Παρατεταμένη περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική κινείται προς τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ένα άλλο χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται προς τη Β. Αφρική. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα μας θα είναι οι χιονοπτώσεις στη ΒΑ Ελλάδα, η επικράτηση βόρειων ανέμων και η πτώση της θερμοκρασίας, η οποία στα βόρεια θα είναι σημαντική. Την Τετάρτη (20/12) σποραδικές βροχές (πεδινά) ή και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) αναμένονται στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές, τη ΝΑ Θεσσαλία, την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα. Την Πέμπτη (21/12) αναμένεται ένταση του υετού στη Ν-ΝΔ Ελλάδα. Οι ΒΑ άνεμοι στα Ν-ΝΔ πελάγη θα ενισχυθούν στα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Παρασκευή (22/12) τοπικές βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά θα σημειωθούν στη νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα φθάσουν πρόσκαιρα τα 8 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και νότια. Το Σαββατοκύριακο (23-24/12) μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από τη Β-ΒΔ Ευρώπη προς την περιοχή μας θα προκαλέσει πολύ ισχυρούς βόρειους ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που θα γίνει αισθητή κυρίως την Κυριακή. Σε ό,τι αφορά τον υετό, είναι σχεδόν σίγουρος στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές, αλλά στο κατέβασμα της διαταραχής δεν αποκλείεται να έχουμε σύντομες χιονοπτώσεις η χιονόνερο και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδα και του Α-ΒΑ Αιγαίου. Τέλος, τα Χριστούγεννακατά πάσα πιθανότητα, θα τα περάσουμε με ήλιο σχεδόν σε όλες τις περιοχές και αρκετή ψύχρα.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19-12-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο (πεδινά) στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -5 έως 8 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 13 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 13 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πρόσκαιρες βροχές κυρίως στο Β-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 12 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 0 έως 7 βαθμούς. 

22 σχόλια:

  1. Το μέχρι τα Χριστούγεννα μια μετριότητα θα είναι, άλλωστε δεν μας είχαν τάξει τα μοντέλα και κάτι το ιδιαίτερο. Για το μετά τα Χριστούγεννα αρχίζω να φοβάμαι, όσο κι αν είναι πρόωρο κάτι τέτοιο. Ο Μ.Ο. στα ensembles έχει τσιμπήσει πια αρκετά και οι ενδείξεις οτι ίσως τελικά να μη συμβεί τίποτα αξιοσημείωτο μέχρι η κυκλοφορία να το γυρίσει σε ζωνική (πρέπει να αναμένεται λογικά γύρω στην Πρωτοχρονιά) όλο και πληθαίνουν. Η πρώτη φετινή ήττα μας από τα μακροπρόθεσμα μάλλον πλησιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι τα Χριστούγεννα το σίγουρο ήταν το έντονο και με διάρκεια κρύο που όντως θα κάνει και με κάποια ήπια φαινόμενα χιονιού που όντως πάλι θα κάνει.
      Τώρα για το μετά Γιώργο όντως έχεις δίκιο ότι πάει ν'αλλάξει η τάση απο την αρχική εκτίμηση όμως είναι αρκετά νωρίς ακόμη για οποιοδήποτε συμπέρασμα γιατί πιστεύω ότι τα στοιχεία που δίνουν τα μοντέλα είναι πολύ θολά και άνετα μπορούν να ανατραπούν.
      Περιμένουμε λοιπόν...

      Διαγραφή
    2. Γιώργο μου, εκτιμώ ιδιαιτέρως τις απόψεις σου και απολαμβάνω τα περισσότερα από τα μηνύματά σου καθώς είναι πασιφανής η ευρυμάθειά σου αλλά και οι πολλές σου γνώσεις πάνω στον καιρό. Οφείλω να παρατηρήσω όμως μία απαισιοδοξία εσχάτως, νομίζω ότι τα εποχικά μοντέλα σου έχουν κάνει την καρδιά περιβόλι. Εγώ πάλι θα έλεγα ότι η αμιγώς χειμωνιάτικη εβδομάδα που θα διανύσουμε είναι μια χαρά. Προ ολίγων ημερών τα 20αρια μέσα στις γιορτές φάνταζαν πιθανά. Πλέον μια ενδεχόμενη απλή νιφαδόπτωση παραμονές στην Κηφισιά π.χ. θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Άλλωστε τα μοντέλα δεν έταξαν ποτέ κάτι τρομερό και φοβερό που το παίρνουν πίσω κάτι που έχει γίνει άπειρες φορές στο παρελθόν. Συνεπώς, δε βλέπω καμία ήττα, υπό την έννοια ότι δεν είχαμε κάτι δεδομένο. Επίσης, μετά από ένα μία γεμάτη χειμωνιάτικη εβδομάδα το να γυρίσει σε ζωνική (που κατ'εμέ δε θα κρατήσει και πολύ) ε δεν είναι δα και τόσο απίθανο καιρικό μοτίβο. Το έχουμε δει να συμβαίνει, μάλλον αναμενόμενο είναι. Θέλω να πω μην ενταφιάσουμε το χειμώνα πριν καν μπει. Μπορεί πράγματι να πάει άκλαφτος, αλλά να το δούμε πρώτα. Καλά καλά δεν έχει μπει ακόμα. Είδαμε και τον περυσινό που 2 μήνες δεν είχε ζωνική πως κατέληξε. Προτείνω υπομονή κ θετική σκέψη.

      Διαγραφή
    3. Είχα ποντάρει περισσότερα στο διάστημα 18 με 31 Γενάρη, αυτό είναι όλο Βαγγέλη. Περίμενα κυκλογενέσεις, αποκοπές, όχι κάτι το ιστορικό ίσως αλλά κάτι το αξιόλογο και από υετό και από κρύο. Τα είχα διατυπώσει όλα αυτά εδώ μέσα ως μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Φυσικά θα ήμουν αφελής αν τα είχα "δέσει" κι όλας. Η ζωνική θα έρθει εκ των πραγμάτων αφού οι μεσημβρινές ροές κυριαρχούν στην Ευρώπη όχι μια βδομάδα αλλά από τις αρχές του μήνα. Τα εποχικά μοντέλα όντως με έχουν επηρεάσει, όταν βλέπω μάλιστα οτι ο ίδιος ο δάσκαλος (που είναι γενικά επιφυλακτικός στα πορίσματά τους) ποστάρει κάθε τόσο σχετικούς προγνωστικούς χάρτες αποκλίσεων. Θα έχει κι άλλα ματς το καιρικό πρωτάθλημα σίγουρα, αλλά το πρώτο παιχνίδι κόντρα στα μακροπρόθεσμα, εγώ τουλάχιστον (βάσει της εκτίμησής μου) μάλλον (κρατάω και μια μικρή επιφύλαξη) το χάνω.

      Διαγραφή
  2. Για άλλη μία χρονιά διατηρείται, λοιπόν, η "παράδοση" που θέλει ηλιόλουστα Χριστούγεννα. Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν η θερμοκρασία είχε χτυπήσει και 20άρια και μόνο πέρσι είχε 12-13 βαθμούς. Μένει να αποδειχτεί τι θα γίνει με την "παράδοση" της Πρωτοχρονιάς, καθώς τα τελευταία χρόνια κάνει σχεδόν πάντα πολύ κρύο παραμονές του νέου έτους, ενώ το 2014, το 2015 και το 2016 είχαν σημειωθεί και ασθενείς χιονοπτώσιες και στην Αττική.
    Σε κάθε περίπτωση ο χειμώνας είναι μακρύς. Και με βάση το χειμερινό ηλιοστάσιο (21/12 αν δεν κάνω λάθος) δεν έχει μπει καν. Άλλωστε, τα μελανούρια (που εμφανίζονται όπως και οι ζαργάνες και τα μαγιάτικα σε καλοκαιρινές συνθήκες) κολυμπάνε ακόμα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βαγγέλη, κοίτα εσύ τα ψάρια μήπως και βγάλουμε άκρη. Γιατί, κάτι τα εποχικά μοντέλα, κάτι τα προγνωστικά μοντέλα, κάτι τα περιοχικά, κάτι η ανυπομονησία του χιονόφιλου, εμείς άκρη δε βγάζουμε. Με την ευκαιρία, να μια ωραία επιλογή που προσφέρει η ανανενωμένη σελίδα Wetterzentrale: Ensembles για ύψος νέου χιονιού παρακαλώ!

    http://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?geoid=52540&model=gfs&var=26&run=12&lid=ENS&bw=

    Επάνω αριστερα στη σελίδα επιλέγεις πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κάντα 32 τα χρόνια χωρίς χιόνια στο καμπαναριό.
    θα πέσει πολύ ποίηση.
    "και μπαμπάκι αντί για χιόνια, στα μικρά του δέντρου κλώνια" - Ρένα Καρθαίου, αναγνωστικό Β' Δημοτικού..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο, αυτό του Αγ. Στεφάνου δεν το ξέρω, ίσως γιατί δεν είχαμε τίποτα εμείς. Πράγματι οι Δεκέμβριοι των 80s δεν έχουν κάτι άλλο να δείξουν, εκτός ίσως από τα Χριστούγεννα του '87 όπου μια αξιόλογη περίπτωση.

      Διαγραφή
    2. η αλήθεια είναι ότι τα Χριστούγεννα του 2001 ήταν λευκά για θεσσαλία και νομίζω και Μακεδονία, λόγω χιονιά 16-18 Δεκεμβρίου, ακραίας παγωνιάς και συμπληρωματικού χιονιού στις 21.
      κάτι φαίνεται πάλι σήμερα για παραμονή, τα γνωστά πηγαινέλα.
      καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  5. αυτο που εχω να πω ειναι οτι θα εχει αρκετα δυνατο κρυο κυριως στα κεντρικα και τα βορεια ολη την εβδομαδα.το ζητουμενο ειναι να κανει φαινομενα και ας μην ειναι ικανα τα χιονια να φτασουν μεχρι τα παραθαλασσια.Αλλα ενταξει εχουμε μελλον μπροστα μας ολοκληρο χειμωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απόψε είδαμε τις πρώτες ελάχιστες νιφάδες χιονόνερου στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σε όλους.

    Ωραία μέρα σήμερα στην Αθήνα, λιακάδα αλλά με σχετικά δόντια. Και για να πάρει και λίγο τα πάνω του ο Γιώργος Λαμέρας στον... αγώνα του με τα μοντέλα (τα... καιρικά), σήμερα meteo.gr και freemeteo.gr δίνουν χιονόνερο ή κάποιες νιφάδες για ξημερώματα Χριστουγέννων στην Αθήνα. :-)

    Κατά τα άλλα, θυμάστε όλοι τις περσινές Τ των μοντέλων στα 850hPa για την ίδια περίοδο και γενικά για τις γιορτές, οι οποίες μας τσάκιζαν τα νεύρα. Και τελικά στην Αθήνα μείναμε μόνο με τη χιονόστρωση στα βόρεια προάστια και το ξεροβόρι. Άγνωστες οι βουλές του καιρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πεδινή Αττική δεν είναι βέβαια στο κόλπο, υετός θα υπάρχει, οι θερμοκρασίες δεν επαρκούν. Τα βουνά της Αττικής όμως, όπως και τα ημιορεινά της Δυτικής Αττικής φαίνεται να χιονίζονται ικανοποιητικά, όπως και μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Είναι θετικό οτι ο τζίφος άρχισε να βελτιώνεται από ραν σε ραν, αντί να χαλάει. Να δούμε τελικά στην πράξη τι θα πάρουμε.

      Διαγραφή
  8. η εικόνα στα μοντέλα σήμερα είναι αρκετά καθαρή και είναι αυτή που γράφει ο κ. Ζιακόπουλος στο παρόν άρθρο. καιρός ανατολικών προσήνεμων δηλαδή. γνωστό πως συμπεριφέρονται αυτές οι καιρικές ιδέες. στον άξονα Ήπειρος-Θράκη παίρνουμε άχνη, το πολύ..τώρα αν η εικόνα είναι εφήμερη ή όχι..5 μέρες πριν είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hλιο παντού θα χει

      Διαγραφή
    2. Νίκο δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Με τα τωρινά δεδομένα, ναι μεν καταλήγει προσήνεμος ο χιονιάς, αφού όμως πρώτα χιονιστεί καλά ολόκληρος σχεδον ο ηπειρωτικός κορμός της χώρας, ορεινά και ημιορεινά. Οι θέσεις των χαμηλών θα κρίνουν τα πάντα, που αλλάζουν από τρέξιμο σε τρέξιμο.

      Διαγραφή
    3. οχι ηλιο παντου λαθος σου!με τα τωρινα προσηνεμος βγαινει ασχετως που δεν θα χιονισει μεχρι τα παραθαλασσια καθως θελει -10 στα 850hpa.μετα το μεσημερι ανημερα χριστουγεννων θα εχει καθαρο καιρο παντου.

      Διαγραφή
  9. Για τους ανατολικους-νοτιανατολικους ανεμους που θα πνεουν καπου απο παρασκευη, σχεδον 6-7 μποφωρ και την θερμη εισβολή διαρκειας σχεδον 48ωρων με 13 βαθμους στα 850 και +10 climate anomaly εν μεσω χιονιά στην ιδια περιοχή, δεν βλεπω να αναφέρεται κανείς. Επίσης να πω οτι πριν 2 μηνες σε αντιστοιχο ανατολικό ρεύμα θερμό που επνεε στην ιδια περιοχή, πνίγηκαν τα χανιά με 180-200 μμ σε 4-5 ωρες ανατροφοδοτούμενης καταιγιδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστή επισήμανση. Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φαίνεται να στέλνει πεσκέσι στους κρητικούς και τους δωδεκανήσιους φίλους μας, που μαστίζονται από ανομβρία, ένα βαρβάτο βροχοχαμηλό. Στη συνέχεια, το αντάμωμα πολικού και υποτροπικού αεροχειμάρου στην περιοχή μας είναι ικανό να δώσει περιοχές ισχυρής απόκλισης στην ανώτερη τροπόσφαιρα, με αποτέλεσμα ισχυρές ανοδικές κινήσεις, κυκλογενέσεις και έντονα φαινόμενα.

      Διαγραφή
    2. Για την Κρήτη κ ειδικά τη δυτικη είναι πιθανό αυτό το σενάριο για την Παρασκευή. Δυστυχώς για εδω στα Δωδεκάνησα πολύ ψόφια πράγματα βλέπω με βάση τα μοντέλα. Και δεν σας κρύβω ότι έχω στεναχωρηθεί πραγματικά γιατί υετικα όλο το φθινόπωρο εδώ στη Ρόδο ηταν κατώτερο των περιστάσεων.
      Να αναφέρω πάντως για την Κρήτη ότι ο καιρός εκεί θα παραμείνει ενδιαφέρων μέχρι κ ανήμερα τα Χριστούγεννα. Μάλιστα τα ορεινά της δίνουν σοβαρή υποψηφιότητα για κανονικότατα λευκά Χριστούγεννα

      Διαγραφή
  10. Αισιοδοξια παιδια αισιοδοξια! Ωπος ο δημοσιογραφος της Κρητης σε μια πρωινη εκπομπη τουΣΚΑΙ που ανεβηκε στη κορυφη του Ψηλορητη που ειχε μια πασπαλα χιονι λιγοτερο απο τη παχνη που ριχνει στο χωριο μου, για να δηξει οτι χιονισε στη Κρητη. Που να χιονισει πραγματικα και σε χαμηλοτερο υψομ.Αυτο θα πει καιροφιλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή