Γιαννιώτικες καλημέρες

Του Χρήστου Λώλη

 

25 σχόλια:

  1. Καλημέρα από τα χιονισμένα Γιάννενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το χορτάσαμε το τιμημένο φέτος! Νέα χιονόπτωση χθες στον ορεινό Παντοκράτορα της Κέρκυρας, κρατά κλειστό το δρόμο προς την κορυφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Αχιλλέα, αυτό είναι το επιστέγασμα του χιονοσυμβιβασμού! Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Χωρίς αναμονές και γκρίνιες. Καλή απόλαυση!

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς έτσι είναι φίλε μου! Τα δικά μας βουνά δεν είναι συνηθισμένα απ' τα χιόνια, ούτε θέλαμε ποτέ αλυσίδες για να πάμε στην κορυφή του Παντοκράτορα! Επομένως και το χιονόνερο ακόμα είναι είδηση για το νησί! Υ.Γ. Παρεμπιπτόντως, αν ποτέ έρθετε στο νησί αξίζει μια βόλτα μέχρι την κορυφή του Παντοκράτορα! Η θέα είναι εκπληκτική και η διαδρομή πανέμορφη!

      Διαγραφή
  3. Η πυκνή χιονόπτωση κράτησε μέχρι τις 9,30 απο εκεί και μετά έγινε σφοδρή και εδώ και 1 ώρα επικρατούν συνθήκες χιονοθυελλας.
    Τα πάντα είναι σκεπασμένα από χιόνι το οποίο είναι πολύ βαρύ και σίγουρα οι ζημιές θα είναι πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νοτιοδυτική Μαγνησία τα Χιόνα κατέβηκαν ως τα πεδινά με μια πολύ έντονη κακοκαιρία από χθες το βράδυ έριχνε καταρρακτώδεις βροχή και το γύρισε σε χιόνι και συνεχίζει.Ολο τον χειμώνα τέτοια έντασης,και επειτε και συνέχεια.χρηστος Όθρυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να τα μας.
    Αυτή τη φορά οι προγνώσεις δεν έπεσαν έξω.
    Γιάννενα,Κόνιτσα,Τρίκαλα, Καρδίτσα Λιβαδειά ακόμη και Λαμία(έστω και με θετική θερμοκρασία)είδαν καλό χιόνι!
    Γιά τη Θήβα τού Χριστόδουλου στα 200μ πού όντως χιόνισε πολύ γιά σήμερα δεν το περίμενα στο ανατολικό τόξο της Βοιωτίας.
    Ο Μάρτης ακόμη δεν είπε την τελευταία τού λέξη.
    Καλησπέρα από την χιονισμένη ορεινή ημιορεινή Αιτωλοακαρνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, Φώτη. Κι εγώ κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας περίμενα στρωμένο χιόνι σε υψόμετρα κατά 100 με 150 μέτρα μεγαλύτερα. Τελικά, σε κάθε κακοκαιρία δεν απουσιάζουν οι μικροεκπλήξεις, που, πάντως, λίγο-πολύ είναι διαχειρήσιμες από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

      Διαγραφή
    2. Διάβαζε: "διαχειρίσιμες".
      Ευχαριστώ, Μιχάλη.

      Διαγραφή
    3. Καλό χιόνι και σε Κατερίνη , Βέροια! Κατερίνη 5ποντο το πρωί στο κέντρο της πόλης με ολική χιονοστρωση ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους (έστω και λίγο). Κάτασπρη η Πιερία μέχρι το κύμα το πρωί!

      Διαγραφή
    4. στέγες, αυτοκίνητα και μία χόρτα..ως αναμενόταν. το επίπεδο παγοποίησης κάπου στον δρόμο για Καλαμπάκα (όπου άλλωστε το έστρωσε και την πρώτη του Μάρτη).

      Διαγραφή
    5. Φιλε Φωτη δεν ειδαμε τπτ Λαμια εκτος κ αν εννοεις τα γυρω βουνα 300μ κ πανω

      Διαγραφή
    6. Κάποια στιγμή ο επίσημος σταθμός τού ΕΑΑ τις πρωινές πρώτες μεσημβρινές ώρες έγραφε 1,5β και χιονόπτωση.
      Επίσης έπεσαν 15,8mm στην περιοχή ενώ το Dew point(σημείο δρόσου) έπεσε στούς 0.8β
      Φαινομενικά βάση αυτών πού είδα χιόνισε εκείνες τις ώρες στην περιοχή έστω και με τη μορφή υγρού χιονιού και εννοείτε χωρίς στρώσιμο.
      Από τα 250-300μ και πάνω όμως όπως είπες παρατηρούνται χιονοστρώσεις.
      Ε μακάρι να χιόνιζε και σε εμένα 130μ πάνω από το σπίτι μού και δε θα είχα κανένα παράπονο.

      Όλη τη δουλειά την έκανε η γερή μπούκα τού μετώπου σήμερα δάσκαλε,καθώς μετά το μεσημέρι ανέβηκαν κάπως τα υψόμετρα σε όλη τη Στερεά.
      Είναι αυτό πού λέμε και ξανά λέμε γιά τις εκπλήξεις τού Μάρτη.
      Πάντως λόγω εποχής δεν είχαμε προβλήματα ειδικά από Θεσσαλία και κάτω στα χαμηλά υψόμετρα.
      Σύγκριση με άλλες καθαρά χειμωνιάτικες κακοκαιρίες δεν μπορεί να υπάρξει.
      Το πεδινό χιόνι είναι ωραίο αλλά ποσώς με ενδιαφέρει τώρα πιά.
      Ας κάνει εκεί πού κάνει αφού γιά λίγες ώρες θα μείνει άλλωστε και μόνο ζημιές δημιουργεί.
      Εγώ είμαι τέρμα ευτυχισμένος καθώς όλες οι βουναλάρες μάς γύρω από την Πίνδο έχουν μέτρα χιόνι πού άλλες χρονιές το έψαχνες με το κιάλι.

      Διαγραφή
    7. συμφωνώ, Φώτη, με το αίσθημα ικανοποίησης για το φετινό χειμώνα. έχουμε ως τώρα στα Τρίκαλα, 710 mm, δηλαδή τον πάλαι ποτέ ετήσιο μέσο όρο, στο εξάμηνο (που δεν έχει κλείσει ακόμα) από Οκτώβριο έως σήμερα. και τα βουνά γεμάτα, όπως λες.

      κατά τ' άλλα το σημερινό χιόνι, δεν πληροί ούτε τα κριτήρια του ψευτοχιονιού, θα σου πει ο Γιώργος, ο κοντοχωριανός μου..ίσα για την καταστροφή. και απ τις δυο βερικοκιές μου, την πρώιμη δεν τη βλέπω καλά..

      Διαγραφή
    8. Στην Λαμία σήμερα είχε εναλλαγή βροχής και χιονιού αλλά κυρίως βροχή ήταν το σύνολο του υετου. Σε όλη την ορεινή ζώνη πάντως γύρω από την κοιλάδα του Σπερχειού έπεσε αρκετό χιόνι. Στο χωριό μου στην δυτική Φθιωτιδα έχουμε πάνω από 25 εκ. Μόνο η διάρκεια της ημέρας σήμερα μας θυμίζει ότι δεν είμαστε στην καρδιά του χειμώνα.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  6. από την θεσσαλόνίκη θα στέλνουμε φώτο μόνο για καλυνύχτες!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό χιόνι έπεσε τελικά σε Κατερίνη και Βέροια! Κατερίνη έπιασε το 5ποντο με ολική χιονοστρωση ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης (έστω και λίγο) νωρίς το πρωί! Κάτασπρη η Πιερία μέχρι το κύμα το πρωί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα στην παρέα.Ωραίο χιόνι έριξε και στην Αράχωβα με τις ανάσες του βοριά και του νοτιά πάνω από το χωριό. Ο λεγόμενος εδώ σιροκοβοριάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δάσκαλε για Βόλο βλέπω μια επιδείνωση των φαινομένων από Σάββατο πρωί με χιόνια μέσα στην πόλη βλέπετε κάτι τέτοιο εσείς? ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε. Αυτή τη φορά έλεγα από προχθές για ελαφρά χιονόπτωση στα Τρίκαλα για πρώτη φορά. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να κρυφτώ σαν τον πρωτομάστορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυτική Κορινθία,χειμωνιάτικος καιρός ηπίων τόνων΄.12mm ποτιστικής βροχής στα πεδινά και χιόνι από τα 450 m και πάνω.Με αυτά τα δεδομένα δεν φαίνονται ζημιές.Φίλε Χριστόδουλε εύχομαι όσο γίνεται μικρότερες .Τώρα με ενημέρωσε η κόρη μου,καθηγήτρια στη Δυτική Αττική,ότι αύριο τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.Τι ρώτησα πώς το άκουσαν και μου είπε ότι όλοι γελάνε !.Δεν ξέρω,έχουν δίκιο?.========== Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σε όλους από την επίσης παγωμένη ανατολική Αχαΐα! κάτι έκανε Πέτρο.τις επόμενες μέρες λες να το..ξαναδούμε στα πεδινά μας!; Χρήστος

      Διαγραφή
    2. Όποιος καίγεται από τον χυλό φυσάει και το γιαούρτι αυτό κάνουν οι ιθύνοντες!!

      Διαγραφή
  12. Να αναφέρω και γω στο χωριό μου στα 100μ.στις έξι το πρωί 7 πόντους χιονι,στρωμένος κατασπρος και ο δρόμος,δυνατή χιονόπτωση εκείνη την ώρα στα όρια της στουπας,αλλά όσο περνούσε η ώρα εξασθενούσε,και μεχρι στις 12 περίπου έριχνε μέτριας έντασης χιονόπτωση χωρίς να καταφέρνει να το στρώνει,και στο δρόμο είχε λιώσει.
    Μέχρι στις δυο τη νύχτα που ήμουνα ξύπνιος έριχνε χιονόνερο ανα διαστήματα δυνατό,αλλά έβλεπα στην Καλαμπάκα και στα πέριξ χιονιζε καλά.
    Εντάξει,τ'αναμενομενο έκανε,οτι έλεγε η πρόβλεψη έγινε,αλλά για την πόλη των Τρικάλων πρέπει να έπεσε σε υετικη τρύπα την ώρα που χιονιζε αν δεν κάνω λάθος Νικο.Αλλα ασήμαντο αυτό γιατι όπως είπε και ο δάσκαλος μέτριας έντασης κακοκαιρία σε φαινόμενα ήταν.
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το άκουσα αυτό Γιώργο (ότι είχατε καλό χιονάκι μέχρι Φαρκαδόνα), αλλά νομίζω είναι η ανοιχτωσιά σε σχέση με τους αστικούς χώρους. γιατί κατά τ' άλλα είναι καθαρά υψομετρικό το θέμα. και φταίει η θετική θερμοκρασία (κάπου στα 200 μέτρα άλλαζε το ζήτημα). βάσει πρόβλεψης κινηθήκαμε, όταν δε διάβασα και τα περί εφήμερης χιονόστρωσης στα χαμηλά από τον κ. Ζιακόπουλο, βεβαιώθηκα. απλώς ήταν λίγο παραπλανητικά ελπιδοφόρα η πρόβλεψη υετού..
      όπως και να 'χει πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. και πολλά νερά είχαμε και το είδαμε και φέτος, έστω και διακοσμητικά.

      καλημέρα σε Όλους

      Διαγραφή