«Μετά τρεις μέρες, γίνονται ενοχλητικοί η γυναίκα, ο μουσαφίρης και …το ξεροβόρι»

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) η χώρα θα επηρεαστεί από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις τόσο στη δυτική όσο και στην ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση στο Ιόνιο ΝΑ και στο Αιγαίο ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ. Βροχές δεν προβλέπονται και ο παγετός στα ηπειρωτικά θα συνεχιστεί. Το τριήμερο Τετάρτη - Παρασκευή (21-23/12) τα βασικά στοιχεία του καιρού θα είναι οι ισχυροί ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Αιγαίο είναι πιθανό να φθάσουν τα 8 μποφόρ και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) αναμένονται στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Το Σάββατο (24/12) τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες και την Κρήτη και οι βοριάδες θα αρχίσουν να εξασθενούν. Με ψύχρα και -κατά πάσα πιθανότητα- χωρίς αξιόλογες βροχές θα περάσουμε τα Χριστούγεννα.  
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Υ.Γ.1: Μου λένε να γράψω δύο λόγια για την τούμπα των μοντέλων του Σαββάτου. Τι ακριβώς να γράψω, φίλοι μου; Όσο τα μοντέλα διαχειρίζονται καταστάσεις σχεδόν χαοτικές, αυτά θα συμβαίνουν με επακόλουθο την αποτυχία των προγνώσεών μας.

Υ.Γ.2:  Ο τίτλος της πρόγνωσης προέρχεται από τη γαλλική παροιμία «Μετά τρεις μέρες, γίνονται ενοχλητικοί η γυναίκα, ο μουσαφίρης και η βροχή» την οποία τροποποίησα λίγο …μετεωρολογική αδεία. Αναφορικά με το αντιφεμινιστικό νόημα της παραπάνω λαϊκής ρήσης, σπεύδω να δηλώσω ότι -δυστυχώς ή ευτυχώς- ο Θεός δημιούργησε το λεγόμενο ασθενές φύλο, διορθώνοντας τις ατέλειες του προηγούμενου έργου του!
  

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20-12-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στη Δ. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -8 έως 10 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 και στα ανοιχτά του Ιονίου 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 13 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα νότια θα πυκνώσουν. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 12 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα νότια θα πυκνώσουν. Άνεμοι Β 3 με 5 και το βράδυ τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 12 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3  έως 10 βαθμούς.

3 σχόλια:

  1. Κ.Ζιακοπουλε στην τελευταια ψυχρη εισβολη στην ανατολικη πελοποννησο ειχε αρκετο χιονακι στην κορινθια(τρικαλα) και μια πασπαλα στο ατρεμισιο(Β.Α.αρκαδια) και μερικα χιονομυγακια στην πολη της τριπολης, αυτη τη φορα βλεπετε κατι περισσοτερο για περιοχη της τριπολης γιατι οταν εχει καπως μεγαλυτερη δυναμικη ο καιρος μπαινουν τα φαινομενα λιγο πιο μεσα στην κεντροβορειοανατολικη πελοποννησο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χθες το βραδυ ειχαμε σχεδον ιδανικο ραν για αξιολογες χιονοπτωσεις ακομα και πολυ χαμηλα...σημερα ψαχνουμε να βρουμε το χαμηλο...δευτερη τουμπα στην ιδια κακοκαιρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, ο μήνας Δεκέμβριος τελικά, παρότι πολύ ψυχρός, ήταν δραματικός.Δεν είχε νοτιάδες να έχουμε υετό, δεν είχε σοβαρές στιβαρές ψυχρές καταβάσεις να έχουμε χιόνια. Τελικά καταλήξαμε σε κάτι πενιχρές (αστείες) χιονοπτώσεις στα ορεινά μας και πάπαλα. Το μοτίβο έδειχνε καλό για Ελλάδα, τελικά ίσως είναι καλύτερα να γίνει ένα ανακάτεμα στην ατμόσφαιρα μπας και υπάρξει καιρός πραγματικός. Γιατί με αυτούς τους μπάστακες από πάνω μας, δε γίνεται δουλειά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή