Άνοδος της θερμοκρασίας

Οι ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως που μεταφέρονται προς τη ΝΔ Ευρώπη θα είναι η αιτία της δημιουργίας βαρομετρικού χαμηλού (κυκλογένεσης) πάνω από τα ζεστά νερά της Δ. Μεσογείου. Με αυτή την εξέλιξη, το ρεύμα στην κεντρική Μεσόγειο και στην περιοχή μας θα γίνει ΝΔ με αποτέλεσμα τη βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας και την εκδήλωση τοπικών βροχών στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Πέρα από αυτά, οι συνθήκες θα γίνουν ευνοϊκές για το σχηματισμό ομιχλών κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε ευρύτερη κλίμακα για τη μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική προς τη Ν. Ιταλία και τα Βαλκάνια. Σε ό,τι αφορά την προοπτική του καιρού, ως την Παρασκευή (15/12) δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές, αλλά το Σαββατοκύριακο (16-17/12) προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι νοτιάδες θα ενισχυθούν και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
  

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 12-12-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Το πρωί ομίχλες. Άνεμοι Δ-NΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα ΒΔ. Το πρωί ομίχλες. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 17 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις. Το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 1 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

24 σχόλια:

  1. Γιατί δε μπορώ να δω στους χάρτες ίχνος από αυτά που αναφέρετε στη 1η πρόταση της πρόγνωσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζετε ότι το -25 στα 500 hPa δεν είναι πολικής προέλευσης ή ότι οι πιέσεις από τα 995 ώς τα 1000 hPa στον κόλπο του Λέοντα δεν είναι επαρκώς χαμηλές;

      Διαγραφή
    2. Όχι,απλά δε βλέπω κάποιο χαμηλό που να απασχολεί τη συγκεκριμένη περιοχή στο άμεσο διάστημα.

      Διαγραφή
  2. Μάλλον ο φίλος κοίταξε τα σημερινά τρεξίματα 00ζ και 06ζ του αμερικάνικου μοντέλου. Έτσι νομίζω τουλάχιστον. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο καιρός από 17 και μετά. Για να δούμε τι θα δούμε. Μακριά ακόμα όμως. Πιστεύω ότι αύριο βράδυ θα έχουμε μια καλή εικόνα για τον καιρό του σκ αλλά και αν μετέπειτα υπάρχει η πιθανότητα για την πρώτη ψυχρή εισβολή. Φαίνεται ότι ο αζορικός αντικυκλώνας θα μας κάνει την χάρη να κινηθεί λίγο ανατολικότερα και να καλύψει περιοχές της δυτικής Ευρώπης. Καλή εβδομάδα σε όλους. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να κάνω μια διευκρίνηση όσον αφορά την απορία του φίλου και το σχόλιο που έκανα. Πιστεύω ότι αναφέρεται για την περίοδο 15-16 αν δεν κάνω λάθος, όπου υπάρχει και μια διχογνωμία στα προγνωστικά μοντέλα για την δημιουργία χαμηλού εκείνες τις μέρες στην δυτική μεσόγειο. Ίσως και να έχω μπερδευτεί. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Le Monde γράφει ότι τέσσερις Γάλλοι υπουργοί - ανάμεσά τους ο Μπρούνο Λε Μερ (Οικονομίας) και ο Ζαν Υβ Λε Ντριάν (Εξωτερικών) - πρότειναν τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές για να χρηματοδοτηθεί η μάχη κατά της υπερθέρμανσης. Οι Γάλλοι υπουργοί υπενθύμισαν και την υπόσχεση των χωρών του Βορρά να συνεισφέρουν 100 δισ. δολ. (85 δισ. ευρώ) ετησίως και μέχρι το 2020 για το κλίμα.
    Η θέσπιση ενός ευρωπαϊκού φόρου είχε συζητηθεί και στο παρελθόν μεταξύ δέκα χωρών της ΕΕ, αλλά εγκαταλείφθηκε, μέχρι να ανακινήσει το θέμα τον Σεπτέμβριο ο Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε και την αυριανή Σύνοδο που θα γίνει στο Παρίσι με θέμα τη χρηματοδότηση της μάχης κόντρα στην κλιματική αλλαγή. Ο Μακρόν κάλεσε αυτή τη νέα Σύνοδο αμέσως μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα (2015).
    Οι τέσσερις υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευση της Γαλλίας να προσφέρει 5 δισ. ευρώ το χρόνο μέχρι το 2020, επισημαίνοντας και ότι "δεν έχουμε επιλογή, για να είμαστε συνεπείς στο ραντεβού μας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε ριζικά εμείς οι ίδιοι". Εννοώντας τη στροφή στην ανανεώσιμη οικονομία, εγκαταλείποντας τον άνθρακα και αναπτύσσοντας βιώσιμες τεχνολογίες στις μεταφορές.
    Βαγγέλης Σπανός
    http://www.lemonde.fr/climat/article/2017/12/10/climat-quatre-ministres-plaident-pour-une-taxe-europeenne-sur-les-transactions-financieres_5227354_1652612.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συνεργασία των εθνών που οδήγησε στη συμφωνία για την απαγόρευση χρήσης των χλωροφθορανθράκων μάς δείχνει δύο βασικά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ο άνθρωπος είναι σε θέση να καταστρέψει τον πλανήτη με την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα ακόμα και (φαινομενικά) μικρών ποσοτήτων επικίνδυνων αερίων-αυτό το λέω γιατί κάποιοι ισχυρίζονται ανοήτως ότι το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύουμε στην ατμόσφαιρα είναι λίγο για να αλλάξει το κλίμα-και το δεύτερο είναι ότι η ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των λαών οδηγεί στη λύση πολλών προβλημάτων. Η αντιμετώπιση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής είναι πολύ πιο δύσκολη από την αντιμετώπιση της τρύπας του όζοντος, αλλά άλλος δρόμος πλην εκείνου της συνεργασίας των λαών δεν υπάρχει. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, από πάντα είχα μια κρυφή ελπίδα στο μέσο ευρωπαίο πολίτη, που από τους αιώνες του Διαφωτισμού δείχνει να εμπιστεύεται την επιστήμη και με τον ορθολογισμό που τον διακρίνει να προχωρά στην αναζήτηση λύσεων. Ελπίζω αυτή η σταθερά να μην αλλάξει στο σύγχρονο ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.

      Διαγραφή
    2. οι περισσότεροι άνθρωποι ενσωματώνουν στη σκέψη τους και μη ορθολογικά στοιχεία. μερικοί αποδέχονται τα μη ορθολογικά, αλλά τα διαχωρίζουν από την ορθολογική σκέψη (τα του καίσαρος, κατά κάποιον τρόπο). και λίγοι, αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν σχεδόν οτιδήποτε πέραν του ορθολογισμού.

      ανήκοντας μάλλον στην τελευταία κατηγορία, βρίσκω παρ'όλα αυτά εύλογη τη σκέψη, ότι στην άσχημη περιβαλλοντική συμπεριφορά μας, μας έχουν οδηγήσει ο ατομισμός και η χρησιμοθηρία, φημολογούμενα παραπαίδια εκφυλισμένου ορθολογισμού.

      Διαγραφή
    3. Νίκο, εξαιρετικός ο συλλογισμός σου και πολύ κομψά διατυπωμένος. Συμφωνώ, με την επιπλέον επισήμανση οτι εκφυλισμένος ορθολογισμός = ανορθόλογος ορθολογισμός, ήτοι η διαστροφή του ορθού λόγου που οδήγησε, μεταξύ άλλων, σε πολιτικοοικονομικο επίπεδο, στην βαρβαρότητα τόσο του "υπαρκτού σοσιαλισμού" όσο και της "αυτορυθμιζόμενης ελεύθερης αγοράς".

      Διαγραφή
    4. Εαν θελετε να συμμετεχετε στον διαλογο σχετικα με το ζητημα της κλιματικης αλλαγης, σας προσκαλω στο θεμα μου "Περι κλιματικης αλλαγης" στο γνωστο forum.

      Εκει υπαρχει τροπος να γινει πιο σωστα η αντιπαραθεση, με επιστημονικα επιχειρηματα λογω της δυνατοτητας να επικολλησεις ευκολοτερα αποσπασματα μελετων, αρθρων, διαγραμματα και παραπομπες.

      Φιλικα,

      Νικολαος.

      Διαγραφή
    5. Καθένας από τους φίλους του μπλογκ είναι ελεύθερος να γράφει όπου και ό,τι θέλει. Προσωπικά, δεν μπορώ να γράφω στο γνωστό forum γιατί όπως εκεί αναφέρθηκε: "εχω βαλτώσει στις προγνώσεις όσο και στις αντιλήψεις πριν 20 χρόνια" και "δεν παρακολουθώ συνεχώς τα μακροπρόθεσμα μοντέλα και τα της κλιματικής αλλαγής"

      Διαγραφή
    6. Πιο επιστημονικό,νηφάλιο,δημοκρατικό και ταυτόχρονα φιλικό και ευχάριστο-ψυχαγωγικό καιρικο μπλογκ από αυτό του κυρίου ζιακοπουλου δεν υπάρχει.εγω δεν αλλάζω.ενημερωνονμαι,μαθαίνω και περιμένω πως και πως τις ανανεώσεις κάθε μέρα.κ. ζιακοπουλε ευχαριστούμε για όλα αυτά που μας προσφέρετε.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    7. Έτσι, έτσι! Ζιακόπουλος και ξερό ψωμί!

      Διαγραφή
    8. Κυριε Ζιακοπουλε,

      Οπως αισθανεσθε.

      Αν και νομιζω, οτι δεν ειναι λογος αυτος για να μην συμμετεχει καποιος\ σε εναν επιστημονικο διαλογος.

      Και εσεις αποκαλειτε 'ανοητους' οσους διαφωνουν...

      Σε αυτη την βαση, οσοι διαφωνουμε, θα επρεπε να παρεξηγηθουμε και να αποτραβηχτουμε απο τον διαλογο, επιδιδομενοι σε μονολογο.

      Δεν νομιζω οτι βοηθαει ομως την συζητηση.

      Μακαρι να μπορουσαμε να κανουμε διαλογο και εδω, αλλα η πλατφορμα δεν το επιτρεπει.

      Φιλικα,

      Νικολαος.

      Διαγραφή
    9. Φίλε μου, δεν πρόκειται για επιστημονικό διάλογο, γιατί οι θερμοκηπικές ιδιότητες του διοξειδίου του άνθρακα είναι γνωστές από το 1896. Θα γίνει επιστημονικός διάλογος όταν καποιος που αθωώνει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου τη συγκεκριμένη δράση του αερίου αυτού, καταθέσει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση που να λέιε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας των τελευταιων δεκαετιών οφείλεται π.χ. στην ακτινοβολία της Ανδρομέδας. Το να λέμε ότι δεν είναι το διοξείδιο του άνθρακα που ανεβάζει τη θερμοκρασία αλλά κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε δεν είναι επιστήμη.

      Διαγραφή
    10. Με στενοχωρει που απαξιωνεται εκ προοιμιου μια συζητηση. Εν παση περιπτωσει.

      Σχετικα με το CO2: φυσικα και εχει θερμοκηπικες ιδιοτητες.
      Δεν το αμφισβητει κανεις σοβαρος επιστημων αυτο.
      Ουτε αμφισβητηται η επιρροη του ανθρωπου στο κλιμα.
      Η επιστημονικες διαφωνιες, βρισκονται αλλου.

      Επι παραδειγματι, υπαρχει διαφωνια σχετικα με το ακριβες μεγεθος (επι του συνολου %) της ανθρωπογενους αυτης επιρροης στην κλιματικη αλλαγη, εναντι της επιρροης των φυσικων μηχανισμων.

      Η επιστημη, ασφαλως, μιλαει με αριθμους.
      Ως εκ τουτου, ωφειλει να εκπονησει μελετες, κανοντας πειραματικες μετρησεις που να αποκαλυπτουν το μεγεθος της ανθρωπογενους αυτης επιρροης, επιβεβαιωνοντας ταυτοχρονως και την θεωρια.

      Νομιζω θα συμφωνησετε σε αυτο.

      Ακριβως επειδη στο συγκεκριμενο ζητημα παραμενει πληθος αδιευκρινιστων επιστημονικων πεδιων, ειναι επομενο να υπαρχουν και διχογνωμιες μεταξυ των επιστημονων.

      Υπαρχουν επιστημονικες μελετες και στοιχεια κ. Ζιακοπουλε, που αντιβαινουν στην συμβατικη (κατα IPCC) θεωρηση. Απλως δεν ειναι σε τοσο κοινη θεα και ευρεια αποδοχη (προς το παρον τουλαχιστον).

      Φιλικα,
      Νικολαος.

      Διαγραφή
  5. Το αόρατο τραμπολίνο ή αν θέλετε φλιπεράκι νοτια της πελοποννήσου, που μολις φτασει χαμηλό, το εκσφενδονίζει ακαριαια και καπως εκβιαστικά, 200χλμ βορεια συνεχιζεται οπως γινεται πολλάκις τα τελευταία χρόνια, αλλα πλέον αυτή η συμπεριφορά υπεισέρχεται και στις χειμωνιατικες κυκλοφορίες οπου δεν ήταν και τόσο συνηθισμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν μιλάμε για το ίδιο πράγμα, αλλά εγώ έχω καταλήξει στη θεωρία της σκούπας: Ένα βαθύ πλανητικό κύμα στη ΝΔ Ευρώπη (ψυχρή εισβολή) σχεδόν πάντα παίζει το ρόλο της σκούπας για τις μικροδιαταραχές που βρίσκονται στη Β-ΒΔ Αφρική και την κεντρική Μεσόγειο. Έτσι, πρώτα οι συγκεκριμένες μικροδιαταραχές παίρνουν τον ΒΑ δρόμο, περνώντας από την περιοχή μας, και μετά ακολουθεί η εκ δυσμών μεγαλοδιαταραχή!

      Διαγραφή
  6. αιντε!καλες οι λιακαδες,ο καλος καιρος, αλλα να παρει και λιγο μπρος ο καιρος για να μπουμε ελπιζοντας σε βαθυ χειμερινο μοτιβο!παντως και να μην χιονιστουν τα μπαλκονια ορισμενων σε πρωτη φαση δεν χαλασε και ο κοσμος,ουτε θα τα βαψουμε μαυρα και αραχνα αρκει να μυρισει βαρυ χειμωνα οπου και αυτο φτανει σε αρκετα μεγαλο βαθμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα επικεντρωθώ στη φράση "πολικές αέριες μάζες μεταφέρονται πάνω από τα ζεστα νερά της Μεσογείου και προκαλούν κυκλογένεση". Για έναν ερασιτέχνη καιρόφιλο με κάποια διαβάσματα, η "τυποποιημένη", απλουστευτική εικόνα για την κυκλογένεση είναι: Αυλώνας - θετική μεταφορά στροβιλισμού στα ανώτερα στρώματα - απόκλιση - ανοδικές κινήσεις - σύγκλιση στην κατώτερη τροπόσφαιρα - κυκλογένεση. Με την ψυχρή μεταφορά στα ανώτερα στρώματα και την θερμή στα κατώτερα να ενεργούν ενισχυτικά στη διαδικασία. Ο παράγοντας "θερμά νερα" στους εξωτροπικούς κυκλώνες υποτίθεται πως επιδρά πολύ περισσότερο στην ένταση των φαινομένων και λιγότερο στην κυκλογένεση καθεαυτή. Αν έχετε το χρόνο και τη διάθεση κ.Ζιακόπουλε, ίσως θα μπορούσατε να "τακτοποιήσετε" κάπως αυτή την πορεία των συλλογισμών μου, κάτι που νομίζω πως θα ενδιαφέρει όλους τους φίλους του μπλογκ που επιζητουν την καιρική γνώση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. “Μερικές φορές κυκλογένεση δεν συμβαίνει μέχρις ότου μια ανώτερη διαταραχή μετακινηθεί σε μια περιοχή με χαμηλότερη στατική ευστάθεια, για παράδειγμα όταν μια ψυχρή ανώτερη σκάφη χαμηλών υψών μετακινείται πάνω από μια σχετικά ζεστή θάλασσα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.” (Howard B. Bluestein, Synoptic-Dynamic Meteorology in Midlatitudes, VOL.II Observations and theory of weather Systems. Oxford University Press, 1993).

      Διαγραφή
    2. Ωραιότατα! Ευχαριστώ δάσκαλε! Ίσως να έκανα το μοιραίο εφηβικό λάθος να επιλέξω το τότε "κλασσικό", που με οδήγησε να τελειώσω την Νομική, με την οποία όμως ποτέ δεν ασχολήθηκα. Αν δεν το έκανα το λάθος, μπορεί σήμερα να είμασταν συνάδελφοι.

      Διαγραφή
  8. Είπατε πολικές αέριες μάζες;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και να τος ο σιβηρικός αν και εξασθενημένος κάνει την εμφάνισή του την άλλη βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή