Τη χριστουγεννιάτικη αίσθηση του καιρού δεν τη δίνει τόσο το κρύο όσο η συννεφιά και ο υετός που κρατούν χαμηλές και τις μέγιστες θερμοκρασίες

Βαρομετρικό χαμηλό στη Λιβύη κινείται βορειοανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεάσει με βροχές και χιονοπτώσεις κυρίως την κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Παράλληλα, θα ενισχύσει τους ΒΑ ανέμους ως τα 8 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων). Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές. Την Παρασκευή (22/12) στο Ν. Ιόνιο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα-Εύβοια, την Πελοπόννησο, το Αιγαίο, πλην των βορειότερων περιοχών του, την Κρήτη και αργότερα στα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές, τοπικές καταιγίδες (νότια) και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά καθώς και κεντρικά πεδινά). Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ 5 με 7 και στα Ν-ΝΔ πελάγη 8 με 9 μποφόρ. Το Σάββατο (23/12) αρχικά θα συνεχιστεί ο ίδιος καιρός, αλλά τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Το απόγευμα-βράδυ στη Β-ΒΑ Ελλάδα είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 8 μποφόρ. Την Κυριακή (24/12) στην Α. Στερεά - Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αρχικά προβλέπονται τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά), αλλά βαθμιαία από βορρά προς νότο τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 4 με 6 και στο Ν-ΝΑ Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές. Τη Δευτέρα (Χριστούγεννα) και την Τρίτη (26/12) αναμένεται ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν γρήγορα σε όλες τις περιοχές και η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Πάντως, τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί και πάλι κατά τόπους παγετός.   
  
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21-12-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 7 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως στο Ν. Ιόνιο, τη Δ. Πελοπόννησο και τη Δ. Στερεά. Χιόνια στα ορεινά -ημιορεινά. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 11 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Στα κεντρικά θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 10 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 και στα ΝΔ πελάγη 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά και πιθανώς στα μεγαλύτερου υψομέτρου βόρεια προάστια) . Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 9 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 7 βαθμούς.

30 σχόλια:

  1. Ότι έκανε της Αγ Βαρβάρας...θα κάνει κ τα Χριστούγεννα... έτσι δείχνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O ήλιος έκανε τα δύσκολα, εύκολα σήμερα στο Θυμάρι - λίγο μετά την Ανάβυσσο - βγαίνοντας μέσα από την απόλυτη συννεφιά. Κερδίζοντας - στα σημεία - όπως και στον μύθο του Αισώπου τον βοριά. Και ζέστανε (λέμε τώρα) ακόμα και θάλασσα, αφήνοντας τη λάμψη του στα κρυστάλλινα νερά της.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εστω και να πεσουν καποιες νιφαδες στη Δ Θεσσαλια αυριο,πως τα καταφερνει ο καιρος το παει απο δω το παει απο κει παλι καταλιγει σε κρυο και παγωνια διαρκειας χωρις χιονοστρωση κατω δηλ. αχαρη και τζαμπα ταλαιπωρια. Εφυγε λοιπον το "ανεπηθοιμιτο" ΝΔ ρευμα τωρα ας απολαυσουμε λοιπον το Χειμωνα οι απο Λαμια και πανω! Και φιλε jim απο Γιαννενα μου αρεσε πολυ η αναρτηση σου,φυσικα ισχυει και για πολλες αλλες πολεις της Ελλαδας,ενοειτε οτι δεν ειναι θεμα αστικο,απλως να πω οτι βαζω στοιχιμα οτι και σε πολλες πολεις της Δ Ευρωπης τα ιδια παραπονα θα εχουν (φετος ισως τους ανταπεδωσε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε παιδιά μόνο εγώ δε βλέπω τη μεταβολή του καιρού που πρεβλέπει η ΕΜΥ για το Σάββατο το βράδυ και είχε γραφτεί και εδώ.Χιόνια λέει στα βόρεια το βράδυ.Τυφλός είμαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεις νιφάδες και στην Αθήνα, μην εκπλαγείς.

      Διαγραφή
    2. Δεν πάιζει. Εδώ κάτω θέλουμε θερμοκρασίες που ούτε κατά διάνοια δεν έχουμε. Το Σ/Κ, που κάτι θα γίνεται θερμοκρασιακά για ημιορεινά τουλάχιστον, δε θα έχουμε μάλλον υετό.

      Διαγραφή
  5. Ήρθα απόψε στο χωριό μου,στη δυτική φθιωτιδα στα 600μ.ελπιζω να κανει κάτι γιατί παράτησα γυναίκα και μικρό παιδί για το χιόνι.ποσο πάθος με τον καιρό μπορεί να έχει ένας άνθρωπος...εδώ με καταλαβαινετε θεωρώ..η γυναίκα μου πάντως με στηρίζει.εξω έχει λίγο κάτω από το μηδέν και αυτή την υπέροχη οσμή του χειμώνα..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ανάγκη κανει τον άνθρωπο να στραφεί προς τον Θεό ετσι και εγω αποφάσισα να παω στο μαντείο των Δελφών να πάρω χρησμό απο την Πυθία για να μαθω ποτε θα χιονίσει στις αυλες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε χρειάζεται Πυθία. Και το GFS Πυθία είναι. Τα ίδια θα σου πει.

      Διαγραφή
    2. πες την πυθια ποτε θα χιονισει και Καρδιτσα!να δω η βεραντουλα μου θα χιονιστει η μηπως οχι;

      Διαγραφή
    3. (Βρέξει, χιονισει ουκ, εν τω καιρώ σιχτιρισεις). Και βάλε εσύ το κομα όπου θες

      Διαγραφή
  7. Δόξα το Θεό το είδαμε να πέφτει πρωί-πρωί και συνεχίζει ικανοποιητικά.Χρήστος από Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η πρώτη σχετική έκπληξη πάντως για την περιοχή μου ήρθε (αιτωλ/νια).
    Παρ'όλο τον βροχοδιώκτη ΒΑ άνεμο λόγω της νοτιοδυτικής πορείας του χαμηλού απο νωρίς το ξημέρωμα βρέχει κατα περιόδους αρκετά δυνατά ενώ χιονίζει σε περιοχές ακόμη κ πάνω απο τα 600 μέτρα καθώς η temp. Παραμένουν αρκετά χαμηλές.
    Είναι οι πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις για φέτος στον νομό τόσο χαμηλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελικά, τα καμπαναριά με τα χιόνια είναι αρκετά. Το γεγονός ότι το χιόνια ήλθαν νωρίτερα του αναμενομένου με "νότιο αίτιο" και σε ορισμένες περιοχές κατέβηκαν ακόμα και στα χαμηλά καμπαναριά μάς υπενθυμίζει ότι ο καιρός δεν προβλέπεται πάντα με την ακρίβεια που μερικοί θέλουν.
    Καλημέρα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν απο λίγα λεπτα ξεκινησε να χιονίζει στα Γιάννενα και στο κέντρο της πόλης!!!

      Διαγραφή
    2. Ακυρώνω το ταξίδι μου στο μαντείο των Δελφών...

      Διαγραφή
    3. Και στη Λαρισα χιονιζει απο το πρωι..

      Διαγραφή
    4. ε τότε, χιονίζει και Τρίκαλα-Λάρισα και ενδιάμεσα (που λέει και το ΚΤΕΛ). δε χαλάμε χατίρι εμείς. βέβαια, χωρίς υποψία ή πιθανότητα χιονόστρωσης στα κεραμίδια και τα αυτοκίνητα (που είναι και οι πρώτες επιφάνειες). έχουμε ελαφρώς θετική Τ (0,3) ενώ η Καλαμπάκα -0,2 και η Καρδίτσα 0,8 (δεν ξέρω τι γίνεται εκεί).
      προφανώς όσο νοτιότερα, τόσος περισσότερος υετός, τόσο μεγαλύτερα τα υψόμετρα χιονιού.

      Διαγραφή
    5. κλασική καιρική διάψευση, 14:00-15:00: στρωμένο στη Λάρισα, στη Λαρίσης-Τρικάλων άσπρος κάμπος και σε μερικά σημεία το χε πιάσει στο δρόμο (κυκλοφορούν οι πρώτες αλατιέρες). στα παραθαλάσσια Τρίκαλα ψιλοπράγματα. παρακαλούνται οι φίλοι Λαρισαίοι για update, χρήσιμα στους οδηγούς..

      Διαγραφή
  10. Στη Λαμία χιονίζει πάντως και έχει χιονοστρωση πάνω από τα 100 μετρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγνωμη που παρεμβαινω στη χαρα σας με ξενερωτα πραγματα αλλα συνεχιζει η ανομβρια στην ανατολικη κρητη και μαλλον και με τα σημερινα δεδομενα το αφρικανικο χαμηλο δε θα την βρεξει εκτος καμια σκορπια ψιχαλα, το μετωπο του χαμηλου που θα ξεσπασει πολυ βορειοτερα της κρητης σε κυκλαδες χιο μυτιληνη. Τραγικοι καιροι για εμας δυστυχως αφυσικη ανομβρια. και εν αναμονη της ζεστης αυριο και μεθαυριο με 24αρια στα ανατολικα του νησιου. Το τραγικο ειναι οτι οι τοπικοι μετεωρολογοι μας συνεχιζουν την αηδια των προγνωσεων τους. Ελεγαν τη δευτερα για βροχες τιποτα. Το μετεφεραν τριτη και γεμισαν τα μπλογκ με φωτογραφιες και τιτλους για μεγαλη κακοκαιρια. παλι τιποτα. Πηγαμε τεταρτη, πεμπτη τιποτα. Ουτε ψιχαλα. Και συνεχιζουν στα κρητικα καναλια να κοροιδευουν τον κοσμου και να μην απολογουνται ποτε γιατι βγαινουν αδιαβαστοι και ενημερωνουν τον κοσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντως εδώ στην Κόρινθο βρέχει κατά περιόδους και χιονίζει κατά τόπους ακόμα και στα 600 μέτρα υψόμετρο!Επίσης στις κορυφές των Γερανίων όρων πρέπει να το 'χει στρώσει. Δυστηχώς και τα όποια χιόνια που αναμένονται για το επόμενο 24ωρο - 36ωρο θα λιώσουν από Δευτέρα και μετά λόγω των σχετικά υψηλών και πάλι θερμοκρασιών.

    Γρηγόρης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τελικα ενταξει,αυτο που ειπα για τις παγωνιες(πρωινες)το περνω πισω τωρα...δεν ξερω ποσο θα χιονοστρωσει τελικα κατω στο καμπο μιας και η χιονοπτωση συνεχιζεται κοντευοντας 12ωρες τωρα,χαλαλι τωρα ας κανει παγωνιες για να το παγωσει φυσικα μεχρι τουλαχιστον ερθει η θερμη εισβολη που ακουγεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εμεις οι θεσσαλονικεις θα πρεπει να περιμενουμε κατι εκει κοντα στα φωτα,απο διαισθηση και μονο το γραφω,για να δουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συγχαρητηρια κυριε Ζιακοπουλε,αλλη μια προγνωση σφαλιαρα σε αυτους που για να δουν καιρο μπαινουν για ενα λεπτο σε μια αυτοματη εφαρμογη ενος αριθμητικου μοντελου

    ΑπάντησηΔιαγραφή