Αρμένικη βίζιτα ψυχρών αερίων μαζών που μας έρχονται από την πίσω πόρτα

Ψυχρές αέριες μάζες μεταφέρονται από την Α-ΒΑ Ευρώπη προς το Αιγαίο. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι οι ενισχυμένοι ΒΑ άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Περισσότερο χειμωνιάτικη θα είναι η μέρα στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις (ορεινά- ημιορεινά). Το τριήμερο Πέμπτη - Σάββατο (22-24/12), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στην Αττικοβοιωτία - Εύβοια, το κεντρικό και νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ στο Ιόνιο 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα της Παρασκευής. Η θερμοκρασία θα παραμείνει χαμηλή και στα ηπειρωτικά ο παγετός θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Τέλος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων θα περάσουν με σχετική καλοκαιρία.    
   
Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21-12-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -8 έως 8 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 13 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς. Χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 11 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Λίγα χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 10 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 7 βαθμούς.


11 σχόλια:

  1. Τελικά η Κρήτη έχει την τιμητική της "υετικά", όταν επικρατούν βορίσματα χειμερινού τύπου, όπως έγραψα και παλαιότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όχι όμως και τα νοτιοτερα τμήματα της. Ο υετος εξάλλου τέτοιων βορισματων όπως των τελευταίων ημερών δεν είναι ικανός να εμπλουτισει τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες της νησου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, αλλά "Μάζευε κι ας είναι και ρόγες"

      Διαγραφή
    2. Έχουν και συνέχεια αυτά τα βορίσματα. Οπωσδήποτε έτσι είστε καλύτερα από την προτέρα κατάσταση.

      Διαγραφή
  3. Είστε συμπαθέστατος και χαίρομαι πολύ που τόσο εσείς όσο και ο Γιώργος Λάμερας λέτε τόσα για τον καιρό και σχολιάζετε!Διαβάζω πολύ συχνά αυτά που γράφετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ‘ευχαριστώ, φίλε μου. Η μετεωρολογία σε φέρνει κοντά στη φύση και σου προσφέρει ψυχική ηρεμία και χαρά, αρκεί να αγαπάς όλους τους καιρούς και να μπορείς να απολαμβάνεις την προσπάθεια του ανθρώπου να τους προβλέπει όσο γίνεται ακριβέστερα. Η προσπάθεια αυτή είναι εκπληκτική κι αν εμείς οι μετεωρολόγοι κάναμε τη δουλειά που κάνουμε σήμερα τον Μεσαίωνα, θα είχαμε καεί στην πυρά ως μάγοι. Χαμένοι βγαίνουν όσοι υποτιμούν αυτή την προσπάθεια και όσοι νομίζουν ότι ο άνθρωπος, αυτό το φοβερό κατά τον Σοφοκλή όν, δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα της Γης. Στη δεύτερη περίπτωση, βέβαια, χαμένοι θα βγούμε όλοι.

      Διαγραφή
    2. Να πω λοιπόν κι εγώ την άποψή μου για τις καιρικές εξελίξεις. Στα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων φαίνεται οτι παγιώνεται σιγά-σιγά η τάση για κατάρρευση του εμποδιστή κεντροευρωπαϊκού αντικυκλώνα, η μετατόπισή των υψηλών πιέσεων ανατολικά (Σιβηρικός), σκάει μύτη σταδιακά ο Αζορικός και αρχίζει να μάχεται την ατλαντική κυκλοφορία των χαμηλών. Περιμένω με ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτής της "αναμέτρησης" που ενδέχεται να δώσει, προς τα τέλη της χρονιάς - αρχές της νέας, την πρώτη ίσως σοβαρή ψυχρή εισβολή με εκτεταμένες χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

      ΥΓ Όπως βλέπεις φίλε μου, έχουμε μοιράσει εδώ μέσα τα καθήκοντά μας με το δάσκαλο. Εκείνος κάνει τις κανονικές προγνώσεις και εγώ τις μεσο-μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, δηλαδή εγώ λέω τον ...καφέ και τα χαρτιά του καιρού.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα από Ρόδο. Από παιδακι σας παρακολουθώ κ μόλις πριν λίγο καιρό ανακάλυψα το blog σας. Νοιώθω την ανάγκη να σας ρωτήσω εαν διαφαίνονται βροχές στη Ρόδο το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή. Κάποια μοντέλα κ sites δείχνουν πιθανότητα καταιγίδων κ κάποια άλλα όχι. Φέτος γενικά στο νησί έχουμε υποφέρει πολύ από την έλλειψη βροχοπτώσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημερα απο τα παγωμενα για αλλη μια μερα γιαννενα...ο δεκεμβριος παει ακλαυτος απο θεμα υετου...ποτε θα αλλαξει αυτη η κατασταση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. διαβασα πριν λιγο σε ενα site οτι χιονισε στην σαχαρα.. στην ελλαδα ποτε :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έχετε δίκιο και. Λαμερα φαίνεται από το τελευταίο τρέξιμο των μοντέλων ότι προς την Πρωτοχρονιά επιτέλους θα έχουμε καλυτερες συνθηκες κυκλοφοριας για σοβαρότερο χιονιά στηνία ανατολική Στερεά Κυκλάδες και Κρητη. Οψομεθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή