«Όλες του Μάρτη φύλαγε και τ’ Απριλιού τις δώδεκα, ότι ακόμη και στις δεκαοχτώ πέρδικα ψόφησε στ’ αβγό»

Μια πέρδικα στο Βελούχι. Φωτ. Νίκος Ζαχαράκης

Για τις ψυχρές εισβολές που παρατηρούνται τον Απρίλιο στη χώρα μας και περιγράφονται από την παραπάνω παροιμία, βρήκα μία ad hoc περίπτωση που τη μοιράζομαι μαζί σας.

Ο χειμώνας του 1928-29 ήταν ένας από τους δριμύτερους χειμώνες του 20ού αιώνα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Ειδικότερα ο Φεβρουάριος ήταν μακράν ο χειρότερος Φεβρουάριος από τότε που φυλάσσονται αρχεία παρατηρήσεων. Όμως, έντονα καιρικά φαινόμενα δεν είχαν παρατηρηθεί μόνο τους χειμωνιάτικους μήνες. Στις 18 Απριλίου εκείνου του χρόνου σημειώθηκε σφοδρή κακοκαιρία με βασικά χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις Β-ΒΑ ανέμους και τις χιονοπτώσεις. Σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη της 20ής Απριλίου, το πρωί της 19ης του μήνα ξέσπασε στην Κηφισιά σφοδρή χιονοθύελλα με αποτέλεσμα να πέσει «άφθονος χιών» και να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία εκείνο το πρωί στη συγκεκριμένη περιοχή είχε πέσει στους μείον 2 βαθμούς.

Η όψιμη κακοκαιρία της 18ης Απριλίου 1929 προκάλεσε καταστροφές στην ξηρά, αλλά και ναυάγια πλοίων στην ανατολική Μαγνησία και τα παράλια του νομού Λάρισας. Έγραφε η εφημερίδα Ταχυδρόμος της 19ης Απριλίου 1929: «Εσημειώθη χθες νέα πτώση χιόνος και ναυάγια ιστιοφόρων εις το Αιγαίον Πέλαγος. Από της παρελθούσης νυκτός ήρχισεν επικρατούσα μεγάλη κακοκαιρία, εις τα υψηλότερα μάλιστα σημεία της περιφέρειας Βόλου έπεσε και χιών. Επίσης εις το πέλαγος κατά τηλεγραφήματα του Λιμεναρχείου μας, επικράτησε σφοδρά θαλασσοταραχή. Τοιουτοτρόπως συνέπεια ταύτης εις τον λιμένα του Χορευτού εναυάγησε το ιστιοφόρο Τρεις Αδελφοί, πλήρες ξυλανθράκων, μεταφερομένων εις την πόλιν μας. Το πλήρωμα του ιστιοφόρου κατώρθωσε να διασωθή. Κατ’ άλλο τηλεγράφημα εκ Τσάγεζι (Στόμιο Λάρισας), εβυθίσθη μικρόν ατμόπλοιον 150 περίπου τόνων. Του ατμοπλοίου δεν κατωρθώθη να εξακριβωθεί η ταυτότης, ούτε αν διεσώθη το πλήρωμα».

Ο αείμνηστος καθηγητής μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λεωνίδας Καραπιπέρης έγραψε ότι την 18η Απριλίου 1929 οι μέσες θερμοκρασίες έπεσαν κατά 10,5οC σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και χαρακτήρισε το κύμα ψύχους που επηρέασε τη χώρα «εξαιρετικά αιχμηρόν» και μεγάλης διάρκειας, δεδομένου ότι κράτησε ως τις 22 του μήνα. Τα μετεωρολογικά στατιστικά μάς λένε ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου ψυχρές εισβολές τέτοιας έντασης είναι σπάνιες, αλλά ενίοτε συμβαίνουν.

10 σχόλια:

  1. Φιλοι Φυσικοι που τον ειχαν καθηγητη,μου ελεγαν οτι εκεινο κυριως που τους ειχε μεινει απο τον αειμνηστο Λ.Καραπιπερη ηταν το <>.-
    Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .......ηταν το "Καραπιπερομετρο"!.- Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σας, Νίκο Ζαχαράκη, η φωτο είναι στην περιοχή Αγίου Νικολάου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φέτος το βλέπω να απασχολεί ο χειμώνας τη β. Ελλάδα και το Μάιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από διαίσθηση αν το λες Χρήστο μπορεί.
      Βάση κλιματικών μοντέλων κ δεικτών πάντως τα πράγματα δείχνουν το άκρως αντίθετο.
      Εκεί στη Μακεδονία αν κ θα έχετε περισσότερες ψυχρές ημέρες σε σχέση με εμάς στο σύνολο του Απρίλη νομίζω πανελλαδικά θα βρεθούμε κοντά στα κλιματικά κ όχι πιο κάτω.
      Μακάρι να γίνει αυτό που λες.
      Πάντως στη διάρκεια τής νέας εβδομάδας το ενδιαφέρον συνεχίζει να δείχνει αμείωτο.
      Δεν είναι τυχαίο που σήμερα ενώ το πρωί είχε πολύ κρύο για την εποχή, αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι σταθμοί πανελλαδικά προσεγγίζουν κιόλας τους 19 με 20β κ από Σάββατο 25ρια κ 26ρια ακόμη κ στα βόρεια.
      Θα κάνουμε απολογισμό στο τέλος αλλά η όλη εξέλιξη του καιρού όντως δεν αφήνει κανέναν τελικά παραπονεμένο

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Φώτη, παροιμιωδώς το λέω, παλιακά να πούμε, παραδοσιακά. Το Μάιο του 1989 ήμουν στρατιώτης στον Έβρο και φορούσαμε τα τζάκετ μέχρι το τέλος του μήνα.

      Διαγραφή
  5. Κύριε διακόπτουμε καλησπέρα κ Καλό Πάσχα.διαβασα ότι μέμονται πυρκαγιες στην Ουκρανία κοντά στο εργοστάσιο του τσερνομπιλ κ ότι έχει ανέβει το επίπεδο τις ραδιενεργειας.οι άνεμοι που πνέουν αυτό το καιρό βοηθάνε στην μεταφορά του καπνού προς την χώρα μας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα είχαμε όλα αυτό μας έλειπε.χαλας Βασίλης από ανδρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή