Τριήμερο ήπιου καιρού

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία κινείται Α-ΒΑ, ενώ η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή (14-15/12) ο καιρός γενικά θα είναι ήπιος με ασθενείς τοπικές βροχές στα δυτικά και ίσως στο Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Το Σάββατο (16/12) ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα έλθει από τα νοτιοδυτικά θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ. Την Κυριακή (17/12) ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση, αλλά τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας αναμένεται νέα μεταβολή με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση.

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13-12-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις που κατά τόπους θα πυκνώσουν. Πιθανές βροχές τη νύχτα στη Δ. Μακεδονία. Άνεμοι Δ-NΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στα ΒΔ. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Νεφώσεις κυρίως από τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

17 σχόλια:

  1. Ευχάριστα τα νέα!
    Άλλωστε την περίμεναμε καιρό αυτή την εξέλιξη ακόμη και εμείς οι εκ δυσμών που απο βροχές χορτάσαμε και δείχνει να χορταίνουμε κ'άλλο!
    Το βασικό όμως είναι να μπει όλη η χώρα στο καιρικό παιχνίδι.
    Αν και ακόμη είναι σχετικά νωρίς, όλο το ζητούμενο είναι αν αυτές οι πολικής προέλευσης μάζες που θα κατέβουν απο τις 19 του μήνα και μετά (τουλάχιστον έτσι δείχνουν και τα σημερινά στοιχεία)θα μπορέσουν να συνδιαστούν με κάποια κυκλογέννεση στη μεσόγειο που θα δώσει φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές ή θα φάμε μόνο το κρύο με λίγα τοπικά φαινόμενα ορογραφικού τύπου ή Αιγαίου.
    Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που με βάζει απο τώρα σε κακές σκέψεις και ξέρω ότι ακόμη είναι νωρίς να απαντηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από 18 με 19 του μήνα και μετά (για πόσο θα δούμε) αλλού θα βρέχει, αλλού θα χιονίζει, αλλού θα κάνει ξερόκρυο. Όλα αυτά είναι χειμώνας. Κακές σκέψεις δικαιολογούνται μόνο αν μας επισκεφτεί μέσα στις γιορτές η Αφρική. Αλλά αυτό, τουλάχιστον για τα Χριστούγεννα, απ΄οτι φαίνεται το γλιτώνουμε.

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο Γιώργο για τις κακές σκέψεις.
      Απλώς πήραμε φόρα και τα θέλουμε όλα δικά μας.
      Καλώς να έρθει λοιπόν το κρύο και βλέπουμε.
      Αν και πιστεύω πως υπάρχει η τάση να παραμείνει κατά περιόδους μέχρι μετά τα Χριστούγεννα,θα δούμε.

      Διαγραφή
  2. Δεκέμβριος σαν Σεπτέμβριος με λιακάδα, μπονάτσα και ωραία υποβρύχια πλάνα. Με μένουλες και γόπες να προσεγγίζουν την ακρογιαλιά, κυνηγώντας τη μικροπανίδα από τα ανοιχτά. Μαζί με τα μελανούρια και τα κεφαλόπουλα στον αφρό και τους σαργούς, τους κακαρέλους, τις μουρμούρες, τις σάλπες και τα μπαρμπούνια στον βυθό.
    Η άλλη όψη του νομίσματος ήταν οι σακούλες που έφερναν τα ρεύματα του ασθενή νοτιά. Όσες και να μαζέψεις, δεν σταματούν να έρχονται σαν φαντασματάκια στο απέραντο γαλάζιο.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. την είδα τη Χιονούλα, την είδα στο gfs. αρχίζει το σασπένς..και ως φιλολογίζοντες μηχανικοί, άσχετοι με τη μετεωρολογία και την καιρική γνώση, σχετικοί μόνο με τις καιρικές συγκινήσεις, αναμένουμε να απολαύσουμε τη διαδρομή και τις προβλέψεις σας..κυρίες και κύριοι.

      Διαγραφή
    2. Ωραίος και λυρικός ο χειμερινός! Μου αρέσουν οι άνθρωποι που αγαπάνε τη θάλασσα. Όχι σαν νεοπλουτίστικη, τουριστική γκλαμουριά με ομπρέλες, τζετ σκι, νεροτσουλίθρες και μπιτς μπαρ, αλλά σαν πραγματικό υπαρξιακό βίωμα "επιστροφής" στην αρχέγονη κοιτίδα της Ζωής. Να είσαι καλά Βαγγέλη και να κάνεις και καμιά βουτιά για μας τους κρυουλιάρηδες!

      Διαγραφή
    3. Κρυουλιάρης, που δεν άναψε καλοριφέρ ούτε στην Αριάδνη!

      Διαγραφή
    4. Φίλε μου είσαι απίστευτος...πραγματικά σε ζηλεύω με την καλή φυσικα έννοια...

      Διαγραφή
  3. θα εχει καλο καιρο και ζεστουλα σχετικη τα χριστουγεννα.. να με θυμηθειτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το ελπίζουμε για τους ομογενείς μας στην Αυστραλία.

      Διαγραφή
  4. Καλώς ορίζουμε τον νέο Μ. Σ. του Ε. Α. Α. στο Παλαιό Σκυλίτσι Ημαθίας, ο οποίος είναι τοποθετημένος στην τέως νότια όχθη της αποξηραθείσας λίμνης Γιαννιτσών. Ο σταθμός αυτός θα μας "προσφέρει" ακραίες ελάχιστες στην ξαστεριά και άπνοια λόγω της θέσης του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 13 Δεκεμβρίου σήμερα και εχουμε την επέτειο της μάχης της χειμαρρας δηλ.την αντεπίθεση των ελληνικών στρατευμάτων στα ιταλικά στρατεύματα με αποτέλεσμα την απώθηση τους σε αλβανικά εδάφη.Οι καιρικές συνθήκες ήταν οι εξης:Παρόλο που το χιόνι ήταν κοντά στο ένα μέτρο, οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν να προωθηθούν άμεσα τα ελληνικά στρατεύματα και να υπερπηδήσουν τα συρματοπλέγματα, αιχμαλωτίζοντας μια ορεινή ιταλική πυροβολαρχία, μαζί με τον διοικητή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ο Δεκέμβριος του 1940 δεν ήταν μόνο ψυχρότερος του κανονικού. Ήταν ο ψυχρότερος μήνας του ιστορικού χειμώνα 1940-41, όχι μόνο στη ζώνη των επιχειρήσεων, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Από την 1η ως την 28η του μήνα oι κακοκαιρίες διαδέχονταν η μία την άλλη με σύντομες περιόδους ανάπαυλας. Χρειάζονται πολλές σελίδες για να περιγράψει κάποιος τις φοβερές καιρικές συνθήκες εκείνου του Δεκεμβρίου και τις επιπτώσεις τους στους αγωνιζόμενους στα εδάφη της Β. Ηπείρου Έλληνες στρατιώτες..." Από το υπό έκδοση βιβλίο που έχει καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας...

      Διαγραφή
  6. Ρε παιδιά, το χιόνι της επόμενης εβδομάδας από πολύ στα βορειοδυτικά μετετράπη σε λίγο στα νοτιοανατολικά! (GFS).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To -30 στα 500hpa θα κόβει βόλτες στην Αδριατική και το Αιγαίο για κανα 5ήμερο αλλά δημιουργία χαμηλού ούτε για πλάκα!Τι γκαντεμιά ρε φίλε...Πάλι το ξερόκρυο θα φάμε...τουλάχιστον ήπιας μορφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aπιστευτα πραματα μας λετε κυριε ζιακοπουλε για το 1940.. Αντε να δουμε τι εκτιμηση θα δωσετε η τί συμβουλες για την αλλη εβδομαδα σε εμας τους χιονοφιλους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή