Ζωηρότατο το εκ της Λιβύης χαμηλό, αλλά αδύναμη η εκ της Β-ΒΔ Ευρώπης διαταραχή του Σαββάτου

Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της Λιβύης κινείται προς το ΝΑ Αιγαίο και επηρεάζει την κεντρική και τη νότια Ελλάδα με βροχές, τοπικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες περιοχές και χιόνια ακόμα και στα πεδινά (κεντρική Ελλάδα). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι άνεμοι θα φθάσουν τα 9 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Το Σάββατο (23/12) αρχικά θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, αλλά γρήγορα και από τα δυτικά προς τα ανατολικά ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Πάντως, το απόγευμα-βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο μικρής διάρκειας είναι πιθανό να σημειωθούν στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 7 με 8 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Την Κυριακή τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν το πρωί στην Α. Στερεά-Εύβοια, Α. Πελοπόννησο, Αιγαίο, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα φθάνουν τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Τη Δευτέρα (Χριστούγεννα) και την Τρίτη αναμένεται καλοκαιρία σε όλη τη χώρα με ήλιο, εξασθενημένους ανέμους και αισθητά ανεβασμένες τις θερμοκρασίες. Τέλος, ήπιος καιρός θα επικρατήσει και το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη (27-28/12).  


Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-12-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 7 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές στο Ν. Ιόνιο, τη Δ. Πελοπόννησο και πιθανώς στη Δ. Στερεά. Χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 11 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και στα κεντρικά πεδινά. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 10 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές, εκτός του Β-ΒΔ Αιγαίου. Τοπικές καταιγίδες στα νότια και χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΒΑ 7 με 8 και στα Κύθηρα 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 9 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 7 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Πάντως, ο χιονιάς σήμερα Πέμπτη τουλάχιστον, ήταν light, επειδή ο βοριάς (βορειοανατολικός άνεμος για την ακρίβεια) ήταν ασθενής ακόμα και στη θάλασσα, στον νότιο Σαρωνικό. Βέβαια, επιστράτευσα δανεικό αμάξι και άναψα και το καλοριφέρ, οδηγώντας 500 μέτρα ως το σπίτι, όπου ακολούθησε καυτό ντους, μετά τη σύντομη περιήγηση στο απέραντο γαλάζιο. Όλες οι υποβρύχιες φωτογραφίες βγήκαν, εξάλλου, θαμπές και ξεθωριασμένες, όπως πάντα με συνθήκες χιονιά και ο λόγος είναι ότι λείπει το φως του ήλιου. Ακόμα κι έτσι, όμως, είναι υπέροχος ο υποβρύχιος κόσμος. Άλλωστε, κατά μία έννοια στον βυθό είναι πάντα καλοκαίρι.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τί ηταν ?????
    Η Σημερινη ημερα ειναι "ιστορική" καθως χιονιζει στην κεντρικη ελλαδα (ανατολικο τομεα βεβαια) στο υψος της θαλασσας και στην αν.πελ/σο απο τα 300μετρα !!!
    εντυπωσιακοτατες αποκλισεις απο τα μαθηματικα των μοντελων !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντυπωσιακές ήταν όμως πιστεύω οι αποκλίσεις των μοντέλων και για την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.
      Πληροφοριακά αυτή τη στιγμή τα χιόνια σε δυτική Στερεά έχουν κατέβει απ τα 450 μέτρα κ μάλιστα συνεχίζουν με αρκετή ένταση όταν μέχρι χθές το απόγευμα δεν φαινόταν κάτι τέτοιο.
      Την τελική απόφαση λοιπόν μερικές φορές την παίρνει ο ίδια η φύση για τις καιρικές μας απολαύσεις ή όχι.

      Διαγραφή
    2. Φώτη, να σώσεις τους σημερινούς χάρτες, γιατί είναι πράγματι σπανιότατο το χιόνι στις περιοχές που γράφεις, με τέτοιες θερμοκρασίες. Να το ζήσετε και να το χαρείτε όσοι το έχετε! Αυτό θα πω και όχι εκείνα τα αστεία "μπράβο στους Λαρισαίους και στους Αθηναίους και στους Σερραίους κλπ" που γράφονται σε άλλα καιρικά μπλογκς. Λες και οι ίδιοι το φέρανε το χιόνι! Κατά τα άλλα, εξακολουθεί να παραμένει σχεδόν άφαντος ο Σιβηρικός στα κοντινά τρεξίματα, το downstream development έκανε ...μισές δουλειές, η Αττική φαίνεται πλέον σίγουρο οτι καταδικάζεται σε ένα το πολύ -26 στα 500 hPa το Σ/Κ, και με εντυπωσιάζει πάντα η σύνδεση καιρού και θάλασσας, που πολλές φορές με χαρακτηριστικά λυρικό ύφος, επιχειρεί ο νέος φίλος μας, χειμερινός κολυμβητής ,οικολογικά ευαίσθητος εξερευνητής του βυθού Βαγγέλης Σπανός.

      Διαγραφή
    3. Πολύ σωστός Γιώργο.
      Πάντως και σε ΒΒΑ Αττική αν δε κάνω λάθος Γιώργο τις τελευταίες ώρες αν κ δεν είχαμε μεγάλο υετό σήμερα έχει αρχίσει κ το στρώνει σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα (500μ κ πάνω).Κάτι είναι κ αυτό.
      Τώρα για το ΣΚ όπως είπες κάτι ιδιαίτερο για Αττική μπορεί να μην κάνει αλλά περιμένουμε ακόμη.

      Διαγραφή
    4. Ιστορικη?απο ποια αποψη ειναι ιστορικη και για ποιον; Ειναι ασυνηθηστο να χιονιζει στις περιοχες που ανεφερες δηλ;Τις θερμοκρασιες για χιονι τις ειχαμε τις τελευταιες μερες απο Λαμια και πανω(πεδινα) τον υετο δεν τον ειχαμε στο προγραμα,απλως και μονο για σημερα περασε το οριο των προβλεψεων(Μαγνησια)και εξαπλοθηκε και λιγο ΒΔτερα με τα ΦΥΣΣΙΚΑ επακολουθα...δε βλεπω κατι το ιστορικο σ'αυτο πιστευω να συμφωνεις.

      Διαγραφή
    5. Το πιο σωστό σχόλιο, άσχετο με τον καιρό, που έχω ακούσει ποτέ έγινε από το Γιώργο. Αυτό το μπράβο στους Χ κατοίκους που χιόνισε είναι από τα πιο γελοία σχόλια που έχω διαβάσει ποτέ μου και πάντα αναρωτιόμουν αυτό που λέει ο Γιώργος και μπράβο του που το έθιξε. Στα αμιγώς καιρικά μπράβο στη Βοιωτία (troll :) ) αλλά η Αττική δυστυχώς την πάτησε για 3 βαθμούς, που βεβαίως δεν είναι καθόλου λίγοι. Αν εξαιρέσουμε τα Βίλια (που διοικητικά είναι Αττική αλλά καιρικώς ανήκει στη Βοιωτία και στην Ιππ. Πολιτεία στα 600 μέτρα της Β. Πάρνηθας, οι οικισμοί της Αττικής δεν είδαν καθόλου χιόνι, όπως και αναμενόταν. Πεντέλη μόνο στα πολύ ψηλά, Πάρνηθα επίσης ψηλά (μιλάμε πάνω από τα 700-800) και πολύ υετός. Κρίμα, γιατί τέτοιο υετό σε ψυχρες εισβολές δεν τον έχουμε εύκολο, τώρα τον είχαμε αλλά δεν είχαμε γερή ψυχρή εισβολή.

      Διαγραφή
  3. Κυριε ζιακοπουλε εάν θέλετε να ρωτήσω κάτι.στη φθιωτιδα οι χιονοπτώσεις αύριο θα εχουν τάση ενίσχυσης η εξασθένισης όσο περνάει η μέρα;νομιζω το ευρωπαϊκό δείχνει εξασθένιση και το αμερικανικό πρόσκαιρη ένταση μετά το μεσημέρι.εχει σημασία γιατί αρχίζουν και δυσκολεύουν λίγο οι μετακινήσεις.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μετά το μεσημεριανό peak φαίνεται να ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ιστορία, στο κύριο τμήμα της, τουλάχιστον στους 2 βορειότερους νομούς της Θεσσαλίας (μιλάμε για πεδινά). σχετικότητα: με βάση τα μοντέλα και τις (μη) προσδοκίες εντυπωσιακό το σημερινό χιόνι και η θερμοκρασία, και καλοδεχούμενα συνδυαζόμενα με το Χριστουγεννιάτικο κλίμα.
    καλοδεχούμενα και τα νερά ("μάζευε και ας είναι ρώγες").
    κατά τ άλλα, πάμε γι άλλα και ας ελπίσουμε για νερά και στις πιο στερημένες περιοχές μας.
    καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή