Ισχυροί Δ-ΒΔ άνεμοι. Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στα Β. Βαλκάνια θα επηρεάσει τη χώρα και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) με ενισχυμένους Δ-ΒΔ ανέμους εντάσεως 6 με 7 μποφόρ και τοπικούς όμβρους κυρίως στη Β. Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα είναι περισσότερο αισθητή στις δυτικές και βόρειες περιοχές. Την Παρασκευή και το Σάββατο (16-17/5) στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι πιθανότητες βροχής είναι περιορισμένες. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Κυριακή (18/5) ο καιρός γενικά θα είναι καλύτερος, αλλά δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές ιδιαίτερα στη βόρεια χώρα και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου. Η ένταση των ανέμων θα πέσει στα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τη Δευτέρα (19/5) οι απογευματινοί όμβροι θα περιοριστούν στη Β-ΒΑ Ελλάδα, οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.


Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014
 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15-5-2014

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 22 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών όμβρων. Άνεμοι Δ-ΒΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 22 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα παροδικών όμβρων στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας. Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις με παροδικούς όμβρους στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι στα βόρεια ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και στα νότια Δ-ΒΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 23 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:

Παροδικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 22 βαθμούς.

4 σχόλια:

  1. Ισχυρότατοι Δ-ΒΔ άνεμοι ήδη (ώρα 19:30) πλήττουν την παραλία Λουτρακίου κύριε Ζιακόπουλε.
    Λόγω καναλισμού του Κορινθιακού πιστεύω θα φτάσουν οι ριπές τους σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση.
    Χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχοντας την εμπειρία των Αγίων Θεοδώρων, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με αυτά που λες. Στις προγνώσεις συνήθως αναφέρουμε την ένταση του ανέμου συνοπτικής κλίμακας, η οποία βέβαια στις περιοχές καναλισμού είναι μικρότερη της πραγματικής έντασης. Με Δ-ΒΔ ρεύμα το ίδιο παρατηρείται και βορειότερα στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Αυτό που κατά τη γνώμη μου πρέπει να διευκρινίζεται είναι ότι άλλο πράγμα είναι η μέγιστη ριπή του ανέμου και άλλο η ένταση του ανέμου που για να εκτιμηθεί υπολογίζονται όλες οι ριπές σε διάστημα κάποιων λεπτών.
    Χαιρετισμούς στο όμορφο Λουτράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως το λέτε.
      Αν φτάσει ο άνεμος στιγμιαία μόνο ΠΧ τα 9 μποφώρ δεν θα λέμε ότι φυσάει 9άρι.

      By the way (που λένε και στο χωριό μου τα Ραβένια), όταν φυσάει αυτός ο Δ-ΒΔ, το Λουτράκι και οι Άγιοι Θεόδωροι μπορεί να έχουν διαφορά ακόμα και 3 βαθμών (προς τα πάνω οι Άγιοι) μιας και σε εμάς εδώ έρχεται φρέσκος & δροσερός μέσα από τη θάλασσα ενώ στους Αγίους "καταβατίζει" περνώντας τους λόφους των νότιων απολήξεων των Γερανείων και του Ισθμού που μας χωρίζουν. Το έχω παρατηρήσει πολλές φορές.
      Τα ίδια και η Κινέτα. Είναι αρκετά ζεστότερη από εδώ με δυτικό ρεύμα.

      Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση.

      Διαγραφή
  3. Χαλκίδα 14/5/2014 τουλάχιστον 9 μποφόρ ωπος και σε καθημερινή βάση η Χαλκίδα έχει πολύ αέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή