Ο καιρός του επόμενου τετραημέρου

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ασθενούς συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ρεύματος με ένταση το πολύ 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική άνοδο κυρίως στη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί ο παγετός στα ηπειρωτικά, αν και εξασθενημένος, θα συνεχιστεί. Με αυτές τις συνθήκες, το Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος (η διαφορά της ελάχιστης από τη μέγιστη θερμοκρασία του εικοσιτετραώρου) θα είναι μεγάλο. 


Την Τετάρτη (16/3), προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους στα δυτικά και βόρεια πιο πυκνές. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως προς τις ελάχιστες τιμές της. 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή (17 & 18/3), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι η βαθμιαία επικράτηση  ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία στη ΒΑ Ελλάδα θα είναι σημαντική. Οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (βασικά στα ορεινά-ημιορεινά), που θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα βόρεια, θα είναι τοπικές και κατά κανόνα ασθενούς έως μέτριας εντάσεως.  

Για τον καιρό του Σαββατοκύριακου (19 & 20/3), τα «συχαρίκια» πρόλαβαν και τα έφεραν άλλοι. Εγώ θα μιλήσω όταν κατακάτσουν ο κουρνιαχτός και ο θόρυβος των τελάληδων και των μοντέλων.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

 


  

37 σχόλια:

  1. Ο τηρών την οπισθέλκουσαν γιγνώσκει τα μάλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Cd 0,200,o καλύτερος συντελεστής οπισθέλκουσας,απο τη Medcedes.

      Διαγραφή
  2. Δευτέρα 14 Μαρτίου με θερμοκρασία στο Νέο Ηράκλειο γύρω στους 5 βαθμούς, λίγο χαλάζι πριν και αίσθηση κρύου έντονη.

    Αν βγει έστω και απλά θερμοκρασιακά η ερχόμενη μεταβολή όπως απεικονίζεται θα μιλάμε για ιστορικό Μάρτιο.

    Η γύρω ορεινή ζώνη (με εξαίρεση τον Υμηττό παραμένει χιονισμένη και μια βόλτα από τον περιφερειακό του Καρέα, οπτικά τουλάχιστον, σου δίνει την αίσθηση ότι είναι Ιανουάριος.

    Στα του Σαββατοκύριακου νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να μιλάμε. Ωστόσο και μόνο ως πιθανή εξέλιξη, είναι εντυπωσιακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χοντρή νεκρή μύγα στο μπαλκόνι μου ο θάνατος της οποίας προδήλως αποτελεί στατιστικό λάθος για την θεωρία της κλιματικής αλλαγής "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά τεκμηριωμένη επιστημονικά διαπίστωση! Τώρα μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος!

      Διαγραφή
  4. Να υποθεσουμε επομενως κυριε Ζιακοπουλε οτι η χθεσινη αναρτηση σας,περι μεραρχιας "μπουραν,δεν ειχε να κανει με την πιθανη καιρικη εξελιξη αλλα ειχε σκωπτικο χαρακτηρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λίγο πριν την ναυμαχια της Σαλαμίνας και ενώ συζητούσαν Αθηναίοι και Σπαρτιάτες πως θα αντιμετωπίσουν τους Πέρσες ο Ευρυβιαδης είπε στον Θεμιστοκλή που τον έβλεπε βιαστικό Θεμιστοκλή όποιος βιάζετε να ξεκινήσει(στους αγώνες) τιμωρείται και ο Θεμιστοκλής του απάντησε και όποιος αργεί να ξεκινήσει δεν κερδίζει καμία φορά.Πιστευω όπως σε πολλά άλλα έτσι και στην μετεωρολογια υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για να μιλήσει κάποιος ειδικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δάσκαλε καλησπέρα.Ησουν ο πρώτος όμως που μίλησες για κάθοδο "μπουράν" την ώρα που οι κάθε λογής τελαληδες ζαλισμενοι ακόμα από την φαπα του "Φιλιππου" σιγοψυθυριζουν μισολογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καραβατακης Αντώνιος14 Μαρτίου 2022 στις 6:12 μ.μ.

    Καλή εβδομάδα Δάσκαλε.Οπου υπάρχουν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει έλεγε η γιαγιά μου. Όταν έρθει η ώρα θα περιμένουμε την πρόγνωση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με το καλό τα χιόνια στα προσήνεμα ούτε να τα δούμε τέτοια εποχή με νύχια και με δόντια κρατάμε στον κάμπο της Θεσσαλονίκης. Ένα κουράγιο ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα "βράσει" το αιγαίο το ΣΚ αλλα δεν θα "στρώσει" χαμηλα..προβλέπω να μας κάνετε σεμινάρια απο τωρα για το aegean snow effect..και απο Δευτερα τα καλύτερα...είδομεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή εβδομάδα δάσκαλε.Οταν η πηγή όχι απλά τής ενημέρωσης αλλά τής ίδιας τής γνώσης προσφέρεται απλόχερα από εσένα εδώ μέσα είναι το λιγότερο ανόητο να ακούει κάποιος τους τελαληδες.. Καλή δύναμη!! Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιάννης απο Μυτιληνη14 Μαρτίου 2022 στις 8:31 μ.μ.

    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση κύριε Ζιακόπουλε!! Καλή εβδομάδα σε όλους! Βλέπω τον Σιβηρικό ξύπνιο.. Αναμένουμε νέα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολλοί ομιλούν αδιακρίτως,ευκαίρως-ακαίρως.Καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν.Ο δάσκαλος τηρεί το Πυθαγόρειο "Λάλει α δει και ότε δει....'".Εμείς εδώ καλά νερά θέλουμε.=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με τις μυγδαλιες στον αλμυρό Μαγνησίας να έχουν χάσει ένα 20 με 30% της παραγωγής λόγο της παγωνιάς της Κυριακής περιμένουμε και το κρύο του ΣΚ να μας αποτελειώσει για φέτος. Παναγία βάλε το χέρι σου. Γιώργος από Βόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητέ Γιώργο σε καταλαβαίνω απόλυτα.Εχω αδελφό στον Αλμυρό.Μακάρι να αποφευχθούν οι ζημιές.=======Π.Α.

      Διαγραφή
  14. Κύριε Ζιακόπουλε εκπροσωπείτε μια γενιά που διαθέτει κύρος.
    Το κύρος, που διασφαλίζεται μονάχα με την προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον.
    Δικαίως σας αποκαλούν Δάσκαλο.
    Ευχαριστούμε πολύ, που "αντέχετε" στην "αγωνία" που προκαλεί η επικαιρότητα.
    Γιάννης Ζιώτης, συγγραφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μεσημβρινή ναι..Μπακ Ντορ ναι..μην ξεχνάμε ομως ότι το ερχόμενο ΣΚ θα έχουμε 20 Μαρτίου κάτι το οποίο θα παίξει ρόλο να εκφυλιστεί το ψύχος μπαίνοντας στην Μαύρη θάλασσα!Άλλωστε και ο δάσκαλος πιστεύω λέγοντας ότι θα μιλήσει όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος των μοντέλων αυτό εννοεί..Περιμένουμε ευχάριστα νέα Κ.Ζιακοπουλε ότι θα καταλαγιάσουν τα μοντέλα!Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είδα ένα βίντεο από μια περιοχή της ανατολικής Τουρκίας με θάψιμο χιονιού. Η Τουρκία γενικώς, είναι μια χώρα που χιονίζεται πολύ. Αυτό γιατί συμβαίνει; Είναι η Μαύρη θάλασσα τόσο μεγάλη δεξαμενή ή το "παίρνουν" από αλλού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολη η Τουρκία σχεδόν ολη ειναι ορεινή γιαυτό συν την μαύρη θάλασσα Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
  17. Καραβατακης Αντώνιος14 Μαρτίου 2022 στις 11:03 μ.μ.

    Αποστόλη την Παρασκευή το ξημέρωμα που χιόνισε ακόμη κ μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης,ένα πασπαλισμα βέβαια, έπιασε πολύ χιόνι, από την παραλία Τάρτι, βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, πολύ κοντά στα παράλια της Τουρκίας, μέχρι τους κάμπους, του κόλπου Γέρας.Τα βουνά μας επάνω, ήταν άδεια από χιόνι.Ο Δάσκαλος μπορεί να απαντήσει επιστημονικά κ με σωστή καιρική ανάλυση.Θυμαμαι τότε που με είχε κάνει εντύπωση κ το είχα επισημάνει σε σχόλιο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιάννη από Χαλκίδα άσε το καιρό να εκφραστει η φύση ξέρει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κι εσύ τέκνον πεδινή Λακωνία σήμερα παγετό; Ξημέρωσαν αι ειδοί του Μαρτίου!
    Άσε το -28,1 προχθές του Βαθυστάλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ξεροκρυο συνέχειας μάλλον.
    Δυστυχώς γιά άλλη μία φορά η αχιονιά στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας εν μέσω ψύχους θα συνεχιστεί. Δε βλέπω φως άμεσα.
    Καλύτερα να έρθει η άνοιξη κούρασε και μόνο ζημιές προβλέπω.
    Βροχές θέλουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα είναι έτσι Φώτη,να έχουμε πάλι τζάμπα κρύο χωρίς ελπίδα να δούμε έστω καμιά νιφαδα θα συμφωνήσω, καλύτερα βροχουλες που έχουμε και έλλειψη εδώ στην Αιγιαλεία,και φυσικά κανα χιονακι ακόμα στα ορεινά μας! και σιγά σιγά ας έρθει και η άνοιξη.. Χρήστος

      Διαγραφή
  21. Δειλά "μπάσματα" της Άνοιξης σήμερα στην Κέρκυρα με τη λιακάδα να εππιμένει ακάθεκτη και τη θερμοκρασία να "τσιμπάει" ελάχιστα προς τα επάνω , μαλακώνοντας το κρύο των προηγούμενων ημερών! Χειμώνα σήκω και φύγε γιατί σε βαρεθήκαμε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μπράβο κ. Ζιακόπουλε...μακριά από τους τηλεαστέρες μετεωρολόγους και τα μοντέλα της κακιάς ώρας. Πάμε για τριήμερες προβλέψεις με περισσότερη αξιοπιστία, μικρότερο περιθώριο αστοχίας για την εποχή, κρίσιμα στοιχεία για τους αγρότες που αγωνιούν και τους πολίτες που μαστίζονται από την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δικο μας ειναι παλι το κουλουρι δασκαλε?ελεος αυτοι η εμμονη με τα Ανωγεια ελεος λες κ εχει βρει την πορτα ξεκλειδωτει και μπαινει.Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλύτερα βροχές με νοτιά και ψηλές σχετικά θερμοκρασίες ή -έστω- ανοιξιάτικος ήλιος. Αυτά τα ξερόκρυα πια δεν ωφελούν κανέναν μα κανέναν, παρά μόνο ζημιές προκαλούν (τόσο στις καλλιέργειες, όσο και στις τσέπες μας με τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου). Μου έχουν λείψει θερμοκρασίες έστω του τύπου 12 ελάχιστη με 19/20 μέγιστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. δασκαλε, ο σχεδον μηδενικός υετός (ή ελαχιστος..) που δίνουν τα μοντέλα για το Σαββατο και με δεδομένη ενεργοποίηση snow effect (Τ850(αιγαιου)=-9/-10οC με ικανοποιητικό σταθερό ΒΑ ρευμα και μεσο ορο Τθαλασσης=15oC) είναι σωστός? δεν λαμβάνουν υποψιν καθόλου τον μηχανισμό αυτον? θα ήθελα ενα σχόλιο σας αν είναι δυνατόν.σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. η τελευταία αλλαγή για την ομάδα του "χειμώνα" ακούει στο όνομα "συγκλιση"..για να δούμε τι αποτέλεσματα θα μας φέρει (απο 21/3 και περα..) σε συνδυασμό με τους άλλους παίκτες και πότε θα σφυρίξει ο διαιτητής την λήξη του αγωνα μετα απο τόσες παρατάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δεν θα μείνει ξύλο για ξύλο...Και τα κουρτινοξυλα θα κάψουμε σε λίγο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δεν μπορώ να πω τίποτα για τον φετινό Μάρτη ,είναι αυτό που λέμε σηκώνω τα χέρια ψηλά ,άνοιξη στο άμεσο καιρικό μέλλον δεν φενεται ,πολλές καταστροφές σε καλλιέργειες και η παγωνιά να συνεχίζεται -3 σήμερα στα πεδινα της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας , Χρήστος Όθρυς που κάπως πήγε να μυρίζει σήμερα λίγο άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μιλάς με γρίφους γέροντα και ελπίζω να μην οφείλεται στον ξεδοντιάρη Φίλιππο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. υποχρεωτικές οι αλυσίδες στην Ελλαδα από Οκτώμβριο εως Απρίλιο τι ξέρουν και δεν μας το λένε?...Μετανοείτεεε!!https://dasarxeio.com/2022/03/15/109322/?fbclid=IwAR3V6lJZdLZO8E1RpVP0zRyfyJkrnhBHCShGC6jHfnDCBrqwhnogjVXNBJE"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσιος Νίκων ο "μετανοείτε" .Πολιούχος Σπάρτης.Οι Λάκωνες ασπάστηκαν απο τους τελευταίους τον χριστιανισμό.======Π.Α.

      Διαγραφή
  31. Έχετε δει την ταινία the day after tomorrow όπου λόγω παγετωνικού ψύχους οι Αμερικάνοι κατεβαίνουν ως κλιματικοί πρόσφυγες στο Μεξικό. Και σαν αντάλλαγμα διαγράφουν το χρέος των Μεξικανών. Λοιπόν νομίζω πως έρχεται η ώρα μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή