Περί της επερχόμενης κακοκαιρίας

Πηγή: EUROKINISSI
Α. Επισημάνσεις:

Η κακοκαιρία θα έχει αξιοσημείωτη ένταση και σχετικά μεγάλη διάρκεια.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι θα είναι τα κοινά χαρακτηριστικά της σε όλες τις περιοχές της χώρας. Πέρα από αυτά, υετός θα υπάρξει παντού, αλλά όχι με την ίδια διάρκεια.  

Οι ισχυρότερες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά (στην Αττική το χιόνι θα φθάσει ως τις βάρκες), την Εύβοια, την  Α. Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη (πιθανώς ως τα παράλια).   


Β. Πιθανά προβλήματα-κίνδυνοι:

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι επικίνδυνες για τους αστέγους καθώς και για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων και των αγροτών.

Κίνδυνοι για τους ανθρώπους από το μονοξείδιο του άνθρακα (μαγκάλια) και την αιθαλομίχλη (τζάκια - ξυλόσομπες στις μεγάλες πόλεις).

Την Πέμπτη (29/12) πιθανά προβλήματα από «διπλώματα» νταλικών κυρίως στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και από  παρατημένα ΙΧ που δεν θα έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το χιόνι είναι ωραίο, αλλά έχει και παρενέργειες που πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου.  


Καλημέρα και χρόνια πολλά, φίλοι μου 

25 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κ. Δημήτρη, και χρόνια πολλά, επιτέλους θα δούμε χιόνι και στην Αθήνα !! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ζιακόπουλε για τη Μακεδονία τι προβλέπεται έστω και γενικά;
    ρωτώ γιατί από τη στιγμή που σιγουρεύτηκε ο χιόνι στην Αττική κανείς δεν ασχολείται με εμάς εδώ πάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιες λίγες ασθενείς κατά βαση χιονοπτώσεις σε δ.μακεδονια και ίσως κάποια ασθενή φαινόμενα σε Θράκη.Τιποτα αξιόλογο.Μονο κρύο και Βαρδάρης στην Κ.Μακεδονια.

      Διαγραφή
  3. Πολύ σωστή και ισορροπημένη επισήμανση. Ανάμεσα στην ..."χιονοφοβία" που καλλιεργούν συνήθως τα ΜΜΕ και την "άγνοια κινδύνου", υπάρχουν και οι ψύχραιμες, μετρημένες τοποθετήσεις, όπως αυτή του κ. Ζιακόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστουμε θερμά για την πρόγνωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχουν και θα θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεταβολές από τρέξιμο σε τρέξιμο, που μπορεί να φαίνονται μικρές αλλά θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην ένταση και διάρκεια των φαινομένων. Όπως η κίνηση του δεύτερου χαμηλού (το πρώτο, που φαίνεται να δημιουργείται μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, τραβάει γρήγορα κατά τη Μαύρη Θάλασσα, "ρουφώντας" ένα μεγάλο μέρος του ψύχους), όπως επίσης το σχήμα των ισοβαρών, που είναι κρίσιμο για το πεδίο των ανέμων και τη δυνατότητα η όχι ενεργοποίησης του lake-effect, κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στα γρηγορα...Το αμερικανικο μοντελο ειναι το πιο ψυχρο και πιο δυνατο για χιονι εως τις βαρκες. Αγγλικο και Ευρωπαικο ειναι σε πιο χαλαρη κατασταση με τις στρωσεις απο ενα υψομετρακι και πανω. Τωρα οτι θα δουν χιονι και μαλιστα συνεχες για ωρες ειναι ενα μεγαλο επιτευγμα μετα απο τοσα χρονια αχιονιας. Ελπιζω το νεος ετος να δωσει και στην ερμη την Σαλονικα κατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εμένα Βασίλη με ανησυχεί κάπως το ευρωπαϊκό. Αλλά αυτός μπορεί να είναι και ο μοναδικός αξιοπρεπής χιονιάς του χειμώνα 2016-17, οπότε οτι προκύψει οφείλουμε να το χαρούμε.

      Διαγραφή
    2. Ακομα και τα 12αρια εχουν συνεχιση της διαφορας στην υποστηριξη με το αμερικανικο στο -8 με -9 ενω τα αλλα δυο σταματησαν στο 6,5-8,0 και τα δυο πια. Δεν ξερω πραγματικα οι γνωριζοντες την περιοχη εχουν μεγαλυτερη βαση τα λεγομενα τους. Παντως εγω θα κρατησω πολλες επιφυλαξεις για στρωσιμο μεσα στην Αθηνα και ειδικα κατω απο τα 100-150μ στο κεντρο!!! Τελος τα σημεια παγοποιησης ειναι στα 400μ μεσα στην πολη(αμερικανικο μοντελο). Να φανταστω οτι στα αλλα δυο που ειναι και κανενα βαθμο πιο θερμα θα ειναι λιγο παραπανω!! Θα δειξει πραγματικα στην πραξη. Να το χαρειτε και βεβαια Γιωργο και λοιποι φιλοι στην Αθηνα. Μαζι με τις χιονισμενες φωτο σας καντε και μια ευχη να πασπαλισει στα 2500μ του Ολυμπου καποια στιγμη τον Ιανουαριο εστω και πιο μετα γιατι ειμαστε σε δραματικο σημειο!!!

      Διαγραφή
  7. Δάσκαλε , από Σκύρο μεριά τίποτα πιο συγκεκριμένο ή ισχύουν τα προαναφερθέντα για νησιά Αιγαίου - Εύβοια ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετοιμασου για θαψιμο αδερφε, μισο μετρο απο ξημερωματα Πεμπτης.

      Διαγραφή
  8. Χρονια πολλα Κ.Ζιακοπουλε, για Τριπολη τι βλεπετε; επειδη σε αυτες του τυπου κακοκαιριες ειναι λιγο οριακα,αν και δεν ειναι προσηνεμη αλλες φορες εχει ηλιο με λιγα συννεφα, αλλες χιονομυγακια με αερα και αλλες καλο χιονι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μου θύμησες τώρα! Πέρασα στην Τρίπολη δυό χειμώνες (1985-86 και 86-87) φαντάρος. Σχεδόν δεν είδα νιφάδα! Ήταν να απολυθώ στα μέσα του Μάρτη 1987. Παίρνω στα μέσα Φλεβάρη το υπόλοιπο της άδειάς μου συν αναρρωτική και έρχεται εκείνος ο φοβερός χιονιάς, και εγώ ήμουνα Αθήνα! Έρριξε βέβαια και εδώ, δε λέω, αλλά όταν γύρισα να πάρω το απολυτήριο βρήκα ...μέτρα χιονιού μέσα στην πόλη!!

      Διαγραφή
    2. χαχα,χρονια πολλα Γιωργο,σε διαβαζω εδω και εισαι πολυ γνωστης του καιρου, οντως ο χειμωνας 86-87 ηταν πολυ αχιονος για ολη την ελλαδα αλλα ηρθε ο μαρτης και ρεφαρε για ολο το χειμωνα, τωρα για το 85-86 μου κανει εντυπωση γιατι ειχε ριξει χιονι αλλα μηπως οταν εριχνε ειχες αδεια, μεχρι της αρχες της δεκαετιας τους 2000 εριχνε καθε χρονο και μαλιστα με 2-3 φορες 15 με 30 ποντους και πολλες μερες με πασπαλες και χιονοπτωσεις χωρις στρωσιμο.Απο το 03-04 μεχρι σημερα εχει κοψει αρκετα αλλα και παλι τα ριχνει τα χιονακια, για το παραπανω ερωτημα στο ζιακο εσενα ποια ειναι η γνωμη σου.

      Διαγραφή
    3. Με την θέση του χαμηλού, όπως τη δίνει το 12άρι του GFS, πιστεύω πως έστω είσαστε μέσα στο παιχνίδι αλλά όχι για σπουδαία πράγματα. Βέβαια η περιοχή έχει τις ιδιομορφίες της που σίγουρα τις γνωρίζεις καλύτερα από εμένα. Όσο για το κρύο που θα φάτε τις ξαστεριές μετά το χιονιά, ε αυτά τα έχετε συνηθίσει φαντάζομαι.

      Διαγραφή
  9. Πολύ οριακές οι θερμοκρασίες για τα παράκτια της νότιας αττικής. Οι διαφορές ανάμεσα στα μοντέλα δεν είναι μικρές.. Όταν κάποιες περιοχές παίζουν στο όριο τότε ακόμα και ο ένας βαθμός κάνει την διαφορά. Το ευρωπαικό μοντέλο μέχρι στιγμής είναι το χειρότερο θερμοκρασιακά. Ακριβώς όμως μια μικρή μετατόπιση του αυλώνα η του χαμηλού δυτικά η ανατολικά, μπορεί να αλλάξει τα πράγματα για ορισμένες περιοχές.Ένα είναι το σίγουρο.. Αυτός ο χιονιάς θα ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ για τις περιοχές άνω των 300 μέτρων. Οι υπόλοιποι θα δείξει.. Αλέξανδρος Μήτσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για το Βόλο τι προγνωστικά υπάρχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κυριε Ζιακοπουλε στον Πυργο Ηλειας ποτε θα δουμε εστω και νιφαδοπτωση;;;;καημο το εχω.Βλεπεται κατι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου Μπάμπη το λες με τέτοιο παράπονο που δεν μπορώ να μη σου απαντήσω. Με δεδομένο ότι την Πέμπτη το πρωί ο άξονας του πολικού αεροχειμάρρου βρίσκεται αρκετά δυτκά του Πύργου υπάρχει ένα θετικό δυναμικό αίτιο που ίσως αντισταθμίσει τον αρνητικό ΒΑ καταβάτη άνεμο. Η θερμοκρασία είναι βέβαια οριακή, αλλά ίσως να ...συνομωτήσει το σύμπαν και να δεις τις νιφάδες σου.

      Διαγραφή
  12. Με ποιο μηχανισμό θα χιονίσει στα παράλια της Κρήτης κύριε Ζιακόπουλε. Καλώς ή κακώς οι θερμοκρασίες στα 850 δεν ειναι τιποτα το τρομερό -5, βαριά βαριά -6 για λίγες ωρες, και οι υγρασίες στα 700hp και προς τα κατω θα είναι πολύ υψηλές.
    Πιστεύω ότι βάσει εμπειρίας του προγνώστη (δίνοντας μεγάλη βαση στην ανωτερη υποστηριξη και στις χιονοκαταιγιδες που θα φερνουν οι συγκλισεις?)το αναφέρατε γιατί ξέρετε πολλά παραπάνω απο τον περισσότερο κόσμο και μακάρι να επιβεβαιωθείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λέτε κι εσείς.Είναι καλό το πάχος του στρώματος 1000-500hPa και με την ισόθερμη του μηδενός στα 200 με 250 μέτρα όλα μπορούν να συμβούν.

      Διαγραφή
  13. Κε Ζιακοπουλε 'η οποιος αλλος γνωριζει ως αγροτης του αργολικου καμπου με πορτοκαλιες θα ηθελα να μαθω για τις θερμοκρασιες πεμπτης παρασκευης πρωι γιατι μας τρελλαναν με κατι -5 ισχυει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τα πρωινά του Σαββάτου ως της Δευτέρας με αποκορύφωμα την Κυριακή!
      Δασοπόνος Δασαρχείου - Αγροφυλακής Θεσσαλονίκης.

      Διαγραφή
  14. Αυτος ο χιονιας για την αττικη εχει τις προυποθεσεις για να ειναι ιστορικος και να ομορφυνει το κλεισιμο της χρονιας, η οποια σαφως για το νομο μετεωρολογικα απο υετικης αποψης ειναι τραγικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή