Ανάσταση στην Κακαβιά

Η Ανάσταση του Χριστού**

Το δεύτερο μισό της στρατιωτικής μου θητείας (Οκτώβριος 1974 - Δεκέμβριος 1975) το υπηρέτησα ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στο φυλάκιο της Κακαβιάς, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Την εποχή εκείνη η Ελλάδα μόλις είχε βγει από την εφτάχρονη δικτατορία, με το βαρύ τίμημα της απώλειας σχεδόν της μισής Κύπρου, και η Αλβανία βίωνε δικτατορία που φαινόταν ότι θα διαρκούσε αιώνια. Αναφέρομαι στο καθεστώς του Ενβέρ Χότζα που ήταν πολύ σκληρό προς τους αντιφρονούντες και ιδιαίτερα προς τους Έλληνες της Β. Ηπείρου.
Με τους Αλβανούς φρουρούς δεν είχαμε προστριβές. Κάποια μεμονωμένα αιματηρά περιστατικά των προηγούμενων δεκαετιών είχαν ξεχαστεί* και τόσο εγώ όσο και οι στρατιώτες του φυλακίου, εκόντες άκοντες, σεβόμασταν τα μεταξύ των δύο χωρών σύνορα. Τα σύνορα αυτά ήταν κλειστά και άνοιγαν μόνο για τη διευθέτηση μεμονωμένων περιστατικών, όπως η ανταλλαγή φυγάδων. Η καθημερινή μας ψυχαγωγία ήταν το κυνήγι, το ψάρεμα στον Δρίνο και τους καλοκαιρινούς μήνες το κολύμπι στο ίδιο ποτάμι.

Στα καθημερινά μας καθήκοντα, πέρα από τις σκοπιές και τις περιπολίες, ήταν η ξενάγηση των επισκεπτών μας, πολλοί από τους οποίους το 1940 είχαν πολεμήσει στα βουνά που περιβάλλουν την κοιλάδα της Δρόπολης. Η συγκίνησή τους ήταν μεγάλη και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκλαιγαν σαν μικρά παιδιά, παρασύροντας κι εμάς σ’ αυτό το γλυκόπικρο ταξίδι του παρελθόντος. Λέω γλυκό γιατί το έπος του 1940 μάς κάνει όλους υπερήφανους και πικρό, γιατί, παρά τις νίκες, ένα κομμάτι του ελληνισμού έμεινε για μια ακόμα φορά στην απέναντι πλευρά.* Όμως, δεν ήταν μόνο το παρελθόν που μας συγκινούσε. Ήταν και το παρόν. Ήταν οι φωνές στα ελληνικά των κατοίκων του χωριού της Κακαβιάς που ακούγαμε κάθε μέρα.

Το Πάσχα στις στρατιωτικές μονάδες της πατρίδας μας γιορτάζεται με λαμπρότητα. Το Πάσχα του 1975 είχε μια ιδιαιτερότητα. Ήταν το πρώτο Πάσχα που οι Έλληνες γιόρταζαν ελεύθεροι, χωρίς να βλέπουν τις αστείες φιγούρες των δικτατόρων να χορεύουν τσάμικα και καλαματιανά στις οθόνες των τηλεοράσεών τους. Θυμάμαι ότι από τη Μεγάλη Πέμπτη είχαμε αρχίσει τους στολισμούς και τις προετοιμασίες για να υποδεχτούμε τους πασχαλινούς επισκέπτες. Οι δουλειές συνεχίστηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή και το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ήλθαν τα τρόφιμα και τα κόκκινα αυγά από την έδρα του λόχου (Χάνι Δελβινάκι) και το απόγευμα ο διοικητής του λόχου τηλεφώνησε για να μας πει ότι το βράδυ, μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, θα ερχόταν να κάνει ανάσταση στην ταράτσα του φυλακίου μας ο παπάς των Κτισμάτων.

Μεγάλο Σάββατο, 3 Μαΐου 1975, ώρα 11:00 το βράδυ στην ταράτσα του φυλακίου της Κακαβιάς. Ένα μικρό τραπέζι για το Ευαγγέλιο και γύρω του ο παπάς των Κτισμάτων, ένας ψάλτης κι εμείς, επτά παιδιά που υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία μακριά από τα σπίτια τους, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους φαντάρους. Η νύχτα ήταν γεμάτη αρώματα με ένα ελαφρό αεράκι που έφερνε στα αφτιά μας το θρόισμα των φύλλων και τη μουρμούρα του Δρίνου που κυλούσε λίγο πιο κάτω. Ύστερα, ήλθε το Άγιο Φως που στο σκοτάδι της νύχτας μετέτρεψε τα πρόσωπά μας σε εξαϋλωμένες μορφές του Ελ Γκρέκο και ακούστηκε το Χριστός Ανέστη που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και ανατριχίλα σε όλους μας. Ξέραμε ότι μας βλέπουν και μας ακούν αυτοί που λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά μας ήθελαν να κάνουν ανάσταση, αλλά δεν μπορούσαν. Νοιώθαμε ότι μας βλέπουν και μας ακούν οι ψυχές των πεσόντων στα γύρω βουνά πατεράδων και παππούδων μας.

Εύχομαι το Φως της Ανάστασης να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και το Φως της Επιστήμης να διαλύσει τα σκοτάδια και να μας βγάλει από την περιπέτεια που ζούμε, το συντομότερο δυνατό, σώους και αβλαβείς!

                                
* Βλέπε άρθρο του Μιχάλη Στούκα στη διεύθυνση: 
https://www.protothema.gr/stories/article/995240/ta-ellinoalvanika-sunora-kai-ta-methoriaka-epeisodia-tis-dekaetias-tou-1950/
** Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, Η Ανάσταση του Χριστού. Λάδι σε μουσαμά 275 επί 127εκ., Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο.

21 σχόλια:

  1. Το αρθρο σας το βρηκα απολαυστικο,και ως μορφη και ως περιεχομενο .Εκτος των αλλων,εμνησθην και ημερων αρχαιων της δικης μου θητειας (εφεδρος ανθυποσμηναγος).
    Προσυπογραφω τις ευχες σας στην κατακλειδα.Μονο την ανταλλαγη φυγαδων δεν καταλαβα.
    Και παλι καλη Ανασταση.-- Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μερικές φορές έμπαιναν στη χώρα μας από την Αλβανία ορισμένοι που προσποιούνταν ότι ήταν Ελληνες-Βορειοηπειρώτες. Έρχονταν για άλλη δουλειά και βέβαια τους στέλναμε πίσω.
      Αξέχαστη θα μου μείνει η περίπτωση που μια γυναίκα από την Πρέβεζα και ένας άνδρας από τα Γιάννενα (ή το αντίστροφο, δεν θυμάμαι καλά), παντρεμένοι και οι δύο με παιδιά, παράτησαν τις οικογένεές τους και μπήκαν στην Αλβανία. Οι Άλβανοί δεν τους έκαναν το χατήρι να τους αφήσουν να πάνε σε κάποια άλλη χώρα που ζητούσαν και μας τους γύρισαν πίσω. Πήγαμε στο αλβανικό φυλάκιο, τους παραλάβαμε και όταν στο δικό μας πλέον φυλακιο έφτιαχνα το πρωτόκολλο παράδοσής τους στον αστυνόμο των Κτισμάτων, δεν άντεξα και τους ρώτησα: "Καλά, ρε παιδιά, στην Αλβανία βρήκατε να πάτε;" Μου απάντησαν χωρίς δισταγμό: "Ακόμα και στην κόλαση θα πηγαίναμε, αρκεί να είμαστε μαζί!". Έρως ανίκατε μάχαν...
      Οι Αλβανοί μάς γύριζαν επίσης και τους Έλληνες κυνηγούς ή τσοπάνους που αποπροσανατολισμένοι περνούσαν κατά λάθος τα σύνορα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. στην συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει το:έρως ανίκατε τρέλλα και ηλιθιότητα.Γιατί μόνο έτσι μπορεί να πει κάποιος.

      Διαγραφή
    3. Μην ανησυχεις,σε εχει προλαβει ο Σοφοκλης.Στο χορικο απο την Αντιγονη,στο οποιο αναφερεται ο δασκαλος,πιο κατω αναφερει ΄.....φυξιμος δε ουδεις (=κανενας δεν ξεφευγει), ο δε εχων (ενν.τον ερωτα) μεμηνεν (=συνηθως τρελ(λ)αινεται.)!
      Δασκαλε βατον.Ευχαριστω για τις αναλυτικες διασαφησεις.- Π.Α.

      Διαγραφή
  2. Χρόνια πολλά δάσκαλε, καλή Ανάσταση σε όλους,
    Υ.Γ. Μήπως να ξεκινήσεις δάσκαλε και την συγγραφή ενός μυθιστορήματος , η αφήγηση σου στην παραπάνω ιστορία ήταν λες και διάβαζα ένα υπέροχο διήγημα-μυθιστόρημα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εν τω μεταξύ την άλλη εβδομάδα, -25 στα 500 για τη Θεσσαλονίκη, την άνοιξη όλα γίνονται και τα μυαλά στα κάγκελα. Καλή Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ως άρτι απολυθείς έφεδρος ανθυπολοχαγός -συνάδελφος δηλαδή- με θητεία στον πολύπαθο β. Έβρο, σας εύχομαι καλή Ανάσταση. Ο Κύριος να σας χαρίζει υγεία και μακροημέρευση, να μας διαφωτίζετε στα καιρικά και να μας συγκινείτε με τα ιστορικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήμουν δεν ήμουν 10 χρονών όταν "ανακάλυψα" την Ελλάδα,μέσω των καλύτερων φίλου μου,των βιβλίων φυσικά μέσω των ιστοριών που μου διηγουταν ο πατέρας μου και οι παππούδες στο μικρό καφενείο, που για μένα και τα αδέρφια μου ήταν ανοιχτό πανεπιστήμιο.
    Με το καθαρό μυαλό και την καθαρή ψυχή ενός παιδιού,είδα 3 πράγματα να αποτελούν την Ελλάδα μας.
    Σθένος,Αρετή και Σοφία.
    Χωρίς αυτά τα τρια και το ΦΩΣ και το Κάλλος έμεναν λέξεις κενές νοήματος.
    Τέτοια ώρα κάθε χρόνο μου έρχονται στο Νου κάποιοι στίχοι που διάβασα κάποτε από κάποιον που έγραφε ποιήματα και διηγήματα μόνο και μόνο για να βγάζει τα προς το ζην.
    !!!!""ΜΗΝ ΑΡΓΕΙΣ...ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ!!Να προσέξεις να μην αργείς,ο δρόμος κιόλας έτοιμος σχεδόν,απ' όπου φθάνει ως την γη ΦΩΣ.Το σώμα θα γίνει ο ΛΟΓΟΣ!!!ΆΦΘΑΣΤΟ ΛΕΥΚΌ....
    Καλή Ανάσταση σε όλους σας και ιδιαίτερα στον δάσκαλο μας,να είναι γερός και δυνατός και μας διδάσκει με την Σοφία της ζωής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστός Ανέστη υγεία σε όλους χρόνια πολλά
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους του blog!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χριστός Ανέστη, χρόνια Πολλά σέ όλους!!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρηστός Ανέστη. Υγεία και αγάπη σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά σε όλη την μετεωπαρέα, και του χρόνου όλοι μαζί με τους αγαπημένους μας.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία.
    Θα διαφωνήσω σε ενα σημείο με τον δάσκαλο "τους Έλληνες της Β. Ηπείρου"ταιριάζει καλύτερα τους Έλληνες της νότιας Αλβανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χριστος Ανεστη,χρονια πολλα σε ολους .Εγω παντως,χωρις απαραιτητως να εμφορουμαι απο τασεις αλυτρωτισμου,τους συμπολιτες μου,τους προερχομενους απο την περιοχη βορειως της Ηπειρου,θα συνεχισω να τους αποκαλω Βορειοηπειρωτες,οπως αλλωστε και οι ιδιοι αυτοπροσδιοριζονται.Υπ οψιν οτι η συνειδηση και τα συναισθηματα δεν διατασσονται !.- Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ένα ακόμα απολαυστικό άρθρο σας κύριε Δημήτρη. Εύχομαι χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη σε όλους μας και προπάντων μια ψυχική ανάσταση για όλους μας. Το 1975 είναι η χρονιά που γεννήθηκα (Και μάλιστα όπως λέει ο πατέρας μου με "σκαρωσαν" λίγο μετά την επιστροφή του από την Κύπρο ως εφεδρος το Σεπτέμβριο του 1974). Υποψιάζομαι πάντως ότι παρόλο που η χούντα ήταν ήδη παρελθον το Πάσχα του 75, θά πρέπει η κατάσταση να ήταν ακόμα περίεργη στα ελληνοαλβανικα σύνορα που ησασταν, όπου υπήρχε και το επόμενο status. Σε κάθε πάντως περίπτωση για κάθε άντρα (αλλά κ για γυναίκα εαν μιλάμε για μόνιμους αξιωματικούς), το Πάσχα και τα Χριστούγεννα εντός του στρατεύματος είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το εμπόλεμο status ήθελα να πω στο προηγούμενο post

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βόρεια ήπειρος η νότια αλβανία;
    Θεσπρωτία η τσαμουριά;
    Μην ξεχνάμε τους τσάμηδες και τους χάρτες της μεγάλης αλβανίας που φτάνει μέχρι την άρτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε αδερφέ Βόρεια Ήπειρος και Θεσπρωτία αντίστοιχα.
      Χριστός Ανέστη!
      Μ. Ι.

      Διαγραφή
  16. Ξέχασα πριν παρασυρμένος από τις ιστορίες του κύριου Δημήτρη να δώσω τις ευχές μου σε όλα τα παιδιά του blog: Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη σε όλους μας, μια ανάσταση στις ψυχές μας πρώτα απ'όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή