Σαββατοκύριακο με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα!

Για ένα ακόμα εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) ο καιρός στη χώρα μας θα είναι ήπιος με Δ-ΝΔ ανέμους το πολύ 6 μποφόρ και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Η εικόνα θα αλλάξει το Σάββατο (16/12), στη διάρκεια του οποίου αναμένονται βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και νοτιάδες που βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 7 με 8 μποφόρ. Τα χιόνια θα περιοριστούν στις ορεινότερες περιοχές. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα είναι κατά τόπους έντονα. Την Κυριακή (18/12) βαθμιαία οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά) θα περιοριστούν σημαντικά, οι άνεμοι θα γίνουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Τη Δευτέρα (18/12) τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά- κεντρικά και βόρεια ημιορεινά) αναμένονται κυρίως στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα. Το τριήμερο Τρίτη - Πέμπτη (19-21/12) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι οι Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Κατά τα άλλα, τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειώνονται κατά διαστήματα κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να χιονίσει πρόσκαιρα στα βόρεια πεδινά καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της κεντρικής Ελλάδας.

 Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-12-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα ΒΔ μετά το μεσημέρι. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 18 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα νότια-νοτιοανατολικά. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.

22 σχόλια:

  1. Σε συνέχεια της χτεσινής εκτίμησής μου για τον καιρό μέχρι το τέλος του μήνα, και με βάση και τα τελευταία τρεξίματα (κυρίως του GFS, μιάς και το δωρεάν διαθέσιμο ευρωπαϊκό είναι πολύ φτωχό για συμπεράσματα), επιμένω για χειμωνιάτικο καιρό μέχρι περίπου την πρωτοχρονιά, με πιθανότατες αποκοπές χαμηλών ανώτερης τροπόσφαιρας, ιδίως προς το τέλος της υπό εξέταση περιόδου. Αποκοπές οι οποίες βεβαίως είναι απολύτως αδύνατο να δούμε από τώρα αν, πότε και που θα συμβούν, και που μπορούν να ανακατέψουν πολλές φορές την καιρική τράπουλα πλησιάζοντας προς την πρωτοχρονιά. Το επόμενο στάδιο, μετά από μια μακρά περίοδο καιρικής αναταραχής στη Ευρώπη, με μεσημβρινές ροές και ψυχρές εισβολές, θα έιναι λογικά μια περίοδος ζωνικής κυκλοφορίας και ήπιου για την Ελλάδα καιρού. Για να δούμε τι ...πουλιά θα πιάσουμε.

    ΥΓ: Τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις μου τις αφιερώνω εξαιρετικά στον Φώτη, που με ενθαρρύνει διαρκώς να τις διατυπώνω, Φώτης ο οποίος θα είναι φυσικά συμμέτοχος κάθε τυχόν επιτυχίας μου αλλά και ...ηθικός αυτουργός κάθε αποτυχίας μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο Μπράβο για την αναλυτική σου εκτίμηση μέχρι την πρωτοχρονιά περίπου!
      Αυτής της κατεύθυνσης ακριβώς είμαι και εγώ κ μάλιστα πιστεύω πως οι αποκοπές πού θα βγούν όπως είπες κ εσύ θα ευνοήσουν κ τον δυτικό άξονα της χώρας μας αρκετά.
      Αναμένουμε λοιπόν για επιβεβαίωση με χαρά ή για δραματική αποτυχία (που δεν νομίζω).
      Υ.Γ. όπως τόνισε και ο δάσκαλος πριν φτάσουμε απο βδομάδα στις ψυχρές εισβολές καλό είναι ο κόσμος της δυτικής χώρας να επικεντρωθεί στην Σαββατιάτικη κακοκαιρία (μέχρι ξημέρωμα Κυριακής) γιατί όπως το βλέπω σε κάποιες περιοχές θα ξανα σπάσουν τα βροχόμετρα!
      Εν αναμονή λοιπόν..

      Διαγραφή
  2. μέχρι Χριστούγεννα δε βλέπουμε κάτι σημαντικό, από κατακρημνίσματα, σωστά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται από το τι εννοείς σημαντικό. Κάτι "ιστορικό" πάντως δεν προβλέπω γι αυτήν την ψυχρή περίοδο, που βλέπω να παρατείνεται χοντρικά ως την Πρωτοχρονιά.

      Διαγραφή
    2. εννοώ χιόνι σε πόλεις εκτός Φλώρινας-Πτολεμαΐδας. με κάλυψες. educated guess κάνουμε, έτσι κι αλλιώς, πέραν πενθημέρου. επιπλέον, δεν παίζεται η λυρική σας διάθεση, απόψε που σας έχουν πιάσει "μελαγχολίες του Χειμώνα" - Πάμπλο Νερούδα..

      Διαγραφή
  3. Παραδοσιακά είναι παγωμένη ως και χιονισμένη η βδομάδα πριν την Πρωτοχρονιά τα τελευταία χρόνια. Κάποιες φορές, μάλιστα, ο χιονιάς ήρθε με τα κάλαντα και με την αλλαγή του χρόνου, ενώ πέρσι λίγο νωρίτερα (29-30 Δεκέμβρη συγκεκριμένα). Ακόμα θυμάμαι αυτό το παγωμένο διήμερο, Πέμπτη, Παρασκευή ήταν, καθώς ενώ δεν χιόνισε πολύ (χιονόνερο έπεφτε κυρίως στη νότια Αττική) ο βοριάς ήταν τόσο σαρωτικός που σου έκοβε την ανάσα.
    Δυνατός, θα είναι και ο νοτιάς το Σάββατο και για τρίτο συνεχόμενο ΣΚ, αλλά και ο δυτικός άνεμος παρόλο που δεν γέμιζε το μάτι, όντας ασθενής, έβγαλε στην ακτή ακόμα και μεγάλο μπιτόνι με λάδι μηχανής.
    Μάλιστα, είχε ακόμα λιπαντικό μαζί με θαλασσινό νερό μέσα και μύριζε πολύ, φέρνοντας στη μνήμη τις μαύρες μέρες της πετρελαιοκηλίδας.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ απ οτι θυμάμαι, ήδη πολύ πριν την Ευρυδίκη (τότε σταμάτησα τα μπάνια), ο Σαρωνικός ήταν πεντακάθαρος και ούτε ίχνος μυρωδιάς! Μήπως υπάρχουν ακόμα διάσπαρτες μικροσυγκεντρώσεις μαζούτ στο βυθό και ανάλογα με τον καιρό αυτό το κατακάθι ανεβαίνει στην επιφάνεια;

      Διαγραφή
    2. Όχι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ειδικά στον νότιο Σαρωνικό έχει να φανεί κομματάκι πίσσας από τον Οκτώβρη. Πρόσφατη ανάλυση έδειξε ήπια επιβάρυνση του βυθού σε Φάληρο, Γλυφάδα και πέριξ του ναυαγίου στη Σαλαμίνα. Και γενικότερα αυτό το κομμάτι του Σαρωνικού επλήγη, δηλαδή, η ανατολική Σαλαμίνα και από Πειραιά μέχρι Γλυφάδα.
      Μία ένδειξη για το ρυπαντικό φορτίο μίας θαλάσσιας περιοχής είναι οι ποσειδωνίες, το υδρόβιο φυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε φύκια, καθώς είναι πολύ ευαίσθητες. Και θα μαραίνονταν αν υπήρχε ρύπανση.
      Αυτό που είπα ότι μύριζε ήταν το μπιτόνι, επειδή είχε λιπαντικό μαζί με το θαλασσινό νερό στο εσωτερικό του.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Α εντάξει τότε. Δεν το διάβασα προσεκτικά το μήνυμά σου. Πάντως, σε ένα ακόμα σχόλιό σου, μας δίνεις πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις για τη θάλασσα. Την οποία, είδικά εμείς οι της ανατολικής χώρας, έχουμε και έναν επιπλέον λόγο να αγαπάμε, αφου, ως γνωστόν, στους χιονιάδες ανατολικών προσηνέμων, το κρύο το "βάζει" ο βοριάς και το χιόνι το "βάζει" το Αιγαίο.

      Διαγραφή
  4. Ήπειρος

    Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμένη
    για τα ωραία και μεγάλα χιόνια
    η άδικη αυτή σου η τύχη
    να σε αρνείται·

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιθυμίες

      Σαν σώματα ωραία νεκρών που δεν εγέρασαν
      και τάκλεισαν, με δάκρυα, σε μαυσωλείο λαμπρό,
      με ρόδα στο κεφάλι και στα πόδια γιασεμιά —
      έτσ’ η επιθυμίες μοιάζουν που επέρασαν
      χωρίς να εκπληρωθούν· χωρίς ν’ αξιωθεί καμιά
      της ηδονής μια νύχτα, ή ένα πρωί της φεγγερό.

      Πηγή: http://www.kavafis.gr/poems/content.asp?id=1&cat=1

      Διαγραφή
    2. «Ο Θρήνος των Ηπειρωτών»
      Σ’ όλον τον κόσμο ξαστεριά, σ’ όλον τον κόσμο ήλιος
      και στα καημένα Γιάννενα μαύρο, παχύ σκοτάδι,
      τι φέτο εκάμαν τη βουλή οχτώ βασίλεια ανθρώποι
      κ’ εβάλανε τα σύνορα στης Άρτας το ποτάμι
      κι’ αφήκανε τα Γιάννενα και πήρανε την Πούντα,
      κι’ αφήκανε τα Γιάννενα και πήρανε την Άρτα,
      κι’ αφήκανε το Μέτσοβο με τα χωριά του γύρα.
      Στο παραπάνω δημοτικό τραγούδι ο Ν. Πολίτης είχε δώσει τον τίτλο: «Η Συνθήκη του Βερολίνου (1881)»

      Διαγραφή
    3. Εσωτερικές ανωμαλίες στο κρατος της Γαλλίας άφησαν την τελευταία στιγμή τα Γιάννενα εκτός της ελεύθερης Ελλάδας.Η Γαλλία ασχολήθηκε με τα προβλήματα της και ο Σουλτάνος βρήκε την ευκαιρία να πιέσει για "διόρθωση" συνόρων στην συνθήκη του Βερολίνου.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ζιακόπουλε, έτσι και βγεί ο ανύπαρκτος χειμώνας που τάζουν τα μακροπρόθεσμα, προβλέπω ...ιστορικό και φιλολογικό οργασμό στο μπλογκ φέτος. Ουδέν κακόν αμιγές καλού!

      Διαγραφή
    5. Όπως και να βγει ο χειμώνας, Γιώργο, ο καιρός στην ιστορία, τη λαογραφία, την πεζογραφία, την ποίηση κ.λπ. θα είναι πάντα αγαπημένα θέματα αυτού του μπλογκ. Είναι ζήτημα συναισθηματικής ισορροπίας φίλε μου στον αιώνα της θεοποίησης της μηχανής...

      Διαγραφή
    6. Έχεις δίκαιο Γιώργο αν έχουμε ανύπαρκτο χειμώνα εγω θα γράψω την ιστορία του Ελληνικού εθνους εσυ ποίηση κάποιος αλλος λογοτεχνία κλπ

      Διαγραφή
    7. Εγώ μπορεί να γράψω και κανένα τραγουδάκι γκρινιάρικο, σε ύφος ρεμπέτικο η καλύτερα λαϊκο στυλ Καζαντζίδη. Προς το παρόν, ελπίζω στο "Μπήκε ο χειμώνας κι ο κοσμάκης ταχει χάσει"

      https://www.youtube.com/watch?v=0utJuonkFJ8

      Διαγραφή
  5. Περιμενωντας λοιπον την κακοκαιρια του Σαββατου που δε πρεπει να ξεχναμε οπως λεει ο Φωτης,και προσμενοντας ειδηκα στις γιορτες καλες χιονοπτωσεις μιας και ο καιρος παιρνει χειμωνιατικη στροφη απο βδομαδα και επειδη τα παλια βιντεο με χιονι εχουν μεγαλητερη αξια,γραψτε στο youtube οι βλαχοι Γαρδικιου στα χιονια.Θα βγουνε κατι βιντεο με χιονι απο το Δεκεμβριο του '86 τρεις μηνες πριν το ιστορικο Μαρτιο δηλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τί θα γίνει βρε παιδιά με τα νότια (Κυκλάδες-Κήρητη) θα βρέξει καμιά φορά; Κάτι πάει νά γίνει πρός το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος αλλά είναι πολύ αναποφάσιστα τα μοντέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει λογικά κάτι να δούμε και εμείς αύριο από το μεσημέρι και μετά και κυρίως την Κυριακή...τώρα για την άλλη εβδομάδα οψόμεθα, όπως είπες αναποφάσιστα τα μοντέλα....

      Διαγραφή
    2. Υπομονή θα έρθει και το βόρισμα.

      Διαγραφή
  7. Δεν είναι καλά τα πράγματα μέχρι στιγμης από καιρικές συνθήκες....Αν δε κάνει και λίγο κρύο με έστω κάποια ήπια φαινόμενα υετού για την εποχή θα χουμε ξεσπάσματα του καιρού με απρόβλεπτες συνέπειες!Και δε μιλάω για βροχή μόνο όπως σνέβη το Νοέμβρη!Ελπίζω να εναρμονιστούν κι οι θερμοκρασίες και τα φαινόμενα με την εποχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή