Καιρός και κλίμα


Η αέναη μάχη μεταξύ των πρασινογαλάζιων και πορτοκαλοκόκκινων στρατιών. Στην παρούσα συγκυρία, η εγκατάσταση αντικυκλώνα στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό - Σκανδιναβία είναι καθοριστική για την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. 







Οι βασικές αλλαγές της πλανητικής κυκλοφορίας που παρατηρούνται την άνοιξη είναι αποτέλεσμα της μετακίνησης της Ενδοτροπικής Ζώνης Σύγκλισης (ITCZ) που προκαλείται από τις αλλαγές του ύψους του Ήλιου, ο οποίος, θυμίζω, κάθε χρόνο γύρω στις 20 Ιουνίου βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Καρκίνου και γύρω στις 20 Δεκεμβρίου πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω. Σημειώνεται ότι η Ενδοτροπική Ζώνη Σύγκλισης, που παρατηρείται στο θερμικό ισημερινό με τη συνάντηση των αληγών ανέμων, είναι ζώνη χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων που μεταναστεύει με βάση τις αλλαγές της θέσης του θερμικού ισημερινού. Υπενθυμίζεται ότι ο θερμικός ισημερινός είναι η περιοχή που δέχεται την πιο έντονη θερμότητα από τον Ήλιο.  

Ο Ήλιος (το ηγεμονικό αίτιο κατά Αριστοτέλη) έχει ήδη ξεκινήσει το προς το Βορρά ταξίδι του. Στη νότια Ασία ο τεράστιος ενεργειακός ιμάντας (μουσώνες) άλλαξε φορά  κίνησης και στο Νέο Δελχί η θερμοκρασία έχει πάρει την ανιούσα. Αναφορικά με τη γειτονιά μας, στα υπήνεμα της οροσειράς του Άτλαντα έχουν εδώ και καιρό χαμηλο-γεννητούρια και στην περιοχή της Α. Μεσογείου-Κύπρου κυοφορείται το καλοκαιρινό θερμικό χαμηλό!


Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά φίλοι μου.

10 σχόλια:

  1. Tι να πει και τι να σχολιάσει κανείς,απλά ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ.Ζιακόπουλο που κάθε μέρα μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερα πράγματα για αυτά που όλοι όσοι διαβάζουμε τη σελίδα αγαπάμε,τη μητέρα φύση,την επιστήμη της φυσικής και τον καιρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά.
    Είναι αλήθεια αυτό που ειπώθηκε σήμερα;
    Ότι έγινε ορατός ο Όλυμπος απ'την Αθήνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και χρόνια πολλά. Εκτός του ότι μου ακούγεται απίθανο με τέτοια τεράστια απόσταση να φανεί ο Όλυμπος υπάρχουν και αλλοι λόγοι που κατά την γνώμη μου είναι αδύνατον να είναι αλήθεια. 1. Ποιος είναι αυτή την στιγμή έξω και παρακολουθεί εάν φαίνεται ο Όλυμπος από εδώ. 2. Ακόμα και να είδε κάποιος ένα βουνό στο βάθος του ορίζοντα εξαιτίας της καθαρής σχετικά πλέον από το νέφος ατμόσφαιρας, πως ξέρει ότι αυτό είναι σίγουρα ο Όλυμπος η κάποιο άλλο βουνό και 3 το πιο σημαντικό που το καθιστά αδύνατον, ανάμεσα από εμάς και τον Όλυμπο μεσολαβούν πολλά εμπόδια όπως τα βουνά την Εύβοιας το Πήλιο και ένα σωρό αλλά.

      Διαγραφή
    2. Από Αθήνα δύσκολα, από κορυφή του Κιθαιρώνα παίζει όμως, ειδικά όταν είναι χιονισμενος!

      Διαγραφή
  3. Αποστολε και εμενα μου φαινεται απιθανο.Αληθεια,το επωνυμο σου σημαινει "τρωγω κρασι"! Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χριστός Ανέστη! Καλό τέλος του Γολγοθά της πατρίδας μας! Μια ερώτηση, δάσκαλε, όχι απαραίτητα ο κορωνοϊός, αλλά γενικά, λιμοί, υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση εάν υπάρχει ιστορικό διάσωσης μέσω της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας; Για παράδειγμα, από μια πανδημία στην Ιταλία θα μπορούσε ένα σύστημα προερχόμενο από εκεί να μεταφέρει ιικό φορτίο; Ευχαριστώ και συγχωρέστε με αν είναι χαζή η ερώτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι ειδικός για να απαντήσω.
      Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ραδιενεργά σωματίδια μεταφέρονται με τους ανέμους. Πιθανώς να μεταφέρονται και βακτήρια με τη μεταφορά σκόνης. Για τους ιούς νομίζω ότι η απάντηση είναι αρνητική, τουλάχιστον από πρακτικής πλευράς.

      Διαγραφή
  5. Αληθώς ανέστη ο Κύριος υγεία σε όλους.
    Όποιος δει την δορυφορική με τα νεφη
    Νομίζεις ότι μοιάζει με σπινιαρισμα ροδας στο δρόμο.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ραδιενεργά αλλά και τα χημικά που δε διαλύονται το γνωρίζω, η απορία μου είναι για τους ιούς! Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.... Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θυμάσαι στο δασολογικό συνέδριο του 2002 μια προσπάθεια ενός ιατρού και δασολογου να παρουσιασει τα πρώτα αποτελέσματα μιας προσπάθειας ερευνών σχετικά με τη συσχέτιση δασικών ειδών, κυρίως εισαγομένων σε δασωσεις, με την ιατρική παθολογία, δεν έχω παρακολουθήσει από τότε τη συνέχεια και η απορία μου ήταν αν υπάρχει ανάλογη έρευνα σχετικά με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία! Σας ευχαριστώ και πάλι και συγνώμη και για τα απανωτά σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή