Επιδείνωση του καιρού κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα

Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως μεταφέρονται από τη Β-ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα την επιδείνωση του καιρού. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που θα επικρατήσει το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) στη χώρα θα είναι οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, οι ισχυροί βοριάδες και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Επισημαίνεται ότι στην Α-ΝΑ Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια, την Α-ΒΑ Πελοπόννησο και τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους έντονες. Στις προαναφερθείσες περιοχές η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με υφέσεις και εξάρσεις ως την Πρωτοχρονιά. Το παρήγορο είναι ότι από την Παρασκευή (30/12) θα εξασθενήσουν οι βοριάδες κι έτσι τα δρομολόγια των πλοίων θα γίνονται πλέον χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τονίζεται ακόμα ότι όλες αυτές τις ημέρες ο παγετός στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.  
 
Υ.Γ.1: Η «απαίτηση» να γνωρίζει κάποιος τη μορφή του υετού ή το ύψος της χιονόστρωσης σε μια συγκεκριμένη περιοχή είναι κατανοητή είτε πρόκειται για επίσημο φορέα που πρέπει να προετοιμαστεί είτε για παθιασμένο χιονόφιλο. Ωστόσο, όλες οι προγνώσεις είναι σενάρια της πιο πιθανής εξέλιξης του καιρού. Τα μοντέλα είναι αναντικατάστατα, αλλά όχι τέλεια. Σκεφτείτε ότι ακόμα και η ανάλυση (πραγματική κατάσταση) που χρησιμοποιούν δεν είναι απολύτως ακριβής. Όπως έχω γράψει και παλαιότερα, η ανάλυση είναι μικρής διάρκειας πρόγνωση, διορθωμένη με τις παρατηρήσεις των προηγούμενων 9 ή 12 ωρών. Αυτή είναι η αιτία και των παρατηρούμενων διαφορών στις αναλύσεις των διάφορων μοντέλων. Με αυτά τα δεδομένα, όταν οι καταστάσεις είναι οριακές, η πρόγνωση γίνεται δύσκολη. Τα παραπάνω αποτελούν μια ωραία εισαγωγή για να σας πω ότι δεν είναι σίγουρο ότι στο κέντρο της Αθήνας ή στα νότια παράλια της Αττικής ο υετός θα είναι χιόνι, κυρίως στο ξεκίνημα του εικοσιτετραώρου. Χωρίς, βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα χιονίσει καθόλου στις παραπάνω περιοχές.

Υ.Γ.2: Τα στοιχεία που θα ξεχωρίσουν τον επικείμενο χιονιά είναι: (α) η έντασή του (μεγάλα ύψη χιονιού ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου και (β) η μεγάλη διάρκειά του. Δεν είναι συνηθισμένο να χιονίζεται, κουτσά - στραβά, η Αθήνα επί τρεις συνεχόμενες ημέρες.


Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29-12-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -8 έως 4 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας ή χιονόνερο (πεδινά). Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 9 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές. Χιονόνερο στις νότιες παράκτιες περιοχές. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 7 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά. Άνεμοι Β 7 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 10 βαθμούς.

Αττική:
Χιονοπτώσεις, κατά τόπους τις πρωινές ώρες ισχυρές. Πιθανά πρόσκαιρα διαστήματα με χιονόνερο στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια παράλια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 5 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 4 βαθμούς.


21 σχόλια:

  1. Άντε να δούμε κύριε Ζιακόπουλε! Εύχομαι καλά χιόνια και πολλά ! Ότι είναι να γίνει θα γίνει τώρα ! Χαιρετίσματα από την ανταριασμένη Σκύρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαλανδρι,αγια παρασκευη,γερακα, βρηλισσια,μελισσια θα υπαρχει χιονοστρωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. προφανώς ... (99%)
      εκτός αν ρωτάς εκατοστά ... οπότε μόνο η φύση κι ο θεός γνωρίζουν

      Διαγραφή
  3. Αλέξανρος - Πεντέλη28 Δεκεμβρίου 2016 στις 5:31 μ.μ.

    Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Στις περιοχές πάνω από την Αττική οδό θα έχουμε ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ χιονοστρώσεις; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παιδιά, να χαρείτε. Μη με ρωτάτε για υψόμετρα και χιονοστρώσεις σε τόσο μικρή κλίμακα. Δεν ξέρω να σας απαντήσω. Χάθηκε, μωρέ, να με ρωτήσετε αν θα το στρώσει στους Θρακομακεδόνες ή την Ιεράπετρα; Εντάξει, αστειεύομαι! Καλά χιόνια σε όλους.

      Διαγραφή
  4. Είναι γεγονός οτι χάλασαν κι άλλο οι θερμοκρασίες στα 850 και το πάχος στρώματος. Και ο ΒΔκος δε βοηθάει από Παρασκευή, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής. Αν υπάρξουν οι κατάλληλες συγκλίσεις, ίσως δει και το κέντρο κάτι αξιόλογο. Αλλά για στρώσιμο σε υψόμετρα κάτω από 200 μέτρα, προσωπικά δεν το βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο νομο Λαρισας και σιγκεκριμενα στον Τυρναβο θα δουμε καμια νιφαδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι θα γίνει και για εσάς τη νύχτα. Τους χαιρετισμούς μου στον οινοποιό Καρδάση!

      Διαγραφή
  6. Στα Γιάννενα Χιονίζει εδω και λίγη ωρα.Τελικά το παει και λίγο προς δυτικη μεριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή λέγεται ότι το χιόνι στα Γιάννενα ξάφνιασε τους μετεωρολόγους, δεν έχετε παρά να δείτε τη χθεσινή πρόγνωση για το σημερινό καιρό της Δ. Ελλάδας. Ακόμα και στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής σημειώθηκαν πριν από λίγες ώρες τοπικές χιονοπτώσεις. Η ψυχρή αέρια μάζα καλύπτει ευρεία περιοχή και δεν χαμπαρίζει "αρνητικούς" επιφανειακούς ανέμους. Πέρα από αυτό, ο κλάδος του πολικού αεροχειμάρρου είναι ..στην Ιταλία.

      Διαγραφή
  7. Κύριε Ζιακόπουλε καλησπέρα. Στο Ολυμπιακό χωριό πιστεύτε θα υπαρχει χιονοστρωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα κυριε Ζιακοπουλε, Ολυμπιακο Χωριο πιστευετε θα υπαρχει χιονοστρωση; Ξερω πως ειναι δυσκολο να προγνωστει κατι τετοιο απλα αν μπορειτε μια προσωπικη εκτιμιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για λεσβο τη βλέπετε κυριε ζιακοπουλε; θα ειναι εκτος φαινομένων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Ζιακόπουλε, για την πληρέστερη εικόνα σας, σας ενημερώνω ότι και στα ορεινά χωριά του Ξηρομέρου χιόνισε απόψε, με χιονόστρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δασκαλε ειμαι σιγουρος οτι παροτι ο πιο εμπειρος απο ολους μας δεν σε πιανει και πολυ υπνος... πως βλεπεις την κατασταση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπαρχει ενα γηπεδικο συνθημα που ταιριαζει απολυτα με την περισταση και θα τολμησω να το μεταφερω...ζιακο θεε παρε την παε. Την καλημερα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Θάνο. Καλημέρα σε όλους. Και μόνο γιατί μπορεί και σε κάνει να νοιώσεις σαν παιδί αξίζει το ...τιμημένο!

      Διαγραφή
  13. Καλημερα. Καποια συμπερασματα 1 Χιονισε ραγδαια παντου κ το ιδιο στην Αττικη. 2 Ποιοτητα;αστα να πανε. Ηδη κηφισια εχει χιονονερο. Απο το απογευμα λογικα θα μπουμε σε πιο νορμαλ καταστασεις.3 ιστορικο; για κεντρονοτια ναι. Για βπ επουδενί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κι εδω ειναι το περιεργο. Με οριακες temp θα περιμενε κανεις δυνατες καταστασεις απο ενα x υψομετρο. Αντιθετα λογω βιαιοτητος χιονισε μεχρι τις βαρκες πραγμα ιστορικο ενω για βπ χιονισε μεν καλα, αλλα ποιοτικα εχουμε δει πολυ καλυτερα πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στην Αττική πλέον χιονόπτωση από τα 450 μέτρα και άνω. Στην πλατεία Καπανδριτίου (400μέτρα) χιονόνερο πλέον (υπάρχει φυσικά 20cm χιονί). Λίγο πιο πάνω προς Μικροχώρι στα 490 μέτρα καθαρή χιονόπτωση αλλά μέτριας έντασης. Ελπίζουμε για κάτι καλύτερο το απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γύρω στα μεσάνυχτα (πολύ καθυστερημένα δηλαδή, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις) μπαίνει η ισόθερμη του -8 στα 850 hPa στο λεκανοπέδιο. Με ελαφρώς χειρότερη έστω την θερμοκρασία στα 500 hPa. Να δούμε τι μπορεί να συμβεί λοιπόν μέχρι και αύριο το μεσημέρι-απόγευμα. Γιατί σήμερα, αν εξαιρέσεις το πρωινό μπάσιμο - ξέσπασμα, κατά τα άλλα παλεύουμε με τις λάσπες.

      Διαγραφή