Μάρτης ο Πεντάγνωμος!

Όμορφες καλημέρες από τη Ν. Φιλαδέλφεια, του Γιάννη Κατζαγιαννάκη


Αν ο χθεσινός «Φίλιππος» για τη διάρκεια και τις πασπαλίτσες του πήρε 5, ο σημερινός Φίλιππος, προς το παρόν, παίρνει ένα εξαράκι για το στρωσιματάκι του, που έγινε κατορθωτό λόγω της μικρής πτώσης της θερμοκρασίας στα 850 hPa και των ωρών που σημειώθηκε η χιονόπτωση. Η βαθμολογία αυτή δεν είναι η τελική γιατί έχουμε πολλές ώρες ώσπου να έρθει το βράδυ.


Ο αυριανός «Φίλιππος» υπέβαλε ήδη αίτηση επανεξέτασης γιατί ο βαθμός που του βάλαμε χθες του φαίνεται μικρός. Νομίζω ότι έχει πολλές πιθανότητες να ανεβάσει το βαθμό του.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω αφορούν στο χιονιά της πόλης της Αθήνας. Το τι θα κάνει ο αυριανός χιονιάς στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα το δούμε το βράδυ.

Καλημέρα, φίλοι μου


38 σχόλια:

  1. Γιάννης απο Μυτιληνη11 Μαρτίου 2022 στις 8:47 π.μ.

    Καλημέρα κύριε Δημήτρη!! Όντως το πρωί είχε μια γανουδα και περίπου 2 πόντους σε Καλογρέζα και Γαλάτσι αντίστοιχα! Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα δάσκαλε.
    Πάντως σήμερα από πολύ πρωι έχει μία σταθερή χιονόπτωση στη Χαλκίδα μέχρι τώρα. Δεν είναι από το χιόνι που στρώνει αλλά είναι υπέροχο.
    Καλημέρα.
    Χάρης από Χαλκίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυριανός στόχος Τηλέμαχος (20-30 πόντους Κηφισιά). Αν σκάσει και καλή ώρα, όπως ο Τηλέμαχος (που έτσι δείχνει).

    Και μετά παιδιά, Άνοιξη, επειγόντως... No money, no honey (heating oil)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν προβλέπεται άνοιξη Βαγγέλη σύμφωνα, και με τα φρέσκα πρωινά προγνωστικά στοιχεία. Καλημέρα σε ολους!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα σας δάσκαλε.Απο τα σχόλια καταλαβαίνουμε ότι πάμε για κάτι καλό το ΣΚ.Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα.Ειστε μεγάλη ευλογία και σαν άνθρωπος και σαν επιστήμονας.Ο Θεός να σας ευλογεί.Θα ήθελα αφού φύγει και η Πανδημία να τα λέγαμε και από κοντά.Παπασταμάτης από Μαρκόπουλο Μεσογαίας.Εμεις έχουμε πασπαλισμα καλό Περιμένουμε και τα αυριανή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με όλο το σεβασμό Παπασταμάτη. Αν ο παπα-Χρήστος ο Μήτσιος, που κατάγεται από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, είναι ο παπάς του ΠΑΟΚ, ο χιονιάς και όλοι εμείς οι φίλοι του μπλογκ έχουμε τον δικό μας παπά, τον αγαπητό μας Παπασταμάτη. Ο Θεός να ευλογεί εσάς και όλους μας.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα και από την πασπαλωμενη(πλην δρόμου) Ν.Αρτακη(5χλμ από Χαλκιδα).Σταθερή πυκνή χιονόπτωση από τις 6 με 6.30 που συνεχίζει μέχρι τώρα.Το ότι η τελική βαθμολογία μέχρι το βράδυ δεν έχει μπει και ότι αύριο βάζει ο δάσκαλος καλύτερο βαθμό με βάζει σκέψεις για χιονοστρωσεις?Ιδωμέν...Γιαννης-Χαλκιδα.Δασκαλε για Χαλκίδα πως τα βλέπετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως από το ξημέρωμα χιονίζει ελαφρά στην δυτική Φθιωτιδα με κλειστό καιρό και θερμοκρασία στους -4 στα ημιορεινά,Τελειώνουν τα ξύλα και δεν έχω παλούκια...καλημέρα!
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως οι παροικούντες το λεκανοπέδιο Αττικής, την Εύβοια και την Βοιωτία δε νομίζω να έχουν παράπονο φέτος.. Ο Χειμώνας τους τίμησε αρκετά! Υ. Γ. Μετά και τα φαινόμενα του Σαββατοκύριακου έχω την αίσθηση ότι έχει έρθει η ώρα ο Χειμώνας να σηκωθεί από την καρέκλα του και να δώσει τόπο στην Άνοιξη! Να ανθίσουν και τα κακόμοιρα τα λουλουδάκια που περιμενουν καρτερικά.. Πολύ μας μπαστακώθηκε φέτος δε νομίζετε; Καλημέρα από την ηλιόλουστη (αλλά με κρύο) Κέρκυρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Our general ! Αμαφερουμε οτι ενα οχυρο δεν επεσε απεναντι στις επελασεις των σιβιρικων ορδων...με τιμη " θωμας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όμορφο πρωινό ξύπνημα με ένα όμορφο πασπάλισμα. Ξημερώματα περίπου κατά τις 4 έριχνε όμορφα με άπνοια και θερμοκρασία στους 0…εντυπωσιακό όχι μόνο για την εποχή αλλά και γενικότερα για οποιοδήποτε χειμώνα, καθώς είχαμε αρκετές ψυχρές εισβολές κατά το παρελθόν, που η θερμοκρασία μας πρόδιδε..Η δυναμική της ψυχρής μάζας και οι θερμοκρασίες που μεταφέρει είναι εντυπωσιακές. Προσωπική μου άποψη ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου είναι ακόμη χειμώνας. Το λέω αυτό με βάση τον μέσο όρο των 30 ετών που βλέπουμε και στο διάγραμμα των ανσάμπλ. Οπότε είναι γκολ στο 91+…
    Πάμε για το κυρίως γεύμα τώρα…ο Σκύρων δίνει αρκετό υετό για Αττική από το απόγευμα σήμερα και αύριο πάμε για το καλύτερο κομμάτι…αλλά αύριο φαίνονται πιο εκτεταμένα φαινόμενα με αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας να μπαίνουν στο ματς.
    Για τα μετά μάλλον δεν ξεμπερδεύουμε με τα κρύα…από εδώ και πέρα είναι εκτός εποχής και αχρείαστα. Αλλά ο «καιρός αποφασίζει»
    ΥΓ. Αυτόν το χειμώνα η μεσημβρινότητα κυριάρχησε σχεδόν ολοκληρωτικά. Ο υποτροπικός μετά τις περσινές υπερωρίες και τις επεκτατικές του πολιτικές έμεινε ήσυχος…θα συνεχίσει ή θα επανέλθει δριμύτερος τους επόμενους μήνες;
    ΘΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυριε Ζιακοπουλε θα περιμένουμε φαινόμενα χιονοπτωσεων και στην Λήμνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Θωμά και ούτε πρόκειται να πέσει για τα επόμενα χρόνια όπως το βλέπω. Έχουμε να δούμε καλό χιόνι από την Αριάδνη. Περασμένα μεγαλεία και διηγοντας τα κλαις. Έχουμε να φάμε αχιονιες που θα ξεπεράσουν και τα πέτρινα χρόνια του Ολυμπιακού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δάσκαλε καλημέρα.Οι επιφυλάξεις που έχετε για τον αυριανό χιονιά σε ότι αφορά τις υπόλοιπες περιοχες εκτός της Αθήνας έχει να κάνει με το γεγονός ότι διαφαίνεται ένα σχετικο δυτικισμα της κακοκαιρίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Δάσκαλε,
    Συμφωνώ με όσα είπατε.
    Θεωρώ ότι ισχύουν και για την πόλη της Χαλκίδας. η οποία είχε πρόσκαιρο στρώσιμο εχθές το μεσημέρι (με "απίστευτη" χιονοκαταιγίδα για μισή ώρα) και σήμερα χιονίζει όλη μέρα (χωρίς στρώσιμο), οπότε ο Φίλιππος παίρνει καλό βαθμό μέχρι τώρα.
    Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο είναι αύριο για Χαλκίδα (και περιοχές της Αττικής) ώστε να ανεβάσει το βαθμό του.
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χριστόδουλε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα αλλά νομίζω ότι εμείς όλοι πρέπει να σε ευχαριστήσουμε για όσα μας προσφερεις και βλέπω ότι πας να μας τρελάνεις με όσα συνεχίζεις να αναφέρεις.
    Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να μη σε πιστέψω μετά τις επιτυχίες σου και να βγαίνουν στο ακέραιο όσα λες.
    Και πάλι συγχαρητήρια.
    Σωκράτης Μελετίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραίες ευλογίες στο μπλογκ Δάσκαλε Ιερέας, Ψάλτης του λόγου μου..
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καραβατακης Αντώνιος11 Μαρτίου 2022 στις 12:24 μ.μ.

    Καλημέρα σε όλους, σήμερα στις 6 κ 30 είχαμε ισχυρή χιονόπτωση με δυνατό αέρα, έπεφτε παγωμένο χιόνι κ κατάφερε να καλύψει τα πάντα με 2 βαθμούς κελσίου. Στις 8 ηρέμησε ο καιρός κ ο ήλιος έκανε την δουλειά του, έλιωσαν τα πάντα.Αυτη την φορά το χιόνι ερχόταν παραθαλάσσια,το βουνό ήταν σχεδόν άδειο από χιόνι κ οι κάμποι που λέμε είχαν πολύ χιόνι.Μιλαμε για τον κόλπο Γέρας, που είναι στο μάτι του βοριά. Δάσκαλε περιμένω απόγευμα την πρόγνωση σας για τον αυριανό χιονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κύριε Ζιακόπουλε να κάνω σας παρακαλώ μια ερώτηση...για την ασταθή ατμόσφαιρα που σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζει το Μάρτιο σε σύγκριση με τους μήνες του Χειμώνα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι το έδαφος δέχεται μεγαλύτερα ποσά ακτινοβολίας την περίοδο αυτή; Δηλαδή έχουμε ένα συνδυασμό θερμικής αστάθειας (ως βοηθητικού παράγοντα) και δυναμικών χαρακτηριστικών που καθιστούν την ατμόσφαιρα ασταθή; Π.χ κάποια νέφη αστάθειας που είδαμε χθες στην Πελοπόννησο και στην Αττική και έδωσαν κάποια τοπικά φαινόμενα μπορεί να οφείλονται σε αυτό το συνδυασμό;

    Σας ευχαριστώ πολύ!

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χιονίζει αυτήν την ώρα στην
    Νοτιοδυτική Μαγνησία και φυσικά στο όρος Όθρυς που έχει δεχθεί και δέχεται μεγάλα ύψη χιονιού ,αν ήταν στην ώρα του ο χειμώνας θα είχαμε μεγάλα προβλήματα και πολύ χιόνι Ιανουάριος Και Δεκέμβριο ,τώρα είναι όμως Μάρτιος και η μέρα μεγάλωσε κατά πολύ με ότι συνεπάγεται αυτό ,η φύση αναγεννάται αν και δεν υποτιμάτε για μένα, δάσκαλε περιμένουμε τα βραδινά νεώτερα αν και βλέπω όπως είπα και σε άλλη ανάρτηση ο χειμώνας να συνεχίζεται μέχρι τέλος του μήνα.χρηστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα σας,
    ως νέο μέλος στην παρέα κι επειδή δεν ασχολούμαι με τα καιρικά, δεν έχω καταλάβει την πρόβλεψή σας. Ίσως διότι δε σας παρακολουθώ καιρό. Καισαριανή όπου μένω εχθές για κάποια ώρα χιόνισε, ξεκίνησε γύρω στη 13:00 με μικρονιφάδες αραιές, μετά πυκνή χιονόπτωση η οποία όμως δεν ήταν ικανή για στρώσιμο (ένα μικρό πασπάλισμα σε δέντρα, το οποίο μόλις σταμάτησε η χιονόπτωση κατά τις 16:30 έλιωσε σε 10').
    Για σήμερα έχω να πω πως έχουμε έναν λαμπρότατο ήλιο, αλλά με δόντια. Προβλέπεται να αλλάξει αυτό μέσα στο υπόλοιπο της μέρας και αύριο Σάββατο? Και αν ναι πώς? Βροχή? Χιόνι? Στρώσιμο?
    Εδώ στην περιοχή μου πάντως το χθεσινό δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω ως κάτι αξιόλογο, εκτός από το πολύ και ανυπόφορο κρύο. Μάλιστα θεωρώ πως μέσα στην Αθήνα αν είναι να χιονίζει καλύτερα ετσι όπως έγινε στην περιοχή μου τουλάχιστον, ώστε και να χαίρονται οι χιονόφιλοι και να μην προκαλεί προβλήματα σε μια πόλη εντελώς άμαθη σε στρωσίματα κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι άμαθη η πόλη τότε μάλλον ήρθε ο καιρός να μάθει.
      Και σεισμοί δεν γίνονται συχνά αλλά τα σπίτια δεν τα φτιάχνουμε πια με πλίνθους!

      Διαγραφή
  20. Υπαρχει σύγκριση με το 87?Και κατα πόσο συνηθισμένο ειναι για Μάρτη?η διάρκεια κυρίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σχέση με το 87 είναι αυτή που έχει ο.....φάντης με το ρετσινόλαδο!.=======Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Δεν έχει και καυσωνα

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε,ο φετινός χειμώνας ο οποίος είναι σχεδόν καρμπον στο ίδιο καιρικό μοτίβο,με βορειανατολικο ρεύμα που ευνοούνται τα ανατολικά προς Αιγαίο προσυνεμα είναι αποτέλεσμα μόνο ενός μόνιμου σχεδόν αντικυκλωνα στη δυτική Ευρώπη ( όχι πολύ δυτικά μας) ή αιτίες του βρίσκονται πιο πέρα από αυτό? Παλιακους χειμώνες από Λαμία κ άνω με τα πολλά χιόνια τι απέγιναν?Αν έχετε τη καλοσυνη κ το χρόνο να με απαντήσετε...Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλιματική αλλαγή-εκεί ψάξε να βρεις τις αιτία.Μάκης Γιάννενα

      Διαγραφή
    2. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ορισμένων ότι παλιότερα χιόνιζε πιο συχνά.Ειχε βγάλει κι τα στατιστικά για Κόνιτσα συγκεκριμένα ο κ ζιακόπουλος πριν λίγο καιρό.

      Διαγραφή
  22. Πλην της βόρειας γενικά Αττικής δε νομίζω ότι σήμερα είχαμε κάτι το ιδιαίτερο στα υπόλοιπα τμήματα αυτής.
    Ήλιος λαμπρός με κρύο όπως παρατηρώ.
    Τα φαινόμενα και πάλι επικεντρώθηκαν σε Εύβοια Βοιωτία όπως αναμένονταν,αν και εκεί ήδη ο καιρός παρουσίασε πρόσκαιρη βελτίωση.
    Ακριβής και για σήμερα οι προγνώσεις τού μπλογκ.
    Σειρά τις επόμενες ώρες παίρνει η Πελοπόννησος η οποία κυρίως το κέντρο νότιο και ανατολικό κομμάτι της θα δεχθεί αξιόλογες χιονοπτώσεις ακόμη και πάνω από τα 300-350μ τις επόμενες ώρες.
    Περιμένουμε το δάσκαλο γιά τα αυριανά ενδιαφέροντα της Αττικής και όχι μόνο.

    Στην περιοχή μού τα ίδια και σήμερα.
    Μεγάλα ανοίγματα με ηλιοφάνεια πρωινός παγετός με -3,5β στον κάμπο του Αγρινίου και -2β στην περιοχή μού!
    Μονοψήφια και η μέγιστη.
    Φίλε Πέτρο αυτό πού λες εξυπακούεται.
    Με αυτές τις τιμές πετρελαίου και ρεύματος πραγματικά αυτό το κρύο δεν το θέλουμε,αλλά εφόσον δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς ας το υποστούμε βλέποντας τα όποια θετικά τού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με τους 2-3 β. που είχαμε σημερα,Φωτη, έλιωσαν και πολλα χιονια εδω στην Βορεια Αττική...αναμένουμε το νεο κυμα που φαίνεται οτι θα μας αφήσει περισσότερο χιονι!

      Διαγραφή
    2. δεν την ξερεις καλα την περιοχη.... και ολο αττικη μας ζαλιζετε
      Απο αταλαντη χαιρετισματα

      Διαγραφή
  23. Απο 2 εγκρτους μετεωρολογους ακουσα σημερα 2 εντελως διαφορετικες αποψεις για το μελλον του καιρου! ο ενας ειπε πως δεν διαφαινεται απολυτως τπτ μεχρι κ τις 25 περιπου του μηνος ο αλλος ειπε πως 20 φαινεται να δεχομαστε παλι κρυο θα δουμε ποσο θα ειναι αυτο... κ οι δυο βγαινουν στη τηλεοραση ο ενας οχι τοσο συχνα (νομιζω) κ λεει κ ποιηματακια κ ο αλλος καθημερινα στη δημοσια τηλεοραση με μεταδοση απο τα βορεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όσο χιόνι ρίξει αύριο και όπου ρίξει, ευχαριστημένοι να είμαστε και να το απολαύσουμε.
    Και αισίως είναι μέσα Μαρτίου. Σειρά έχει η Άνοιξη γιατί καίνε και οι λογαριασμοί ρεύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. αττικη μετα το μεσημερι ,Τ850=-8οC,-30 hpa/h στα 700hpa (verticalbew GFS) που μας οδηγεί σε θερμοκρασια sea level περιπου Τ(0m)=-2oC!! για να δούμε τι θα δουμε με δεδομένο δυναμικό αίτιο κ μεγιστο στροβιλισμο (wind shear ΒΔ συνιστωσας)..για να δούμε τι θα κάνει ο νεος παικτης που λέγεται επιφανειακό χαμηλό βαρομετρικό εκ Πελοποννησου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. https://www.meteo24news.gr/2022/03/sakis-arnaoutoglou-etones-xionoptoseis-to-savvato-stin-attiki.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Παρακαλώ να αφήσετε τον "Φίλιππο" μετεξεταστέο, γιατί δεν ήρθε ποτέ στο ραντεβού του στην Αθήνα και, το χειρότερο, τον περιμένουμε ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή