Ο καιρός στα χριστιανικά κείμενα


Ευγένιου Ντελακρουά1854
Στο Χριστιανισμό, όπως και στις άλλες θρησκείες, ο Θεός έχει τον πλήρη έλεγχο της κτίσης κάθε στιγμή και είναι αυτός που διαχειρίζεται όλα τα φυσικά φαινόμενα, στα οποία βέβαια συμπεριλαμβάνονται και τα μετεωρολογικά. Στην Αγία Γραφή η πρώτη αναφορά στη μετεωρολογία (αστρομετεωρολογία) γίνεται στο Βιβλίο της Γένεσης: «Και είπεν ο Θεός· ας γίνουν (ας φανούν) εις τον ουρανόν της γης φωτεινοί αστέρες, δια να φωτίζουν την γην και να χωρίζουν την ημέραν από την νύκτα. Ας είναι οι αστέρες αυτοί εις σημεία μετεωρολογικών και άλλων φαινομένων, και ας χρησιμεύουν εις κανονικήν μεταβολήν και διάκρισιν των εποχών του έτους, των ημερών και των ετών» (Γένεσις 1,14). 


Λίγο πιο κάτω γίνεται φανερό ότι και ο έλεγχος της βροχής ανήκει στο Θεό: «Δεν υπήρχαν όμως ακόμη χλόη και θάμνοι των αγρών και δεν είχαν βλαστήσει φυτά του αγρού. Διότι δεν είχεν αποστείλει βροχές ο Θεός εις την γην και δεν υπήρχεν άνθρωπος να εργάζεται και να καλλιεργεί τους αγρούς» (Γένεσις 2,5).

Η διαχείριση των καιρικών φαινομένων από τον ίδιο το  Θεό γίνεται με σκοπό να βγάλει τους ανθρώπους από την απάθεια, να αλλάξει το πλαίσιο δράσης τους προς την κατεύθυνση τήρησης των εντολών του, να δοκιμάσει την πίστη των ανθρώπων ή να τιμωρήσει όσους έχουν παραβεί τις εντολές του, όπως, για παράδειγμα, γίνεται με τον κατακλυσμό: «Εγώ δε θα εξαπολύσω τον κατακλυσμόν, ύδατα πολλά επάνω εις την επιφάνειαν της γης, ώστε να καταστραφεί κάθε σαρξ, κάθε τι το οποίον κάτω από τον ουρανόν έχει ζωήν όλα όσα υπάρχουν επάνω εις την γην, άνθρωποι και πτηνά και τετράποδα και ερπετά θα αποθάνουν» (Γένεσις 6,17).

Σύμφωνα με τη χριστιανική διδασκαλία, οι καιρικές καταστροφές μπορούν να εκπορευτούν και από το Σατανά, αλλά πρέπει να έχουν τη θεία έγκριση και να περιορίζονται στο βαθμό που επιτρέπει ο Θεός. Πέρα από αυτό, ο Θεός ανταποκρίνεται στις παρακλήσεις των ανθρώπων για παροχή βοήθειας στις δύσκολες περιστάσεις ή για αποφυγή καταστροφών: «Αν περπατάτε στα προστάγματά μου, και τηρείτε τις εντολές μου, και τις εκτελείτε, τότε, θα σας δώσω τις βροχές σας στις εποχές τους, και η γη θα δώσει τα γεννήματά της, και τα δέντρα τού χωραφιού θα δώσουν τον καρπό τους» (Λευιτικό 26:3,4).
 
Χαρακτηριστικό είναι και το παρακάτω απόσπασμα από την Καινή Διαθήκη: «Και ξάφνου, μια μεγάλη τρικυμία έγινε στη θάλασσα, ώστε το πλοίο σκεπαζόταν από τα κύματα· κι αυτός κοιμόταν. Και οι μαθητές του, αφού ήρθαν σ' αυτόν, τον ξύπνησαν, λέγοντας: Κύριε, σώσε μας, χανόμαστε. Και τους λέει: Γιατί είστε δειλοί, ολιγόπιστοι; Τότε, καθώς σηκώθηκε, επιτίμησε τους ανέμους και τη θάλασσα, και έγινε μεγάλη γαλήνη. Και οι άνθρωποι θαύμασαν, λέγοντας: Τι είδους άνθρωπος είναι αυτός, που και οι άνεμοι και η θάλασσα τον υπακούν!» (Ματθαίος 8:24-27).

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η αρχαιότερη αναφορά στις περιοδικότητες (κύκλους) του καιρού απαντάται στην Παλαιά Διαθήκη, αν συνδεθούν τα εφτά χρόνια της ευφορίας με την επάρκεια των βροχών και τα άλλα εφτά χρόνια της ξηρασίας με την έλλειψη των βροχών: «Ιδού έρχονται επτά έτη, κατά τα οποία μεγάλη ευφορία θα απλωθεί εις όλην την γην της Αιγύπτου. Κατόπιν όμως από αυτά θα έλθουν επτά έτη πείνας. Αυτή θα είναι τόσον μεγάλη, ώστε θα λησμονήσουν οι άνθρωποι την ευφορίαν, που έγινε προηγουμένως εις όλην την Αίγυπτον. Και η πείνα θα ερημώσει την χώραν» (Γένεσις 41:29,30). Το θέμα, ωστόσο, της ύπαρξης περιοδικοτήτων στον καιρό είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και εν πολλοίς ανεξιχνίαστο.

Σε ότι αφορά την πρακτική πρόγνωση των καιρικών φαινομένων, σαφής αναφορά γίνεται στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο με τα λόγια του ίδιου του Ιησού: «Και καθώς ήρθαν κοντά του οι Φαρισαίοι και οι Σαδδουκαίοι, πειράζοντάς τον, ζήτησαν να τους δείξει ένα σημείο από τον ουρανό. Και εκείνος, αποκρινόμενος σ' αυτούς, είπε: Όταν γίνει βράδυ, λέτε: Καλός ο καιρός· επειδή, ο ουρανός κοκκινίζει. Και το πρωί: Σήμερα είναι χειμώνας· επειδή, ο ουρανός κοκκινίζει σκοτεινιάζοντας. Υποκριτές, το μεν πρόσωπο του ουρανού ξέρετε να το διακρίνετε, τα σημεία των καιρών, όμως, δεν μπορείτε;» (Ματθαίος 16:1-3). Τέλος τα ωραιότερα μετεωρολογικά κείμενα της Αγίας Γραφής τα Cross references:συναντάμε στο Βιβλίο του Ιώβ (βλέπε σχετικό άρθρο που αναρτήθηκε στις 26-4-2019 στην επιλογή ΕΠΙΚΑΙΡΑ).

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα, φίλοι μου

22 σχόλια:

  1. Καλή μεγάλη εβδομάδα κύριε Ζιακοπουλε σε εσάς κ την οικογένεια σας!!Να είστε καλά!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΩΣ ΕΞΗΓΗΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ?ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΣΤΟ ΘΈΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΣΎΝΔΕΣΗ Η ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΉ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παράκληση, μη γράφετε με μεγάλα (κεφαλαία) γράμματα. Οι μεγάλοι της ιστορίας έγιναν μεγάλοι για άλλους λόγους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πολαρ βορτεξ σχετίζεται με την περιοδικότητα;διάβαζα κείμενα πως οι έρημος Σαχάρα ήταν ευφορη πριν 10000 χρόνια.τι συνέβαινε τότε στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας;θα επαναληφθεί στο μέλλον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να μην ξεχνάμε και τον Ησιόδο, ο οποίος στη Θεογονία του έκανε αναφορά στον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα με έναν μάλιστα τρόπο που θύμιζε τον τρόπο που περιγράφει η Παλαιά Διαθήκη τον κατακλυσμό του Νώε. Ίσως μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις να έχουμε περιγραφή μιας μεγάλης περιόδου μετά την περίοδο των παγετώνων που στη γη είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια μικρή πιθανή διόρθωση: τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα τον αναφέρει νομιζω ο Απολλοδορος στη δική του Θεογονία και όχι ο Ησίοδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο άρθρο!
    Καλή Μ.Εβδομάδα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α.)Καλη Μεγαλη Εβδομαδα σε σας κ.Ζιακοπουλε και σε ολους τους ακολουθους.Να μνημονευσω και εγω κατι συναφες απο την Π.Διαθηκη."Αινειτε τον Κυριον......πυρ(ενν.της αστραπης),χαλαζα, χιων,κρυσταλλος,πνευμα καταιγιδος,τα ποιουντα τον λογον Αυτου.Οι ουρανοι των ουρανων και το υρωρ το υπερανω των ουρανων.Ηλιος και σεληνη,παντα τα αστρα και το φως."(Δαβιδ,ψαλμος 148).-
    Β.)Συμφωνω με τη χρηση της μικρογραμματης γραφης.Παντως,ετσι για την ιστορια,προηγηθηκε η μεγαλογραμματη.Στα κλασικα χρονια εγραφαν ολα κεφαλαια ,συνεχομενα(δεν χωριζαν τις λεξεις),και ατονα.Τοτε ο τονος δεν ηταν δυναμικος αλλα μουσικος(προσωδιακη προφορα,δηλ.εναλλαγη μακρων και βραχειων συλλαβων).Τον 9 αιωνα μ.χ.(Βυζαντιο) επινοηθηκε η μικρογραμματη,για πρακτικους λογους .Τα κειμενα με το χερι γραφονται γρηγοροτερα σε μικρογραμματη.- Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σας και καλή Μ. Εβδομάδα. Κ. καθηγητά, σήμερα στις 14:30 ως 16:30 στην ΕΡΤ 3, κάτι το ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Η ξενιτιά, η φυλακή, η φτώχεια, η ορφάνια,
      τα τέσσερα ζυγιάστηκαν σ' ένα βαρύ καντάρι,
      και πιο βαριά η ξενιτιά με τα πολλά φαρμάκια».

      Διαγραφή
  10. Άντε και να μείνουμε σπίτι,που μένουμε.Να χάσουμε και τις δουλειές μας,που τις χάνουμε.Εκεί στο Κουκάκι και στο κάθε Κουκάκι δεν μπορούν να κάτσουν στα αυγά τους?(τα πασχαλινά)
    Περιμένω τις ανοιξιάτικες-καλοκαιρινές αστάθειες,το αγαπημένο μου καιρικό φαινόμενο μετά το χιονί.Τώρα,αν ρίξει και κανά χαλάζι και χαλάσει τα αμπέλια,μικρό θα είναι το κακό,έτσι που ήρθαν τα πράγματα φέτος.Να ζήσει η Ήπειρος...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η κλίση της γης που δημιουργεί τις εποχές κατά πόσο επηρεάζει την κίνηση και την ταχύτητα των ψυχρών αυλώνων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διδασκαλε εν παροιμιαις λαλειτε.....(μερες που ειναι).Αραγε ποσοι απο τους νεοτερους εχουν ακουσει το "κανταρι"?. Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή Μεγάλη εβδομάδα,στον κ ζιακοπουλο κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ! Πολύ ωραίο το άρθρο σας,να στε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραίες όμορφες ημέρες οι 3 τελευταίές καθαρά ανοιξιάτικες με την θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 22 την Παρασκευή ,στους 23 εχθές για να πέσει στους 19 βαθμούς σήμερα αφού ενισχύθηκε λίγο ο βοριάς.
    Φίλε Στέλιο,δεν παρεξηγώ που αργείς να απαντήσεις αφού γνωρίζω τι ακριβώς τραβάς,καθώς και εγώ κατεβαίνω 3 μέρες τώρα στην Κωπαιδα για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις πλυμμηρισμενές περιοχές που ξεπερνούν τα 60.000 στρέμματα ίσως και 70,000 στρέμματα σε σύνολο 290.000 περίπου που είναι όλη η πεδιάδα,δηλαδή το 1/4 του συνόλου.
    Φίλε Δημήτρη.ρ,έχεις δίκιο σε αυτό που λες με τις ανοιξιάτικες ασταθειες που κρύβουν κινδύνους αφόρητο χαλάζι καραδοκεί και βέβαια ότι η χρονιά με όλα όσα συμβαίνουν παραμένει στον αέρα,αλλά δεν είναι κρίμα να βλέπεις τα φυτά ή τα δέντρα κατεστραμμένα;Εμένα "καιγεται" η καρδιά μου.Όπως έχω ξαναπεί όμως εμείς οφείλουμε να τα φτιάξουμε και ότι είναι να γίνει ας γίνει.
    Φίλε Θάνο,για τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα έχει αναφέρει τόσο ο Ησίοδος όσο και ο Απολλόδωρος και φυσικά ο μεγάλος Θηβαίος ποιητής Πίνδαρος.
    Ο Ησίοδος στην Θεογονία του αναφέρει ότι οι άνθρωποι,το χάλκινο γένος,είχαν γίνει τόσο κακοι που ο Δίας αποφάσισε να τους αφανίσει με κατακλυσμό.Τοτε ο Προμηθέας συμβούλεψε τον γιο του Δευκαλίωνα να κατασκευάσει μια κιβωτό να πάρει την γυναίκα του Πύρρα και να μπει μέσα.
    Την δέκατη ημέρα και αφού σταμάτησε η βροχή,η κιβωτός προσάραξε πάνω στον Παρνασσό και κατεβαίνοντας ο Δευκαλίωνας με την Πύρρα έκαναν θυσίες στον Δία και ζήτησαν να ξαναφτιάξει το ανθρώπινο γένος.
    Τότε ο Δίας τους πρόσταξε να καλύψουν τα πρόσωπα τους και να ρίχνουν πίσω τους πέτρες.
    Από αυτές του Δευκαλίωνα γινόταν άντρες και από αυτές της Πυρρας,γυναίκες.
    Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα απέκτησαν δικά τους παιδιά,τον Έλληνα,τον Αμφικτύων,την Πρωτογενεια,την Μελανθεια,την Θυια και την Πανδώρα.
    Ο Έλληνας λέει ο μύθος ίδρυσε μια πόλη την Ελλάδα της οποίας η ακριβής θέση της δεν έχει εντοπιστεί ακόμη,λέγεται όμως ότι βρίσκεται στο οροπέδιο του Δομοκού.
    Ένας άλλος όμορφος μύθος λέει ότι κάποια ημέρα έπεσαν στην περιοχή του Ορχομενού 3 μεγάλες άσπρες πέτρες,ι οποίες την ημέρα παρέμεναν πέτρες,αλλά την νύχτα μεταμορφώνοντουσαν σε τρεις όμορφες γυναίκες,τις 3 Χάριτες,την Αγλαΐα,την Θάλεια και την Ευφροσύνη,οι οποίες χόρευαν και τραγουδούσάν στην Ακιδαλια(Ο τόνος στο λι)Κρήνη.
    Οι Ορχομενιοι τιμώντας τές, έφτιαξαν Ναο και κάθε χρόνο γιόρταζαν τα Χαριτησια.
    Η πηγή αυτή υπάρχει ακόμη και σήμερα και λέγεται πηγή των Χαρίτων,το νερό της είναι πολύ ωραίο και μπορώ να πω ότι είναι νοστιμότατο όπως επίσης και οι πέστροφες που μαζί με ρα χέλια της Κωπαιδος ήταν από καλύτερα εδέσματα και στην αρχαία Ελλάδα.
    Από το νερό της πηγής φτιάχνει και η εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή,τις πολύ νόστιμες πορτοκαλάδές,λεμοναδες και γκαζοζες και ονομάζεται "ΑΓΝΗ".
    Κοντά στον Ορχομενό βρίσκεται και ένα μικρό χωριό σήμερα που λέγεται Αγ.Βλασιος,στην αρχαιότητα όμως ήταν πολη-κρατος,ο Πανοπεας που πήρε το ονομα του από τον ομώνυμο βασιλιά του τον Πανοπεα και μάλιστα όπως αναφέρει ο Ομηρος ειχαν παρει μέρος στον Τρωικό πόλεμο.
    Ελπίζοντας πως δεν σας κούρασα,εύχομαι στον δάσκαλο και ολους-ες εσάς, καλή Μεγάλη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε,τα λέω τώρα που με έχει πάρει λίγο από κάτω αλλά καταλαβαίνεις πώς τα πονάω.20 χρόνια σχεδόν, τη μισή μου ζωή δηλαδή,έχω που ασχολούμαι με το αμπέλι.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Είσαι απίστευτη πηγή γνώσεων Χριστοδουλε!

      Διαγραφή
  15. Το τριήμερο του Πάσχα πάμε για εκ νέου προχωρημένη άνοιξη κ πανελλαδικά 24ρια κ 25ρια πολύ πιθανόν στα ηπειρωτικά κ 26ρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπορεί και 30αρια αν κάτσει κανα 16αρι στα 850hpa.Πλέον ο ήλιος "σηκώθηκε" σημαντικά ψηλα στον ουρανό με τις ακτίνες του να έχουν ιδιαίτερη δυναμική μαζί με την διάρκεια της μέρας που έχει μεγαλώσει.

      Διαγραφή
  16. Ειμάι απόλυτα σίγουρος Δημήτρη ότι τα πονάς και ξέρω πως νιώθεις.
    Σίγουρα κάποιες στιγμές όλους μας παίρνει από κάτω και κάνουμε διάφορες σκέψεις που συνη6ως είναι αρνητικές.
    Πάντα όμως να θυμάσαι αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι:"ουδέν κακο αμιγές καλού.
    Προσωπικά από το 1987 όταν και έπιασα δουλειά στο ΚΤΕΛ, δεν έχω λείψει ούτε μια ημέρα και τώρα που κάθομαι ένα μήνα μου κακοφαίνεται.
    Βρήκα όμως τον χρόνο που ήθελα για να μπορώ να είμαι δίπλα στα παιδιά μου,ειδικά την μεγάλη μου κόρη που φέτος δίνει πανελλήνιες,αλλά και να μπορέσω να κάνω όλες τις αγροτικές δουλειές που τόση αγάπη και μου χαρίζουν ηρεμία παρόλο την σωματική κούραση.
    Εχθές μετά το φαγητό το μεσημέρι,κατεβήκαμε όλη η οικογένεια στο περιβόλι,φυτεψαμε τον κήπο μας τον περιφραξαμε,τον ποτισαμε και μετά πήγαμε βόλτα μέχρι τον κάμπο μαζεύοντας δεκάδες φυτά για το φυτολογιο του πιτσιρίκα μου.
    Ξέρεις τι όμορφα ένιωσα τόσο εγώ όσο και όλοι οι υπολοιποι;
    Με τους ρυθμούς της ζωής,που έχουμε γίνει όλοι μαραθωνοδρόμοί αν τον αείμνηστο Βέγγο,ξεχάσαμε βασικά πράγματα που όμως είναι απαραίτητα για την ψυχική μας ηρεμία πάνω απ'όλα.
    Πάρε το παιδί σου και αφού υπάρχει δυνατότητα,πιστεύω,πέρασε πολλές ώρες μαζί του και να είσαι σίγουρος ότι θα σου δώσει την χαρά και την δύναμη που χρειάζεται για να ξεπεράσεις εσύ όπως και όλοι μας τις δύσκολες αυτές στιγμές που παίρναμε.
    Και να θυμάσαι πως πέρα και πάνω από όλους τους νομους,υπερισχύουν οι σημπαντικοί νόμοι και ειδικά ο νόμος της ελξης,ότι ζητήσεις, αυτό θα λάβεις.
    Όλοι αυτόν τον καιρό λίγο πολύ έχουμε αρκετό χρόνο, οπότε μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο για τον καλύτερο φίλο μας,το βιβλίο.
    ΚΑΛΗΜΈΡΑ σε όλους σας.
    Καλή Μεγάλη Εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητε Χριστοδουλε, ως συνηθως , καλα τα λες .Μονον εκει με τους συμπαντικους νομους κρατα και καμια...πισινη!.Μηπως τελικα "ο θεος παιζει ζαρια".Και μαλιστα μερικες φορες"δεν ξερει και που τα ριχνει". Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή