Βοριάδες και κρύο, αλλά όχι για πολύ

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για την επικράτηση στη χώρα μας ενισχυμένων βόρειων ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο-Καρπάθιο).Το άλλο βασικό στοιχείο του καιρού θα είναι βέβαια οι χαμηλές θερμοκρασίες. Την Πέμπτη (7/12) αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και στη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Όμως, τη νύχτα και το πρωί το κρύο θα είναι αισθητό και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Την Παρασκευή (8/12) δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν Δ-ΝΔ και η παγωνιά θα υποχωρήσει παντού. Το Σάββατο (9/12) στη Δ. Ελλάδα προβλέπονται βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου. Ως το τέλος της ημέρας τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα βόρεια, το Α. Αιγαίο, τις Κυκλάδες και τη Δ-ΝΔ Κρήτη.  Στα ορεινά της Μακεδονίας θα σημειωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. 

Υ.Γ. Προς τους ανυπόμονους χιονόφιλους:

(α) Στη χώρα μας ο Δεκέμβριος είναι ένας από του δύο πιο βροχερούς μήνες του χρόνου (ο άλλος είναι ο Νοέμβριος) και αυτό δεν επιτυγχάνεται χωρίς τη σημαντική συνεισφορά των νοτιάδων.

(β) Από πλευράς συνοπτικής κλιματολογίας, οι ψυχρές εισβολές του Δεκεμβρίου στη δυτική και την κεντρική Ευρώπη είναι «υγιέστατη» συμπεριφορά. Μπορεί με αυτές τις συνθήκες εμείς να παίρνουμε τα απόνερα (συχνά στα ΒΔ σε μεγάλες ποσότητες), αλλά τουλάχιστον θεωρητικά αυξάνονται οι πιθανότητες να έλθει κάποια στιγμή και ο χιονιάς από τον κανονικό του δρόμο.

(γ) Οι περισσότεροι Δεκέμβριοι περνούν με ήπιο θερμοκρασιακά καιρό. Αυτό ίσχυε ακόμα και τους προηγούμενους ψυχρότερους αιώνες. Είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι όσο η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται τόσο οι Δεκέμβριοι θα γίνονται πιο ήπιοι και πιο άνυδροι. Γι αυτό πρέπει να εκτιμούμε τις βροχές αυτού του μήνα και να μη γινόμαστε αχάριστοι και μεμψίμοιροι! 

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6-12-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανοιχτά του Ιονίου 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) το πρωί στην Α-ΝΑ Εύβοια. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 13 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές σε Κυκλάδες και Κρήτη τις πρωινές ώρες. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Άνεμοι Β 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το πρωί στα ανατολικά και βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 12 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 11 βαθμούς.

24 σχόλια:

  1. Μια παρατήρηση μόνο στο υστερόγραφο 2: Κανονικότατες μεν οι ψυχρές εισβολές στη δυτική Ευρώπη, αλλά εδώ φαίνεται η τάση να φτάσει η ισόθερμη του 0 στα 850 ως το Σουδάν. Αν συμβεί, θα είναι κλιματολογικά φυσιολογικό αυτό για Δεκέμβρη μήνα; Το βλέπουμε να συμβαίνει αυτό συνήθως από τέλη Γενάρη και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω για το Σουδάν, Γιώργο, αλλά το -5 στο γεωγραφικό πλάτος της οροσειράς του Άτλαντα στα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου είναι ακραία περίπτωση, σχεδόν ανάλογη με εκείνη που την ίδια εποχή θα ερχόταν το -5 στην Κρήτη. Το σχεδόν δεν το βάζω για το γ.π. που είναι το ίδιο, αλλά για άλλους λόγους πλανητικής κυκλοφορίας που έχουν να κάνουν με την κατανομή ξηράς-θάλασσας, τα ημιμόνιμα (εποχικά) βαρομετρικά συστήματα κ.λπ. Και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν κλιματικές ανορθογραφίες που εμφανίζονται κατά καιρούς και ίσως τις τελευταίες δεκαετίες λίγο συχνότερα. Το θέμα είναι ότι ο καιρός το τελευταίο διάστημα τη σελίδα της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης καθώς και τη σελίδα της μισής και πλέον Ελλάδας προσπαθεί να τις γράφει με αρκετά καλή ορθογραφία!

      Διαγραφή
    2. Όταν κάποιοι αντάρτες πήγαν να καταταγούν στον ΕΛΑΣ του Άρη, στη σειρά που περίμεναν ήταν και ένας ιδιαίτερα ανήσυχος παπάς. Συνέχεια κουνιόταν, προσπαθούσε να κλέψει τη σειρά του προηγούμενού του κ.ά. Ο Άρης τον έβλεπε και όταν έφθασε μπροστά να γραφτεί και να πάρει το ψευδώνυμό του, ο αρχηγός τον ονόμασε Ανυπόμονο. Έμεινε στην ιστορία ως Παπά-Ανυπόμονος...

      Διαγραφή
    3. Έχει πολλούς παπα-Ανυπόμονους εδώ. Φυσικό είναι νομίζω. Εγώ πάντως αρχίζω να γίνομαι ανυπόμονος μόνον όταν πάει να φανεί κάτι δυνατό στα τρεξίματα των μοντέλων, έστω και στις μακρινές ώρες. Όσο δεν φαίνεται τίποτα το ιδιαίτερο, όπως τώρα, παραμένω ψύχραιμος και περιορίζομαι στις ήξεις - αφήξεις εκτιμήσεις μου, που τόσο αρέσουν στον Φώτη.

      Διαγραφή
    4. Μα εννοείτε φίλε Γιώργο ότι όλο το παιχνίδι στον καιρό είναι οι μακρινές εκτίμησεις που και εσύ πολλές φορές με επιτυχία βλέπεις και δίνεις μέρα με την μέρα.
      Η ανυπομονησία μήπως αλλάξει κάτι προς το καλύτερο και μας δώσει καιρική χαρά.Η υπομονή καρτερώντας απο τα μοντέλα καθημερινά να να μας φέρουν στη χώρα μία τύπου Αριάδνη ή όποιο άλλο φαινόμενο αρέσει στον καθέναν μας και τέλος η επιβεβαίωση ότι όλα αυτά που μελετήσαμε απο τα προγνωστικά μοντέλα επιτέλους εκδηλώθηκαν στη χώρα μας ή η απογοήτευση ότι κάτι πήγε στραβά και χάθηκε άλλη μία ευκαιρία.
      Όλο αυτό το παιχνίδι αποτελεί καιρικό σασπένς και χωρίς αυτό δε θα υπήρχε ο ίδιος λόγος όλοι εμείς (προγνώστες,μετεωρολόγοι,απλοί καιρόφιλοι)να σχολιάζουμε και να αλλάζουμε τόσο συχνά απόψεις σ'αυτό το blog!

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ όσο δεν παίρνει με κάθε πρόταση του κ.Ζιακοπουλου...βροχές καλές χρειάζεται ακόμα ο τόπος μας και, το σημαντικότερο, παντού. Προσωπικά ζώντας σε μια περιοχή (Ρόδο) που τα τελευταία 2 χρόνια ήταν αρκετά βροχοστερημενη, έχω πια μάθει να εκτιμώ κ την απλή ψιχαλα, αλλά κ κάθε μετεωρολογικό φαινόμενο γενικά. Όσο για τα χιόνια, καλά είναι για αρχή να πέσουν μπόλικα στα βουνά να εμπλουτιστεί βαθύτερα κ ο υδροφόρος ορίζοντας...Και αργότερα πιο χαμηλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θεμα ειναι κυριε Ζιακοπουλε να βρεξει σε ολη την Ελλαδα..Παρατηρω οτι υπαρχει μια σαφης ταση για βροχες στο δευτερο δεκαημερο με την δυτικη Ελλαδα ομως να εχει τον πρωτο λογο...Δεν ξερω καν αν θα επηρεαστει η υπολοιπη χωρα και ιδιως η αττικη..Τα δυο τελευταια χρονια οι δεκεμβρηδες ηταν αθλιοι για το κεντρο της αθηνας υετικα..1 χιλιοστο το 2015 και 23 χιλιοστα το 2016(σταθμος γκαζι)..Ελπιζω να μην τριτωσει το κακο..Στη παρουσα φαση παντως οι κακοκαιριες που θα μας απασχολησουν απο την επομενη βδομαδα δεν φαινεται και παλι να επηρεαζουν ολη την χωρα με αξιολογες βροχες...Βεβαια η αθηνα ειναι ηδη στα κλιματικα της με 445 χιλιοστα(γκαζι) αλλα οπως και να το κανουμε η εποχη προσταζει νερα...Και τα νερα στην αθηνα ερχονται μονο με νοτιαδες...Το πεδινο χιονι θα ρθει οταν πρεπει..Δεν ηρθε η ωρα του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το οτι η Αθήνα είναι στα κλιματικά της ως προς τον υετό δεν είναι και μικρό πράγμα στους καιρούς μας. Όσο για το πεδινό χιόνι, μακάρι να έρθει στην ώρα του αλλά τα τελευταία χρόνια συμβαίνει συχνά να πάμε από μήνα σε μήνα και να λέμε το ίδιο: Θα έρθει στην ώρα του. Ώσπου τελειώνει ο χειμώνας και ακόμα περιμένουμε. Από την άλλη, υπήρξε ένας πρόσφατος χειμώνας, ο 2010-2011 που χιόνισε στην Αθήνα όλες κι όλες δύο φορές, και πότε; Μέσα Δεκεμβρίου και μέσα Μαρτίου. Δηλαδή, οτιδήποτε άλλο εκτός από "στην ώρα του".

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε. Όσον αφορά το (β) σκέλος του υστερόγραφού σας, έχω τη γνώμη ότι ένα σημαντικό μέρος της ανυπονησίας αρκετών χιονόφιλων πηγάζει από το γεγονός ότι αρκετές φορές τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, η θεωρία έπαψε να γίνεται πράξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δεν μ ΄απατάει η μνήμη μου στο μακρυνό 1988 ήταν Δεκέμβριος γύρω στις 16-17 όταν ξυπνήσαμε μία Παρασκεύη πρωί με 20 εκατ χιόνι στην πόλη της Λάρισας.Ένας μήνας χρειάστηκε για να λιώσει και το -10 μας συνόδευε για μέρες στο κέντρο της πόλης.Η ομίχλη άφηνε την υγρασία της στα κλαρία των δένδρων και μετασχηματίζονταν σε κρυστάλους άμεσα.Την έναρξη της κακοκαιρίας τον Δεκέμβριο του 2001 δεν την έζησα στην Θεσσαλία, ερχόμενος όμως από Αθήνα σταμάτησα να απολαύσω τον χιονισμένο Βόλο 10-12 εκατ χιόνι που έλιωνε από έναν μάλλον θρασύ ήλιο.Περνώντας όμως από Βελεστίνο και βορεότερα ,περιθώρια αμφισβήτησης δεν υπήρχαν για το ποιός ήταν ο κυρίαρχος.-13 έγραφε στο μπαλκόνι του πατρικού μου σπιτιού με συννεφία και 30-35 εκατ χιόνι ολόγυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία περιγραφή! Ιδιαίτερα αυτό με τον "θρασύ ήλιο" πολύ μου άρεσε. Ας ελπίσουμε οτι δε θα πυκνώσουν οι χιονο-αναμνήσεις στην πορεία, γιατί είναι παρατηρημένο οτι κάτι τέτοιο συνδυάζεται με την αχιονία. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή, όταν δεν υπάρχουν καινούργια κατορθώματα.

      Διαγραφή
  6. Πολυ ομορφη εναρξη χειμωνα στην Ευρωπη κατα την ταπεινη μου γνωμη. Βροχες και χιονια εκει που ειχαμε μαθει απο παλια οτι ερχεται ο χειμωνας. Η εμμονη ειναι απλα ενα νεο συστατικο της παγκοσμιας κυκλοφοριας που τσιτωνει τους χιονοφιλους της χωρας. Λιγο υπομονη και καποια χιονια θα ερθουν και στη χωρα μας. Η πικρη αληθεια ειναι οτι δεν ειμαστε Ροβανιεμι αν και ξερω οτι δεν πολυαρεσει αυτο που γραφω σε πολυ κοσμο.
    Οσοι εχουμε μανια με τα στατιστικα θα ειμαστε εδω να καταγραψουμε οσο ακριβεστερα γινεται καθε αξιολογο χιονια. Πρεπει μεσα σε τοσες υποκειμενικες αποψεις περι εκατοστων, θερμοκρασιων και παγετων να υπαρχει και κατι αντικειμενικο.
    Την καληνυχτα μου σε ολα τα παιδια και τον κ.Ζιακοπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην Αθήνα παντως-δεν θυμάμαι για την υπόλοιπη Ελλάδα- ο πιο...χιονοφιλος χειμώνας ήταν από όσο θυμάμαι και έχω ζήσει αυτός του 1991-1992...Πρωτο καλό χιόνι 11/12/1991 Και τελευταίο (χωρίς να το στρωσει) 20 Μαρτίου !!Χιόνισε νομίζω 6 φορές. Θυμάμαι βράδυ Πρωτοχρονιάς του 1992 με δυνατή χιονόπτωση στους Αμπελόκηπους ο Που εμένα,και αποκορύφωμα το Σαββατοκύριακο 22-23 Φεβρουαρίου οπου το έστρωσε για τα καλα ακομα μέχρι την Γλυφάδα και πιο κάτω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 91-92 ήταν μακράν η καλύτερη χρονιά για την Αττική. Όλο το χειμώνα, από Δεκεμβρη μέχρι Μάρτη, το έριχνε για πλάκα (Πινατούμπο γαρ). Αλλα ταυτόχρονα, έιναι το έτος που ξεκίνησε η "μαύρη δεκαετία", τα πέτρινα χρόνια για την Αθήνα, που τερματίστηκαν πανηγυρικά με τον υπέροχο χιονιά των αρχών Ιανουαρίου 2002. Οπότε και ξεκινάει μια νέα χρυσή περίοδος για εμάς, με τους ανα διετία ιστορικούς χιονιάδες: 2002, 2004, 2006, 2008. Μιά περίοδος που κόντεψε να μας κάνει να πιστέψουμε οτι γίναμε η ...Νέα Υόρκη της Μεσογείου, όπως είχε γράψει τότε ένας σχολιαστής στο Snowreport. Από τότε η Αττική πασχίζει να ξαναβρεί τον ...χιονο-βηματισμό της.

      Διαγραφή
    2. Πράγματι,Θυμάμαι πως μιλούσαν τότε για την επιρροή που άσκησε η πολυήμερη έκρηξη του Πινατουμπο. Δεν ξέρω αν είναι ώρα ανάλυσης το πώς επηρεασε το κλίμα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μετά υπήρξε το μεγάλο κενό,έως τα Θεοφάνεια του 2002,και το χιόνι της Τσικνοπέμπτης του 2004 ,όπου τότε έπεσαν τρομερές ποσότητες ιδίως στην Ανατολική Αττική όπου διαμένω..Το 2006 αν θυμάμαι καλά και το 2008 είχαμε ένα στρώσιμο ,Αλλά καμία σχέση με τα 2002 και 2004...Μακαρι να αρχίσει μια νέα καλή δεκαετία,κάτι που όμως φαντάζει δύσκολο αν λάβουμε υπόψη μας τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους....

      Διαγραφή
  8. Οι δυνατοί νοτιάδες και τα μεγάλα κύματα των προηγούμενων ημερών ίσως να είναι σημάδι για ήπιο χειμώνα. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2015, όταν και πάλι είχε συνεχόμενους νοτιάδες τέτοια εποχή, ενώ και το 2013-14 ήταν ήπιος ο χειμώνας. Νομίζω, πάντως, ότι είναι αχαριστία να παραπονιέται κανείς για τον καιρό στην Ελλάδα που ικανοποιεί όλα τα γούστα. Μπορεί να είσαι σε μία χιονισμένη βουνοπλαγιά και σε 1-1,5 ώρα να κατέβεις στη θάλασσα για βουτιά. Απλά, σε πολλούς αρέσει το χιόνι επειδή είναι σπάνιο στις πόλεις και τα πεδινά, ενώ γενικά δεν εκτιμάμε τον ήλιο επειδή τον έχουμε σχεδόν καθημερινά. Σε αντίθεση με τους τουρίστες ας πούμε που λατρεύουν τον ήλιο και τη θάλασσα, τον μαγικό συνδυασμό που ήταν και ένας από τους λόγους που άκμασε στην αρχαιότητα ο ελληνικός πολιτισμός. Όπως και πολλοί άλλοι γύρω (Αιγύπτιοι, Φοίνικες) και κοντά (Πέρσες) στη Μεσόγειο, χάρη στο ήπιο κλίμα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε όλους μας αρέσει ο ήλιος της χωρας μας και τον απολαμβάνουμε με την διαφορά οτι τον χειμώνα προτιμούμε τα καιρικά φαινόμενα.Δεν είμαστε:
      Χώρες του ήλιου και δεν μπορείτε ν’ αντικρίσετε τον ήλιο Γ.Σεφέρης

      Διαγραφή
  9. Με την ευκαιρία να συστηθώ κιόλας, με λένε Βαγγέλη Σπανό και μου αρέσει πολύ η θάλασσα, ειδικά στην Ελλάδα που μπορείς να βουτήξεις χειμώνα - καλοκαίρι. Αφού έχεις συμβουλευτεί πρώτα την έγκυρη πρόγνωση του συγκεκριμένου ιστότοπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάτος νάτος ο χειμερινός! Καλώς μας συστήθηκες Βαγγέλη. Εγώ είμαι ο ...ημιχειμερινός της παρέας (το τραβάω μέχρι μέσα Νοέμβρη, μιά φορά το έφτασα και αρχές Δεκέμβρη), σκορπώντας ...ρίγη και ανατριχίλες στους κρυουλιάρηδες καλομαθημένους του μπλογκ!

      Διαγραφή
  10. Άρχισε πάλι για τα καλά η αναμνησολαγνεία βλέπω, σημάδι ότι μεγαλώνουμε και κάνουμε αυτά που κοροϊδεύαμε μικροί ή απλώς επειδή ονειρευόμαστε κάτι από παλιούς χιονιάδες ή απλώς και τα δύο.Κι εγώ λοιπόν, ακολουθώντας το ρεύμα, έχω να σημειώσω ότι αισίως η Αθήνα κλείνει μια ωραιότατη 10ετία από τον τελευταίο μεγάλο χιονιά όσο δηλαδή διήρκησαν και τα πέτρινα χρόνια 1992-2002. Ενδιάμεσα βεβαίως υπήρξαν μικρομεσαίοι χιονιάδες, όπως ακριβώς και τα πέτρινα χρόνια. Μακάρι να σπάσει φέτος με κάτι πολύ δυνατό η γκίνια όπως τότε. Εμπειρικά, δε θεωρώ κακό να κάνει κλασικούς Ευρωπαϊκούς χιονιάδες τέτοια εποχή, έτσι πρέπει να γίνεται άλλωστε, μην ξεχνάμε πού ζούμε. Θα ήθελα οι 2-3 καλές ευκαιρίες να έρθουν όταν πρέπει και η τωρινή καιρική κατάσταση δεν είναι κακή για εμάς, θεωρώ. Τέλος, πράγματι το να χιονίζει Δεκέμβριο στην Αθήνα είναι δύσκολο, πράγματι το 1991-1992 ήταν επικό και με πέτυχε σε τέλεια ηλικία (15 χρόνων), θυμάμαι Κηφισιά όταν έκανε κάτι ήταν χιόνι, ποτέ βροχή, με αποκορύφωμα το 40ποντο παραμονή Πρωτοχρονιάς με μία τέλεια, συνεχή και έντονη χιονόπτωση από τις 9μμ έως τις 7π.μ της Πρωτοχρονιάς με μόλις 0 με -1 βαθμούς. Όλος ο χειμώνας ήταν φανταστικός τότε βέβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τονε κι ας άργησε! Χαιρετίζω τη δυναμική επανεμφάνιση στο μπλογκ του εκ Κηφισιάς ορμώμενου συντρόφου Βαγγέλη Κ. Μακάρι να μας φέρεις γούρι! Αλλά για να σου τη σπάσω λίγο (ποινή για την επί μακρόν εξαφάνισή σου), μία λέξη μόνο: ΑΡΙΑΔΝΗ!

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα. Να ξέρεις πάντως ότι όλο αυτό το διάστημα παρακολουθώ ανελλιπώς για 2 λόγους: α) λόγω εγκυρότητας της μετεωρολογικής πληροφορίας β) λόγω του επιπέδου των σχολίων. Η ενεργή συμμετοχή μου είχε να κάνει ότι δεν είχα κάτι ιδιαίτερο να γράψω, άλλωστε είμαι κλασικός χιονάκιας. Πάντως, είσαι αδυσώπητος. Η Αριάδνη αποτελεί κόλαφο στην έως τώρα καιρική διαδρομή μου, δε θυμάμαι μεγαλύτερο στραπάτσο. Έχω φάει πολλά τη δεκαετία 1980 με το πάλαι ποτέ 148 που υποσχόταν χιόνια και είχαμε λιακάδες (παιδικά τραύματα λέγονται αυτά) έχω νιώσει θετικές εκπλήξεις με σημαντικότερη τη παραμονή πρωτοχρονιάς 1992 (που στον ΑΝΤ1 το μεσημέρι της παραμονής έλεγε ο αείμνηστος Λινάρδος για λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα βόρεια προάστια και έγινε το έλα να δεις), αλλά η Αριάδνη ήταν αυτό που λέει και ο Παπαδογιάννης (είσαι και μπασκετικός εσύ, θα το έχεις ακούσει) χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο.

      Διαγραφή
    3. Εδώ κάτω σ΄εμένα η Αριάδνη, με ένα μικρό σερί στην παράταση έγραψε πέντε ποντάκια, οπότε η τελευταία εντύπωση ήταν καλούτσικη. Αλλά βέβαια, για τη χιονομάννα Κηφισιά, αγαπημένο χιονοπροορισμό από τα παιδικά μου χρόνια, ήταν σαν να μην κατέβηκε καν ν΄αγωνιστεί. Για να δούμε, θα ζήσουμε φέτος ένα νέο 2006;

      Διαγραφή
    4. Εγώ το χιόνι το πρωτο του Δεκεμβρίου το θυμάμαι για τα καλά και για έναν άλλο λόγο !!Ήμουν στο ΟΑΚΑ Ευρωπαϊκό ματς της ομάδας μου και το κρύο που μαζέψαμε δεν λέγεται !!Το κονιάκ μαζί το είχαμε από το πρωί στο σχολείο !!Ωραια Χρόνια,ανέμελα !!..Δεν ξέρω αν θα ξαναδούμε φέτος χιόνι,έστω να το χαρούμε μια φορά...Δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις στα μετεωρολογικά ,τα παρακολουθώ με ενδιαφέρον απλά,αλλά μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι πλέον δεν έχουμε τα φαινόμενα που είχαμε 15-20 χρόνια και πίσω....Τοτε που η Θεσσαλονίκη άσπριζε πολύ συχνά και ταχύτατα ,και εδώ στην Αθήνα τα ορεινά ασπριζαν πολύ συχνότερα....

      Διαγραφή