Επιμένει ο παγετός

Ψυχρό μέτωπο στην κεντρική Ευρώπη κινείται Α-ΝΑ. Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), δεν προβλέπονται βροχές στη χώρα, οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ με μέγιστη ένταση τα 7 μποφόρ (Ν-ΝΑ πελάγη) και στη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Ωστόσο, τη νύχτα και νωρίς το πρωί στην ηπειρωτική Ελλάδα θα σημειωθεί και πάλι παγετός. Το Σάββατο (3/12) αναμένεται περισσότερη συννεφιά και δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Κυριακή (4/12) αυξάνονται οι πιθανότητες για βροχές κυρίως στη δυτική και νότια Ελλάδα και οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Το διήμερο Δευτέρα Τρίτη (5-6/12) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η επικράτηση ενισχυμένων ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η πτώση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα βόρεια.

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2-12-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -8 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -5 έως 17 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 16 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 13 βαθμούς.

10 σχόλια:

  1. Στη Θεσσαλονίκη είχε να χιονίσει Νοέμβριο από το 2005.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Χρήστο. Κάτι ήταν κι αυτό. Εδώ κάτω βέβαια ούτε τα υπερβόρεια προάστεια καλά-καλά δεν είδαν χιόνι. Άφθονο χιόνι "έπεσε" πάλι (τι πρωτότυπο!) μόνο στο αχαλίνωτο hope-casting ακόμα και έμπειρων περί τα καιρικά, παρά το γεγονός οτι αυτή η κακοκαιρία έκανε μπαμ από τα πρώτα μέχρι τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων οτι δεν είχε παρά ελάχιστα πράγματα να δώσει εκτός βορείου Ελλάδος.
    Για τη συνέχεια τώρα, εγώ επιμένω οτι θα δούμε κάτι πολύ δυνατό ως τα τέλη του μήνα - αρχές του επόμενου. Μετά τις 10 Δεκέμβρη η κυκλοφορία φαίνεται να γίνεται ζωνική (πράγμα φυσιολογικό και αναμενόμενο) και ίσως αυτό να μας ευνοήσει στη συνέχεια, εκεί προς τις Γιορτές, όταν αναμένεται να ΄ξαναγυρίσουμε σε εμποδισμούς και μεσημβρινά μοτίβα. Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανότητες κατά τη γνώμη μου ευνοούν και πάλι πρωτίστως τη βόρεια χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργο Λαμέρα δεν με πείθεις για ερασιτέχνης νομίζω ότι μάλλον κανονικός μετεωρολογος έπρεπε να είσαι,βάσει πάντα των όσων από όσα γράφεις διαβάζω εδώ.Αδικείσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι καταπληκτικός ο τύπος, φίλε μου; Πρέπει να είναι τουλάχιστον το ίδιο και στην κανονική εργασία του, από όσο βλέπω στο διαδίκτυο και συμπεραίνω.

      Διαγραφή
    2. Παιδιά, ευχαριστώ για τις (υπερβολικές) φιλοφρονήσεις. Φυσικά και δεν είμαι παρά ένας ερασιτέχνης. Και για να ...αυτο-απομυθοποιηθώ και λιγάκι, θα πρέπει να έχετε προσέξει οτι συνήθως κάνω απλές εκτιμήσεις της γενικής πορείας του καιρού και όχι κανονικές προγνώσεις, όπως ο κ.Ζιακόπουλος αλλά και πολλοί ερασιτέχνες. Οι προγνώσεις έχουν ρίσκο και απαιτούν γνώσεις επιχειρησιακής μετεωρολογίας, που βεβαίως δεν τις έχω. Οι εκτιμήσεις της γενικής κυκλοφορίας είναι κάπως ...εκ του ασφαλούς: Αν βγουν θα σου πουν μπράβο. Αν δε βγουν, ...δεν έγινε και τίποτα!

      Διαγραφή
    3. Στην προσπάθειά του να μάθει όλα τα μυστικά της συνοπτικής και της δυναμκής μετεωρολογίας, έχει την απεριόριστη βοήθειά μου, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους φίλους της παρέας μας. Προσωπικά θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί προσπαθώντας να απαντήσω με απλό και κατανοητό τρόπο στις ερωτήσεις του, βάζω και τις δικές μου γνώσεις και σκέψεις σε σειρά. Πέρα από αυτό, νοιώθω ότι του χρωστάω ακόμα γι αυτά που πριν από 7 χρόνια έγραψε για μένα και βρίσκονται στο οπισθόφυλλο του 2ου τόμου της τριλογίας ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ.

      Διαγραφή
    4. Φίλε Γιώργο τι επαγγέλεσαι αν επιτρέπετε;

      Διαγραφή
    5. Εξαιρετικά! ασχολήθηκα και εγώ με τη μουσική αλλά δεν μπόρεσα να επιβιώσω μέσα στην πίεση του οικογενειακού και κοινωνικόυ περιβάλλοντος!

      Διαγραφή
  4. Αγαπητέ κ.Ζιακόπουλε, είναι αλήθεια οτι ουκ ολίγες φορές σας ενόχλησα (κάποτε και με αρκετά φορτικό τρόπο) με ερωτήματα και απορίες και οτι πάντοτε είχατε την υπομονή και την προθυμία να μου δώσετε τα φώτα σας. Το πρόβλημα για όλους όσους ερασιτεχνικά ασχολούνται με τα καιρικά, αν δεν έχουν τις απαραίτητες σπουδές και γνώσεις μαθηματικών και φυσικής, είναι οτι όσο και να διαβάσουν, όσο και αν ψάξουν σε πηγές γνώσης (και είναι γεγονός οτι υπάρχουν σε αφθονία στο διαδίκτυο) κάπου υπάρχει ένα εύλογο όριο, ένα "σύνορο" που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να διαβούν. Και εκεί ακριβώς είναι το μεταίχμιο, είναι το σημείο όπου - απολύτως δικαιολογημένα - τελειώνει ο "ζωτικός χώρος" του ερασιτέχνη και αρχίζει εκείνος του επαγγελματία μετεωρολόγου. Έτσι κι αλλιώς, ο τύπος του homo universalis δεν ευδοκιμεί, και δεν είναι άλλωστε δυνατό να ευδοκιμήσει στις μέρες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή