Ανανέωση της εποχικής πρόγνωσης

Αποκλίσεις τριμήνου Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2018: (α) της θερμοκρασίας στα 2 μέτρα, (β) του υετού, (γ) της πίεσης στη Μέση Στάθμη της Θάλασσας και (δ) των γεωδυναμικών υψών στη στάθμη των  500 hPa. Σημεία αναφοράς οι μέσες τιμές της περιόδου 1993-2014/15.
Πηγή: http://climate.copernicus.eu/s/charts/c3s_seasonal/
Όπως αναφέρθηκε και στα χθεσινά σχόλια από τους φίλους του μπλογκ, οι ενωμένες ευρωπαϊκές μετεωρολογικές δυνάμεις του ECMWF, του Met Office και της Meteo France ανανέωσαν την εποχική τους πρόγνωση η οποία πλέον περιλαμβάνει τους τρεις πρώτους μήνες του 2018. Από μια πρώτη άποψη φαίνεται ότι η τάση παραμένει η ίδια, αλλά αξίζει να επισημάνουμε ότι τώρα πλέον είναι μέσα και ο Μάρτιος και ότι η σταθερότητα των μοντέλων για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αυξάνει, τουλάχιστον θεωρητικά, τις πιθανότητες  επαλήθευσής τους .


Αναφορικά με τις επιμέρους παρατηρήσεις, φαίνεται ότι στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης η μέση θερμοκρασία στα 2 μέτρα του τριμήνου θα είναι υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία αναφοράς (χάρτης α). Ο υετός θα είναι πάνω από τον κανονικό στη ΒΔ Ευρώπη (χάρτης β), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της ηπείρου μας το  σήμα δεν είναι καθαρό. Αν δούμε ξεχωριστά τους χάρτες υετού των τριών κέντρων για την περιοχή μας, φαίνεται ότι η Meteo France προβλέπει λίγο παραπάνω του κανονικού υετό, ενώ τα άλλα δύο κέντρα προβλέπουν υετό ελαφρώς χαμηλότερο του κανονικού. Πάντως, και στις τρεις περιπτώσεις οι αποκλίσεις είναι μικρές. Τέλος, από του χάρτες (γ) και (δ) φαίνεται αρκετά ενισχυμένο το ισλανδικό χαμηλό. 

Σε ότι αφορά την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες, ως τα μέσα της νέας εβδομάδας φαίνεται σε γενικές γραμμές να ισχύουν οι χθεσινές προγνώσεις (για τις επικείμενες χιονοπτώσεις περισσότερα θα πούμε αύριο). Για τη διαταραχή που θα περάσει από την περιοχή μας το Σαββατοκύριακο (23-24/12) η εικόνα είναι ακόμα θολή. 

15 σχόλια:

  1. Ωραία ανάλυση! Όλοι βέβαια (σχεδόν όλοι) ευχόμαστε να πέσουν έξω οι εποχικές προγνώσεις. Τον περσινό χειμώνα το CFS "κοντράριζε" το ευρωπαϊκό και έπεσε μέσα. Φέτος υπάρχει ομοφωνία και αυτό προφανώς κάτι λέει. Πάντως, κατά το CFS, από ...Μάιο δροσίζει. Λίγη υπομονή λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Γιώργο. Σχετικά με το χαμηλό στην Τυνησία ποια είναι η εκτίμησή σου;θα Τα καταφέρει να έρθει στη χώρα μας το επόμενο Σαββατοκύριακο ή θα εμποδιστεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ μέχρι χτες φαινόταν να "συμπαρασύρεται" από την κίνηση του αυλώνα, στα τελευταία τρεξίματα δείχνει αποκομμένο και σχεδόν στάσιμο. Γενικά έχει χαλάσει αρκετά η προγνωστική εικόνα για τα Χριστούγεννα, αλλά είμαστε πολύ μακριά ακόμα και δε νομίζω οτι τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν πριν την Τρίτη-Τετάρτη.

      Διαγραφή
    2. Καλή Κυριακή σε όλους!
      Βλέποντας και σήμερα τα προγνωστικά μοντέλα Γιώργο(πρόσθεσε αν θές και εσύ νέα εκτίμηση) πλήν του κρύου που έχει κλειδώσει στη περίοδο των Χριστουγέννων όλα τ'άλλα ακόμη είναι ανοιχτά.
      Απο υετό κάτι φένεται να γίνετε προς την παραμονή απο χινοπτώσεις αλλά ακόμη είναι νωρίς.
      Όσο για τον καιρό της πρωτοχρονιάς και με τα τωρινά στοιχεία περισσότερο πιθανό βλέπω κάποια κακοκαιρία με χιόνια μόνο στα ορεινά παρά κάτι καλό από έντονη ψυχρή εισβολή.
      Τώρα για να πάμε στο άμεσο μέλλον λόγω του μπασίματος του κρύου απο ΒΔυτικά σε συνδιασμό με τον ΒΔ άνεμο και τον υετό που θα υπάρχει βλέπω τα χιόνια να κατεβαίνουν πρόσκαιρα σε χαμηλά υψόμετρα της ηπείρου και της δυτικής Μακέδονίας αύριο.
      Υ.Γ. πάνω απο 60 τόνους ανα στέμμα έχουν πέσει συνολικά μέχρι στιγμής σε περιοχές της αιτωλοακαρνανίας απο χθές με συνεχή βροχόπτωση μέχρι αυτή την ώρα.

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς η ελεύθερη πρόσβαση στο ευρωπαϊκό είναι πολύ περιορισμένη. Για μένα, εκτός από τους σχετικούς προγνωστικούς χάρτες, βασικό "εργαλείο" είναι το μετεώγραμμα στα 850 hPa (http://www.meteoguru.com/en/pro/ecmwf/?latlon=37.98,23.73) και η σύγκρισή του με τα αντίστοιχα διαγράμματα του GFS. Βλέπουμε σήμερα την καμπύλη του μέσου όρου να αρχίζει να πέφτει σιγά-σιγά, όσον αφορά την ψυχρή εισβολή των Χριστουγέννων, και στα δύο μοντέλα. Το, σχεδόν ονειρικό, κύριο τρέξιμο στο 6άρι του GFS, δεν το παίρνω ακόμα και πολύ στα σοβαρά, αφού δεν υποστηρίζεται επαρκώς από τα μέλη. Άλλωστε, όπως γράφει και ο δάσκαλος στη σημερινή του ανάρτηση, το πράγμα έχει πολλές αβεβαιότητες ακόμα.

      Διαγραφή
    4. Χρήσιμο το μετεώγραμμα στα 850 hPa απο το συγκεκριμένο link,δεν το είχα υπ'όψιν μου.
      Όντως όπως λέει κ ο δάσκαλος το κουβάρι δεν μπορεί να ξετυλιχτεί πλήρως ακόμη.
      Μέχρι Τρίτη πιστεύω θα χει ξεκαθαρίσει το θέμα τουλάχιστον των Χριστουγέννων.

      Διαγραφή
  3. Εννοειται οτι ολοι εδω μεσα επιθυμουμε μια παταγωδη αποτυχια των εποχικών μοντέλων. Αναζητούμε μια αποτυχία τους που όμοια της δεν θα εχει υπαρξει. Ομως, καποια στιγμη τα εποχικα μοντελα θα βελτιωθουν κ θα ειναι χρηστικα. Θα εχουμε απωλεσει ομως εμεις οο καιροφιλοι ή οι απόγονοι μας τη μαγεια του απροοπτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τις επιθυμίες των χιονόφιλών: "Αλοίμονο! Υπάρχει νηστικός που δεν λαχταρά ένα φητό γουρουνόπουλο, όπως ο Σπίθας στον Μικρό Ήρωα;"

      Διαγραφή
    2. όπως εννοείται, ότι και οι κάπως πιο χορτάτοι, σαν τον Οβελίξ, την ίδια λαχτάρα έχουν..

      Διαγραφή
  4. Οψόμεθα. Υπομονη. Ευχαριστώ Πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε. Ειμαι φανατικός χιονόφιλος και σίγουρα μου αρέσουν τα ψητά γουρουνόπουλα!Αλλά φετος θα ήμουν ευχαριστημένος και με σκέτες πατάτες όσον αφορά τον καιρό της περιοχής μου (Βιάννος Ηρακλείου Κρήτης) διότι δυστυχως δεν εχει βρέξει ακόμα σημαντικά, όπως ΒΔ Ελλάδα, κατι που το περιμένουμε πώς και πώς για τη γη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια σκέτη σούπα θα δώσει ίση ευχαρίστηση με ένα πολυτελές γεύμα, όταν θα έχει φύγει όλο το δυσάρεστο αίσθημα από την έλλειψη τροφής. Επικουρος(341-270 πχ).

      Διαγραφή
  6. Σήμερα, πάντως, έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση για τη φετινή σεζόν τα χελιδόνια της θάλασσας – είδος μικρόσωμου γλάρου – που προαναγγέλλουν τον χειμώνα. Παρεμπιπτόντως, ένας νεαρός γλάρος είχε κουρνιάσει ανάμεσα στις βάρκες στο λιμανάκι της Π. Φώκαιας, αφού μάλλον φοβόταν να πετάξει με τον δυνατό νοτιά, που σε συνδυασμό με τη βροχή, έφερε πολλές διακοπές ρεύματος στην περιοχή. Και εκατοντάδες σέρφερ στη μεγάλη παραλία της Αναβύσσου.
    Τα πιο μεγάλα κύματα ήταν, πάντως, στο Θυμάρι, όπου γέμισα δύο μεγάλες σακούλες σκουπιδιών με μπουκάλια, αφρολέξ και άλλα πλαστικά από τη θάλασσα και την ακρογιαλιά.
    Ο όρος «μεγάλα κύματα» είναι, πάντως, σχετικός, αν αναλογιστεί κανείς την περιπέτεια του 36χρονου Βρετανού σέρφερ, που ένα κύμα 17 μέτρων στην Πορτογαλία του έσπασε τη μέση, όπως γράφει το Skynews.. Πλέον αναρρώνει κάνοντας ασκήσεις αποκατάστασης, θυμάται ότι δεν μπορούσε να κολυμπήσει, ούτε να κινηθεί τη στιγμή του τραυματισμού του και θα ήθελε να είναι με τους φίλους του στην Καλιφόρνια, όπου περιμένουν ένα μεγάλο (κύμα) swell. Όπως λέει, πάντως, προέχει να γίνει καλά και θα επιστρέψει τον Φεβρουάριο στη δράση, κάτι που θέλει και η γυναίκα του, η οποία υποστηρίζει ότι αν δεν μπορούσε ο άνδρας της (που στο παρελθόν είχε δαμάσει και το μεγαλύτερο κύμα του κόσμου πάλι στην Πορτογαλία) να επανέλθει στη θάλασσα θα ήταν ό,τι χειρότερο.
    Βαγγέλης Σπανός
    https://news.sky.com/story/surfer-andrew-cotton-plans-to-return-to-his-board-after-breaking-his-back-on-50ft-wave-11172516

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ξερόκρυο με μια πασπάλα στα ορεινά και κάποια ημιορεινά, ίσως στην ΒΑ Ελλάδα και σε χαμηλά υψόμετρα, έτσι βλέπω να εξελίσσεται η ψυχρή εισβολή της Τρίτης - Τετάρτης. Από εκεί και πέρα αρχίζει η γνωστή ...μακαρονάδα (μιάς και σήμερα μιλάμε για εδέσματα) της απροσδιοριστίας των μοντέλων, ικανή να δώσει από το καλύτερο ως το χειρότερο. Το θετικό που κρατάω είναι η τάση για διατήρηση του Μ.Ο. στα 850 mbar κάτω από τις κλιματικές τιμές ως την Πρωτοχρονιά, τουλάχιστον στα τρεξίματα του τζίφου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή