Καιρικές επισημάνσεις


Η ατμοσφαιρική διαταραχή που κινείται από την κεντρική Μεσόγειο προς το Ν. Αιγαίο θα προκαλέσει βροχές, χιονοπτώσεις (ορεινά) και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Τα φαινόμενα στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα θα είναι τοπικά και ασθενή και στη Δ. Ελλάδα  μέτριας εντάσεως που όμως δεν θα κρατήσουν πολύ. Αντίθετα, στην υπόλοιπη χώρα τα φαινόμενα θα έχουν μεγάλη διάρκεια και κατά τόπους θα είναι ισχυρά.  


Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων θα είναι μεγαλύτερος στις νότιες περιοχές της Χαλκιδικής, στην Α-ΝΑ Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων των Β. Σποράδων, στην κεντρική και την ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, στην Εύβοια και στη ΒΑ Πελοπόννησο. Στα αίτια της εκδήλωσης των ισχυρών και συνεχών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές συμπεριλαμβάνονται: η επιφανειακή σύγκλιση των ανέμων, η ορογραφία και η ύπαρξη ενός ισχυρού ΝΑ ρεύματος σχεδόν σε όλη την κατώτερη τροπόσφαιρα που θα μεταφέρει θερμό και υγρό αέρα από το Αιγαίο προς τις προαναφερθείσες περιοχές. Οι μεγάλες τιμές της δυναμικής θερμοκρασίας του υγρού θερμομέτρου στη στάθμη των 850 hPa καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Οι χιονοπτώσεις βασικά θα περιοριστούν στα ορεινά, αλλά με τη διατήρηση του Β-ΒΔ ρεύματος (και κατ’ επέκταση των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών) κατά μήκος του κορμού της ηπειρωτικής Ελλάδας χιόνια θα πέσουν και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας και της κεντρο-δυτικής Μακεδονίας.

Βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Β. Αιγαίο και νοτιοανατολικοί άνεμοι με την ίδια ένταση θα επικρατήσουν στο ΝΑ Αιγαίο, το Α. Κρητικό, το Καρπάθιο και τη Θάλασσα Κω-Ρόδου. 
  
Οι μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ των Β-ΒΔ και των Ν-ΝΑ περιοχών της χώρας είναι εντυπωσιακές αλλά όχι ασυνήθιστες.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους

23 σχόλια:

  1. Εμεις αυτη τη βροχη που ριχνει τωρα τη θελαμε παρα πολυ.Και πραγματι συνεβη αυτο που λεει ο P.Coelio.Συνεδραμαν (συνωμοτησαν) ολοι αυτοι οι παραγοντες που αναφερει στην επεξηγηματικη του αναρτηση ο Δασκαλος .Μου αρεσει που ,εκτος των αλλων,χρειαστηκε οχι μια αλλα δυο Συρτεις για να συμβει αυτο! .Ευχαριστω κ.Ζιακοπουλε που βοηθησατε και τους εκτος αθληματος οντας να κατανοησουν τον μηχανισμο γενεσης .Το "οτι"το αντιλαμβανομαστε ολοι ,ομως αξια εχει το "διοτι",οπως ελεγε και ο Δημοκριτος. Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ4 Απριλίου 2020 στις 3:54 μ.μ.

    Δυστυχως κυριε Ζιακοπουλε η Δυτικη Ελλαδα οχι απλως εχει μετρια φαινομενα,δεν εχει απολυτως τιποτα προς το παρον!Ηδιως η Ηπειρος και το Βορειο Ιονιο,εχουμε τρυπα απο τη μερια του Ιονιου!διοτι το χαμηλο κινηθηκε πιο νοτια και ανατολικα οπως δειχνει η κατασταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα στην παρέα! Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σας. Ήδη έχει ξεκινήσει να βρέχει και να φυσάει αρκετά στην Αθήνα! Ελπίζουμε αυτά τα έντονα φαινόμενα να μην μας προξενήσουν δύσκολες καταστάσεις. Ας ελπίσουμε πως το τελευταίο βαρομετρικό χαμηλό χειμωνιάτικου τύπου θα δώσει μόνο αρκετές βροχές και χιόνια στα βουνά μας για να "αντέξουν" την άνοιξη και το καλοκαίρι που έρχεται!
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα. Πήγα στο χωριό σήμερα (ανεφοδιασμός στους γονείς- δυτική Φθιώτιδα) και χιόνιζει πολύ πυκνά στα 600μ ενώ η χιονόστρωση αρχίζει απο τα 900μ περίπου και πάνω. Σίγουρα η ορογραφία καθορίζει σημαντικά τις χιονοπτώσεις-χιονοστρώσεις. Δύσκολα πάντως θα το στρώσει κάτω απο τα 900-1000μ. Ο Σπερχειός πάντως όλο και φουσκώνει. Να είστε όλοι καλά.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητε Γιαννη Θεσπρωτε το δικτυο σταθμων του Αστεροσκοπειου αλλη εικονα εμφανιζει για την Ηπειρο .Θεωρω οτι ο καιρος εξελισσεται συμφωνα με την προβλεψη. Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ4 Απριλίου 2020 στις 8:16 μ.μ.

      και ομως φιλε μου δεν εριξε σταγονα και μαλιστα ο καιρος ειναι σπασμενος με ισχυρο ανατολικο!σου το λεω οσον αφορα την Ηγουμενιτσα!

      Διαγραφή
  6. Συγγνωμη!.Για την Ηγουμενιτσα σημερα ο φιλος Γιαννης,προφανως εξ ιδιας αμεσου αντιληψεως,μας λεει οτι δεν ερριξε σταγονα ,ενω ο κ. Λαγουβαρδος μεσω του δικτυου του μας δινει 10,2mm και εγω.....δεν αισθανομαι καλα !.Μηπως καποιος μπορει να βοηθησει? Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγρίνιο πάντως από χθές κ κυρίως από σήμερα τα ξημερώματα έως κ τώρα συνεχής βροχούλα ποτιστικού χαρακτήρα κ πολύ κρύο για την εποχή μία χαρά όπως αναμενόταν

      Διαγραφή
    2. Μπορώ να βοηθήσω εγώ φίλε Π.Α.
      Πολύ απλά το νερό αυτό στην Ηγουμενίτσα έπεσε νύχτα μέχρι νωρίς το πρωί βάση τα στοιχεία του σταθμού.
      Σήμερα εκεί πρέπει να είχε μόνο σύννεφα χωρίς φαινόμενα.

      Διαγραφή
    3. γιαννης θεσπρωτος5 Απριλίου 2020 στις 8:54 π.μ.

      Ολοι ευχαριστημενοι πλην Λακαιδεμονιων!!Πως τα καταφερνεις Φωτη και με καθε κακοκαιρια εισαι ευχαριστημενος?Εμεις εδω στην Ηπειρο δεν πηραμε χαμπαρι με τετοιο καταβατη ανατολικο..ψιλοπραματα.Γενικα φετος εσας εκει κατω σας πηγε καλυτερα εκει κατω,εισαστε πιο ευνοημενοι απο εμας γιατι εσας σας ευνοησαν να τα νοτια χαμηλα που ηταν αρκετα φετος,ενω σε εμαες ο μηχανισμος της Αδριατικης ηταν νεκρος!

      Διαγραφή
    4. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ο σταθμός βρίσκεται στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας (5 χλμ ΒΑ της πόλης προς το εσωτερικό του νομού). Όλοι γνωρίζουμε τι μπορεί να γίνει καιρικά σε 5 χλμ απόσταση από τη θάλασσα προς τα βουνά αυτήν την εποχή.

      Διαγραφή
  7. Μαυρουδι λοιπον και οχι Ηγουμενιτσα .Ευχαριστω Χρηστο .Φωτη ,οπως παντα, λογικος.Με αυτον τον μηχανισμο κυκλογενεσης, που δεν σας ευνοει,ο,τι πηρατε καλο ειναι.(10,2mm?).Εμεις(Β.Πελ/σος) το περιμεναμε πως και πως.Ετσι εγω ,αν και Λακεδαιμονιος(προελευση),εμαι πολυ ευχαριστημενος.Πηραμε ~70mm.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σε όλους.
      Ακριβώς όπως τα λέτε είναι φίλοι.
      Σωστά είπε ο Χρήστος Σιμουλης ότι λόγω τοποθεσίας του σταθμού στην Ηγουμενίτσα τέτοια εποχή μπορούν να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην κατανομή του υετού(ηπειρωτικά με παραθαλάσσια)
      Από εδώ κ στο εξής λοιπόν,σε περιοχές όπου δεν υπάρχει αυξημένη κάλυψη με σταθμούς,όταν θα έχουμε αστάθεια είναι πολύ λογικό κάποιοι σταθμοί να μη καταγράφουν υετό κ λίγο πιο μακριά να ρίχνει "τουλούμια" η το αντίθετο.
      Φίλε από βόρεια Πελοπόννησο όντως αυτή τη φορά ευτυχώς έριξε καλό νερό στην περιοχή σάς κ πολύ λογικό καθώς η κίνηση αυτή του χαμηλού σε συνδιασμό με το ΑΒΑ ρεύμα ήταν συστημένο για ΒΑ Πελοπόννησο.
      Όσο για την περιοχή μου(βόρεια του Αγρινίου σε λόφο σε υψόμετρο 150μ, ακόμη κ εδώ άνοιξη κ καλοκαίρι ο υετός είναι διαφορετικός σε σχέση με τον σταθμό που βρίσκετε προς την εθνική οδό της πόλης) όντως τα τελευταία χαμηλά ευνόησαν περισσότερο εμάς απ' ότι τα πολύ ΒΔυτικα καθώς η κίνηση ήταν από το νότο προς το βορρά συνοδεία ΑΒΑ κατεβατού ανέμου ο οποίος παίζει το ρόλο του στην κατανομή του υετού.
      Εν ολίγοις,όταν αυτός πνέει πολύ ενισχυμένος σε κάποιες περιοχές ο υετός είναι βέβαιο ότι θα είναι ελάχιστος.Σε περιοχές όμως όπου η μορφολογία της περιοχής δεν επιτρέπει στην ενίσχυση αυτού του ανέμου,τα σύννεφα μπορούν να δώσουν ικανοποιητική βροχή.
      Τέλος όπως είπα κ προχθές, όλα μα όλα δείχνουν ότι από τα μέσα της εβδομάδος η άνοιξη επιστρέφει δριμύτερη!
      Νομίζω εντάξει.... Όμορφη αυτή η αλλαγή αλλά ήρθε καιρός.

      Διαγραφή
  8. Δεν έχει το...θεό του αυτός ο παλιο-ιός. Εκτός όλων των άλλων, σταμάτησε και τα βαφτίσια των βαρομετρικών χαμηλών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε ντε!Και έλεγα κάτι λείπει,κάτι λείπει...Καλημέρα!
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα! Πραγματικά ευρηματικό το χιούμορ σας. Η αλήθεια είναι ότι τώρα έχουμε άλλα να ασχοληθούμε. Πόσο θα πουλούσε τώρα μια Υπατία, ένας Ηφαιστίωνας ή ακόμα και ένας Ζορμπάς;

      Διαγραφή
  9. Ηταν το κλημα στραβο (δεν ειχε ιδιαιτερους καιρους εφετος),το εφαγε και ο γαιδαρος(κορωνα-ιος) ,και κλααααμα οι...Βαπτιστες!.Θα μεινουν stock τα βαπτιστικα...! Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα κε Ζιακόπουλε μετά από καιρό. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Σε τέτοιες όψιμες καιρικές καταστάσεις λένε πολλοί "ε ρε αν ήμασταν 30-40 μερες πίσω θα έριχνε τρελό χιόνι...". Ισχύει κάτι τέτοιο ή τα πάντα είναι απρόβλεπτα? Μπορούμε να γνωρίζουμε πόσους βαθμούς παρακάτω θα ήμασταν σε μια τέτοια διάταξη Ιανουάριο μήνα? Για παράδειγμα η κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας κλασικού βόρειουελλαδίτικου χιονιά, αν συνέβαινε χειμώνα θα έθαβε και την πόλη της Θεσσαλονίκης? Ευχαριστώ για το χρόνο σας και εύχομαι γρηγορα ξεμπερδέματα για όλους με τον άτιμο ιό.
    Στελιος, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι αυτή η ερώτηση είναι για τον κ. Χαρδαλιά. Συγγνώμη, για τον κ. Σιμούλη ήθελα να πω!

      Διαγραφή
    2. Οπωσδήποτε θα ήμασταν στο μηδέν ή και λίγο πιο κάτω, αλλά δεν πιστεύω ότι θα είχαμε τόσον υετό Γενάρη μήνα. Δεν πιστεύω δηλαδή να στεκόταν τέτοια διάταξη για τόσες ώρες στη Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
    3. Το χα χα χα του Φώτη αύξησε τις πιθανότητες να στεναχωρηθεί λίγο ο Στέλιος με την απάντησή μου. Ο Χρήστος το προσπέρασε αγέρωχος, θεωρώντας, και σωστά, ότι ενέπιπτε στις αρμοδιότητές του.
      Άντε, δύο και μία μείνανε να αφήσουμε τα κρύα σαλόνια για τα ηλιόλουστα μπαλκόνια!

      Διαγραφή
  11. Όψιμο ενδιαφέρον δείχνει ο Καιρός στην Ήπειρο εχει φορτώσει τα βουνα με χιονι λες και ειναι Ιανουάριος!Να φύγει οσο πιο μακριά γίνεται Θέλουμε την άνοιξη και τον Δεκέμβριο το βλέπουμε ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή