Ρασπουτίτσα


Alexey Savrasov. Sea of Mud/Распутица
(1894)
Στη Ρωσία, την περίοδο στην αρχή της Άνοιξης, κατά την οποία ο καιρός γίνεται θερμότερος και λιώνουν τα χιόνια του χειμώνα, καθιστώντας το οδικό δίκτυο απροσπέλαστο, την ονομάζουν ρασπουτίτσα (распутица). Ο όρος «ρασπουτίτσα» κυριολεκτικά σημαίνει «εποχή χωρίς δρόμους», καθώς αυτοί γίνονται αδιάβατοι από τη λάσπη και οι κάμποι μετατρέπονται σε απέραντους βάλτους. Η φοβερή λάσπη που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους δρόμους της αχανούς αυτής χώρας δεν εμφανίζεται μόνο στις αρχές της άνοιξης, αλλά και στη διάρκεια των βροχών του φθινοπώρου. Ακόμα και στη διάρκεια το καλοκαιριού οι ισχυρές καταιγίδες δημιουργούν, προσωρινά βέβαια, προβλήματα στην κίνηση ανθρώπων, κτηνών και τροχοφόρων. 

Ο τσάρος Νικόλαος Α’ (1796-1855) έλεγε ότι η Ρωσία έχει δύο στρατηγούς που μπορεί να εμπιστεύεται: τους στρατηγούς Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην άμυνα της χώρας έπαιξε και η ρασπουτίτσα, που ανά τους αιώνες δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους επίδοξους κατακτητές της. Ο Σουηδός βασιλιάς Κάρολος ΙΒ΄ το 1708-09, ο Ναπολέων Βοναπάρτης το 1812 και ο Χίτλερ στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είδαν τις στρατιές τους να βαλτώνουν στη λάσπη της ρωσικής γης.

Ο Ιταλός Κούρτσιο Μαλαπάρτε, που το καλοκαίρι του 1941 ακολούθησε ως πολεμικός ανταποκριτής τη Βέρμαχτ κατά την εισβολή της στη Ρωσία, έγραψε: «Σκόνη και βροχή, σκόνη και λάσπη. Αύριο οι δρόμοι θα έχουν στεγνώσει και τα φαρδιά χωράφια με τα ηλιοτρόπια θα τρίζουν στο ζεστό ξηρό αέρα. Ύστερα η λάσπη θα ξαναγυρίσει. Αυτή είναι η Ρωσία, η Άγια Ρωσία των Τσάρων αλλά και η Σοβιετική Ένωση (...) Αύριο οι δρόμοι θα στεγνώσουν, ύστερα η λάσπη θα ξαναγυρίσει και παντού θα βλέπει κανείς πτώματα, ξεκοιλιασμένα σπίτια, ορδές κουρελιασμένων αιχμαλώτων που θα πορεύονται σαν άρρωστα σκυλιά, υπολείμματα αλόγων και οχημάτων, λείψανα αρμάτων μάχης, αεροπλάνων και πυροβόλων, κουφάρια αξιωματικών, υπαξιωματικών και στρατιωτών, γυναικών και παιδιών, γερόντων και σκύλων κι ερείπια σπιτιών, πόλεων και χωριών» (Κούρτσιο Μαλαπάρτε, Οι ρίζες του Βόλγα, 1973).

Φίλοι μου, με αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας λόγω του κορονοϊού, είναι σαν να ζούμε τη δική μας «ρασπουτίτσα», τη δική μας εποχή χωρίς δρόμους. Κλεισμένοι στα σπίτια μας –μέτρο απολύτως αναγκαίο- περιμένουμε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τον ήλιο για να στεγνώσει τη λάσπη, να ανοίξει και πάλι τους δρόμους. Οι ειδικοί λένε ότι η εποχή που θα ξεχυθούμε άφοβα στους δρόμους ίσως αργήσει και ότι οι οικονομικές επιπτώσεις στο τέλος του δράματος που βιώνουμε θα είναι σημαντικές για όλους μας. Ωστόσο, ζούμε σ’ έναν κόσμο στον οποίο όλα κινούνται ταχύτατα και προσωπικά πιστεύω ότι οι καλύτερες μέρες θα ‘ρθουν πιο γρήγορα από όσο οι περισσότεροι από εμάς φαντάζονται.

Καλή Κυριακή σε όλους

15 σχόλια:

  1. "Μετρο απολυτως αναγκαιο",κι ομως καποιοι,επωνυμοι κι ανωνυμοι,υποστηριζουν οτι αποτελει προβα τζενεραλε για την επιβολη περισσοτερου αυταρχισμου και περιστολη των ατομικων ελευθεριων.Τι να πει κανεις!.Συνωμοσιολογια ,νοσος ενδημικη....
    Σχετικα με την εικαζομενη ταχυτητα των εξελιξεων συμφωνω απολυτως.Λιγο στην ιστορια να ανατρεξει καποιος.....
    Η ιστορικη αναδρομη και περιγραφη ενδιαφερουσα και διδακτικη.Καλα,απο τους τρεις ο τριτος κατα σειραν(αυτος με το περιεργο μουστακι) δεν ηξερε,δεν ρωταγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα από τα Γιάννενα.Χειμώνας εχτές και σήμερα.Και θυμάμαι το παραμύθι με τους δώδεκα μήνες και τις δύο γιαγιάδες, την καλή και την κακή ."Ο Απρίλης γιαγιά " ρώτησε τη δεύτερη ο Απρίλιος .Ο Απρίλης να πρηστεί και να σκάσει, απάντησε η δεύτερη γιαγιά .Έτσι μου έρχεται να πω και εγώ αυτές τις μέρες με τον καιρό που κάνει .Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακριβώς όπως τα λες δάσκαλε,ας μη το βάζουμε κάτω!
    Όσο ταχύτατα έγιναν όλα αυτά το τελευταίο διάστημα, έτσι κ μετά από λίγο καιρό που θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τάχιστα θα καλυτερεύσουν!
    Υπομονή κ κουράγιο,ο θεός έχει κ για μας.
    Καλή νέα εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όμορφες ιστορίες για μια ακόμη φορά,ευχαριστούμε πολύ δάσκαλε.
    Το νερό που έπεσε και συνεχίζει να πέφτει στην περιοχή μου είναι πάρα πολύ και μπορώ να πω ότι ο κάμπος εχει τώρα περισσότερο νερό από όσο είχε μετά τα χιόνια.Κρίμα γιατί οι προσπάθειες για να τον αδειάσουν ήταν χρονοβόρες και δαπανηρές,τώρα φτου και από την αρχή.
    Η θερμοκρασία σε σχετικά καλά επίπεδα δεν δείχνει ότι τα χιόνια μπορούν να κατέβουν πιο χαμηλά.Ολους μας εξιτάρει το χιόνι αλλά δεν είναι η εποχή του και μόνο για ζημιές είναι αυτήν την περίοδο, οπότε ας πάει στο καλό.
    Οι ισχυροί ΔΒΔ άνεμοι ευνόησαν την περιοχή τόσο στον υετο,όσο και στο ότι δεν είχαμε λασποβροχες,καθώς οι δικοί μου στο Σχηματάρι και Οινόφυτα μου είπαν ότι εκεί οι άνεμοι ήταν ανατολικοί και γέμισαν με κοκκινιλα.
    Θα ήθελα να καλωσορίσω στο μπλογκ τον συντοπίτη μου Στέλιο.Ι και θα ήθελα να μου πεις φίλε αν το Ι σημαίνει Ιωάννου και αν Ναι, αν έχεις κάποια σχέση με τον Γιώργο τον Ιωάννου από Αγ.Τριάδα και την οικογένειά του,λέω για αυτούς που ασχολούνται με την πέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιάς και μιλήσατε για τον τρίτο τύπο με το περίεργο μουστάκι, να θυμηθούμε πως αύριο γιορτάζουμε την μάχη των Οχυρών 6/4/1941 που συνέβαλε αποφασιστικά ,στο να γνωρίσουν αυτός και οι στρατιές του την ρασπούτιτσα από πρώτο χέρι.Από βροχή εδώ στον κάμπο δόξα το Θεό πάμε καλά,ξεδίψασε το χώμα για μέρες.Xρήστος Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστος Σιμούλης6 Απριλίου 2020 στις 7:37 π.μ.

      Γεια σου συνονόματε, εμείς στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο πάμε για έναν από τους βροχερότερους από τότε που έχουμε στοιχεία. Όπως και τον Μάρτιο.

      Διαγραφή
    2. Ακριβως Χρηστο.Καποιοι την ονομαζουν και μαχη της γραμμης Μεταξα.Π.Α.

      Διαγραφή
  6. Απίστευτες ποσότητες νερού έχουν πέσει σε όλη την Βοιωτία με την δυτική να έχει τα πρωτεία και ειδικά στους ορεινούς όγκους του Ελικώνα.
    Όπως βλέπω τους σταθμούς,στο Ζερικι έχει ξεπεράσει τα 234 χιλιοστά και στο Κυριακι τα 175 χιλιοστά.
    Καθόλου αμελητέες και οι ποσότητες νερού στα πιο πεδινά τμήματα της Βοιωτίας αφού στις περισσότερες περιοχές έχει ξεπεράσει τα 100 χιλιοστά.Και συνεχίζει βέβαια.
    Λογικά αρκετό χιόνι θα έχει η μεγαλύτερη κορυφή του Ελικώνα η παλιοβουνα",δεν ξέρω όμως πόσο και αν έχει βάλει η "Μοτσαρα".
    Σίγουρα έχει βάλει πολύ χιόνι ο Παρνασσός δεν ξέρω όμως αν θα το κρατήσει αφού δεν είναι χιόνι "παλιο" όπως λέμε και αν επιστρέψει η άνοιξη δρυμιτερη όπως λέει ο Φώτης, τότε ίσως αυτά λιώσουν γρήγορα και δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη υπάρχουν στην Κωπαιδα που ίσως όλοι να είδατε στην τηλεόραση.
    Φίλε Χριστόδουλε σε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.Ναι το επίθετο μου είναι Ιωάννου,αλλά με τις οικογένειές από την Αγ.τριαδα έχουμε απλή συνωνυμία.Τους ξέρω όμως και είναι πολύ καλοί άνθρωποι και άριστοι μάστορες.Ειναι από τους παππούδες τους όλοι πετραδες και από τους λίγους που έχουν μείνει στην περιοχή μας.Εχουν τρέλα και με τον Ελικώνα και ανεβαίνουν συνέχεια στην κορυφή του.Πανέμορφα είναι εκεί πάνω φίλε.
    Από το χωριό σου ξέρω πολλούς και κάποια στιγμή σου είχα στείλει χαιρετίσματα με τον Λουκά τον Λάμπρου,αλλά μάλλον δεν το θυμάσαι.Τέλος πάντων κάποια στιγμή θα τα πούμε από κοντά.
    Στέλιος.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιος να μας τολεγε οτι για την περιοχη μας(Β.Πελοπ.)την τρεχουσα υετικη παρτιδα θα την εσωζαν,εν πολλοις,οι τελευταιες 30 Ανοιξιατικες μερες .Πηραμε μαζεμενα ποτιστικα 150mm.Oλο το προηγουμενο διαστημα 180 ημερων (φθιν.-χειμ.) πηραμε συνολικα 180 mm.Οι περισσοτερες ησαν μικροβροχουλες ,κατανεμημενες μαλιστα σε αραια χρονικα διαστηματα,δηλαδη ανθρακες..... Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστος Σιμούλης6 Απριλίου 2020 στις 1:42 μ.μ.

      Σε ποιον σταθμό της β. Πελοποννήσου σημειώθηκαν αυτά, Π.Α.;

      Διαγραφή
    2. Μετρηση δικη μου,με δικο μου βροχομετρο .Απλο και φθηνο μεν,αρκετα αξιοπιστο δε.Δεν εμπιστευομαι παντα τους σταθμους του Δικτυου,ειδικα ως προς το υψος του υετου.Παρουσιαζουν αποκλισεις,υποθετω λογω πλημμελους συντηρησεως.ΠΑ.

      Διαγραφή
  8. Πολύ χιόνι σήμερα ο γερο-Παρνασσός..Μέχρι τα Κελάρια που ανέβηκα το πρωί, πάνω από 60 εκ. και τα μηχανήματα στο δρόμο γιά να καθαρίσουν.. Πανέμορφες εικόνες που γαληνεύουν, μέσα στη μαυρίλα των καιρών.. (πως να σας ανεβάσω μιά φωτό να δείτε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστος Σιμούλης6 Απριλίου 2020 στις 1:50 μ.μ.

      Στο μαντρί σας πήγατε στα Κελάρια να φροντίσετε τα ζώα σας; Γιατί δεν υπακούτε στις απαγορεύσεις;

      Διαγραφή
  9. Θα παραβλέψω το ύφος... Υπάρχει, ξέρετε και κόσμος που εργάζεται ακόμα και υπάρχουν διάφοροι λόγοι (που δεν σας απασχολούν), που μπορεί κάποιος να βρεθεί εκεί έξω..Αστυνομικοί, πυροβέστες, δημοτικοί υπάλληλοι, φροντίδα στο σπίτι και αρκετοί ακόμα, που προσπαθούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με απασχολούν και πολύ μάλιστα. Κι εγώ σ' αυτόν τον πλανήτη ζω. Δεν είχατε καμία δουλειά στα Κελάρια τέτοια εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή