Τα νεότερα του καιρού

Σάββατο (2/12)
Στη ζώνη με κατεύθυνση από τη Δ-ΝΔ Ελλάδα προς τη Β-ΒΑ Ελλάδα τα σημαντικότερα καιρικά φαινόμενα. Τη νύχτα νέος κύκλος βροχών και καταιγίδων στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο. Ως τα 9 μποφόρ οι νοτιάδες (ΒΑ Αιγαίο).

Κυριακή (3/12)
Στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, την Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α-ΒΑ Αιγαίο ο σημαντικότερος υετός, με τάση όμως εξασθένησης. Μικρή πτώση της έντασης των νοτιάδων. 



Δευτέρα (4/12)
Τοπικά φαινόμενα μικρής διάρκειας και έντασης κυρίως στα δυτικά και το Αιγαίο. Σταδιακή στροφή των ανέμων σε Δ-ΒΔ και πτώση της θερμοκρασίας.

Τρίτη και Τετάρτη (5-6/12)
Η σταδιακή επικράτηση ισχυρών βοριάδων και η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας είναι τα σίγουρα. Αναφορικά με τον υετό, τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων τον φέρνουν ενισχυμένο στην Α. Μακεδονία-Θράκη, στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές και δευτερευόντως στις ανατολικές προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα ηπειρωτικές περιοχές. Ανοιχτό παραμένει το θέμα ενός σύντομου χιονιά στις ΒΑ (ηπειρωτικές και νησιωτικές) περιοχές.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


19 σχόλια:

  1. Μετά τα όσα ακραία συνέβησαν στη δυτική Ελλάδα και μετά και την αφρικανική αρρώστεια που ζούμε εμείς στην ανατολική, θαρρώ πως το επερχόμενο ξεροβόρι θα είναι ευπρόσδεκτο από όλους. Νομίζω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείτε πως απο Δευτέρα με τους βοριάδες και τα κρύα θα ναι πολύ ευπρόσδεκτη η αλλάγη για μας.
      Μουλιάσαμε, θα το χρειαστούμε να στεγνώσει πρώτον ο τόπος και δεύτερον να θυμηθούμε πως διανύουμε τον πρώτο μήνα του χειμώνα.
      Αν και έχω την εντύπωση πως μετά την χειμωνιάτικη αλλαγή του καιρού πάμε απο το Σάββατο και πάλι σε νοτιάδες και βροχές κυρίως δυτικά.

      Διαγραφή
    2. Ναι μα μπορει να ειναι και η φυσιολογικη εξελιξη μετα απο τετοιο χαμηλο και τοσα νερα που πεσανε σε πολλες περιοχες,το θεμα ειναι ποια η προοπτικη για μετα...και με αυτα τα δεδομενα που επικρατουν στην Ευρωπη οπως ανεφερες χτες μας εδοσες μια ιδεα

      Διαγραφή
    3. Γιώργο επειδή θα κρατήσει λίγο είναι ευπρόσδεκτο.Εκείνο το πράγμα που γινόταν όμως πέρυσι μακάρι να μην επαναληφθεί.Οι βοριάδες σε μεγάλα χρονικά διαστήματα κουράζουν πραγματικά!Προτιμώ συνεχείς βροχές παρά παρατεταμένο ξεροβόρι.

      Διαγραφή
    4. Ναι Φώτη, πάμε πάλι για μία από τα ίδια. Ελπίζω λιγότερο έντονα αυτή τη φορά.

      Διαγραφή
    5. Γιώργο επειδή θα κρατήσει λίγο είναι ευπρόσδεκτο.Εκείνο το πράγμα που γινόταν όμως πέρυσι μακάρι να μην επαναληφθεί.Οι βοριάδες σε μεγάλα χρονικά διαστήματα κουράζουν πραγματικά!Προτιμώ συνεχείς βροχές παρά παρατεταμένο ξεροβόρι.

      Διαγραφή
    6. Φίλε Ανώνυμε, ήταν πράγματι ακραίος ο περσινός Γενάρης και παρατεταμένο το ψύχος των υπόλοιπων μηνών , αλλά όχι ακραίο. Απλά έχουμε ξεμάθει τα τελεταία 10-15 χρόνια τι σημαίνει χειμώνας, ακόμα και στην Ελλάδα με το γλυκό κλίμα. Τώρα, εσύ προτιμάς τις βροχές από τους βοριάδες, εγώ πάλι είμαι "θωρακισμένος" από κρύο γιατί ντύνομαι "κρεμμύδι" και μέσα και έξω από το σπίτι, με τις βροχές όμως με πιάνει η ...μέση μου (αρχίζουν σιγά-σιγά με την ηλικία οι ...εκφυλιστικές παθήσεις, πανάθεμά τες!).

      (έχουμε γίνει ένα κουβάρι τελικά εδώ μέσα με τις απανωτές ερωτήσεις - απαντήσεις)

      Διαγραφή
  2. Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, σ' όσους δεν μπορούν να ζεσταθούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα είναι απότομη η πτώση αλλά δε θα κρατήσει. Γενικότερα πάντως, το ζήτημα που βάζεις είναι το μεγάλο "συνειδησιακό" πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε καιρόφιλος που αγαπάει τον χειμώνα, όταν εύχεται και προσδοκάει κρύο και χιόνια. Γιατί άνθρωποι είμαστε και εμείς, δεν είμαστε πορωμένοι και αδιάφοροι, ούτε ζούμε στον κόσμο μας. Απλά έχουμε το ...βίτσιο μας, την εμμονή μας, το σαράκι που μας τρώει. Ευτυχώς δεν ...αποφασίζουμε εμείς για τον καιρό αλλά η φύση.

      Διαγραφή
    2. ακριβώς Γιώργο. δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορείς να ευχηθείς για τον καιρό. πόσο μάλλον να ευχηθείς πανεθνικά. π.χ., ξεροβόρι για εμάς σημαίνει κρύο, φουλ θέρμανση, άπνοια και αιθαλομίχλη. δεν έχω λόγο να το προτιμήσω από 40 mm ποτιστικής βροχής, κατανεμημένη σε ένα 24ωρο με γλυκιά θερμοκρασία. αλλά και να το προτιμήσω, εκεί τελειώνουν οι ενέργειες μου επί του θέματος.
      φίλοι Δυτικοί, ελπίζουμε να είστε όλοι καλά, γράψτε κανά νεό παραπάνω..

      Διαγραφή
    3. Νικο αυτο που ειπες οτι δε μπορεις να ευχεσαι ΠΑΝΕΘΝΙΚΑ ηταν ολα τα λεφτα!!! Εκτος μονο απο μια γενικοτερη κακη αλλαγη που δεν θα αφορα μονο τη χωρα μας...το παραδειγμα αυτο που εθεσες οντως ισχυει και μπραβο σου που το εθεσες γιατι δεν ακουστικε καθολου αυτο,μονο που θα διορθοσω κατι, την απνοια και την αιθαλομιχλη που ειπες τα εχουμε οταν εχουμε ξεροβορι ΒΑ ρευματος γι'αυτο και 'γω δεν το γουσταρω καθολου..ασε που δε προσφερει και τιποτα, δεν ειναι το ιδιο με το ΒΔ ξεροβορι Μαιστρος δηλ. αυτος μαλιστα υπροσδεκτο, ωραια μερα διαυγες και με τελεια ορατοτιτα...και γι αυτο λεμε οτι τωρα ο καιρος αποκταει ενδιαφερων μεσα και ο Μαιστρος και...επιτελους εγινε κανονας(προς το παρων και βγαζω απ'αυτο τις ζημιες). Απο κει και περα και επειδη μπενουμε στο Χειμωνα αν στο ενδιαφερων προστεθει και το χιονι εστω στα ορεινα για αρχη ακομα καλυτερα!

      Διαγραφή
  3. Όχι "κατακαημένα Γιάννενα" αλλά ευλογημένα Γιάννενα. Μετά τις βροχές, το GFS δίνει χιονάκι για Δευτέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 2010 το έκανε μετα τις μεγάλες πλημμύρες στις αρχές του Δεκεμβρίου η επόμενη αλλαγή του καιρού ηταν με χιόνι

      Διαγραφή
    2. 9 Δεκεμβρίου 2010 Τανάγρα: 23 βαθμοί, 16 Δεκ. Τρίκαλα 15 πόντοι χιόνι (4ώρη χιονόπτωση) και στη συνέχεια ελάχιστη -8.

      Διαγραφή
    3. Κάπως έτσι έγινε Νίκο και στα Γιάννενα ειχαμε 12 εκατοστά χιόνι και στη συνέχεια -6,1. Πέρασαν απο τότε επτά χρόνια μήπως ήρθε η ώρα ;

      Διαγραφή
    4. 3 θέματα εδώ: 1) στατιστικά, τι μπορείς να περιμένεις μετά το έπος της Αριάδνης (ήταν χιονιάς 10ετίας), 2) δύσκολο "έργο" το δεκεμβριάτικο χιόνι, αλλά όπως λες μια 7ετία είναι αρκετά μεγάλο διάστημα, 3) χιονισμένα Χριστούγεννα, ακόμα δυσκολότερο project..

      Διαγραφή
    5. Είναι όντως δυσκολο project οι πιθανότητες δεν ειναι με το μέρος μας.

      Διαγραφή
  4. Λές να βγεί τέτοια έκπληξη.
    Αλλά γιατί όχι,καιρός είναι τα πάντα μπορεί να κάνει...
    Ειδικά το τελευταίο διάστημα στα δυτικά κάνει παπάδες.
    Πάντως μακάρι να βγεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άντε με το καλό μπας κ Δευτέρα-Τρίτη δούμε κ εδώ Ρόδο καμιά βροχούλα. Αν και πραγματικά εδώ ο τόπος έχει ανάγκη τις ισχυρές βροχές με νότια...αλλα οι διατάξεις των νοτιαδοβροχοχαμηλών μέχρι τώρα το φθινόπωρο δεν μας έχει κάνει κ ιδιαίτερα τη χάρη. Μακάρι να γυρίσει λιγάκι κ ο τροχός κ για εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή