Περιορίζονται τα φαινόμενα. Βοριάδες και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), βαρομετρικό χαμηλό που κινείται από τη Ν. Αδριατική προς το Β. Αιγαίο θα επηρεάσει με ισχυρές βροχές, χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) και τοπικές καταιγίδες τις ανατολικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, με την απομάκρυνση του συστήματος αυτού προς την περιοχή της Τουρκίας, τα φαινόμενα σταδιακά θα σταματήσουν και θα επικρατήσουν παντού Β-ΒΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Παρασκευή (3/4), σποραδικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, αναμένονται στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια διαμερίσματα της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι το βράδυ στα Ν-ΝΔ πελάγη στα 7 μποφόρ. Το Σάββατο (4/4), προβλέπεται νέος κύκλος βροχών και καταιγίδων, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Τα χιόνια θα περιοριστούν στις ορεινότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Την Κυριακή (5/4), τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Ελλάδα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.     

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2-4-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και χιονοπτώσεις (βασικά στα ορεινά - ημιορεινά) που βαθμιαία θα περιοριστούν στα ΒΑ και τη νύχτα θα σταματήσουν. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 1 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) το πρωί στην Α-ΒΑ Θεσσαλία και τη ΒΑ Εύβοια. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Σταδιακή βελτίωση. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 15 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΔ 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 3 έως 12 βαθμούς. 

16 σχόλια:

  1. Ευχαριστω για την απαντηση σας κ. Ζιακοπουλε .Λιαν επιθυμητος ο ΝΑ (εστω και ΒΑ)ανεμος την Παρασκευη για την περιοχη μας(Κορινθια,Δυτικη κυριως).Μονο ετσι δεχομαστε εμεις καλες βροχες.Αλλιως βρεχει μεχρι το Διακοφτο περιπου και εμεις τα....απονερα.Υποθετω λογω αναγλυφου.Ο ΝΑ στην περιοχη αποκαλειται απο τους ντοπιους "Αναπλαιος".Λιγο να αλλαξει και να γινει Ν ,παει το νερο.Και το χρειαζομαστε τοσο!. Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Σαββατο κυριως....Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαιρετισμούς κύριε Ζιακόπουλε από το Δολό Πωγωνίου και καλό μήνα.Ότι να κάνει τώρα δεν έχει ¨τακάτι¨ που λένε στα μέρη μας.Ο παππούς μου έλεγε για τα χιόνια αυτής της εποχής ¨ως το γιόμα το ψοφάει και ως το βράδυ το βρωμάει¨.Η Άνοιξη προελαύνει χωρίς αντίπαλο πλέον και μεταμορφώνει τα πάντα στη διάβα της .Τα δάση των φυλλοβόλων (βελανιδιές ,σφεντάμια,γάβροι , καστανιές και τόσα άλλα )είναι σα να ξαναζωντανεύουν . Μαγεία . Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείς πρασινίζουν

      Διαγραφή
    2. Ξαναζωντανεύουν φίλε μου το λέω με κάθε επίγνωση. Άλλωστε ο χειμώνας δεν είναι (αυτό βέβαια ίσως ακουστεί βλάσφημο σε αυτή την ιστοσελίδα )μια μορφή θανάτου της φύσης ? Λευτέρης

      Διαγραφή
  4. Καλό μήνα σε όλους! Εύχομαι τον Μάη να μαστε ελεύθεροι και να τρέχουμε στις παραλίες και στα λιβάδια έστω και με τις αναγκαίες αποστάσεις.
    Ο χειμώνας άργησε αλλά ήρθε και στη βόρεια Ελλάδα. Χιονίζει στα πεδινά σε μηδενικά υψόμετρα (πχ Βέροια , Μακροχώρι)
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαιρετω καταρχας τον τρισμεγιστο δασκαλο μας και καλο μηνα σε ολους, χιονιζει σε πεδινες περιοχες της κεντρρικης Μακεδονιας, ολοι οι μετεωρολογοι λεγανε για χιονια σε ορεινα ημιορεινα και περιοχες με χαμηλοτερο υψομετρο εως τα 200 με 300 μετρα και τελικα χιονιζει και στα 0 μετρα (Αλεξανδρεια Ημαθιας)... Επισης εχουμε αστραπες και μπουμπουνητα και ριχνει τεραστιες νυφαδες και πολυ πυκνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όμως,η πρόγνωση πήγε πολύ καλά για τη βόρεια Ελλάδα.
      Αν εξαιρέσουμε σε κάποια πεδινά όπως η Βέροια που όντως έριξε πολύ χιόνι για κάποιες ώρες(ήδη τώρα το χει γυρίσει σε χιονόνερο)σαν γενικό υψόμετρο τώρα που βαδίζουμε στο πρωινό της πέμπτης τα 250 με 300μ ήταν πλήρως αντιπροσωπευτικό!
      Εύγε λοιπόν κ στον δάσκαλο.

      Διαγραφή
    2. Είπαμε την Άνοιξη όλα γίνονται. Βέβαια, η Αλεξάνδρεια είναι περίπτωση μόνη της, έχει χιονίσει και το Μάιο!

      Διαγραφή
    3. Φώτη, μεροληπτείς από συμπάθεια ή ιδιοτέλεια. Είναι θέμα ανικανότητας ή σκοπιμοτήτων που επιμελώς μας κρύβουν. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις ότι οι μετεωρολόγοι πέφτουν κατά 200 μέτρα στα υψόμετρα των χιονοπτώσεων, οι λοιμωξιολόγοι δεν μπορούν να βρουν πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα και οι οικονομολόγοι δεν είναι σε θέση να μας πουν πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση στο τέλος του χρόνου;
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    4. Χρηστο Σιμουλη συμφωνω μαζι σου, εχει χιονισει οντως και Μαιο, σπανιο φαινομενο για πεδινη περιοχη. κ. Ζιακοπουλε, εκπληκτικε δασκαλε μας, που με εσενα μεγαλωσαμε στα ΄΄δελτια καιρου για τους αγροτες΄΄ *(φυσικα δεν ξεχνω ποτέ και τον συγχωρεμενο κ. Λαζανη), δεν ειπα οτι οι μετεωρολογοι μας ειναι αχρηστοι για τα 200 μετρα αστοχιας, ουτε οτι ειστε μαγοι να προβλεπετε με ακριβεια τι καιρο θα κανει εξω απο την πορτα του καθενος. Το σχολιο μου ηταν κυριως ενημερωτικο και οχι χλευαστικο! Ας ελπισουμε για τους αγροτες μας να μην ηταν καταστρεπτικη αυτη η χιονοπτωση και με την ξαστερια σημερα το βραδι να μην εχουμε παγετο. Καλημερα σε ολους με υγεια.

      Διαγραφή
  6. Φίλε Λευτέρη,έχει απόλυτο δίκιο ο φίλος Π.Α για τα αμπέλια,όπως και για τις άλλες καλλιέργειες.
    Είναι δέντρα που δεν θέλουν κάτι το ιδιαίτερο στο κλάδεμα,αλλά ειδικά τα αμπέλια, θέλουν μάστορα τόσο στο κλάδεμα όσο και στο ξεβλαστωμα(αφαίρεση των περιττών βλαστών)που είναι μισό κλάδεμα όπως λέμε στην περιοχή μου και βέβαια θέλει γενικά ιδιαίτερη περιποίηση για να αποδώσει τα μέγιστα.
    Γι αυτο η παροιμία λεει:Σπίτι και αμπέλι δεν φτιάχνει οποιος θέλει.
    Βέβαια πολύ σωστή και η παροιμία που ανέφερε ο φίλος μας,την λέμε και εμείς στην περιοχή μου.
    Βάλε με νιους και σκαψε με,
    γέρους και κλαδεψε με,
    βάλε κοπέλες όμορφες και κορφολογησε με.
    Η εξήγηση είναι απλή.
    Ένας νέος άντρας μπορεί με το τσαπι του να το σκάψει βαθιά,ο γέρος μέ την γνώση και την πείρα του να το κλαδεψει σωστά και οι όμορφες κοπέλες με την νιότη τους και τα τραγούδια τους την ώρα που κορφολογουν(σπάνε τα βλαστάρια όταν αυτά έχουν μεγαλώσει πολύ,για να μείνει η δύναμη του κληματος στα σταφύλια)δίνουν αυτό που χρειάζεται στο φυτό για να ειναι πιο ποιοτικό, γιατί η αμπελος είναι ίσως το μοναδικό φυτό που δεν έχει απλά αισθήματα σαν όλα τα υπόλοιπα, αλλά έχει και συναισθήματα και θέλει να ακούει φωνές και τραγούδια.
    Πιτσιρικάς όταν το άκουσα μου φάνηκε πολύ παράξενο,αλλά οι εκατοντάδες δοκιμές που έκανα σε φυτά που ήταν καχεκτικα,μου απέδειξαν πως όλοι οι παλιοί είχανε απόλυτο δίκιο.
    Και όλα τα φυτά και τα δέντρα, θέλουν απαραίτητα τον πρωινό ήλιο,αυτόν που τα"λουζει" έως τις 10 το πρωί.
    Όσο σημασία έχει το κλάδεμα,άλλο τόσο έχει και το σκάψιμο.
    Μεγάλη εντύπωση μου είχε προκαλέσει το πολύ βαθύ όργωμα(κοντά στο μετρο)που είδα πριν λίγα χρόνια όταν πέρασα από Κροατία και Σερβία,με μεγάλα τρακτέρ και περνούσαν συριζα στα φυτά.
    Και αυτό έχει την σημασία του,καθώς πρέπει να κόβονται όλες οι επιφανειακές ρίζες και μένουν μόνο αυτές που πηγαίνουν σε βάθος του εδάφους,εκτός της κεντρικής βέβαια.
    Ελπίζω να μην κούρασα.
    Στην περιοχή μου,η άνοιξη συνεχίζει την επέλαση της,καθώς οι οποίες βροχές αλλά και τα χιόνια στον Παρνασσό,όπως και στην κορυφή του Ελικώνα,δεν στάθηκαν ικανά να ανακόψουν την πορεία της.
    Ακόμη και στο Ζερικι στα 850 μέτρα η θερμοκρασία μέ το ζόρι κατάφερε να πέσει λίγο κάτω από το μηδέν.
    Η μάχη με τα χορτάρια είναι σε κορύφωση και ευτυχώς σε αυτό βοηθάει η μη απασχόληση στην δουλειά μου οπότε ο χρόνος είναι άπλετος.
    Τα νερά βέβαια ήταν πολύ παραπάνω από όσα περίμενα και αυτό φαίνεται από το τον κάμπο,που με Τα από πολλές προσπάθειες κατάφεραν να το αδειάσουν,αυτός γέμισε ξανά σε μεγάλο ποσοστό.
    Το καλύτερο ομως ήρθε για πολλές περιοχές που είχαν στερηθεί τον χειμώνα και έτσι μπόρεσε να γίνει αναπλήρωση,έστω μερική.
    Εύχομαι καλό μήνα σε όλους σας και όλα να κυλήσουν πολύ καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΙς το πυρ το εξωτερον..! Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλη τακτικη κ.διαχειριστα.Πασσαλος πασσαλω εκκρουεται...! Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή