Μακροημέρευση βοριάδων και κρύου

Η περιοχή μας επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρών ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα και στα ανατολικά και νότια θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Την Παρασκευή (23/12) το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η βαθμιαία εξασθένηση των βοριάδων κατά 1 με 2 μποφόρ. Το Σάββατο (24/12) λίγες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται στην Κρήτη και πιθανώς στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Με σχετική καλοκαιρία θα περάσει το τριήμερο των  Χριστουγέννων (25-27/12), αν και η παγωνιά τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά θα είναι και πάλι παρούσα.        


Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22-12-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -8 έως 8 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 και κατά τόπους 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -6 έως 11 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο (πεδινά) στην Α. Στερεά-Εύβοια και την Α. Πελοπόννησο. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 9 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 11 βαθμούς.

Αττική:
Κατά περιόδους και κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο (πεδινά). Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 8 βαθμούς.

15 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε ο Δεκέμβριος εξελίσεται σε έναν από τους πιο άνομβρους των τελευταίων ετών ειδικα στην περιοχή μας (Σέρρες). Αναρωτιέμαι αν υπήρξε άλλος τέτοιος Δεκέμβριος και πως εξελήχθηκαν τα πράγματα μετά και αν θα πρέπει να ανησυχούμε για το νερό το 2017;Σας εύχομαι καλές γιορτές με υγεία και ειρήνη για το 2017!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτη η εμμονη του καιρου για ξεροκρυο και ηλιο τεινει να γινει εκνευριστικη πολυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικά ανησυχητικη η εμμονή αυτής της κυκλοφορίας και η συνεχής μετατόπιση των αυλωνων ανατολικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην γρινιάζετε. Έρχονται ωραία πράγματα. Οι ...κουραμπιέδες που λέγαμε, Χρήστο Σιμούλη. Μόνο που δεν ξέρουμε ακόμα ποιοί θα μείνουν με την ..άχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σε όλους. Αν δεν δημιουργηθεί χαμηλό στη Σύρτη, το οποίο πρέπει να κινηθεί όμως και όχι όπως προχθές, εμείς θα μείνουμε με την άχνη.

      Διαγραφή
    2. "Όλοι έχουν την έγνοια τους κι ο μυλωνάς τ'αυλάκι", Χρήστο μου. Όσο για το δικό μου "αυλάκι", είναι δύσκολο και για κάποιους ...στενάχωρο. Γίνεται να χιονίσει χωρίς να κάνει κρύο; Γίνεται να μην έλθουν ακραίες θερμοκρασίες και υποφέρουν αυτοί που δεν έχουν σπίτι ή θέρμανση;

      Διαγραφή
    3. Όχι, δε γίνεται κ. καθηγητά, δυστυχώς για μερικούς. Εύχομαι καλά Χριστούγεννα σ' όλους και μέριμνα από το κράτος για τους φτωχούς και τους άστεγους, ειδικά φέτος που το κρύο είναι παρατεταμένο.

      Διαγραφή
    4. Καλά Χριστούγεννα, Χρήστο, με τη μία ή και τις δύο άχνες...

      Διαγραφή
  5. Κ.Ζιακοπουλε θα έρθετε στην Κόνιτσα τις ημέρες των εορτών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς όχι, φίλε μου. Αυτό θα γίνει την άνοιξη, με το πρώτο λάλημα του κούκου.

      Διαγραφή
  6. Είχα σκοπό να σου απαντήσω Χρήστο στη (σωστή) επισήμανσή σου για τη θέση του χαμηλού, αλλά έφαγα "τάπα" ξεγυρισμένη από τον δάσκαλο. Κύριε Ζιακόπουλε, ποιός θα μπορούσε να αγνοήσει τις συνέπειες για τους πιό αδύναμους , ποιός θα μπορούσε να σας κατηγορήσει οτι χαλάτε την ευφορία του χιονολάτρη; Κανείς φυσιολογικός άνθρωπος. Όμως, από την άλλη, το σαράκι του "μυλωνά" είναι ακαταμάχητο, δεν παλεύεται. Είναι εξάρτηση, είναι "πρέζα". Προσωπικά όλα τα διαβάσματα περί μετεωρολογίας που έχω ρίξει και όλη η σχετική γνώση που κατάφερα να αποκομίσω είχαν και έχουν ως αφετηρία και βασικό (αν όχι και αποκλειστικό) κίνητρο την αθεράπευτη "αρρώστια" για τα χιόνια! Υπερβολή, μονομανία, διαστροφή, όπως θέλει κανείς ας το πει, όμως έτσι είναι. Και δεν είμαι ο μόνος "μυλωνάς" φαντάζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζεύτηκαν πολλά μαύρα σύννεφα γύρω μας, Γιώργο, που δεν σ'αφήνουν να χαρείς τον καιρό, όπως θα ήθελες. Τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την ψυχολογία μας, αλλά κι εμείς τα βλέπουμε ανάλογα με τη διάθεσή μας. Προσωπικά, τη μεγάλη τη ζημιά, που ακόμα και σήμερα δεν έχει επιδιορθωθεί, την έπαθα στη διάρκεια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, όταν λάτρευα ή μισούσα ένα καιρικό φαινόμενο ανάλογα με το αν επαλήθευε ή όχι την πρόγνωσή μου. Θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να είναι αυτό το αίτιο, αλλά δεν είμαι απολύτως σίγουρος. Με τυρρανούν τα λόγια ενός Αμερικανού σκιτσογράφου:"Καταλαβαίνεις ότι γερνάς όταν δεν νοιώθεις πια καμιά επιθυμία να πετάξεις μια χιονόμπαλα».

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. ΦΙΛΕ ΓΙΩΡΓΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝΕΠΙΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑ!
      ΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΧΙΟΝΟΣΕΛΙΔΑ(ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΣΤΟ FACEBOOK -ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΩ- ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΧΑΡΕΣ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!

      Διαγραφή