Ηλιοφάνεια, βαθμιαία εξασθένηση των ανέμων και άνοδος της θερμοκρασίας


Ο ισχυρός συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο εξασθενεί, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία πτώση της έντασης των Β-ΒΑ ανέμων σε όλη τη χώρα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), οι πιθανότητες βροχής είναι εξαιρετικά περιορισμένες και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όμως, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι χαμηλές και κατά τόπους στις Β-ΒΔ περιοχές θα σημειωθεί ασθενής παγετός. Την Παρασκευή (10/4), αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Το Σάββατο (11/4), ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος με ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από την Κυριακή των Βαΐων (12/4) ως τη Μ. Τρίτη (14/4) δεν προβλέπεται σημαντική αλλαγή του καιρού στη χώρα. Για τη συνέχεια, είναι νωρίς ακόμα για προβλέψεις. Αυτό που μπορούμε να πούμε, βασισμένοι στην κλιματολογία του τόπου μας, είναι ότι από τα μέσα Απριλίου και μετά η συχνότητα και η διάρκεια των ψυχρών εισβολών ελαττώνονται.

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 9-4-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Θρακικό 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 20 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 21 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 19 βαθμούς.     

11 σχόλια:

  1. Από το μπαλκόνι μου στο κέντρο της πόλης βλέπω την Γκιώνα, που όπως μου φαίνεται έχει το περισσότερο χιόνι για φέτος.Ποτέ ξανά δεν που είχε λείψει η ζέστη όπως την περίοδο αυτή. Θέλω να πώ και κάτι άλλο. Ο καθένας μας έχει βρει τον δικό του τρόπο να ανταπεξέλθει συναισθηματικά αυτή τη δύσκολη και επικίνδυνη εποχή.Όλοι φοβόμαστε για την υγεία τη δική μας και των συνανθρώπων μας.Επίσης όλοι είμαστε ανήσυχοι για τα οικονομικά μας και περισσότερο όσοι δεν βασιζόμαστε σε μισθό δημοσίου για την επιβίωσή μας. Κανείς δεν είναι πιο έξυπνος ή πιο συνειδητοποιημένος από τον άλλον ως προς τη παρούσα επιδημία. Χρειαζόμαστε ομοψυχία και αλληλεγγύη για να ξεπεραστεί και αυτή η κρίση. Όπως και όσες θα έρθουν στο μέλλον. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε που μας δίνετε την ελευθερία να εκφραζόμαστε σε λογικά πλαίσια και χωρίς λογοκρισία. Να είστε όλοι καλά.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπατε το λήξατε, αλλά το συνεχίζετε. Το blog είναι μετεωρολογικό, κύριε, ν' αφήσετε το Δημόσιο κατά μέρος. Εσείς δεν θέλετε να γίνετε δημόσιος υπάλληλος γιατί απλά δεν μπορείτε να μπείτε σε λούκι ωραρίου, προϊσταμένων, σταθερού μισθού, μεταθέσεων κλπ. Έχετε συνηθίσει να είστε ελεύθερο πουλί γι' αυτό σας ενοχλούν και οι παρατηρήσεις μου.

      Διαγραφή

  2. Ήλιο ήλιο ήλιο και κανονικές θερμοκρασίες θελουμε! Φτάνει αυτά τα πηγαινελα του όψιμου χειμώνα, έριξε και βροχές έριξε και χιόνια που δεν είχε ρίξει αρκεί. Θέλω τέλη του μήνα να φάω φράουλες κανονικές κι όχι αυτές που κυκλοφορούν
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τελείωσαν(άντε κ σήμερα το βράδυ η θέρμανση να είναι απαραίτητη).
      Έρχεται σταθεροποίηση του καιρού κ φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.
      Κάποια μικρά σκαμπανεβάσματα με αστάθειες βέβαια δεν αποκλείονται, αλλά να ξανά γυρίσει ο καιρός πίσω το θεωρώ πια απίθανο.
      Ευτυχώς έστω κ στο παραπέντε έκανε αυτά που δεν έκανε όλο το χειμώνα.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  3. weather club θα φωνάζουν χιόνια χιόνια χιόνια........ας είναι και μάιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σήμερα κάνοντας μια βόλτα λίγο έξω από το σπίτι μου, παρατήρησα πολλά χελιδόνια κ σιγά σιγά κ μερμηγκια
    Αντε σιγά σιγά η άνοιξη.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χθες το απόγευμα εδώ στη Ρόδο είχαμε κανονικοτατη αστάθεια ανοιξιατικου τύπου. Δεδομένου ότι ή πρόσφατη κακοκαιρία της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδος-Κυκλαδων-Κρητης δεν μας επηρέασε εδώ καθόλου με εξαίρεση τους πολύ ισχυρούς ανέμους και κάποιες λίγες ασθενείς λασποβροχες (Ίσως γιατί ήμασταν στο κέντρο του χαμηλού;), ήταν ωραία έστω και αυτή η ανοιξιατικη καθαρή αυτή τη φορά βροχή με ηλεκτρικά. Μπορεί να είμαστε κλεισμένοι, μπορεί κάποια πράγματα να μην μπορούμε φέτος να τα απολαύσουμε, η άνοιξη όμως είναι εδώ και η φυση (με τη λιγότερη δυνατή παρέμβαση από τον ανθρωπο στο περιβάλλον φέτος λόγω αναστολής οικονομικών δραστηριοτητων) ηδη στα καλυτερα της. Τυχεροί όσοι μπορούμε να κάνουμε έστω και μια μικρή βόλτα δίπλα σέ μια θάλασσα, σέ ένα δάσος, η σέ ένα αγρό. Ακόμα και μια τέτοια μικρή βόλτα είναι το καλύτερο αγχολυτικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φώτη σε ευχαριστούμε και για τις έγκυρες μακροχρόνιες προβλέψεις.Καλός ο χειμώνας αλλά όταν περιορίζεται στον ημερολογιακό του κύκλο .Καλή δύναμη σε όλους.Λευτέρης . Δολό Πωγωνίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το Δολό πωγωνίου που ακριβώς βρίσκεται;γενικά η περιοχή πωγωνίου που βρίσκεται;στην ήπειρο στα σύνορα με αλβανία;

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά φίλε μου βορειοδυτικά του νομού Ιωαννίνων στα σύνορα με την Αλβανία.Πολλά χωριά που περιλαμβάνονταν ιστορικά στην επαρχία Πωγωνίου βρίσκονται σήμερα στο αλβανικό κράτος .Λευτέρης

      Διαγραφή
    3. Ζητώ συγγνώμη γιατί άφησα να αναρτηθούν προκλητικά μηνύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η γιαγιά μου, όπως και μια εκπληκτική γιαγιά από τη Δρόπολη που είχα την τύχη να γνωρίσω, έλεγαν στα εγγόνια τους: "Μη κρούετε τη θύρα" και στις μανάδες μας: "Να πλύνετε τ' αγγειά (αγγεία)!"
      Άντε, καλόπαιδα...

      Διαγραφή