Μεταβολή του καιρού με έντονα φαινόμενα κυρίως στα δυτικά

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την Τυνησία, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα με βροχές, τοπικές καταιγίδες και νοτιάδες εντάσεως ως τα 8 μποφόρ. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και το βράδυ στα ημιορεινά της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας (κρίσιμο υψόμετρο τα 700 μέτρα). Την Παρασκευή (29/12) τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα δυτικά, τη Θράκη και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Το Σαββατοκύριακο (30-31/12) οι βροχές θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρη πτώση. Τέλος, την Πρωτοχρονιά αλλά και την Τρίτη (2/1) προβλέπεται καλοκαιρία σε όλη τη χώρα.

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ  28-12-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και από το απόγευμα καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και από το βράδυ στα ημιορεινά της Δ. Μακεδονίας. Άνεμοι Ν 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά και από το βράδυ στα ημιορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Ν 6 με 8 μποφόρ και αργότερα Δ-ΒΔ ως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 15 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και το απόγευμα-βράδυ καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και τις βραδινές-νυχτερινές ώρες καταιγίδες. Άνεμοι Ν 5 με 6 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές κυρίως από το βράδυ. Πιθανή καταιγίδα τη νύχτα. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 17 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές. Άνεμοι Ν 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 15 βαθμούς.

25 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακοπουλε καλησπέρα.στην Κόνιτσα να περιμένουμε χιόνια απο τα πλατανακια και πανω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί και λίγο πιο κάτω, αλλά με τον καιρό ποτέ και κανένας δεν είναι σίγουρος!

      Διαγραφή
    2. Σας χρωστάει ενα χιόνι απο την προηγούμενη εβδομάδα

      Διαγραφή
  2. Μίνι περίοδο παγετώνων σε λιγότερο από δύο δεκαετίες προβλέπει έρευνα που δημοσιεύει το Skynews και αναφέρει ότι θα παγώσει και ο Τάμεσης, όπου το 2030 ο κόσμος θα κάνει ice - skating. Ο λόγος είναι η μείωση της μαγνητικής δραστηριότητας του ήλιου από το 2021 και για 33 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση η θερμοκρασία. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και μεταξύ 1645 και 1715, όταν είχε παγώσει ο Τάμεσης. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι το φαινόμενο θα ανασχέσει και την υπερθέρμανση, δίνοντας την ευκαιρία στην ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει τη ρύπανση, πριν πάρει ξανά τα πάνω του ο ήλιος.
    https://news.sky.com/story/scientists-predict-mini-ice-age-could-hit-uk-by-2030-11186098

    Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται αύξηση της παραγωγής πλαστικού κατά 40%. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν μεγάλες εταιρίες ορυκτών καυσίμων (που αποτελούν κατά 99% την πρώτη ύλη του πλαστικού), καθώς έχουν κάνει "επενδύσεις" 180 δισ. από το 2010. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος η ρύπανση στη γη να γίνει μόνιμη, καθώς ήδη εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα. Επίσης, κάθε λεπτό αγοράζονται 1 εκ. πλαστικά μπουκάλια, με την πλειοψηφία να καταλήγει επίσης στη θάλασσα. Ο αντίλογος είναι ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ότι η νέα γενιά πλαστικού εξοικονομεί ενέργεια, περιορίζοντας έτσι και τις εκπομές διοξειδίου του άνθρακα.
    https://www.theguardian.com/environment/2017/dec/26/180bn-investment-in-plastic-factories-feeds-global-packaging-binge

    Αυτές τις μέρες μάζεψα μερικά πλαστικά (ένα κλάσμα από όσα υπάρχουν) στο Θυμάρι, στη θάλασσα και την ακρογιαλιά. Εκεί που γυρίστηκε η ταινία "Ο θησαυρός", ενώ ο "Καζαντζάκης" και η "Τζαμάικα" έχουν πλάνα από μία παραλία λίγα χιλιόνετρα πιο μετά, στα ΚΑΠΕ στα Λεγραινά. Στον νότιο Σαρωνικό. "Τη δική μας Τζαμάικα", όπως λένε και στο έργο...
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έστω και στα στερνά μας, να ζήσουμε και λίγο mini ice age, πριν αποδημήσουμε. Τουλάχιστον να πάμε ευχαριστημένοι.

      Διαγραφή
    2. Στην Αγγλία ο χειμώνας του 1433-34 ήταν τόσο κρύος που έχει μείνει στην ιστορία με το όνομα «Το Μεγάλο Ψύχος - The Big Chill». Ο παγετός διήρκεσε από τις 24 Νοεμβρίου του 1433 έως τις 10 Φεβρουαρίου του 1434. Όλο αυτό το διάστημα ο Τάμεσης ήταν συνεχώς παγωμένος. Την ίδια περίοδο βαρυχειμωνά επικράτησε στη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία. Οι ποταμοί Σηκουάνας, Ρήνος και Δούναβης έκλεισαν από τον πάγο στις αρχές Δεκεμβρίου του 1433. Το 1434 στη Γαλλία και την Ολλανδία χιόνιζε σχεδόν επί 40 συνεχόμενες ημέρες (…) Τα Δαρδανέλια και ο Ελλήσποντος πάγωσαν, όπως πάγωσαν και πολλοί κόλποι στη Μεσόγειο. Πάγος σχηματίστηκε και στο Αλγέρι και τα στενά του Γιβραλτάρ ήταν σχεδόν αδιαπέραστα από τον παρασυρόμενο πάγο.

      Διαγραφή
    3. Οι περισσότερες ιστορικές πηγές αναφέρουν το έτος 1434 οτι η λιμνη των Ιωαννίνων πάγωσε σε τέτοιο βαθμό που τουρκικό στράτευμα πέρασε πανω απο την λίμνη χωρίς να γνωρίζει την ύπαρξη της καθώς πήγαινε στο Αργυρόκαστρο.Μετά απο το Τhe big chill το οποιο δεν γνώριζα ειναι σχεδόν βέβαιο οτι η χρονιά 1434 ειναι η σωστή.
      Υ.Γ. Γιώργο μου δίνεις μεγάλη χαρά με αυτα που ανακαλύπτεις έστω και αν στο τελος δεν επαληθευτούν.Η προσμονή ειναι η μισή απόλαυση

      Διαγραφή
    4. H μίνι περίοδος παγετώνων στην Ευρώπη διαρκεί από το 16ο έως το 19ο αιώνα, κατά άλλους από τον 14ο μέχρι τον 19ο (wiki). απεικονίστηκε από μια ολόκληρη "σχολή" ζωγράφων χειμερινών τοπίων (2 κλασικοί πίνακες είναι οι Κυνηγοί - Bruegel (1565) και οι Παγοδρόμοι - Avercamp (1608)).

      κάπου διάβαζα, πως ο Ντίκενς βοήθησε (με τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία) να αναβαθμιστεί η γιορτή σ'ενα ασυνήθιστα και επαναλαμβανόμενα χιονισμένο Λονδίνο του 19ου αιώνα (αυτό το τελευταίο νομίζω το έχετε γράψει και σεις κ. Ζιακόπουλε?)
      ίσως αυτός φταίει που περιμένουμε χιονισμένα Χριστούγεννα, αλλά ας μην ξύνω πληγές τώρα..

      Διαγραφή
    5. Έτσι όπως τα λες είναι, φίλε Νίκο. Αναφορικά με το σχόλιο του Δημήτρη, ο Ντουραχάν Πασάς ήταν αυτος που χωρίς να το ξέρει πέρασε με το στρατό του πάνω από την παγωμένη Παμβώτιδα. Όταν του το είπαν, θεώρησε ότι τον βοήθησε η Παναγία και έχτισε από ευγνωμοσύνη στη χάρη της μοναστήρι που έμεινε στην ιστορία ως η Παναγιά η Ντουραχανιώτισσα. Από το περιστατικό αυτό οδηγούμενος βρήκα τα του 1434 καιρικά γεγονότα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

      Διαγραφή
    6. Οι μαχητές του Ισλάμ, από την έναρξη της εξάπλωσής του ως το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έχτιζαν και κανένα μοναστήρι, σεβόντουσαν τουλάχιστον τις μονοθεϊστικές θρησκείες των "γκιαούρηδων" (απίστων). Έκαιγαν και λεηλατούσαν αλλά παράλληλα έφτιαξαν πολιτισμό, τέχνες, μουσική, φιλοσοφία. Το σημερινό ελεϊνό "Χαλιφάτο" των χαπακωμένων δολοφόνων του ISIS, μόνο ως θλιβερή ιστορική καρικατούρα μπορεί να το δει κάποιος.

      Διαγραφή
  3. Μετεώγραμμα πολλαπλού δείγματος (ensemble prediction) ύψους νέου χιονιού (GFS) για τα Γιάννενα:

    http://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?geoid=52584&model=gfs&var=26&run=06&lid=ENS&bw=

    Από την εντυπωσικά ανανεωμένη σελίδα Wetterzentrale. Ως προς την επαληθευσιμότητα, οψόμεθα. Μιλάμε πάντα για ένα πλανητικό και όχι περιοχικό μοντέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά το σίγουρο όπως πάει ο καιρός
    είναι ότι η δυτική πίνδος (ορεινά) θα χει πολύ χιόνι ενώ η υπόλοιπη χώρα θα τη βγάλει με καμιά φωτοβολίδα.
    Τουλάχιστον αυτό έχει δείξει μέχρι τώρα ο καιρός επιβεβαιώνοντας μέχρι στιγμής την "εποχική" εκτίμηση του δασκάλου πριν καιρό απο αυτό εδώ το blog για νοτιοδυτική κυκλοφορία και πιο μαλακό καιρό.
    Το κακό για τους κατοίκους της ανατολικής χώρας είναι ότι με αυτή την ροή δεν "βλέπει" κάτι σημαντικό.
    Ας ελπίσουμε λοιπόν γι αυτό το κομμάτι της χώρας σε κάποια δυνατή φωτοβολίδα κατα τους μήνες Γενάρη-Φλεβάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να αποφύγαμε τα ...Πασχούγεννα, όμως το ευρωπαϊκό μας υπόσχεται Πρωτοχρονιά - Πρωτομαγιά, με 20άρια!

      http://www.wetterzentrale.de/maps/ECMOPEU12_120_2.png

      http://www.meteoguru.com/en/pro/ecmwf/?latlon=37.98,23.73

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι θέμα μόνο ανατολικής χώρας, είναι γενικά θέμα πεδινών, Φώτη, με αυτή την κυκλοφορία. Αυτό που έγινε τις προάλλες, να χιονίσει στη Φθιώτιδα ως το κύμα με "καλοκαιρινά" γεωδυναμικά ύψη, γελοίο πάχος στρώματος και θερμοκρασίες -2 και -3 στα 850 και χωρίς εγκλωβισμό ψύχους, ήταν ένας σπανιώτατος συνδυασμός από παιχνίδια του ανέμου, τοπικές συγκλίσεις, "ανορθόδοξες" κατακόρυφες θερμοβαθμίδες, γενικώς πράγματα που γίνονται μεν αλλά μια στις τόσες. Από αυτή τη σκοπιά, ο χιονιάς πριν τα Χριστούγεννα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικός, όχι τόσο με ποσοτικά, όσο κυρίως με ποιοτικά κριτήρια.

      Διαγραφή
    3. Το είδα αλλά δεν θέλω να το πιστέψω αυτό το σενάριο.
      Τώρα για πεδινό χιονιά όντως πολύ δύσκολο για όλη τη χώρα πιστεύω όμως ότι ο Γενάρης που θα ρθει όλο κ κάποια έξαρση θα κάνει.
      Τέλος Γιώργο να πω ότι καλύτερα το σενάριο με την ορεινή τουλάχιστον πίνδο χιονισμένη όλο το χειμώνα γιατί θα μπορούσε να βγεί ένα εφιαλτικό σενάριο με ήλιο κ ξηρασία για μεγάλη περίοδο οπότε απ'το ολότελα...

      Διαγραφή
    4. Όσο για τον εντυπωσιακό χιονιά πριν τα Χριστούγεννα η συγκυρία ήταν όντως μεγάλη αλλά κ ευχάριστη έκπλήξη η οποία γιατί να μην επαναληφθεί,καιρός είναι ότι θέλει κάνει κ πίστεψε με αν κ ο χειμώνας φέτος δε δείχνει κάτι το σημαντικό η ιστορία έχει δείξει πως άνετα μπορεί να κάνει κάτι ιστορικό.

      Διαγραφή
  5. Γιώργο οκ τη βρήκα τη σελίδα.
    Εγώ έκανα λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σας. Εγώ με τη σειρά μου πιστεύω ότι το χιόνι θα φτάσει και μέσα στην Κόνιτσα. Ευτυχώς όμως που μετά δεν θα κάνει ισχυρό παγετό και έτσι δεν θα κατεβαίνει ο κόσμος και τα αυτοκίνητα στα δρομάκια με πιρουέτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς και αυτός ο Δεκέμβριος ήταν,ως επί των πλείστων,μια απογοήτευση για τη χώρα μας για τρίτη συνεχόμενη φορά.Βέβαια φέτος η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων πάνω στην Ευρώπη δεν ήταν τόσο ''ανώμαλη'' όσο ήταν τους 2 προηγούμενους Δεκέμβριδες.Δηλαδή,φέτος δεν είχαμε τόσο εκτενές ridge όσο είχαμε πέρσι και πρόπερσι αντίστοιχα.Απλώς φέτος η σκάφη στρογγυλοκάθισε στην δυτική Ευρώπη κυρίως το πρώτο 20ήμερο του Δεκέμβρη και είχαμε τον μαλακό και γενικά άνομβρο καιρό.Τέλος,ευελπιστώ σε πιο βροχερές και κρύες καταστάσεις για το υπόλοιπο του χειμώνα,άσχετα που τα περισσότερα μοντέλα δεν ενθαρρύνουν ένα τέτοιο σενάριο.

    Γρηγόρης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Γρηγόρη στα περισσότερα που είπες κ μακάρι τον Ιανουάριο να δούμε επιτέλους σε όλη τη χώρα μία αξιόλογη χιονοκακοκαιρία.
      Στο μόνο που θα διαφωνήσω όμως είναι για την ανομβρία που είπες καθώς αρκετές περιοχές της χώρας δέχτηκαν μεγάλα ύψη βροχής το Δεκέμβρη κ μάλιστα με πολλά πλυμμηρικά επεισόδια.
      Συγκεκριμένα στην αιτωλοακαρνανία όπου κ κατοικώ αυτό το μήνα έχουμε μαζέψει πάνω απο 300χιλιοστά μέχρι στιγμής ενώ ακόμη κ αυτή τη στιγμή τα βροχόμετρα γράφουν σαν τρελά όχι μόνο εδώ αλλά κ σε άλλες περιοχές της χώρας.
      Θέλω απλώς να πω ότι Νοέμβριο κ Δεκέμβριο έσπασε τουλάχιστον η γκίνια της ανομβρίας που υπήρχε μέχρι τότε.

      Διαγραφή
    2. Πράγματι ο Νοέμβρης προσπάθησε να σπάσει κάπως την ανομβρία που επικρατούσε πιο πριν και μπορώ να πω πως τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό.Όσο αναφορά τον Δεκέμβριο έδωσε και αυτός στις αρχές του αρκετές βροχές κυρίως στη Δυτική χώρα και δίνει και σήμερα.Τέλος,όσο αναφορά την ανομβρία δεν έννοώ μονο τα ύψη βροχής που έπεσαν αλλά και τις ημέρες όπου είχαμε βρόχες οι οποίες κυμάνθηκαν πολύ κάτω του κανονικού.Για παράδειγμα, στην Κόρινθο ενώ ο μέσος αριθμός ημέρων βροχόπτωσης για τον μήνα αυτό είναι 10-12 ημέρες,έχει βρέξει μόλις 3 ημέρες και ας πούμε πως βρέξει σήμερα και αύριο θα γίνουν 5.

      Γρηγόρης Κ

      Διαγραφή
  8. Επιμένει ο Ευρωπαίος για θερμή εισβολή 1 και 2 του νέου έτους. Σιγά-σιγά προσαρμόζεται και ο Αμερικάνος. Πάμε ολοταχώς για 20άρια;

    http://www.meteoguru.com/en/pro/ecmwf/?latlon=37.98,23.73

    http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?ext=1&lat=37.99&lon=23.73

    http://www.wetterzentrale.de/maps/ECMOPEU00_120_2.png

    http://www.wetterzentrale.de/maps/GFSOPEU06_111_2.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή