Σχόλια επί της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας της πρώτης εβδομάδας του νέου χρόνου

Χάρτης (α):  Μέσος χάρτης Ιανουαρίου των
γεωδυναμικών υψών στη στάθμη των 500 hPa
Οι αισθήσεις απατούν, η μνήμη είναι κοντή και επιλεκτική και αυτό που μας μένει για να πλησιάσουμε την πραγματικότητα είναι οι αριθμοί. Έτσι λέει ο φίλος μου ο Βασίλης από τη Λάρισα και φαίνεται να έχει δίκιο.
Παρατηρώντας τον καιρό των τελευταίων ημερών σε Β. Αμερική και Ευρώπη και τη διαγραφόμενη από τα μοντέλα εξέλιξή του την πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου, τίθεται για κάποιους ερώτημα για το αν και κατά πόσο η συγκεκριμένη ατμοσφαιρική κυκλοφορία αποκλίνει από την κανονικότητα (μέσες συνθήκες της περιόδου). 




Χάρτης (β): 850 hPa temperature / 500 hPa gpm Valid: Friday 5 Jan, 00 UTC
Πηγή: ECMWF

Τα σχόλια που μπορεί κάποιος να κάνει βλέποντας τους δύο χάρτες είναι τα παρακάτω:
(1) Το αρκτικό δίπολο του μέσου χάρτη των 500 hPa για τον μήνα Ιανουάριο (χάρτης α) εμφανίζεται και στους προγνωστικούς χάρτες των μοντέλων για όλη τη νέα εβδομάδα (χάρτης β της 5ης Ιανουαρίου ενδεικτικός της περιόδου). Αποκλίσεις υπάρχουν αλλά όχι σημαντικές. Έτσι, από πλευράς βασικής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ό,τι συμβαίνει στη Β-ΒΑ Αμερική δεν είναι ασυνήθιστο για αυτή την εποχή, έστω κι αν σε τοπικό επίπεδο εμφανιστούν κάποιες ακραίες τιμές. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν γνωρίζει από μετεωρολογικούς χάρτες, αλλά όφειλε να γνωρίζει ότι από τον καιρό που επικρατεί στην αυλή μας δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την κλιματική αλλαγή του πλανήτη. Τι στην ευχή πλανητάρχης λέει ότι είναι!

(2) Για την περιοχή μας ο μέσος χάρτης του Ιανουαρίου (χάρτης α) δείχνει τη μέση θέση μιας σκάφης χαμηλών υψών που βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο με την κυκλοφορία να είναι σχεδόν ζωνική. Η πρόβλεψη για την 5η Ιανουαρίου (χάρτης β) δείχνει μια διαταραχή σχεδόν στην ίδια περιοχή με την κυκλοφορία περισσότερο μεσημβρινή. Γενικότερα, όμως, από το μέσο χάρτη του Ιανουαρίου φαίνεται καθαρά ότι για την περιοχή μας μεγαλύτερη απόκλιση από την κανονικότητα συνιστά η κίνηση μιας διαταραχής από το βορρά προς το νότο παρά η επέκταση προς τη χώρα ενός αντικυκλώνα. Διαχρονικά, η τελευταία διαπίστωση επαληθεύεται από τους αριθμούς:

         (α) Οι μέσες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας το 1ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου είναι: στη Φλώρινα 4,5 βαθμοί, στη Θεσσαλονίκη 9,1 βαθμοί, στην Αθήνα 12,6 βαθμοί και στο Ηράκλειο της Κρήτης 15,7 βαθμοί. Με βάση τα κλιματολογικά στοιχεία της Αθήνας (Ν. Φιλαδέλφεια), τα τελευταία 60 χρόνια ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μέγιστες θερμοκρασίες μικρότερες ή ίσες των 5 βαθμών σημειώθηκαν μόνο δύο φορές: το 1983 και το 1992. Αυτές ήταν και οι μοναδικές Πρωτοχρονιές που χιόνισε στην πρωτεύουσα.

     (β) Τα τελευταία 60 χρόνια ανήμερα της Πρωτοχρονιάς η μεγαλύτερη μέγιστη θερμοκρασία της Αθήνας (Ν. Φιλαδέλφεια) ήταν 22 βαθμοί και σημειώθηκε το 2010. Η Πρωτοχρονιά του 2010 έχει μείνει στη μετεωρολογική ιστορία του τόπου μας λόγω των 29.8 βαθμών του Ηρακλείου της Κρήτης που είναι η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των χειμώνων και όλων των σταθμών της ΕΜΥ από τότε που λειτουργούν.

Στη διάρκεια της νέας εβδομάδας η χώρα θα επηρεαστεί από 2-3 διαδοχικές διαταραχές που θα φέρουν αρκετές βροχές και χιόνια (ορεινά). Στη συνέχεια αναμένεται έντονη θερμή μεταφορά με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να φθάσει σε κάποιες περιοχές τα επίπεδα των 20 βαθμών. Μετά από αυτά που προαναφέρθηκαν, πόσο ακραία μπορεί να θεωρηθεί η συγκεκριμένη αναμενόμενη εξέλιξη του καιρού;

Καλή χρονιά με υγεία και δύναμη. Χρόνια πολλά σε όλους και κατά προτεραιότητα στους Βασίληδες και τις Βασιλικές! 

23 σχόλια:

  1. Όντως,βάση της προϊστορίας που θίξατε ακραία εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτή της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου αλλά τι να κάνουμε δάσκαλε, δεν μπορούμε ήλιο κ 19αρια μέσα στην καρδιά του χειμώνα,παλαβώνουμε αρωσταίνουμε βγάζουμε σπυριά,μόνο που το είπατε ότι θα συμβεί έχουμε ξενερώσει πριν καν έρθουν νωρίτερα της θερμής εισβολής οι διαταρραχές.
    Θέλουμε ΧΕΙΜΩΝΑ γιατί έτσι τον μάθαμε,μεγαλώσαμε κ τον αγαπήσαμε,με κακοκαιρίες κ πολλά κρύα.
    Εύχομαι λοιπόν ν'αλλάξουν όλα στο επόμενο διάστημα κ να μας επισκεφθούν έστω κ αργά τα χιόνια κ τα κρύα.
    Επίσης μιάς κ κλείνει η Χρονιά να ευχηθώ Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες,καλή χρονιά σε όλους τους φίλους αυτού του blog κ να περάσουν όμορφα κ διασκεδαστικά με τις οικογένειες τους ή ότι άλλο επιθυμούν αυτές τις άγιες μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά με υγεία αγάπη ευτυχία εύχομαι, καλές προγνώσεις...έτη πολλά στους εορτάζοντες-ζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύμφωνα με τη Le Monde 4.000 άνθρωποι (3.500 οδηγοί και 500 που είχαν ταξιδέψει αεροπορικώς) πέρασαν τη νύχτα της 30ης προς 31η Δεκεμβρίου σε καταφύγια στη Σαβοϊα, καθώς αποκλείστηκαν από τα χιόνια. Το ρεκόρ κρατάει, πάντως, από το 2014 όταν 15.000 άνθρωποι είχαν διανυκτερεύσει τότε σε καταφύγια μία χριστουγεννιάτικη νύχτα. Το Σάββατο είχαν φτάσει ήδη 25 χιλιάδες αυτοκινητιστές σε αλπικούς σταθμούς και αναμένονται άλλες 40 χιλιάδες, με τις χιονοπτώσεις να κάνουν τις συνθήκες κυκλοφορίας πολύ δύσκολες. Η κυκλοφορία στους δρόμους διεξάγεται κανονικά, αλλά στο βουνό υπάρχει μεγάλος κίνδυνος χιονοστιβάδας.

    Και από μία χιονοστιβάδα έχασε δυστυχώς τη ζωή του το Σάββατο ένας 22χρονος που έκανε σκι εκτός πίστας με άλλους τέσσερις φίλους του. Ήταν τέτοια η κακοκαιρία που τα σωστικά συνεργεία δεν κατάφεραν να τον προσεγγίσουν παρά μόνο την Κυριακή το πρωί, αφού και το ελικόπτερο της χωροφυλακής δεν μπορούσε να απογειωθεί. Τελικά οι διασώστες έφτασαν στο σημείο μετά από δέκα ώρες με τα πόδια. Οι αρχές προειδοποιούν ότι το να κάνει κάποιος σκι εκτός πίστας τις επόμενες μέρες ισοδυναμεί με αυτοκτονία.
    http://www.lemonde.fr/planete/article/2017/12/31/neige-4-000-personnes-ont-dormi-en-hebergement-d-urgence-dans-les-alpes-risque-d-avalanche_5236297_3244.html

    Για να τα λέμε όλα, βέβαια, και το χειμερινό μπάνιο καμιά φορά είναι σαν να προκαλείς την τύχη σου. Ακόμα και με λιακάδα και ένα ελαφρύ βοριαδάκι, όπως σήμερα που χρειάστηκα αρκετή ώρα για να ζεσταθώ μετά, καθώς μαγεμένος από τη θάλασσα έμεινα λίγο παραπάνω από ό,τι έπρεπε στη μεγάλη της αγκαλιά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Ζιακόπουλε και λοιποί φίλοι αυτού του φιλόξενου καιρικού blog, εύχομαι σε όλους καλή χρονιά, υγεία, αισιοδοξία, χαρά, δύναμη και... μακάρι κάποια στιγμή μέσα στον φετινό χειμώνα να δούμε επιτέλους αυτό που όλοι μας ποθούμε (δάσκαλε, κάνε τα... μαγικά σου και φρόντισε για την άσπρη ημέρα την επιούσιαν!)

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. K.Ζιακοπουλε καλα αυτα που λετε περι κανονικοτητας αλλα ποσο συνηθισμένο είναι το να ακολουθούν δύο μήνες Χωρίς κάποια σοβαρή ψυχρη εισβολη?και αν ειναι ολα τοσο κανονικά γιατι καποτε χιονιζε μεχρι και τρεις φορες στα βορεια πεδινα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, φίλε μου, αλλάζει η κανονικότητα (μέσες τιμές) και αυτό ακριβώς αποδεικνύει την κλιματική αλλαγή.Για παράδειγμα, ο μέσος ετήσιος αριθμός των ημερών χιονόπτωσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με βάση τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 1961-1990 είναι αντίστοιχα 4 και 8 ημέρες. Την τριακονταετία 1991-2020 είναι πιθανό η κανονικότητα νε έχει γίνει 3 και 5 ημέρες αντίστοιχα. Η τάση όμως μπορεί να βρεθεί παίρνοντας και τους κινητούς μέσους όρους των τριακονταετιών 1971-2000, 1981-2010, 1991-2020. Το κριτήριο των 30 ετών επιλέχθηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό για να απαλλασσόμεθα από την εσωτερική ή εξωτερική μεταβλητότητα του κλιματικού συστήματος.

      Διαγραφή
  6. Μια ακόμα ανάρτηση για σεμινάριο από τον Δάσκαλο, που μας δίνει και την ευκαιρία να του ευχηθούμε μια καλή και μεστή χρονιά, κι ας μας ...προσγειώνει απότομα κάθε τόσο στην αμείλικτη πραγματικότητα των αριθμών. Χρόνια πολλά σε όλους τους καιρικούς επαναστάτες του μπλογκ! θέλουμε τα χιόνια και τα θέλουμε τώρα! (κατά το ""We want the world, and we want it Now!")
    The Doors - When The Music's Over
    https://www.youtube.com/watch?v=qZk570Yud5M

    Για να θυμηθούμε και κάποιοι τα νειάτα μας που απέχουν πλέον πάρα πολύ, κάθε χρόνο και πιο πολύ... Και μελαγχολούμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα που οι αριθμοί (πάλι αυτοί οι αριθμοί!) το επιβεβαιώνουν.

    Καλή χρονιά σε όλο το μπλογκ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεναχωριέμαι που χρονιάρες μέρες σας στεναχωρώ και μερικούς σας κάνω να ...παίρνετε τα όπλα και να φεύγετε για το βουνό,αλλά δεν είναι τόσο μαύρα όσο φαίνονται στα σχήματα του παρόντος άρθρου τα πράγματα. Κάτω από την κυκλωνική κυκλοφορία της μέσης και ανώτερης τροπόσφαιρας της Α-ΒΑ Ευρώπης-Σιβηρίας κρύβεται ο ξακουστός αντικυκλώνας που κάτι μπορεί να κανει. Το ότι συνειρμικά μού έρχεται στο νου η βοήθεια που περίμεναν από τη Σοβιετική Ένωση οι αριστεροί στον εμφύλιο αγνοείστε το!
      Καλημέρα, χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο ...αμερικάνικη βοήθεια μπορεί να μας σώσει.

      Διαγραφή
  7. Καλη χρονιά παιδιά,είστε ένας και ένας εδώ μέσα με πρώτο φυσικά τον Κύριο Ζιακοπουλο!!!Χαίρομαι να σάς διαβαζω.....Και πάλι Χρονια καλά σε ολους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητοί φίλοι, καλή χρονιά, χρόνια πολλά, στις Βασιλικές και τους Βασίληδες διπλά. χρόνια πολλά στον Βασίλη Πανάκογλου και στη διαρκή καιρική εργασία του.

    η μέρα μου θυμίζει τη Βασιλική Καλαμπάκας, δώρο τσιφλίκι του Αλή-Πασά στην κυρά-Βασιλική, η οποία προς χριστιανική εξιλέωση έχτισε πέντε εκκλησιές στον κάμπο. (συνεχίζοντας λίγο την Παναγιά την Ντουραχανιώτισσα, από την πρωτεύουσα του Πασαλικίου).

    Αύριο τα πρώτα φλουριά (mm)του 2018!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και φυσικά σε όλον τον κόσμο με υγεία και ότι άλλο επιθυμείτε. Καλή χρονιά δάσκαλε! Να είσαι πάντα καλά! Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή χρονιά και χιονοχρονιά σε όλους. Χρόνια πολλά στους Βασίληδες και στις Βασιλικές, ιδίως στον εξαίρετο Βασίλη Πανάκογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τώρα που το θυμάμαι (το επαλήθευσα ανατρέχοντας σε σχετικά διαδικτυακά αρχεία), η εορταστική περίοδος 2009-2010 ήταν ο ορισμός της κατάθλιψης για κάθε καιρόφιλο. Έκανε τότε τρείς (!) "θερμές εισβολές", από μία σε κάθε γιορτή, μία τα Χριστούγεννα, μία την Πρωτοχρονιά (την πιο ισχυρή) και μία μικρότερη τα Φώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κυριε Λαμερά, εκεινη τη μέρα στο Ηράκλειο Κρητης πρωτοχρονια, εβλεπες το μισο κοσμο με t-shirt και κοντομακικα, καποιες κυριες προφανως ψυχροαιμες με γουνακια παπουτσια και χοντρα χειμερινα ντυσιματα ενω τα θερμομετρα να στα φαρμακεια διπλα τους εγραφαν 30 βαθμους. Υπηρχε και χαρακτηριστικη σε κρητικα μπλογκ που δυστυχως αδυνατω να βρω. Ενω το Ηρακλειο επιασε 29αρι και τον επομενο ακριβως μηνα αυτης της Πρωτοχρονιας δηλαδη τον Φλεβαρη του 2010 και συγκεκριμενα την 15/2/2010. Να σας πω επισης οτι τον Σεπτεμβριο που ακολουθησε την ιδια χρονια, 29/9/2010 ειχε σημειωθει η μεγιστη θερμοκρασια της χρονιας και ισως η μεγιστη θερμοκρασια της προηγουμενη δεκαετιας εκτος καλοκαιριου με 36,5 βαθμους.

      Διαγραφή
    2. Ωραία αυτά που γράφεις σύντεκνε, να φρεσκάρουμε και την "κοντή μνήμη", που λέει κι ο Δάσκαλος. Μήπως θυμάσαι, εκείνη τη χρονιά πώς τα πήγε ο Ψηλορείτης από χιόνια;

      Διαγραφή
    3. Δεν ειμαι σιγουρος αλλα θυμαμαι μια χρονιά που αρχες Μαιου δεν υπηρχε πλεον διακριτή χιονούρα ή και αν υπηρχε δε φαινοταν απο απο το Ηρακλειο που εχω και αποψη, και ισως ηταν αυτη η χρονιά.

      Διαγραφή
  12. Καλή χρονιά, γεμάτη με καιρικές συγκινήσεις, εννοείται θετικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή χρονιά κ.Ζιακόπουλε σε εσάς και σε όλους τους φίλους του μπλόγκ!Ευτυχισμένο το νέο έτος με υγεία,αγάπη,γαλήνη και αισιοδοξία!Επίσης χρόνια πολλά σ'αυτούς που γιορτάζουν.Όσο αναφορά τον καιρό,εύχομαι αυτό το έτος να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται με όσο το δυνατόν λιγότερες ακρότητες όχι μόνο για την Ελλάδα,αλλά και για όλο το πλανήτη.Βέβαια,όσο και να ευχόμαστε εμείς δεν πρόκειται να αλλάξουν και πολλά πράγματα,εάν παραμένουμε στην αδράνεια.

    Γρηγόρης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλη χρονια σε ολους με υγεια.....Κυριε Ζιακοπουλε να περιμενουμε τιποτα απο την Ρωσια τους φιλου μας γιατι βλεπω την ρωσικη αρκουδα πολυ θερμη ακομα,ε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει δόντια φέτος η ρώσικη αρκούδα. Το άφησε νομίζω να εννοηθεί και ο Δάσκαλος στην απάντησή - υπαινιγμό σε προηγούμενο σχόλιό μου. Αφού δε βοήθησε τότε, που ήταν φοβερή και τρομερή (αλλά τα είχε βρει στη ζούλα με τον "θείο Σαμ"), πως να βοηθήσει τώρα, που την έχει γονατίσει η ΝΑΤΟική (ατλαντική) κυκλοφορία;

      Διαγραφή
  15. Χρόνια πολλά σε όλους τους καιρόφιλους του μπλοκ και ιδιαίτερα στον κ. Ζιακόπουλο. Όπως μας εχει διδάξει ο δάσκαλος θα πρέπει να μάθουμε να αγαπαμε όλα τα παιδια της φύσης.Έτσι θα ξεπερνιούνται ή έστω θα αμβλύνονται οι όποιες απογοητεύσεις μας! Αυτή είναι και η ευχή μου για το νέο έτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή