Αντιστέκεται ο χιονιάς

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στη ΝΑ Ευρώπη παραμένει προς το παρόν σχεδόν στάσιμη κι έτσι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα μας την τελευταία μέρα του χρόνου θα είναι οι τοπικές χιονοπτώσεις, ο παγετός στα ηπειρωτικά και οι βοριάδες με ένταση το πολύ 6 μποφόρ (Αιγαίο). Την Πρωτοχρονιά, πρόσκαιρες τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά - ημιορεινά) αναμένονται σε Α. Μαγνησία, Α. Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, ανατολική και βόρεια Αττική, νησιά κεντρικού και νότιου Αιγαίου, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Κατά τα άλλα, ο κατά τόπους ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά θα συνεχιστεί και οι άνεμοι μόνο στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 5 μποφόρ. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (2-3/1), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν σχεδόν παντού, οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Ωστόσο, τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά  ο παγετός θα συνεχιστεί. Την Τετάρτη (4/1) αναμένονται τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και θα ανέβουν οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά, φίλοι μου


Σημείωση:Τη λέξη μπιλοζίρια χρησιμοποιούσαν κυρίως οι πρώτης γενιάς Έλληνες μετανάστες στην Αμερική για τις υπό το μηδέν (below zero) θερμοκρασίες. Αν αναλογιστούμε ότι οι μηδέν βαθμοί της κλίμακας Φαρενάιτ αντιστοιχούν στους μείον 18 βαθμούς της κλίμακας Κελσίου, γίνεται αμέσως φανερό το πόσο υπέφεραν από το κρύο εκείνοι οι άνθρωποι, που δεν ήταν εξοικειωμένοι με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες.


Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 31-12-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Χιονοπτώσεις σε Α. Μακεδονία, Θράκη και πιθανώς κατά τόπους στους νομούς Χαλκιδικής, Σερρών και Θεσσαλονίκης. Οι χιονοπτώσεις από το απόγευμα θα αρχίσουν να εξασθενούν και ως αργά τη νύχτα θα σταματήσουν. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -10 έως 5 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -6 έως 9 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο (παράκτια) σε Α. Μαγνησία, Α. Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία και Αττική. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 7 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά. Στα νησιά του Β. Αιγαίου χιόνια και σε πεδινές περιοχές. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 10 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο (πεδινά) κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 6 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών χιονοπτώσεων μικρής διάρκειας κυρίως στα ανατολικά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 5 βαθμούς.


37 σχόλια:

  1. Στο Παγγαίο δηλαδή Δάσκαλε είμαστε μέσα στο παιχνίδι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την άδειά σας κ. καθηγητά: Οπωσδήποτε είστε, αλλά όχι για πολύ και όχι βέβαια για να ξαναδουλέψει το χιονοδρομικό!

      Διαγραφή
    2. Έτσι μπράβο Χρήστο! Λέγε εσύ για βόρεια Ελλάδα, να λέω εγώ για Λαμία και κάτω, να ξεκουράσουμε το δάσκαλο. Μόνο μην τον ...κρεμάσουμε με τους "αυτοσχεδιασμούς" μας!

      Διαγραφή
  2. Κύριε Ζιακόπουλε γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο site που να δίνει πρόγνωση υετού από το ecmwf?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αξιοσημείωτη η επιμονή αυτού του χιονιά. Πάει να βγάλει και "από τη μύγα ξύγκι". Βλέπω οτι έχουν "χαθεί" από χτες οι φίλοι που "βομβάρδιζαν" το μπλογκ με σχόλια τις παραμονές της κακοκαιρίας. Ίσως αυτό να οφείλεται και σε κάποια απογοήτευση. Είναι αλήθεια οτι, με δύο βαθμούς πιο κάτω στα 850 hPa, ίσως να μιλούσαμε τώρα για ιστορικά πράγματα. Πάντως, σήμερα το πρωί όσοι βρέθηκαν στην Πεντέλη είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν στην πράξη αυτό το "μεγάλες ποσότητες χιονιού" που είχε προβλέψει ο κ. Ζιακόπουλος. Και να αποζημιωθούν δεόντως, ειδικά όσοι από εμάς ταλαιπωρήθηκαν χτες με τα ...λασπόλουτρα στα βόρεια προάστεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι. Αυτοι οι 1-2 βαθμοι παντως ειναι ανελαστικοι. Ευκολο ακουγεται, δυσκολα γινεται. Παντως και το timing δε βοηθησε. Χθες χιονιζε καλα μεχρι το μεσημερι. Αν γινοταν νυχτα, ευκολα τα χιονια θα κατεβαιναν μεχρι τις παρυφες και απ Μαρουσι θα ειχε πολυ καλυτερη χιονοστρωση.
      Καλη χρονια Βαγγέλης

      Διαγραφή
  4. Εκρηκτικό το καιρικό μοτίβο από την παραμονή των Θεοφανιών και μετά για αρκετές ημέρες..τα μοντέλα έχουν τρελαθεί.
    Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα.. Πήγα Πεντελη σήμερα κατά της 12:00 Λίγο πριν την πλατεία και πάνω όλα κατασπρα.. Είχε 20 πόντους χιόνι και φεύγοντας έριχνε με το τουλουμι.. Με βορειοδυτικο και όχι ΒΑ άνεμο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ανέβηκα πιο νωρίς, γύρω στις 9.30, και με υποδέχτηκε μια μεγαλοπρεπής στούπα. Δεν παρατήρησα τον άνεμο, να σου πω την αλήθεια, έβλεπα όμως ψηλά από το δρόμο για Νέα Μάκρη (που ήταν κλειστός, κάτασπρος και ιδανικός για πεζοπορία) τα χιονοσύννεφα να μπουκάρουν από τον Ευβοϊκό και σε λίγα λεπτά να έρχονται δυνατά ξεσπάσματα. Διόλου απίθανο να είχαμε συγκλίσεις και αποκλίσεις λόγω του ανάγλυφου, αλλά ο καιρός ήταν από τη θάλασσα, από τα ΒΑ.

      Διαγραφή
  6. Αυτός ο αεροχείμαρος που εμφανίστηκε στους χάρτες υποκινούμενος από καλά οργανωμένο χαμηλό ανατολικά της Γροιλανδίας δίνει καινούριες ελπίδες για σοβαρότερες καταστάσεις! τι λες και συ Γιώργο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τέτοια αντικυκλωνική "κατάρα" που δέρνει την Ευρώπη έφτασε ο πολικός αεροχείμαρος στη Σκωτία, μεσα στο καταχείμωνο! Όσο είμαστε στα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα, όλο και κάτι καλό μπορεί να μας έρθει από ανατολικά. Αν μας πλακώσει ο αντικυκώνας, που για κάτι τέτοιο το βλέπω, πάμε για τις πρώτες φετεινές αλκυονίδες. Και για μετά, έχει ο Θεός, έχει ο καιρός, όπως θέλεις πέστο.

      Διαγραφή
  7. Το Meteo.gr στην τελευταία του ανανέωση δίνει απίστευτα πράγματα για αύριο. Για το κέντρο της Αθήνας όλη μέρα 1 βαθμό και συνεχείς (ασθενείς) χιονοπτώσεις!!! Προφανώς κάτι δεν πήγε καλά με τον υπολογιστή που τρέχει το μοντέλο τους. Μέχρι να το δουν και να το διορθώσουν, όσοι μπαίνουν εκεί για προγνώσεις (και είναι πάρα πολύς κόσμος) θα ετοιμάζουνε για αύριο ...σκί και έλκυθρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο τι λες για αυτά που δείχνουν τα μοντέλα για την άλλη εβδομάδα;

      Διαγραφή
    2. Κάτι φαίνεται για τα Φώτα αλλά και (στο πολύ βάθος, οπότε εκεί δεν κοιτάμε) για τη συνέχεια. Αλλά προφανώς από το κύριο τρέξιμο και μόνο δεν βγαίνει κανένα συμπέρασμα. Στον τωρινό χιονιά τα μέλη σταδιακά προσαρμόστηκαν στο κύριο τρέξιμο, μέρα με τη μέρα. Ας το παρακολουθήσουμε να δούμε που το πάει.

      Διαγραφή
    3. Αυτό πάντως που δείχνει ο τζίφος για 10 με 15 Γενάρη θα ήταν βγαλμένο από την ταινία "The day after tomorrow". Κάποτε κοίταζα πρώτα τους χάρτες του κυρίου τρεξίματος και με έπιανε δέος. Τώρα κοιτάω κατευθείαν μετεώγραμμα, βλέπω αν και πόσο τρέχει μόνο του, σχηματίζω πιο ρεαλιστική άποψη και αποφεύγω και τις ...ισχυρές συγκινήσεις που, ως γνωστόν, στην ηλικία μας...

      Διαγραφή
    4. Γιώργο δες το μεσημεριανό τρέξιμο του τζίφου! εν'ω χθες τα μεσάνυχτα τούμπαρε, σήμερα επιμένει!

      Διαγραφή
    5. Στα 850 το κύριο τρέξιμο αρχίζει να τραβάει κάτω τα ensembles και αυτό είναι θετικό. Στα 500 η ανάλογη τάση είναι πιο "διστακτική" ακόμα. Είναι νωρίς, νομίζω, για να προεξοφλήσουμε οτιδήποτε. Πάντως, αυτό που δείχνουν οι χάρτες αυτή τη στιγμή είναι εντυπωσιακό, έως και ανησυχητικό θα έλεγα.

      Διαγραφή
  8. Ρε παιδιά μπασιματα ψύχους από τη μία αλλά κ βαρομετρικό μαζι για την άλλη εβδομάδα.Λέτε?Θα μας τρελάνουν τα μοντέλα μέχρι τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επικρατέστερο σενάριο για τη νέα εβδομάδα:βορειοδυτική κυκλοφορία με δύο περάσματα διαταραχών την Τετάρτη (4/1) και τα Φώτα (η ζωηρότερη). Στη συνέχεια, τις περισσοτερες πιθανότητες συγκεντρώσει η βόρεια κυκολφορία. Μην αρχίσετε όμως να ρωτάτε από τώρα πόσο και πού θα χιονίσει. Ούτε ο θεός του καιρού δεν το ξέρει. Χρόνια Πολλά και Καλή Πρωτοχρονιά.

      Διαγραφή
  9. Δηλαδη ουσιαστικη αλλαγη σε ζωνικη διαρκειας δε φαινεται ακομα, επομενως να περιμενουμε κι αλλες ψυχρες καταβασεις το νεο μηνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή χρονιά κύριε Ζιακοπουλε σε σας και σε ολη την παρέα εδω μεσα.Πάνω απ όλα Υγεία ευτυχία και μεγάλες καιρικές συγκινήσεις να μας δώσει το καινούριο έτος.Να σται καλά όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ίσως ήρθε η ώρα του ιστορικού.... Ξυπνάνε μνήμες οι ημερομηνίες του νέου των μοντέλων! Για τα ανατολικά η ημερομηνία 6 Ιανουαρίου είναι κάτι παραπάνω από ιστορική. Αξέχαστο 2002!!!! Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα δούμε πολλές αλλαγές ακόμα. Προς το παρόν, στο κύριο τρέξιμο φαίνεται ο αυλώνας να εκφυλίζεται και να αποσύρεται πολύ γρήγορα. Υπομονή μέχρι Δευτέρα - Τρίτη που θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα. Μέχρι τότε, ...καλή και δημιουργική χρονιά Αλέξανδρε.

      Διαγραφή
    2. Όντως Γιώργο έχει μέρες ακόμα. Απλά αν υποθέσουμε ότι βγαίνει το σενάριο του ευρωπαικού και του ukmo, οι θερμοκρασίες στα 850 θα είναι σίγουρα στην χειρότερη -9 με -10 στα 850. Οπότε ότι πέφτει μένει. Ουσιαστικά ένας 24ωρος χιονιάς είναι, αλλά σφοδρός. Το αμερικάνικο κάνει αποκοπή πολύ δυτικά και μας έχει σε θερμό τομέα. Θάβει όμως την βόρεια Ελλάδα. Προσωπικά πιστεύω ότι η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Είναι πολύ "ντουλάπα" ο αυλώνας για να σκάψει τόσο δυτικά και να βγεί αποκοπή ιόνιο. Έρχεται καπάκι και το άλλο χαμηλό από σκανδιναβία και σπάει την αντικυκλωνική σφήνα με αποτέλεσμα να φεύγει όπως λες γρήγορα ανατολικά. Όπως και να έχει έχει κλειδώσει ακόμα μια ψυχρή εισβολή. Καλή χρονιά και σε σένα Γιώργο με υγεία και ότι άλλο επιθυμείς. Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή
    3. Για σύντομος χιονιάς δείχνει, όντως. Αλλά και πιο "δίκαιος". Θα χιονιστεί όλη σχεδόν η χώρα. Θα ξεχαρμανιάσουν και τα καρντάσια. Όσο για την Αττική, οι παλιοί έλεγαν "χιόνι που δε λειώνει, άλλο ανταμώνει".

      Διαγραφή
    4. Η γιαγιά μου έλεγε: Όταν το χιόνι δεν λειώνει πάνω στα δέντρα, περιμένει κι άλλο.

      Διαγραφή
    5. Αυτός θα είναι πρώτα απ όλα ο δικός σας χιονιάς. Να τον απολαύσετε δεόντως! Εμείς έχουμε ακόμα "αποθέματα" από τη δεκαετία του 2000.
      Καλή χρονιά Χρήστο!

      Διαγραφή
    6. Καλή χρονιά και σ' εσένα Γιωργάρα, να είσαι πάντα καλά, να μας ενημερώνεις περί των καιρικών. Από Ραπτόπουλο Ευρυτανίας με μπόλικη πάχνη!

      Διαγραφή
  12. Καλή χρονιά, χρόνια πολλά κ. Ζιακοπουλε σε εσάς και την παρέα σας. Από τη χιονισμένη Κρήτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αξιοσημείωτη εμμονή με την μεσημβρινή κυκλοφορία φέτος όπως αντίστοιχα με την ζωνική πέρυσι, πραγματικά μας κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον, εύχομαι σε όλους εδώ και στον κύριο Ζιακόπουλο καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία.

    με εκτίμηση

    Τόλης Δημήτριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα. Όταν πήγαινα στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο το τριήμερο 5 ως 7 Ιανουαρίου έδινε στάνταρ για μία τουλάχιστον ημέρα χιονιού στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας κάθε χρόνο. Αν υπήρχε "ΠΡΟ ΧΙΟ" θα το πιάναμε! Φέτος μάλλον θα επαναληφθεί και επαληθευθεί αυτό. Από τη ΒΔ Ευρυτανία, όπου σήμερα είδαμε μία άχνη, καλή χρονιά με υγεία σε όλους τους φίλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Τα μπιλοζίρια φριζάρανε τα λέκια": greeklish των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ (δηλ. οι κάτω του μηδενός θερμοκρασίες πάγωσαν τις λίμνες). Καλή χρονιά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή