Μια διαταραχούλα από την Ιταλία, ένα χαμηλό από τη ΒΔ Αφρική και μια ψυχρή εισβολή που δεν έχει ανοίξει ακόμη όλα τα χαρτιά της

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Ρουμανία, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται Α-ΒΑ. Το σύστημα αυτό δεν θα προκαλέσει σημαντικές βροχές στη χώρα, αλλά στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη), περνώντας από την περιοχή μας, θα στρέψει τους ανέμους σε Δ-ΒΔ και θα ρίξει λίγο τη θερμοκρασία στα δυτικά και τα βόρεια. Την Παρασκευή (15/12) προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές το απόγευμα-βράδυ στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Το Σάββατο (16/12) αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Τα φαινόμενα στα ΒΔ θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ. Την Κυριακή (17/12) οι βροχές βαθμιαία θα εξασθενήσουν σχεδόν παντού, οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση.

Υ.Γ. Άρχισαν οι εικασίες για την εξέλιξη του καιρού τη νέα εβδομάδα! Σε δουλειά να βρισκόμαστε…

Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14-12-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα ασθενών βροχών νωρίς το πρωί κυρίως σε Δ. Μακεδονία και περιοχή Έβρου. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές νωρίς το πρωί κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 18 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα ασθενών βροχών μικρής διάρκειας στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Δ 3 με 4 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς.

23 σχόλια:

  1. Εγώ μια εκτίμηση θα κάνω (έλα Φώτη!), βασισμένη στην καθημερινή μελέτη των προγνωστικών στοιχείων: Από Δευτέρα ξεκινάει ο χειμώνας. Απ΄οτι φαίνεται, μέχρι την Πρωτοχρονιά πάνω - κάτω, οι γιορτινές μέρες θα έχουν την χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα που όλοι επιζητούμε. Και αποκοπές θα έχουμε, και χαμηλά θα έχουμε, και κάποιοι θα χιονιστούν, κάποιοι όχι, και νερά καλά θα έχουμε και κρύο βεβαίως θα έχουμε. Μπορεί να μην κάνει κάτι το "ιστορικό", όμως, άλλος λίγο, άλλος πολύ, θα νιώσουμε χειμώνα. Το κακό είναι οτι η οικονομία στο πετρέλαιο τελειώνει από βδομάδα. (Όχι για μένα, βέβαια. Γενικότερα μιλάω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ το στόμα σου κ στου θεού τ'αυτί Γιώργο!
      Αυτό ακριβώς που βλέπω κ εγώ αλλά δεν μπορώ να το πω απο μόνος μου το προβλέπεις κ εσύ.
      Όλα λοιπόν δείχνουν ότι ο καιρός θα συνάδει με το χριστουγεννιάτικο κλίμα,αν μας κάνει και τη χάρη κ έχουμε κ αποκοπές χαμηλών ακόμη καλύτερα. (Και όπως προβλέπεις κ εσύ σίγουρα κάτι θα δούμε)

      Διαγραφή
    2. Με τα τωρινά στοιχεία πάντως (είναι βέβαια πολύ νωρίς ακόμα), οι δυτικοί φαίνεται πως θα έχετε την πρωτοκαθεδρία από πλευράς φαινομένων. Ίσως τελικά τα μακροπρόθεσμα να μην πέσουν και πολύ έξω και ο φετινός χειμώνας να εξελιχτεί σε χειμώνα βδ - δ Ελλάδας.

      Διαγραφή
  2. Τσίμπησε λίγο το δυτικό αεράκι σήμερα, κι έκανε και κυματάκι. Αλλά πραγματικά ανησυχητικοί είναι οι δυνατοί νοτιάδες που αναμένονται το Σάββατο. Και για τρίτο συνεχόμενο ΣΚ. Όλα τα Σαββατοκύριακα του Δεκέμβρη μέχρι τώρα, δηλαδή, είναι με πολλά beaufort και κύμα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι αυτό που περιμέναμε όλοι... πώς περνάει ο καιρός... δάσκαλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα μόνα κλειδωμένα από δευτέρα και μετά είναι το κρύο που σχεδόν θα επηρεάσει όλη την χώρα και κυρίως την βόρεια και κεντρική. Όλα τα άλλα ακόμα παραμένουν ανοιχτά. Από που θα μπει ο αυλώνας, αν βγει κάποιο χαμηλό κ.λ.π. Όλα παίζουν. Ας δούμε τις βροχές του Σαββάτου και βλέπουμε. Πιστεύω ότι την Παρασκευή το βράδυ θα υπάρχει εικόνα για το που θα έχει υετό και που αυτός θα μετατρέπεται σε χιόνι. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ απρόβλεπτος ο καιρός από τις 18 Δεκέμβρη και μετά. Είναι ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί εγώ νομίζω ότι δεν θα δούμε κρύο και φαινόμενα τα Χριστούγεννα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και στο τέλος κερδίζει ο υποτροπικός και μην θεωρουμε ουτε το κρύο δεδομένο με τετοιο θηριο να παλευει νότια μας να μας καψει. Η μάχη της ψυχρης εισβολής που με ολο της το θέλω ηθελε να κατεβει στη χώρα μας και να μας χαρίσει μια ωραια κακοκαιρια αλλα και αξιολογα φαινομενα σε περιοχές που ηταν αδικημένες υετικα, φαινεται να χανεται ετσι ευκολα γιατι ο αφρικανικος υποτροπικος νοτια της κρητης απλά δεν σηκώνει ουτε ''πιεσεις'' ουτε ''υποχωρησεις''. Στη συγκεκριμένη κακοκαιρία της επομενης εβδομαδας θεωρώ το ευρωπαικό μοντέλο θα αποδειχθει το πιο σταθερο με τις λιγοτερες παλινδρομήσεις απο τρεξιμο σε τρεξιμο ενω στο τελος θα πιασει και στο απολυτο την αρνητικοτατη περιπτωση το χαμηλο που θεωρω θα δημιουργήσει ο αυλώνας δυτικά μας (καταστρεφοντας ολοκληρωτικα το οποιο εναπομείναν κρύο στα κατώτερα στρώματα) να φύγει και αυτο ειρωνικα και προκλητικα πολυ νοτια της χωρας μας προς την αφρικη τις μερες των χριστουγεννων αφηνωντας την ανεπηρεαστη υετικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το κρύο το θεωρώ δεδομένο. είναι και θέμα στατιστικής και στοιχειώδους ισορροπίας. σήμερα πάμε για 25άρια στην Κρήτη?
    το πρώτο μέρος του σχεδίου είναι ΟΚ, πρώτη βδομάδα κρυώνει το έδαφος και τα κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα. το δεύτερο μέρος είναι το χαμηλό, η σύγκλιση ζεστών-ψυχρών μαζών και που θα "σκάσει" το χαμηλό κτλ. εκεί θέλω βοήθεια, ακόμα μαθαίνω.
    πέρα από αυτά, σ αυτό το χρονικό σημείο είναι λογικό περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνουν τα ΔΚΒ.
    ή όπως έλεγαν στα δελτία για τουυς αγρότες οι φίλτατοι μετεωρολόγοι: "σε όλα τα ορεινά, στα πεδινά της βόρειας και ίσως και της κεντρικής Ελλάδας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θυμασαι Νικο καποιες προγνωσεις λεγανε:κακοκαιρια με εντονες χιονοπτωσεις στα κεντρικα και βορεια...ετσι απλα με δυο λεξεις χωρις υψομετρα χωρις τιποτα. Και πραγματι η μιση Ελλαδα τοτε ητανε ασπρη στην κυριολεξια, και περα απ'αυτο το χιονι καποιες φορες το κραταγε και ενα μηνα κατω στον καμπο.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο και φίλοι, μου λείπουν δυο ημερομηνίες στο χιονολόγιο:

      1) τέλη '80, είχε χιονίσει μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, στη συνέχεια είχε δυνατή παγωνιά και κάναμε 3 βδομάδες Χριστουγεννιάτικες διακοπές. νομίζω 1988 και απόλυτο ρεκόρ ελάχιστης γύρω στο -21, στη Λάρισα. ο Βασίλης το χει αυτό, αν μας διαβάζει μας διαφωτίζει..

      2) τέλη '80 - αρχές '90, ημέρα βαθμών α' τριμήνου, ήλιος για πουκαμισάκι προς κοντομάνικο, καλή ώρα. από το μεσημέρι βροχή. στο πρωινό ξύπνημα δεν ακούγονταν τα λούκια.ο λόγος ήταν ότι είχαμε 30-40 πόντους χιόνι. ήταν μέρας ορκωμοσίας ΣΜΥ και θυμάμαι φιλοξενούμενους Σερραίους συγγενείς να αναρρωτιούνται σε τι έφταιξαν και τους βρήκε τέτοιο κακό..πότε ήταν όμως?

      Διαγραφή
  9. Νίκο, πριν λίγη ώρα επέστρεψα απο τα Τρίκαλα οπου ειχε μια υπέροχη λιακάδα με ζέστη τόσο που δεν χρειαζόσουν ουτε μπουφάν! Για να κρυώσει το έδαφος σε τρεις μέρες θέλουμε -10 αλλιώς δεν βλεπω προκοπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. σωστά Δημήτρη και δεν είναι κάθε μέρα Αριάδνη. υπ' αυτή την έννοια, έχει δίκιο και ο φίλος που λέει ότι "το κρύο δεν είναι δεδομένο". κρύο θα έχει, πόσο και για πόσο είναι το θέμα..
    (η άλλη χαζομάρα που είπα ήταν για το 25άρι στην Κρήτη, μια και σήμερα παίζει και λίγο βόρεια συνιστώσα στον άνεμο, σύμφωνα και με την πρόβλεψη)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά Νίκο...
      Όμως αύριο κ Σάββατο πιστεύω θα τα πιάσει τα 25αρια

      Διαγραφή
    2. Επηδη μηλισατε για το εδαφος να μη ξεχναμε οτι μεχρι χτες το πρωι ειχε παγωνιες εστω και ασθενες εκτως των ημερων των βροχων.Αρα το εδαφος δεχτηκε καποιες παγωνιες αλου λιγοτερο αλου περισοτερο στα ηπειρωτικα...δεν συγκρινονται αυτα με τα 25αρια της Κρητης και τον καιρο που εκανε μεχρι τωρα...

      Διαγραφή
  11. Τελευταία η Κρήτη είναι τόσο αδιάφορη καιρικά που δεν ειναι αξια ουτε τα 25αρια να πιάσει με τους κλασσικους ανεμους foehn. Τουλαχιστον να λεμε οτι διακριθηκαμε σε κατι βρε παιδι μου. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονος οτι παρα το οτι το 13-14 C στα 850hpascal τα πιανει πολυ ευκολα ανεξαρτήτως εποχης στις τελευταιες επιδρομές του νοτιά είχε βαρια μουφοσυννεφια και νεφοσκεπή καιρο αλλα και θυελλώδεις ριπαιοι κατα βασην νοτιαδες που χαλάνε σχετικα το μηχανισμο της θερμανσης απο το εδαφος αλλα και του foehn (αυτο λιγότερο γιατι εχουν καταγραφει 26αρια νομιζω στα φαλάσσαρνα νυχτα χειμώνα). Τελος αν διαβάζει καποιος αγροτης κρητικός, ισως αυριο ξεκαθαρίσει η περιπτωση σημαντικου υετου την επομενη εβδομαδα επιτελους στην Κρήτη οποτε το σαββατοκύριακο αν ειναι να ρίξετε λιπάσματα στις ελιές τωρα ειναι η ευκαιρια. Μπορει αυριο ομως να ξεκαθαρισει και προς το αρνητικό οποτε πλεον και επειδη περναει στείρα η εποχη των πολλων βροχων νοεμβρη-δεκεμβρη καλυτερα να μην λιπανετε φέτος θα κανετε ζημια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "μαύρη κορφή όντε σε δω τα νέφαλα ζωσμένη, θαρρώ πως είσαι κοπελιά τη σάρτζα στολισμένη". ποια είναι η μαύρη κορφή, φίλε Κρητικέ?

      Διαγραφή
  12. Είναι μία απο τις κορυφες της οροσειρας του ψηλορειτη, με υψόμετρο 1981μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή