Είδος υπό εξαφάνιση ο νοτιάς

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα παραμείνει ευνοϊκή για τη διατήρηση των ΒΑ ανέμων στη χώρα μας με μέγιστη ένταση τα 8 μποφόρ τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο. Παράλληλα, το κρύο θα συνεχιστεί και στα ανατολικά και νότια δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά). Το Σάββατο (24/12) οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά) θα περιοριστούν στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές, οι βοριάδες θα εξασθενήσουν κατά 1 με 2 μποφόρ και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Τα Χριστούγεννα, αν εξαιρέσουμε τον παγετό, οι καιρικές συνθήκες θα είναι αρκετά καλές τόσο στη στεριά όσο κα στη θάλασσα, όπου οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. Με μικρές μεταβολές στους ανέμους και τη θερμοκρασία θα περάσουν η δεύτερη και η τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων.


Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-12-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -8 έως 9 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -6 έως 12 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς βροχές στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της Α. Στερεάς-Εύβοιας. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 10 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 7 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 12 βαθμούς.

Αττική:
Κατά περιόδους ασθενείς τοπικές βροχές (πεδινά) ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 10 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 9 βαθμούς.

17 σχόλια:

  1. Πλέον ειναι τόσο προβλέψιμος ο καιρός που θα μπορούσα κι εγω να βγάλω δελτιο καιρού με μεγάλη ακρίβεια.Παγωνιά το βράδυ ήλιος την ημέρα και ξεροβορι.Άς ελπισουμε ότι το εκκρεμές βρίσκετε στην μια ακρη τώρα και αργότερα θα γυρίσει στην αλλη άκρη ή έστω προς την άλλη μεριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πω την άποψή μου, κι ας είναι - απ ότι φαίνεται - μειοψηφική μέσα σ αυτό το μπλογκ. Πράγματι η έλλειψη βροχών είναι ανησυχητική και επιζήμια, κυρίως για τις καλλιέργειες, κι αυτό είναι κάτι που όλοι θέλουμε ν αλλάξει. Από την άλλη μεριά, αν μιλάμε για "ατμοσφαιρα" χειμωνιάτικη, για μένα προσωπικά η αίσθηση του κρύου, ακόμα και το ξεροβόρι, είναι εκατό φορές προτιμότερα από κάτι χειμώνες με 25άρια, ξηρούς νοτιάδες, αφρικανικές εισβολές και καταβάτες και ..."πασχούγεννα", που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Το ζητούμενο για μένα είναι το χιόνι, που και τον υδροφόρο ορίζοντα θα ανεβάσει αλλά και θα δώσει τη ΜΑΓΕΙΑ. Το χιόνι στην ύπαιθρο είναι ομορφιά. Στα αστικά κέντρα είναι κάτι σημαντικότερο: Είναι κάθαρση και λύτρωση! Είναι φάρμακο κατά της αστικής μιζέριας, της πολεοδομικής ασχήμιας, του χαζοχαρούμενου life-style της ...φραπεδιάς στη λιακάδα. Είναι το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας αλλά που έχουμε φριχτά καταπιέσει και απωθήσει κάτω από την πίεση της αμείλικτης, "ανταγωνιστικής" κοινωνίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Έπεφτε ακόμα πλειο πυκνό και πλειο στρωτότερο το χιόνι. Είχε σωπάσει κάθε φύσημα ανέμου κι’ οι λευκόφτερες οι αμάλαγες πεταλούδες τ’ ουρανού, που πρώτα σαν τρελές φτεράκιζαν εδώ και κει κι’ άμα και κάθιζαν στους τοίχους και τα κεραμίδια έσβηναν αλαφρά και γλήγορα σαν άσπρες σπίθες, τώρα έπεφταν από ψηλά χωρίς πολλά τρελά πετάματα και παιχνίδια στον αγέρα, μα πλειο βιαστικές και πλειο μεγάλες και πλειο ίσες κάτου. Κατέβαιναν, κατέβαιναν γλήγορα και μυστικά, αμέτρητες κι’ ατέλειωτες απ’ τα βάθη τ’ ουρανού, που θαν’ έλεγες βιάζουνταν κανένας μη τις καταλάβει κ’ ήθελαν να προφτάσουν. Κι’ άρχισαν να σκεπάζουν γύρω αλαφρά κι’ ήσυχα όλον τον κόσμο, αλλού πυκνότερες κι’ αλλού πλειο σκορπισμένες». (Γ. Βλαχογιάννης, Θειακούλα)

      Διαγραφή
    2. πολυ σωστος Γιωργο Λαμερα και η φραση με τη φραπεδια με στο μυαλο μου εισαι, καλο βραδυ απο Τριπολη.

      Διαγραφή
  3. οταν το χιονι πεφτει στο ενα τεταρτο της χωρας και η υπολοιπη ελλαδα εχει ηλιο τοτε προτιμω τουσ νοταδες με τις βροχες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγώ λατρεύω το χιόνι,και από μικρός το περίμενα πώς και πώς.Αλλά υπάρχει και ο αντίλογος.Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν πολλά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή.Πρόπερσι στη Μεσσηνία πολλά κτήματα που ήταν κοντά σε ρεματιές πάγωσαν με αποτέλεσμα οι ελιές να πάνε για πέταγμα (ο καρπός) και οι αγρότες να υποστούν τρομερή ζημία.Πριν λίγα χρόνια στο ένα χωράφι μου ο πάγος μας κατάστρεψε 15 ελαιόδενδρα.Και πολλά άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απολύτως κύριε Γεωργιε!!! Κύριε Ζιακοπουλε η γιαγιά μου έλεγε.. Άσπρες μύγες πεφτουνε από την Άγρα Λέσβου (400μ) Καλές οι βροχές και χρήσιμες αλλά σαν το χιόνι δεν συγκρίνονται.. Όποτε κατεβενω Αθήνα χειμώνα ανυπομονώ να δω χιονιαδες σαν της δεκαετίας του 2000... Ακόμα και το χιονονερο ωραίο είναι βλέποντας το να πέφτει στις λάμπες της ΔΕΗ το βράδυ με τον καφέ - κόκκινο ουρανό της Αθήνας ή την μέρα με αυτήν την κουρτίνα!!! Όσο για τα ορεινά εντάξει.. Τι να πω? Αν δεν είναι χιονισμενα είναι σαν κουραμπιεδες χωρίς αχνη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργο ξέρεις ποιος έχει το πανελλήνιο ρεκόρ "μυλωνίασης"; Ένας Δραμινός, ο οποίος πριν από χρόνια έφυγε από τη βάπτιση του γιου του μια Κυριακή του Νοέμβρη, όταν άρχισε να βρέχει και ανέβηκε με το αυτοκίνητο στο Φαλακρό να δει αν χιονίζει, έχοντας αυτή την υποψία. Τελικά πράγματι χιόνιζε ψηλά, αλλά τρέλανε όλους τους καλεσμένους και πρώτη απ' όλους τη γυναίκα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσε να κριθεί και ως λόγος διαζυγίου. Εκτός κι αν ο δικαστής ήταν κι αυτός ..."μυλωνάς"(δηλαδή χιονοτρελαμένος, για όσους φίλους δεν είδαν την παροιμία του κ.Ζιακόπουλου).

      Διαγραφή
    2. Εν τω μεταξύ, τα μοντέλα πάνε πάλι να καταβροχθίσουν μία ακόμα ψυχρή εισβολή, την πιο σοβαρή από όσες έδειξαν μέχρι τώρα, τουλάχιστον όσον αφορά το κύριο τρέξιμο. Για να δούμε πότε θα την πετύχουν τελικά. Γιατί στις θερμές εισβολές είναι ...γάτες, αλλά μόνο εκεί.

      Διαγραφή
  7. Στο χωριο μου στη Βιαννο της Κρήτης επιτέλους χιονισε και το εστρωσε! ήταν πανέμορφα σήμερα! τα τελευταία χρόνια χιονιζει και το στρωνει τουλαχιστον μια φορα το χρονο με εξαίρεση την περσινή χρόνια που δεν χιονισε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγω ξέρω οτι η Κρήτη αυτη την εποχή παράγει τομάτες και πιπεριές.Πώς γίνεται να έχουν και χιονι μαζί;Εδω στα Γιάννενα έχουν καεί απο το κρύο και τα πιο ανθεκτικά αγριόχορτα και δεν εχουμε δει ούτε μια νυφαδα.Δώστε μια εξήγηση κυριε Ζιακοπουλε.Τομάτες και χιόνι πάνε μαζί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι θερμοκηπίου,όχι υπαίθριες.Άρα προστατεύονται οι καλλιέργειες αυτές από τις καιρικές συνθήκες

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω αν πάνε ή δεν πάνε μαζί (ν)τομάτες και χιόνι, αλλά τα παγούρια μας δεν χιονίζονται μς τις ίδιες συνοπτικές συνθήκες μς τις καμήλες, τις κρητικές (ν)τομάτες, τα χαλούμια και τα λιβανέζικα σιροπιαστά!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  9. Ο λόγος γιά τον οποίο στην Κρήτη χιονίζει αυτές τις ημέρες και όχι στα Ιωάννινα οφείλεται στην παρουσία του αιγαίου πελάγους και στη θάλασσα η οποία προηγείται της νήσου από την οποία διέρχονται αυτή την περίοδο τα ψυχρά βόρεια ρεύματα, εμπλουτίζονται με υδρατμούς και αφήνουν φαίνομενα στη νήσο. Αν κάνω λάθος θα ήθελα να με διορθώσει ο καθηγητής ο κ. Ζιακόπουλος. Όσον αφορά στα αγγούρια και τις ντομάτες θα πρέπει να πω ότι και αυτά έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά φέτος λόγω των πατατεταμένων βόρειων ρευμάτων και του ψύχους. Ακόμα και μέσα στα θερμοκήπια εμποδίζεται η γρήγορη ανθοφορία και έτσι υπάρχει λιγότερη παραγωγή φέτος συγκριτικά με πέρυσι. Αν και φέτος οι τιμές είναι πολύ καλύτερες από περίσυ εντούτοις είναι λιγότερη η παραγωγή! Αν δεν πας από τον Αλή θά πας από το Βελή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή