Το Θαύμα της Δουνκέρκης και ο καιρός

Στις 22 Μαΐου 1940, το μεγαλύτερο τμήμα του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος που μαχόταν στην ηπειρωτική Ευρώπη εναντίον των Γερμανών μαζί με επίλεκτες γαλλικές δυνάμεις και ορισμένα βελγικά στρατιωτικά τμήματα βρέθηκαν παγιδευμένα στη Δουνκέρκη. Τα συμμαχικά στρατεύματα, με τις πλάτες προς τη θάλασσα, ήταν καταδικασμένα να αφανιστούν από τους Γερμανούς, οι οποίοι με αιχμή του δόρατος τα τανκς του Χάιντς Γκουντέριαν προχωρούσαν ακάθεκτοι προς την παραθαλάσσια γαλλική πόλη. 

Στις 24 Μαΐου, τα πάντσερ του Γκουντέριαν βρίσκονταν μόλις 18 χιλιόμετρα μακριά από τη Δουνκέρκη, όταν ο Γερμανός Αρχιστράτηγος Γκερντ φον Ρούντστεντ έδωσε εντολή να σταματήσει η προέλαση των αρμάτων και να δοθεί στα κατάκοπα πληρώματά τους ανάπαυση μιας ημέρας. Γιατί όμως σταμάτησε η προέλαση των Γερμανών τη στιγμή που ήταν έτοιμοι να συντρίψουν τους Συμμάχους στην Δουνκέρκη;  Την απόφαση την πήρε ο Γκερντ φον Ρούντστεντ και μετά συναίνεσε ο Χίτλερ ή η εντολή ήλθε απευθείας από τον ίδιο τον δικτάτορα; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν αποτελούν αντικείμενο έρευνας αυτού του άρθρου. Το βέβαιο είναι ότι, πέρα από την κούραση των Γερμανών στρατιωτών, οι βροχές που είχαν πέσει δυσκόλευαν πολύ τις κινήσεις των τεθωρακισμένων και ότι στη λήψη της απόφασης για το σταμάτημα της προέλασης του Γκουντέριαν μέτρησε πολύ η παρέμβαση του Χέρμαν Γκέρινγκ ο οποίος ζήτησε να αφεθεί η καταστροφή των παγιδευμένων στη Δουνκέρκη Συμμαχικών Δυνάμεων στην αεροπορία του. Ο καιρός όμως που επικράτησε από τις 24 ως τις 26 Μαΐου δεν ήταν ευνοϊκός για τις εξορμήσεις της Λουφτβάφε, αλλά ακόμα και όταν η ναζιστική αεροπορία κατάφερνε να επιτεθεί, η αυτοθυσία των πιλότων της ΡΑΦ έσωσε τους Συμμάχους. Στο έδαφος, οι εγκλωβισμένοι στη Δουνκέρκη Αγγλογάλλοι κατάφεραν να οχυρώσουν τα περίχωρα της πόλης και όταν οι Γερμανοί αποφάσισαν να συνεχίσουν την προέλαση, η κατάσταση δεν ήταν πλέον τόσο εύκολη γι αυτούς.

Πηγή : BBC
Από τις 27 Μαΐου ως τις 4 Ιουνίου 1940 έλαβε χώρα η επιχείρηση εκκένωσης της Δουνκέρκης (Επιχείρηση Δυναμό) η οποία  έμεινε στην ιστορία του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου ως το Θαύμα της Δουνκέρκης. Κατά τη διάρκεια αυτής της τεράστιας επιχείρησης 338.226 Άγγλοι, Γάλλοι και Βέλγοι στρατιώτες πέρασαν με κάθε είδους πλωτό μέσο από τη Δουνκέρκη στη Μεγάλη Βρετανία. Στο Θαύμα της Δουνκέρκης καθοριστική ήταν η βοήθεια του καιρού. Κατά τη διάρκεια των εννέα ημερών της επιχείρησης εκκένωσης της πόλης: (α) μόνο την 27η Μαΐου, το απόγευμα της 29ης Μαΐου και την 1η Ιουνίου ο καιρός επέτρεψε τις πτήσεις της Λουφτβάφε και (β) σχεδόν σε όλη την περίοδο της δύσκολης εκείνης επιχείρησης η Μάγχη παρέμεινε εξαιρετικά ήρεμη, επιτρέποντας να τη διασχίσουν με ασφάλεια τα μικρά σκάφη που έσπευσαν κατά εκατοντάδες να βοηθήσουν στην εκκένωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου