Περιορισμένος (Β. Ελλάδα) και με λίγες πιθανότητες ο κίνδυνος καταστροφικού για την αγροτική παραγωγή παγετού


Βαρομετρικό χαμηλό στα υπήνεμα της οροσειράς του Άτλαντα κινείται Α-ΒΑ,ενώ υψηλές πιέσεις επικρατούν στα Β. Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), αναμένεται αρκετή συννεφιά στη χώρα και δεν θα λείψουν οι βροχές, οι οποίες όμως θα είναι τοπικές και κατά κανόνα ασθενείς. Οι Α-ΒΑ άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ (Ν. Ιόνιο και Θάλασσα Κυθήρων). Το Σάββατο (4/4), προβλέπεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Β. Αιγαίο και πολύ ενισχυμένους ΝΑ ως ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 9 μποφόρ. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Την Κυριακή (5/4), αρκετά γρήγορα, τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και στην περιοχή του Αιγαίου. Οι άνεμοι βαθμιαία θα γίνουν παντού Β-ΒΑ με ένταση 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (6-7/4), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι θυελλώδεις ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 9 μποφόρ (Αιγαίο) και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. 

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3-4-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) το απόγευμα-βράδυ στη δυτική και ίσως στην κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 4 με 6 και στο Ν. Ιόνιο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 17 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές αρχικά στα νότια και σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές. Στα ορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στην Κρήτη και τις Κυκλάδες και αργότερα στο βόρειο Αιγαίο. Άνεμοι Α-ΒΑ 4 με 6 και στα ΝΔ πελάγη 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 15 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 14 βαθμούς.      

6 σχόλια:

  1. Κ.Ζιακόπουλε,χθες τη νύχτα στη Κ.Μακεδονία παρατηρήθηκε το παρακάτω αξιοπερίεργο.Χιόνισε στον κάμπο της Βέροιας και μέσα στην πόλη στα 150μ,και στη γειτονική Έδεσσα με το διπλάσιο υψόμετρο και κάτω από 0,5 βαθμούς θερμοκρασία σύμφωνα και με τον σταθμό της ΕΜΥ,έβρεχε ή έριχνε χιονόνερο με αποτέλεσμα η Βέροια να ξυπνήσει στα λευκά σε αντίθεση με γειτονικές περιοχές και μεγαλύτερα υψόμετρα.Υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για το φαινόμενο αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι οφείλεται στο μικροκλίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο σίγουρος παγετός που αναμένονταν τη νύχτα ευτυχώς θα επισκιαστεί από τις νεφώσεις που θα αρχίσουν να πυκνώνουν από τα νότια.
    Αύριο μάλλον φθινοπωρινός κ πάλι ο καιρός με τοπικές βροχές κ ψύχρα(Ίσως κ λασποβροχή)κ από Σάββατο το "φθινόπωρο" αρχικά κ ο "χειμώνας" μετά,ετοιμάζονται για άλλη μία αλλά τελευταία παράσταση!
    Το Παναιτωλικό ξύπνησε σήμερα κατάλευκο κυρίως στη δυτική του πλευρά κ μαζί με την φοβερή διαύγεια των ψυχρών ΒΔ ανέμων το θέαμα ήταν θαυμάσιο.
    Έχω κάμποσα χρόνια να δω Απρίλη μήνα έτσι τα ορεινά μας.
    Πάντως επειδή μου αρέσουν οι μακρινές εκτιμήσεις,σαν μία γενική εικόνα αυτό που αρχίζει κ παγιώνεται είναι ότι με το πέρας κ αυτών των διαταραχών κ ψυχρών μαζών η άνοιξη θα έρθει για τα καλά καθώς τίποτα πιά χρονικά δε μπορεί να τη σταματήσει!
    Το θετικό είναι ότι δε φαίνεται καμία έξαρση προς τα πάνω έως κ το Πάσχα ενώ η ανοιξιάτικη αστάθεια τη μεγάλη εβδομάδα ως σύνηθες δε θα μας εγκαταλείψει.
    Τα υπόλοιπα θα τα βλέπουμε μέρα τη μέρα.
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα κ υπομονή σε όλους μάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήρθε ο Απρίλιος και τα μεγάλα βούνα της Στερεάς (Γκιώνα, Βαρδούσια ,Οίτη κτλ) έχουν περισσότερο χιόνι απο ότι είχαν τον χειμώνα ,ενώ φαίνεται πως θα ρίξει κι άλλο.
    Άραγε ,θα αποτελέσει η πανδημία αυτή ένα προειδοποιητικό καμπανάκι για αυτά που θα έρθουν στο μέλλον ή ο καπιταλισμός, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η απληστία και ο εγωκεντρισμός θα χώσουν το κεφάλι της ανθρωπότητας ξανά μέσα στην άμμο?
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ νερό θα πέσει κατά τόπους σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.και η εμυ στο έκτακτο μιλάει για ιδιαιτέρως έντονα φαινόμενα και Αττική κτλ.Χρηστος Αίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Απρίλης έφερε αυτό που λαχταρούσαμε όλο το χειμώνα : δυτικού τύπου συστήματα με πολύ υγρασία που δίνουν καλά νερά και χιόνια στα ορεινά! Κρίμα που ο κόσμος δεν μπορεί να απολαύσει το χιόνι και είναι αναγκασμένος να μένει μέσα.. Έστω κι έτσι καλοδεχουμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή