Κυριακάτικες σκέψεις

Στατιστικά υετού Μ.Σ. Ελληνικού. 
Πηγή: Κλιματικός Άτλαντας 1971-2000 ΕΜΥ
Από πλευράς χιλιοστών βροχής, ο Δεκέμβριος, σχεδόν στο σύνολο των σταθμών της χώρας μας, κατέχει, αν όχι την πρώτη, τη δεύτερη θέση πίσω από τον Νοέμβριο. Τα μεγάλα ύψη βροχής προκύπτουν από τη συχνή διέλευση υφέσεων που συνήθως κινούνται από τη δυτική προς την ανατολική Μεσόγειο. Η ύπαρξη αντικυκλωνικού σφήνα στα Β. Βαλκάνια οδηγεί σε συγκλίσεις με αποτέλεσμα τα μεγάλα ύψη υετού και το κατέβασμα των χιονοπτώσεων σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Ακόμα όμως κι αν δεν υπάρχει αντικυκλώνας στα Β. Βαλκάνια, με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου χιονίζει και σε χαμηλότερου υψομέτρου περιοχές, για να βελτιωθεί στη συνέχεια ο καιρός (αν δεν χιονίσει, δεν σταματούν οι βροχές, έλεγε ο παππούς μου). 


Δεν λείπουν βέβαια και τα ξεροβόρια, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Τα ξεροβόρια ως βασικός τύπος καιρού αυτόν τον μήνα συνιστούν απόκλιση (αποχή) από τις κανονικές (μέσες) καιρικές συνθήκες και όταν παρατηρούνται όλο και συχνότερα, είναι δύσκολο να αποκλείσει κάποιος το «χεράκι» της κλιματικής αλλαγής.   

Η άποψη ότι τα τελευταία χρόνια έχει πέσει η προγνωστική ικανότητα των μοντέλων για τις προγνώσεις της 6ης ή της 7ης μέρας δεν είναι αληθής. Οι συστηματικές επαληθεύσεις των μοντέλων δείχνουν ότι η ακρίβειά τους έχει αυξηθεί και είναι συγκρίσιμη με την ακρίβεια των προγνώσεων της 3ης ή 4ης ημέρας τη δεκαετίας του 80 ή του 90. Κάποτε, είχα συζητήσει με φίλους την επιστημονικά παρακινδυνευμένη υπόθεση ότι ίσως το πυκνότερο πλέγμα σημείων να οδηγεί σε μεγαλύτερες αβεβαιότητες ως προς τη θέση των μεγάλων ατμοσφαιρικών κυμάτων την 6η ή την 7η μέρα. Δεν υπάρχουν όμως αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Κατά τη γνώμη μου, ένα μέρος της αίσθησης των ερασιτεχνών μετεωρολόγων περί μείωσης της ικανότητας των μοντέλων στην πρόγνωση πολλών ημερών ίσως να οφείλεται σε «προγνωστική απληστία» που ξεπερνάει τις δυνατότητες της επιστήμης (αν βελτιωνόταν η αξιοπιστία των προγνώσεων της 6ης ή της 7ης μέρας θα άρχιζαν να μέμφονται τα μοντέλα που δεν κάνουν καλές προγνώσεις τη 8η ή την 9η μέρα). Ίσως όμως να ισχύει και κάτι άλλο. Είναι γεγονός ότι η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας ελαττώνεται πολύ στις περιπτώσεις που η κυκλοφορία είναι «μπλοκαρισμένη», δηλαδή στις περιπτώσεις εκείνες που κατά κανόνα οδηγούν σε χιονοπτώσεις στην Ελλάδα είτε από την κυρία είσοδο (Β. Ευρώπη) είτε από την πίσω πόρτα (Α-ΒΑ Ευρώπη).  Με αυτό το δεδομένο, είτε οι ίδιοι κρίνουν τα μοντέλα βάζοντας τους επιλεκτικά μόνο τα δύσκολα θέματα είτε αρχίζει να επεμβαίνει η ίδια η φύση σε αυτό. Θέλω να πω: «Μήπως αρχίζουν να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά blocking καταστάσεις στην ατμόσφαιρα των μέσων πλατών ως αποτέλεσμα έναρξης κάποιας απορρύθμισης της κυκλοφορίας;»    

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού τη νέα εβδομάδα, αναμένονται δύο ψυχρές εισβολές: η πρώτη την Τρίτη προς την Τετάρτη (13-14/12) και η δεύτερη την Παρασκευή (16/12). Και οι δύο επιλεκτικές και σφιχτοχέρες ως προς τον υετό. Χίλιες φορές προτιμότεροι οι νοτιάδες με τον πλούτο τους (βροχές στα πεδινά και χιόνα στα ορεινά) παρά τα ξεροβόρια με τα σχεδόν ανώφελα κρύα τους.   

Καλή Κυριακή, φίλοι μου

22 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε μήπως τρολάρετε?...χεχεχε....

    Κ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω κ.Ζιακόπουλε οτι αυτά που διαπιστώνετε συναρτώνται και με την παρατηρούμενη τα τελευταία χρόνια μετατόπιση προς βορράν του πολικού μετώπου. Αν προσέξει κάποιος τους χάρτες αυτές τις μέρες, αλλά και τα σενάρια των προγνωστικών μοντέλων για τη συνέχεια του μήνα, βλέπει οτι υπάρχει μιά "παρέλαση" χαμηλών εκ δυσμών προς ανατολάς (ζωνική κυκλοφορία) σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, που δυσκολεύει τη διείσδυση χαμηλών πιέσεων στη Μεσόγειο και ευνοεί αντικυκλωνικές συνθήκες στην περιοχή μας. Παράλληλα, ενώ στη Σιβηρία υπάρχει συσσωρευμένο ψύχος, ο τύπος της γενικής κυκλοφορίας που επικρατεί δεν επιτρέπει την μετάπτωση σε ισχυρές μεσημβρινές ροές, με καλοσχηματισμένους σφήνες και αυλώνες, και έτσι το ψύχος που κατευθύνεται προς την περιοχή μας είναι επιφανειακό και τα συστήματα αβαθή, χωρίς υποστήριξη από τη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα. Τα λέω καλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγά-σιγά βροχές ούτε στη Νορβηγία και χιόνια ούτε στην Ισλανδία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παντως περισυ ο δεκεμβριος στην ευρωπη με εξαιρεση τα βορειοδυτικα ηταν πολυ ξηρος και στη περιοχη μας, αν παει και φετος ετσι με την ανυπαρξια διελευσεων βαρομετρικων χαμηλων στη μεσογειο θα εχουμε υετικο προβλημα!θεμιτο ειναι να ερθει και μια εντονη ψυχρη εισβολη στη περιοχη μας αλλα η επιμονη μιας τετοιας διαταξης στη περιοχη μας υετικα ευνοει κυριως τα ανατολικα και οχι τη δυτικη ελλαδα, επομενως χρειαζομαστε και αρκετα νερα απο χαμηλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οπως τα λέτε κ Ζιακοπουλε.
    Καλύτερα τέτοια εποχή νότιοι άνεμοι που με κατεβάσματα ψυχρότερων αερίων μαζών θα φέρνουν πυκνά χιόνια στην Πίνδο μας παρά τα συγκεκριμένα ξερό Βόρια που το μόνο που θ αφήσουν εκτός του κρύου θα είναι τα βουνά μας αχιονα.Ας ελπίσουμε τουλάχιστον απο το Σαββατοκύριακο κ μετά πως κατι θ αλλάξει.Μακαρι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νησιώτικο χιονιά πάει να δείξει τώρα το GFS για το Σαββατοκύριακο, αλλά είναι ακόμα πολύ μακρυά και είναι βέβαια μόνο το κύριο τρέξιμο αυτό που βλέπουμε.

      Διαγραφή
    2. Δύσκολα τα βλέπω τα πράγματα, Γιώργο. Από το βορρά μόνο ο αντικυκλώνας είναι σίγουρος. Οι πιθανότητες για δυναμικό αίτιο (στροβιλισμός) είναι λίγες. Από το νότο το χαμηλό είναι πολύ μακρυά. Η κατάσταση όμως είναι ρευστή. Οψόμεθα...

      Διαγραφή
  6. στην θεσσαλονικη θα εχουμε βαρυχιομωνια οι οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μιλάς για ψοφόκρυο, απ οτι φαίνεται θα το΄χετε. Χιόνι θα έχετε;

      Διαγραφή
  7. Κρίμα φεύγει πάλι γρήγορα ο Χειμώνας πριν έρθει καν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις Γιώργο γιατί το λέει αυτό ο φίλος Θεοδοσίου; Επειδή κατά την παράδοση από σήμερα Αγίου Σπυρίδωνος "σπυρί - σπυρί η μέρα μεγαλώνει".

      Διαγραφή
    2. Θεωρω οτι αν σκασει ο πολικος αυλωνας αιγαιο ενα χαμηλακι θα το φτιαξει.εστω ενα αβαθες.

      Διαγραφή
  8. Οπως τα λεει ο δασκαλος..Σε μια τραγικη υετικα χρονια χανουμε και τα νερα του δεκεμβρη για τα φολοβορια...Που σαι ρε νοτια??Εχουμε καταντησει να βλεπουμε ενα χαμηλο ανα μηνα και να προσπαθει το συγκεκριμενο χαμηλο να αναπληρωσει τον μηνα υετικα..Δυσκολοι καιροι για εναν καταιγιδακια σαν και μενα...Τα χιονια ξεραμε παντα οτι ηταν θεμα φωτοβολιδας..Αλλα να χανονται και μερες βροχης για τοσο μεγαλα διαστηματα??Κουραζει πλεον το χομπι μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακριβώς ετσι.Ως κατοικος δυτικης ελλαδας με το πολυ νερο που έχουμε συνηθίσει θυμαμαι τέτοιες μέρες παλαιότερα με νοτιαδες παρακαλώ,
    βροχες,πυκνα χιόνια σε όλα τα ορεινά,καταιγίδες στα παράκτια και τα χιόνια να κατεβαίνουν μέχρι τις πόλεις της βορειοδυτικής Ελλάδος.
    Τώρα δυστυχώς περνά ο Δεκέμβρης,απο
    βροχές γιόκ από χιόνια γιόκ κ καθόμαστε κ παρακαλάμε αν θα σκάσει μετά από μια εβδομάδα κάποιο αβαθές χαμηλό.Κρίμα πάντως γιατί θερμοκρασιακα υπάρχουν ελπίδες.Ας ευχηθούμε τουλάχιστον όσο πάμε προς τα Χριστούγεννα να ανοίξει επιτέλους η δίοδος χαμηλών προς τη χώρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ορίστε που παραπονίοσασταν φάνηκαν και οι νοτιάδες που αποζητάτε με τόση λατρία και βλέπουμε απο τις προγνώσεις πόσο παννελάδικές..θα είναι οι βροχές.
    Τουλάχιστον οι φολοβοριάδες θα δώσουν κάποιες βροχές εστω λίγες εκεί που δεν εβρεξε το φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ας κρατήσουμε τουλάχιστον στα θετικά γι αυτό το μήνα το οτι, μετά από κάμποσα χρόνια, ο Δεκέμβριος θα καταγραφεί κατά πάσα πιθανότητα ψυχρότερος από τον κλματικό μέσο όρο σε αρκετές περιοχές της χώρας. Το παρατεταμένο κρύο που έρχεται από αύριο θα μας βάλει σε χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, μάλλον θα αποφύγουμε για φέτος τα "Πασχούγεννα" και ίσως προς το τέλος του μηνός - αρχές 2017 να έχουμε και μία η και περισσότερες βαρβάτες και υετοφόρες ψυχρές εισβολές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ψυχος παντως δειχνει οτι θα στριφογυριζει απο πανω μας για πολυ καιρο...απο κει και περα ειναι και θεμα τυχης να συνδυαστει με καποιο χαμηλο για να δουμε χιονι...παντως και γω προτιμω βροχες και καλο ορεινο χιονι παρα ξεροβορια ανευ ουσιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απο το στόμα σού κ στου Θεού τ αυτι Γιωργο.Μακαρι γιατι οπως είπαμε θερμοκρασιακα το πάει καλά φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα στην παρέα. Εγώ μένω στο Όσλο της Νορβηγίας. Χιόνι δεν έχει ούτε για δείγμα.Λιακάδες και κρύο, αλλά μείον 2 βαθμούς δεν είναι κρύο για Νορβηγία και Δεκέμβρη μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπορεί και να ρίξει ότι δεν έριξε γύρω στις 21-22 Δεκεμβρίου με την σύγκλιση ψυχρών-θερμών και το χαμηλό στο Ιόνιο...Και αυτό έγινε και το προηγούμενο διάστημα (τα ρίχνει όλα μαζεμένα). Στο τέλος θα κάνουμε απολογισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή