Εκεί ψηλά στον Υμηττό...





Το πιο πρόσφατο απριλιάτικο χιόνι του Υμηττού. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

7 σχόλια:

  1. Ωραίες οι εικόνες απ'το Απριλιατικο χιόνι!
    Για το χιόνι της 7-4-2003 θυμάμαι και 'γω την πρόβλεψη που ελεγε για χιόνι μονο στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας.Το προηγούμενο βράδυ θυμάμαι είχα παει σε ενα γειτονικό χωριό της Καρδίτσας και μου έκανε εντύπωση σε μια στιγμή το κρυο που έκανε εκείνη την ωρα,αλλά δεν το πολυέδωσα σημασία γιατί καμια σκέψη τότε για χιόνι ειδικά για τα πεδινά.
    Την αλλη μέρα ξυπνάω και βλέπω με έκπληξη στο χωριό μου 15π.χιονι,και ο δρόμος κάτασπρος με τις ροδιες των αυτοκινήτων,και να χιονίζει ακόμα καλά με ενα ΒΔ άνεμο.Οσο περνούσε η ώρα όμως το χιόνι εξασθενούσε μεχρι που σταμάτησε προς το μεσημέρι.
    Η ανησυχία όλων εδω ηταν να μην κανει παγωνιά.Και πράγματι μέχρι το βράδυ ο καιρός καθάρισε,επικρατούσε ξαστεριά και έτσι έκανε παγωνιά νομιζω -4 αν θυμάμαι καλά,και με πάχνη.Οι περισσότεροι αγρότες εδώ έτρεχαν στα χωράφια ολη τη νύχτα να σώσουν τα μποστανικά τους!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ζημιές που προκαλεί το χιόνι και ο πάγος την άνοιξη είναι αναμιφίβολες. Όμως, μιλώντας καθαρά ως καιρόφιλος και χιονόφιλος, νομίζω ότι το απριλιάτικο χιόνι έχει ξεχωριστή χάρη. Κουβαλάει κάτι το μαγικό κι απρόβλεπτο. Είναι σχεδόν εκτός εποχής -τουλάχιστον για ορισμένες περιοχές- και αυτό του δίνει μια ατμόσφαιρα ξεχωριστή. Μου φαίνεται πως είναι διαφορετικό ακόμα και στην υφή του. Τον απριλιάτικο χιονιά του 2015 τον θυμάμαι πολύ καλά. Ήταν Μεγάλη Πέμπτη και έφευγα εκείνο το πρωί για τη Γερμανία. Καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο μόλις είχε αρχίσει να κόβει η βροχή (στα πεδινά) και να φαίνονται τα βουνά της Αττικής. Ανεβαίνοντας την εθνική οδό η Πάρνηθα και η Πεντέλη κάτασπρες. Ακόμα πιο μεγάλη έκπληξη όμως όταν αποκαλύφθηκε η πίσω πλευρά του Υμηττού που βλέπει προς τα Μεσόγεια. Ήταν κι αυτός κάτασπρος μέχρι πολύ χαμηλά, πράγμα σπάνιο για Απρίλιο νομίζω. Θυμάμαι τότε, παρακολουθώντας τις καιρικές αναφορές στα social media υπήρχαν ορισμένες που μιλούσαν για καθαρές νιφάδες μέσα στη βροχή μέχρι και στην Καισαριανή. Δεν ξέρω αν αληθεύουν, σίγουρα όμως σε εκείνη την κακοκαιρία ήταν σαν να χιόνισε και μέσα στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από όλα τα χιόνια του Απριλίου που έχω βιώσει,το πιο ωραίο που θυμάμαι ήταν αυτό της 1-4-95.
    Την ημέρα αυτή ήταν να πάω μαζί με άλλον έναν οδηγό,2 λεωφορεία δηλαδή,στο όμορφο μοναστήρι της Ιερουσαλήμ στο χωριό Δαυλεια του Παρνασσού.
    Τίποτα δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να είχαμε χιόνι τόσο χαμηλά και το πρωί μου λέει η μητέρα μου,σήκω πήρε τηλέφωνο ο Μπάμπης να δείτε τι θα κάνετε με την εκδρομή γιατί έξω χιονίζει.
    Τωρα σας πίστεψα της απαντώ,νομίζεις δεν ξέρω ότι είναι πρωταπριλιά;
    Σήκω να δεις και άσε τα λόγια μου ξαναλέει η μάνα μου.
    Όταν πήγα στο παράθυρο βλέπω τα πάντα κάτασπρα και να ρίχνει κάτι "χαρτοπετσέτες"αλλο πράγμα.
    Αν και το χιόνι δεν ήταν παγωμένο αλλά "νερουλο" όπως λέμε,η εκδρομή φυσικά ακυρώθηκε καθώς στο μοναστήρι που είναι στους πρόποδες του Παρνασσού είχε που περισσότερο χιόνι.
    Συνέχισε να χιονίζει πολύ πυκνά έως σχεδόν το μεσημέρι και το χιόνι ξεπερνούσε τα 15 εκατοστά.
    Όμορφες αναμνήσεις...!!
    3ωρη βροχή(το μεσημέρι)μέτριας έντασης και αρκετό κρύο είχε όλη μέρα εχθές,αλλά από αργά την νύχτα ξεκίνησε να βρέχει δυνατά και από τις 6 τα ξημερώματα βρέχει καταρράκτωδης.
    Τα σημάδια που συνάντησα εχθές στα κτήματα,είναι για πολύ νερό και κρύο.
    Ελπίζω μόνο να μην έχουμε χιόνι χαμηλότερα και παγωνιες, καθότι ο αρκετά μαλακός καιρός στον κάμπο έχει κάνει να πετάξουν τα πρώτα βλαστάρια τους τα αμπέλια.
    Ο δυνατός αέρας που δεν σταματά στα υψώματα,στον κάμπο τις περισσότερες φορές δεν φτάνει κάτω και έτσι η διαφορά είναι τεράστια.
    Εχθές εξάλλου έφαγα και τα πρώτα "τσαγαλα"(χλωρά αμύγδαλα).
    Καλημέρα σε όλους σας,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά μαθαίνω και για τη Νάουσα και αλλού σε χαμηλά υψόμετρα στη β. Ελλάδα. Κάποιοι είχαν βιαστεί να φέρουν την άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και όμως φίλε μου,παρόλο τις βροχες και το όμορφο αυτό διάλειμμα χειμερινού τύπου,η άνοιξη είναι εδώ και αυτό φαίνεται καθημερινά από όλη την φύση τριγύρω.
    Αν και παρακολουθώ χρονιά το μπλογκ, γράφω πρώτη φορά.
    Μένω σε ορεινό χωριό του Ελικώνα την Αγ.Αννα(κουκουρα) και όχι μόνο εδώ,αλλά και πιο ψηλά στην Αρβανίτσα με υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα,τα περισσότερα δέντρα και λουλούδια έχουν ανθίσει.
    Όλα όσα βλέπω γύρω μου,θυμίζουν άνοιξη,ακόμη και οι κληματαριες στην αυλή του σπιτιού μου,είναι φουσκωμένες.
    Τέτοιου τύπου χειμερινά διάλειμματα έχουν υπάρξει και τον Μάιο ακόμη και μάλιστα αρχές Μαΐου έχει ρίξει και χιόνι στο χωριό μου με υψόμετρο γύρω στα 800 μέτρα.
    Επειδή έχω κτήματα στον κάμπο της Κωπαιδος,έχουμε πάθει ζημιά από δροσοπαχνη μετά τις 20 Μαΐου.
    Να λες φίλε μου πάλι καλά που είχαμε και αυτά τα διαδοχικά κύματα και έριξε καλό νερο σε περιοχές της χώρας που δεν είδαν χειμώνα φέτος και θα μπορέσουν να βγάλουν πιο ανώδυνα το καλοκαίρι που φαίνεται αρκετά μακρύ.
    Με σεβασμό και εκτίμηση.
    Στέλιος.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να υιοθετήσετε πιο όψιμες ποικιλίες για να μην έχετε τέτοια προβλήματα. Δείτε τα πλατάνια, ακόμη έχουν χειμώνα.

      Διαγραφή
    2. Όσον αφορά τα πλατάνια όντως!
      Ακόμη κ τώρα δε λένε να βγάλουν φύλλα ούτε στην περιοχή μου.

      Διαγραφή