Αντικυκλωνικές συνθήκες

Οι δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της Ευρώπης καλύπτονται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τη σχετική καλοκαιρία. Εξαίρεση δεν αποτελεί η χώρα μας στην οποία το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επικρατήσει σχεδόν παντού ηλιοφάνεια, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει μικρή άνοδο. Όμως, οι ελάχιστες τιμές της θα είναι χαμηλές και στην ηπειρωτική Ελλάδα τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους στα βόρεια ισχυρός. Το Σαββατοκύριακο (10-11/12) θα περάσει με λιακάδα και ασθενείς ανέμους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Πάντως, αν και εξασθενημένος, ο παγετός στα ηπειρωτικά και κυρίως στα βόρεια θα είναι και πάλι παρών. Τη Δευτέρα (12/12) δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα δυτικά, τα νότια και το Α. Αιγαίο. Την Τρίτη και την Τετάρτη (13-14/12) στη χώρα θα επικρατήσουν βοριάδες εντάσεως 5 με 7 και πιθανώς στο Αιγαίο 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) που είναι πιθανό να σημειωθούν θα είναι τοπικές, μικρής διάρκειας και κατά κανόνα ασθενείς.


Μια μικρή ιστορία ως υστερόγραφο

Ένας περίεργος μαθηματικός είχε ένα χόμπι. Έριχνε στα νερά ενός ποταμού ένα φύλλο δένδρου και λύνοντας διαφορικές εξισώσεις προσπαθούσε να βρει που θα πάει το φύλλο μετά από λίγες μέρες. Δεν ήταν εύκολη η δουλειά, ιδιαίτερα όταν στη μέση του ποταμού υπήρχε κάποιος μεγάλος βράχος και το φύλλο έφευγε μια από τα αριστερά και μια από τα δεξιά του ή κολλούσε πάνω του. Ένας συνάδελφός του τον συμβούλευσε να πετάει πολλά φύλλα μαζί, ώστε, βλέποντας που θα πάνε τα περισσότερα από αυτά, να έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει την πιθανότερη πορεία του φύλλου του. Όμως και πάλι οι δυσκολίες ήταν μεγάλες. Αλλιώς πήγαιναν τα φύλλα όταν το ποτάμι ήταν ήρεμο και αλλιώς όταν ήταν φουσκωμένο. Ο τύπος ήταν «αστέρι» και έχοντας βρει εκπληκτικούς τρόπους να λύνει με ικανοποιητικό τρόπο τις εξισώσεις του τα πήγαινε πολύ καλά. Όμως, όταν τα μυαλά του έπαιρναν αέρα και ήθελε να δει που θα πάει το φύλλο μετά από πολλές ημέρες, συχνά αποτύγχανε. Δεν του έφταιγαν τα φύλλα ούτε οι εξισώσεις...


Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-12-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 16 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Λίγες νεφώσεις το πρωί στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 και στα νοτιοανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 15 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 13 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Έτσι θα τα έλεγε σήμερα ο ...Αίσωπος, αν ήθελε να μιλήσει για τους υπερφίαλους του Ensemble Forecasting. Η ο Χριστός, στην παραβολή του ..."ο απολωλώς προγνώστης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ζιακόπουλε σωστή η επισήμανση στα υστερόγραφα, βέβαια για κάποιους μικρότερης ηλικίας δικαιολογείται ο ενθουσιασμός, για κάποιους όμως που είναι στην ηλικία μου και πάνω απλά προβληματίζομαι.

    Για να μιλάμε για τα τωρινά λοιπόν, 1037.3mb έφτασε ο σταθμός μου το πρωί, ρεκόρ από το 2005 που τον έχω, κάποιοι άλλοι σταθμοί βλέπω πήγαν και λίγο παραπάνω, αναρωτιόμουν λοιπόν, ως πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, αν έχετε υπόψιν ποιό είναι το ρεκόρ πίεσης στο Ελληνικό και τους άλλους σταθμούς της Αττικής.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθήνα (δεν γνωρίζω αν είναι στη Ν. Φιλαδέλφεια ή το Ελληνικό) 1041,1 στις 3-1-1981

      Διαγραφή
    2. Για ξαναδείτε το

      http://www.wetterzentrale.de/maps/archive/1981/noaa/NOAA_1_1981010300_1.gif

      Πάντως ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση

      Διαγραφή
    3. Στο αρχείο μου είχα τα 1046,8 της Θεσσαλονίκης στις 24-12-1963 που μάλλον είναι σωστά και αυτά που σου έγραψα για την Αθήνα. Στην ημερομηνία φαίνεται πιο πιθανό να έχει γίνει το λάθος. Βέβαια ο Γερμανός έχει τη reanalysis, αλλά η διαφορά είναι μεγάλη για να γίνει αποδεκτή. Θέλει ψάξιμο το θέμα.

      Διαγραφή
    4. Για το 1963 συμφωνεί και ο Γερμανός

      http://www.wetterzentrale.de/maps/archive/1963/noaa/NOAA_1_1963122500_1.gif

      Διαγραφή
  3. Κύριε Ζιακόπουλε συγχαρητήρια, πραγματικά με αυτή την ιστορία τα είπατε όλα!ένας ψηφιακός χιονιάς που δεν θα έρθει ούτε αυτή τη φόρα! γιάτι έχουμε την ιδιότητα να μην μαθαίνουμε απο τα λάθη μας και κάθε φορά η φύση απλά διαψεύδει τα προγνωστικά μοντέλα πάνω απο τις 120 ώρες, άλλα έμεις συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε μια μεγάλη χιονοκακοκαιρία ίσως γιάτι είναι κάτι που μας λείπει χρόνια τώρα! ΥΓ θυμάμαι σε κάποιο παλιό σχολιό σας που είπατε οτι στην Ελλάδα ο Θεός έχει δώσει σχεδόν ιδανικές αναλογίες βροχών χιονιού και θερμοκρασίας, για αυτό ας χαρούμε τις χειμωνιάτικες λιακάδες προς το παρών, ο κάθε τύπος καιρού έχει την δική του χάρη και ομορφιά.

    Με εκτίμηση
    Τόλης Δημήτριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο επιπόλαιο είναι το να προεξοφλείς ένα δυνατό χιονιά μια βδομάδα πριν, άλλο τόσο είναι απόλυτο και "μηδενιστικό" το να αγνοείς προκαταβολικά την τάση που δείχνουν τα μοντέλα. Έχουμε ακόμα πολύ χρόνο για να ξεκαθαρίσει το καιρικό "τοπίο" της ερχόμενης εβδομάδας, όλα όμως προϊδεάζουν οτι θα είναι τουλάχιστον καθαρά χειμωνιάτικο. Για τα άλλα, τα δυνατά σενάρια, θα δείξει.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο, το GFS τα λέει πολύ δυνατά για το Ν. Αιγαίο και τη ΝΑ χώρα συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας. Για εδώ πάνω τίποτα. Ούτε για άχνη δε συζητάει για Θεσ/νίκη. Μόνο ξεροπαγωνιά. Ίδωμεν.

      Διαγραφή
    3. Αυτά που δίνει το GFS στα τελευταία τρεξίματα για το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας εγώ μόνο σαν τάση τα βλέπω και τα παρακολουθώ. Στο τελευταίο τρέξιμο φαίνεται όντως ένα "ουκρανικό σύστημα" που ευνοεί τα προσήνεμα κυρίως, αλλά μέχρι τώρα σ όλα τα τελευταία τρεξίματα η καλή υποστήριξη στη μέση τροπόσφαιρα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο κύριο ραν.

      Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ακόμα πολύ μακρυά για να μιλάμε για το πόσο χιόνι θα πέσει και που θα πέσει. Από Δευτέρα - Τρίτη θα αρχίσει να ξεξαθαρίζει τι θα γίνει από Παρασκευή και μετά. Έτσι κι αλλιώς, την αρχική ψυχρή εισβολή Τρίτης και Τετάρτης τα μοντέλα την ...καταβρόχθισαν ήδη - καλή τους χώνεψη!

      Διαγραφή
  4. Kύριε Ζιακόπουλε αν έχετε το χρόνο 2 απλές απαντήσεις σε ερωτήματα αρχάριων!
    Υπάρχει περίπτωση μια ψυχρή εισβολή να συνδυαστεί με υψηλές πιέσεις ή και το αντίστροφο;
    δηλαδή ο ψυχρός αέρας είναι ταυτόσημος με χαμηλές πιέσεις η δεν έχει καμία σχέση;
    ρωτώ γιατί μου φαίνεται παράξενο κοιτώντας προγνωστικούς χάρτες να βλέπω μονίμως τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη να καλύπτονται συνεχώς από χαμηλές πιέσεις ενώ στα νότια συμβαίνει το αντίθετο!
    τέλος μπορεί να χιονίσει στην ελλάδα υπο την επίδραση υψηλών πιέσεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι απαντήσεις βρίσκονται στη σχέση που συνδέει ατμοσφαιρική πίεση, θερμοκρασία και πυκνότητα του αέρα.

      Διαγραφή
  5. Επειδή αυτό δεν μπορεί φυσικά να το κάνει ο ίδιος ο κ.Ζιακόπουλος, και με την ελπίδα οτι έχω τη σιωπηρή του συγκατάθεση, θα σου προτείνω ανεπιφύλακτα τα βιβλία της τριλογίας του "Καιρός, ο γυιός της γης και του ήλιου". Περιέχουν εύληπτη αλλά όχι και υπεραπλουστευμένη γνώση. Θα καταλάβεις και θα μάθεις πολλά πράγματα για τον καιρό και το κλίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tα έχω υπόψη μου φίλε Γιώργο,αλλά σε δύσκολους καιρούς-δύσκολες συναλλαγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο σ αυτό. Μπορείς όμως να ψάξεις στο διαδίκτυο και θα βρεις αρκετές καλές πηγές μετεωρολογικής γνώσης. Λίγες δυστυχώς στην ελληνική γλώσσα και αυτό είναι ένα θέμα.

      Διαγραφή
    2. Στείλε μου ένα e-mail εκτός λίστας σχολίων, φίλε μου

      Διαγραφή