Μπιλοζίρια ως την Τρίτη




12 σχόλια:

  1. Παντως και η ανοδος της θερμοκρασιας μετα τη πρωτοχρονια δε δειχνει κατι αρκετα πανω απο τα φυσιολογικα για την εποχη, ετσι ψυχρο θα παει το μοτιβο και το υπολοιπο του χειμωνα αραγε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πατέρας μου έλεγε: "Μετά από έναν μαλακό χειμώνα ακολουθεί πάντα ένας ψυχρός."

      Διαγραφή
    2. Αυτό που έλεγε ο πατέρας σου, Χρήστο, έχει κάποια βάση από στατιστικής πλευράς. Δεν είνια όμως πάντα έτσι. Η παρακάτω ιστορία είναι χαρακτηριστική:«Το φθινόπωρο του 1941, ο Γερμανός Μετεωρολόγος Φρανς Μπάουερ, που τη δεκαετία του 1930 είχε αποκτήσει τη φήμη ειδικού στην έκδοση εποχικών προγνώσεων, κλήθηκε να κάνει πρόγνωση για το χειμώνα 1941-42 στην ανατολική Ευρώπη. Ο Μπάουερ με βάση κάποιες συσχετίσεις των ηλιακών κύκλων και του κλίματος και κυρίως με τη χρησιμοποίηση στατιστικών στοιχείων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από θερμοκρασιακής πλευράς ο χειμώνας 1941-42 στο ανατολικό μέτωπο θα ήταν κανονικός ή και μαλακότερος του κανονικού. Η πρόγνωση αυτή βασίστηκε στη θέση του Μπάουερ ότι ποτέ στην ιστορία του ευρωπαϊκού κλίματος δύο εξαιρετικά δριμείς χειμώνες, όπως ήταν οι χειμώνες 1939-40 και 1940-41, δεν ακολουθήθηκαν από τρίτο συνεχόμενο δριμύ χειμώνα. Η φύση όμως είχε άλλα σχέδια και πολύ γρήγορα διέψευσε με δραματικό τρόπο τις προβλέψεις του Γερμανού Μετεωρολόγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν στις 8 Δεκεμβρίου 1941 μετέφεραν στον Φρανς Μπάουερ τις απίστευτα χαμηλές τιμές της θερμοκρασίας που είχαν καταγραφεί στη Ρωσία, αυτός εξέφρασε την άποψη ότι οι παρατηρήσεις πρέπει να είναι λανθασμένες και επέμενε στις προβλέψεις του για μαλακό χειμώνα...»

      Διαγραφή
    3. Δηλαδή τους πήρε στο λαιμό του Ο Μπάουερ τους ναζήδες. Ευτυχώς!!

      Διαγραφή
    4. Ο Χίτλερ δεν τα πήγαινε καλά με τους Μετεωρολόγους, ιδιαίτερα από τότε που του παρουσίασαν στοιχεία για τους παλαιούς χειμώνες της Ρωσίας μεταξύ των οποίων ήταν και ο χειμώνας 1812-13. Λέγεται ότι το Δεκέμβριο του 1941 σε μια τέτοια παρουσίαση είπε οργισμένος: «Αυτοί οι καταραμένοι Μετεωρολόγοι, συνέχεια μιλούν για το Ναπολέοντα».

      Διαγραφή
  2. Για εκεί το πάει πάντως... Αν συνεχιστεί αυτή η τάση πάμε για τον πιο ψυχρό και πιο βαρύ χειμώνα από το 1991-92...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νερό να πέσει, φίλε μου, και με όποια μορφή θέλει ας το ρίξει.

      Διαγραφή
  3. Η φύση συνήθως διαψεύδει εκείνον που προσπαθει να την προβλέψει.Εσείς φίλοι μου ασχολείστε απο χόμπυ με τον καιρό ενω κάποιοι άλλοι κρίνεται η δουλειά τους απο αυτον.Έχουμε κάνει φύλλο και φτερό την στατιστική τα τελευταία 40 Χρόνια πανω στις καιρικές συνθήκες της χώρας μας και δυστυχώς δεν ισχύει σχεδόν τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αντίθεση με τη στατισική πρόγνωση, η αριθμητική πρόγνωση του καιρού έχει κάνει θαύματα και προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες σε όλους εκείνους που καθημερινά στη στεριά ή τη θάλασσα έρχονται αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα.Η φύση δεν σκοτίζεται για εμάς τους ανθρώπους που προσπαθούμε να την προβλέψουμε. Ούτε πολυνοιάζεται που την καταστρέφουμε.Κάποια στιγμή Θα τραβήξει το δρόμο της χωρίς εμάς. Το πρόβλημα το έχουμε εμείς, όχι εκείνη.
      Καλή Χρονιά

      Διαγραφή
  4. Καλημερα και καλη χρονια σε ολους. Ηελα να ρωτησω ποσο βασιμες ειναι καποιες προβλεψεις για εντονη κακοκαιρια γυρω στα Φωτα ; αναφερονται πολυ χαμηλες θερμοκρασιες κ πολυ χιονι, κυριως κεντροβορεια. Ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χιονιάς για 6-8 του μήνα φαίνεται να κλειδώνει σιγά-σιγά. Και φαίνεται να είναι δυνατός, σχετικά σύντομος και πανελλαδικός. Αυτά δείχνουν για την ώρα τα μοντέλα με επιμονή.

      Διαγραφή
  5. Χρόνια πολλά κ. Δημήτρη, καλή χρονιά να έχετε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή