύχομαι.
    Πολύχρονος
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τα είπες όλα δάσκαλε!! Αλλά δυστυχώς μαζί με την άνοιξη αγνοείται εδώ καί πολλά χρόνια η ηθική καί οι αξίες σε αυτήν την κατά τα άλλα όμορφη γωνιά του πλανήτη.Πως να σε ενδιαφέρουν η καταστροφή των δέντρων καί η αγωνία των αγροτών όταν εμείς ως κρατούμενοι της απαίσιας τσιμέντουπολης φυλακής που λέγεται Αθήνα τα βρίσκουμε όλα έτοιμα στα σούπερ μάρκετ;Πως θα έχεις ενσυναίσθηση όταν όλη σου η ζωή καί η επαφή με τους άλλους ανθρώπους είναι πίσω απ' την οθόνη ενός κινητού;Ο Θεός να βάλει το χέρι του να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί.Και για να δώσω και εγώ ένα παράδειγμα είναι σαν να βγεί κάποιος να προτρέψει τους γιατρόυς να δώσουν πόνο όταν ανακοινώνουν τα θύματα της πανδημίας επειδή δεν θέλει να πάει στην δουλειά του καί του αρέσει η τηλεργασια.. Καλή φώτιση σε όλους μας.Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Θεωρώ πως (θέλουμε να) ζούμε σε μια κοινωνία όπου η επιθυμία του καθενός όταν αυτή δε μπορεί να επηρεάσει την ζωή του συνανθρώπου του δεν είναι καταδικαστέα. Τουλάχιστον άτυχης η σύνδεση "παγομανής"-φρενοβλαβής-πυρομανής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. χρόνια πολλά στον εξαίρετο ,φυσιολάτρη και φυσιοδίφη,φίλο των Μουσών και του μπλογκ,Χριστόδουλο.Φίλε Χριστόδουλε παραλίγο το σχόλιό σου να έχει απολογητικό χαρακτήρα .Αν είναι δυνατόν!.Τι σχέση έχεις εσύ με......Συνέχισε ,θέλουμε να σε διαβάζουμε.Κατά τα άλλα υπάρχει και η βασική κοινωνική αρετή της ενσυναίσθησης ,την οποία μνημονεύει ο ευγενικός φίλος από την Κόνιτσα,από την οποία εμφορείται το μέγα πλήθος αυτής της παρέας.===========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Νομίζω ότι πρώτη φορά υπάρχει τόση ένταση στο blog! Βέβαια πρώτη φορά έχουμε τόσο κρύο Μάρτιο. Η αγωνία κάποιων και η χαρά άλλων είναι δικαιολογημενες. Να μην ξεχνάμε όμως ότι ο κ. Ζιακόπουλος εκτός από οικοδεσπότης είναι και επιστήμονας, και αυτή η δεύτερη ιδιότητα του επιβάλλει σεβασμό στην άποψη του. Εξάλλου για να ακούμε την άποψη του παρακολουθούμε το blog και παράλληλα έχουμε την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων. Σεβασμός λοιπόν στον Επιστήμονα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καραβατακης Αντώνιος16 Μαρτίου 2022 στις 5:51 μ.μ.

    Χρόνια πολλά στον Χριστόδουλο. Κάποιοι προσπαθούν , γράφοντας ανοησίες να μειώσουν το κύρος του Κ Ζιακοπουλου.Αδικος κόπος.Ο Δάσκαλος έχει αποδείξει την αξία του, σαν μετεωρολόγος κ σαν Άνθρωπος.Καλο απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Χριστοδουλε χρόνια πολλά να είσαι καλά και να μας λες τον καιρό από τα σημάδια της φύσης. Φέτος τα πήγες πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΕΙΡΗΝΗ ΥΜΙΝ..«Το στάδιον των αρετών ηνέωκται οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε, αναζωσάμενοι τον καλόν της Νηστείας αγώνα∙ οι γαρ νομίμως αθλούντες δικαίως στεφανούνται∙ και αναλαβόντες την πανοπλίαν του Σταυρού, τω εχθρώ αντιμαχησώμεθα, ως τείχος άρρηκτον κατέχοντες την Πίστιν, και ως θώρακα την Προσευχήν και περικεφαλαίαν την Ελεημοσύνην∙ αντι μαχαίρας την Νηστείαν, ήτις εκτέμνει από καρδίας πάσαν κακίαν. Ο ποιών ταύτα τον αληθινόν κομίζεται στέφανον παρά Παμβασιλέως Χριστού, εν ημέρα της Κρίσεως»..ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ να έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Χρόνια πολλά στο φίλο Χριστόδουλο ,τα σιμαδια της φύσης πάντα δείχνουν αρκεί να τα γνωρίζουμε,οι παλαιοι ξέραμε πολύ περισσότερα τώρα εμείς πολύ λίγα έως ελάχιστα οι περισσότεροι.Τωρα για τον δάσκαλο τα λόγια απλά περιτευουν , προσωπικά τον θεωρο πρότυπο Ανθρώπου και επιστημονα .Στα του καιρού τα πράγματα δεν πάνε καλά συνέχεια παγετού και χιόνια με την Μαγνησία να είναι στις περιοχές με τα φαινόμενα , δυστυχώς καταστροφές στην αγροτική παραγωγή τα ανέφερε και ο δάσκαλος ποιο πάνω . Χρήστος από την κάπως ανοιξιάτικη Όθρυ σήμερα με τα χιόνια να επιμένουν περιμένοντας το επόμενο ας ελπίσουμε ότι μετά τις 25 του μηνός τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ο καιρός ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς και όχι τις επιθυμίες μας. Υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν τις καιρικές ακρότητες (σ'αυτούς είμαι κι'εγώ - σε άλλες καιρικές παραμέτρους, όχι στο κρύο και το χιόνι). Αλλά αν κάποιος δεν θέλει να ακούει κριτική για τη "λατρεία" του αυτή, ας μην ακολουθεί αυτό το μπλόγκ. Ο κ. Ζιακόπουλος δεν είναι υποχρεωμένος να υπομένει ασυνήθιστη κριτική για μια μη προσωπική κρίση. Το θέμα είναι ότι με τη συζήτηση αυτή ξεχάσαμε το σκέλος της πρόβλεψης και ασχολούμαστε με τις συνέπειες του καιρού πριν ακόμη επαληθευτούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Παιδιά, είπε ο διαχειριστής του blog τέλος. Ας το σεβαστούμε. Έχουμε και προγνώσεις να κάνουμε.
    Το πρώτο πληθυντικό με μάρανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Το "παγομανείς" νομίζω πως είχε την σημασία του "εγωμανείς" και όχι του "πυρομανείς".Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός.Θα πιάσουν οι ζέστες εξάλλου και μαζί με τον χειμώνα θα φύγουν και οι χιόνο-πάγο-διάφοροι και θα μείνουμε οι γνωστοί παντός καιρού.
    Χρόνια πολλά Χριστόδουλε να είσαι πάντα γερός και ευτυχισμένος εσύ και η οικογένειά σου.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Χρόνια σου πολλά Χριστόδουλε, βοήθειά σου ο πολύ μεγάλος Άγιος του οποίου έχεις την ευλογία να φέρεις το όνομά Του! Πάντα κάθε καλό, χαρούμενος και δημιουργικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Χρόνια πολλά και από εμένα Χριστοδουλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Υπάρχουν "παγομανείς", όπως υπάρχουν "βροχομανείς", "θυελλομανείς" (είμαι και εγώ), κυνηγοί tornados κλπ. Αν κάποιος μας αποκαλέσει μανιακούς ή και κάτι χειρότερο, δεν πρέπει να παρεξηγούμαστε - εγώ τουλάχιστον όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Αγαπητέ εν ΚΥΡΙΩ αδελφέ ΙΩΑΝΝΗ έλεος πλέον με την εμμονή σας στην βαρειά καθαρεύουσα που χρησιμοποιείται στα εδάφια της ΔΙΑΘΗΚΗΣ Δεν ειμαστε όλοι γνώστες της Το ίδιο νόημα θα είχαν τα εδάφια αυτά εάν τα αναφεραται στην σημερινή καθομιλουμένη γλώσσα που είναι η νέα Ελληνική Με όλο τον σεβασμό μου θα σας κάνω μια ερώτηση Μήπως όλο αυτό κρύβει κάποιον εγωισμό ότι εσείς κατέχεται κάτι περισσότερο από ημάς και καιαυτό το αναφέρω γιατί αισθάνομαι ότι όλο αυτό με μειώνει λόγω του ότι δεν γνωρίζω την αρχαία Ελληνική η την καθαρεύουσαΚαι εγώ πιστός είμαι και ας μιλώ απλά και λαϊκά Σας σέβομαι και σας εκτιμώ αλλά θα προτιμούσα την ΘΕΙΑ λειτουργία στην σημερινή γλώσσα γιατί πάρα πολλοί κυρίως ηλικιωμένοι παρακολουθούν εμπειρικά και σε πολλές φορές μηχανικά αυτή

    ΑπάντησηΔιαγραφή