"Ψευδή πορφύρα περιβάλλεται ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις"

Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, Το Τολέδο στην καταιγίδα, Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο

«Το Τολέδο το είχα στο νου μου όπως το είχε ζωγραφίσει ο Γκρέκο μέσα στην καταιγίδα: Αψηλό, ασκητικό, μαστιζόμενο από λάμψες απότομες, κι η σαΐτα της περίφημης γοτθικής του Μητρόπολης, η σαΐτα της ψυχής του ανθρώπου, διαπερνάει τα σύννεφα τα κατάφορτα από τον κεραυνό του Θεού. Οι μισοί πύργοι, τα μισά μουράγια, τα μισά σπίτια, φωτίζουνται με τη γαλάζια λάμψη της αστραπής, η άλλη μισή πλευρά γκρεμίζεται, κατάμαυρη, στο χάος. Υψώνουνταν στο νου μου το Τολέδο απαράλλαχτο με το πνέμα του Γκρέκο: φωτοσπαθάτο από τη μια μεριά, κατασκότεινο από την άλλη, απρόσιτο, στην κορφή της προσπάθειας, απ’ όπου δεν αρχίζει, όπως λέει ο Βυζαντινός μυστικός, η απροσπάθεια, παρά η θεία παραφροσύνη» (Νίκος Καζαντζάκης, Ταξιδεύοντας-Ισπανία, 1926). 

Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, Ο Διαμερισμός των ιματίων του Χριστού (El Espolio)
Λάδι σε μουσαμά 285 x 173 εκ., Τολέδο, Καθεδρικός Ναός.




Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, Η Ταφή του κόμη του Οργκάθ. Λάδι σε μουσαμά 480x360 εκ., Τολέδο, Άγιος Θωμάς.


Τύχη αγαθή, βρέθηκα δύο φορές στο Τολέδο, την πόλη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Ελ Γκρέκο των Ισπανών. Όπως συμβαίνει με κάθε Έλληνα που την επισκέπτεται, ένοιωσα συγκίνηση και υπερηφάνεια για τον ελληνικής καταγωγής αλλά παγκόσμιας ακτινοβολίας ζωγράφο και απέραντο θαυμασμό για το έργο του. Στον Καθεδρικό Ναό του Τολέδο καθώς και στις άλλες εκκλησίες και τα μουσεία της παλαιάς πρωτεύουσας της Ισπανίας υπάρχουν πολλά από τα αριστουργήματα του Θεοτοκόπουλου. Προσωπικά, δύο έργα του με καθήλωσαν: το «Εσπόλιο», η ελαιογραφία πάνω στην οποία ο μεγάλος Κρητικός χάραξε την τέχνη του και την ψυχή του, και η Ταφή του κόμη του Οργκάθ, η ελαιογραφία με την οποία ο Θεοτοκόπουλος κατόρθωσε να κάνει τα αόρατα ορατά και τα ακατανόητα κατανοητά: συνέδεσε τα επίγεια με τα επουράνια, όχι από άμβωνος, όχι με κραυγές. Με την απαράμιλλη τέχνη του μπόρεσε να φθάσει ως τα βάθη της ψυχής μας για να μας πει ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας άλλης ζωής. Μας αποκάλυψε την πεμπτουσία της χριστιανικής διδασκαλίας που περιγράφεται με τρεις μόνο λέξεις: «Θανάτω θάνατον πατήσας»! 

Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση, φίλοι μου

12 σχόλια:

  1. Πάντως είναι κρίμα με τέτοιον καλό καιρό να μην μπορεί να γιορταστεί κανονικά το πάσχα όπως τις άλλες χρονιές.
    Ας όψονται οι περιστάσεις που ορθώς λαμβάνονται υπόψιν τα μέτρα και ας διαφωνήσουν ορισμένοι που θα διαβάσουν τις γραμμές του σχολίου μου.
    Όπως και να'χει υγεία πάνω απ'όλα και καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά κύριε Ζιακοπουλε!! Καλή Ανάσταση σε όλους!!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλη ανασταση απο Ηγουμενιτσα κυριε Ζιακοπουλε!!ειχαμε και εδω εναν συμπατριωτη σας απο Αμαραντο,ονοματι Ζακοπουλος ομως,περιφημος ζαχαροπλαστης απο το 1977,ο οποιος δυστυχως μας αφησε χρονους υστερα απο μαχη με την επαρατη νοσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή Ανάσταση με υγεία. Στον δάσκαλο μας κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aντευχομαι κ.Ζιακοπολε.Παρομοια συναισθηματα μας κατελαβαν,οταν πριν απο αρκετα χρονια ειχαμε επισκεφθει οικογενειακως το Τολεδο.
    Στον αρχαιο Ελληνικο κοσμο τας νεφελας ηγειρεν ο Ζευς,γιαυτο και απεκαλειτο Νεφεληγερετης (ο αγειρων τας νεφελας),νεφελοσυναχτης στη δημοτικη.
    Ενας κατα τεκμηριον θετικος νους με μεταφυσικη ενατενιση της απτης πραγματικοτητας.Ο,τι ειναι υπερ λογον δεν ειναι κατ αναγκην και παρα λογον.
    Πασχα των Ελληνων ,σε μουσικη Στ.Κουγιουμτζη.Χρονια πολλα σε ολους.-
    Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, φίλε μου.
      Ο Σταύρος Κουγιουμτζής ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες που ανέδειξε ο τόπος και τα τραγούδια του μοναδικά!

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνήσω απόλυτα κύριε Δημήτρη. Από τους μεγαλύτερους διαχρονικά σύνθετες μας ο Κουγιουμτζης, ο οποίος νομίζω οτι ακόμα δεν έχει πάρει τη θέση του στο πάνθεον των μεγάλων δημιουργών. Αν και ανήκω σέ μια εντελώς άλλη γενιά, κάθε φορά όταν ακούω το "Κάπου νυχτώνει και ο ήλιος παγώνει" σκιρταω

      Διαγραφή
  6. Εύχομαι καλή Ανάσταση σε όλους
    ΥΓΕΙΑ κ πάντα ευοίωνες προβλέψεις για όλους μας.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή Ανάσταση στον δάσκαλο και σε όλους τους φίλους του μπλογκ! Χρήστος, Διακοφτό Αιγίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή ανάσταση σε όλη την μετεωπαρέα, υγεία, αισιοδοξία και υπομονή για να βγούμε από την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η αδερφή μου έχει επισκεφθεί το Τολέδο και πέρα από τα απίστευτα δημιουργήματα του μεγάλου μας κρητικού δημιουργού, και η ίδια η πόλη είναι ένα παραμύθι. Την έχω στις ταξιδιωτικές μου προτεραιότητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή