Πώς θα εξελιχθεί ο φετινός χειμώνας;

Εικόνα 1: Αποκλίσεις θερμοκρασίας: Δεκεμβρίου 2017, Ιανουαρίου 2018 και Φεβρουαρίου 2018 σε σχέση 
με τη μέση τιμή της περιόδου 1993-2014/15.
Πηγή:http://climate.copernicus.eu/s/charts/c3s_seasonal/c3s_seasonal_spatial_mm_2mtm_3m?time=2017110100,720,2017120100&type=ensm&area=area01



Παλαιότερα είχα αποκαλέσει τις εποχικές προγνώσεις «μερομήνια της επιστήμης», θέλοντας να τονίσω, η αλήθεια είναι με λίγο άκομψο τρόπο,  ότι εκδίδονται μεν με επιστημονικές μεθόδους, αλλά η αξιοπιστία τους είναι χαμηλή.  Αυτό βέβαια δεν αμφισβητείται από τους μετεωρολόγους που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίοι δηλώνουν σε κάθε περίπτωση ότι αυτές οι προγνώσεις εκδίδονται πειραματικά. Όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέλλον τούς ανήκει και αργά ή γρήγορα θα γίνουν κάποια στιγμή χρηστικές.



Αναφορικά με το πώς θα εξελιχθεί ο φετινός χειμώνας, δεν σας κρύβω ότι εξεπλάγη βλέποντας τις εποχικές προγνώσεις που ανεβάζω σήμερα στο μπλογκ. Αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι οι προγνώσεις αυτές βρίσκονται υπό ανάπτυξη και ότι ο έλεγχος της ποιότητας των δεδομένων εισόδου και εξόδου δεν είναι εγγυημένος, θέλω να κάνουμε κάποια σχόλια επί αυτών. Σύμφωνα λοιπόν με τις συγκεκριμένες προγνώσεις, που αποτελούν σύνθεση των προγνώσεων των εποχικών μοντέλων του ECMWF, του Met Office και της Meteo France, ο φετινός χειμώνας θα είναι αρκετά ζεστός σχεδόν σε όλη την Ευρώπη (Εικόνα 1). Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι ΒΔ περιοχές της ηπείρου μας. Πέρα από αυτό, εντύπωση προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες στις ανατολικές και  βόρειες περιοχές της Ευρώπης, οι οποίες (θερμοκρασίες) υπαινίσσονται την απουσία του σιβηρικού αντικυκλώνα. 

Εικόνα 2: Αποκλίσεις υετού: Δεκεμβρίου 2017, Ιανουαρίου 2018 και Φεβρουαρίου 2018 σε σχέση με 
τη μέση τιμή της περιόδου 1993-2014/15.


Η εικόνα των θερμοκρασιών είναι απολύτως συμβατή με την εικόνα του υετού (Εικόνα 2). Σε αυτή τα πράσινα και τα καφέ χρώματα αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα περιοχές με υετό πάνω και κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Τονίζεται ότι το άσπρο χρώμα δεν σημαίνει ότι εκεί ο υετός θα είναι ο κανονικός. Σημαίνει απλά ότι για τις λευκές περιοχές δεν υπάρχει σαφές σήμα αν ο υετός κινηθεί πάνω ή κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

Συνθέτοντας τις δύο εικόνες, μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για την επικρατέστερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία στη διάρκεια του χειμώνα. Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι στην περιοχή μας η κυκλοφορία ως επί το πλείστον θα είναι νοτιοδυτική με τη μέση θέση του πολικού αεροχειμάρρου να τέμνει περίπου διαγωνίως τη χώρα. Έντονη υφεσιακή δραστηριότητα αναμένεται στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ευρώπης, ενώ αντικυκλωνική θα είναι η κυκλοφορία στην Α. Μεσόγειο-Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι η κατάσταση αυτή φαίνεται να επαληθεύεται για τα δύο πρώτα δεκαήμερα του Δεκεμβρίου, αλλά προφανώς είναι σχεδόν απίθανο να πάει έτσι και ο υπόλοιπος χειμώνας. 

Με βάση την κλιματολογία της περιοχής μας, είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί ένας χειμώνας με ιδιαίτερα ψυχρούς ή/και υετοφόρους και τους τρεις μήνες του ή ένας χειμώνας με ιδιαίτερα ζεστούς ή/και άνομβρους και τους τρεις μήνες του. Συνήθως η εμμονή του καιρού στους δύο από τους τρεις μήνες είναι αυτή που δίνει το στίγμα όλου του χειμώνα. Υπάρχει ακόμα και η περίπτωση ο χειμώνας να μείνει στην ιστορία από κάποια ακραία γεγονότα που μπορούν να συμβούν στη διάρκεια ενός μόνο μήνα του. Τελειώνοντας, θέλω να σημειώσω ότι όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, κάποιες αξιόλογες ψυχρές εισβολές θα υπάρξουν στην περιοχή μας. Ωστόσο, ο αριθμός αυτών των εισβολών περιορίζεται όταν η επικρατέστερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι η νοτιοδυτική ή όταν είναι εξασθενημένος ο σιβηρικός αντικυκλώνας. Οι χιονόφιλοι μπορούν να ελπίζουν στην περιορισμένη επαληθευσιμότητα των εποχικών προγνώσεων ή σε καλύτερα μελλοντικά τρεξίματα των μοντέλων. 

38 σχόλια:

  1. Πολύ διακριτικά και "μαλακά" ο δάσκαλος μας προϊδεάζει να βαστάμε μικρό καλάθι για τον φετεινό χειμώνα. Άλλωστε και το έτερο κλιματικό μοντέλο, το CFS (όχι το GFS, πολλοί τα μπερδεύουν), τα ίδια πάνω-κάτω μας λέει:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

    Υπό αυτές τις συνθήκες, και το παραμικρό ψύχος, και το πιο ταπεινό ξεροβόρι, ενδέχεται να αποβεί, κατά την προσωπική μου πάντα γνώμη, πολύτιμο για την αίσθηση και την "ατμόσφαιρα" ενός (φυσικά το απευχόμαστε ολόψυχα) πιθανόν λειψού χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο το άρθρο σας κ. Ζιακόπουλε.
    Λιτά και αντικειμενικά αναλύσατε όλα τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για το φετινό μας χειμώνα.
    Να ρωτήσω όμως σαν απλός καιρόφιλος που είμαι,όταν έχουμε άφαντο τον σιβηρικό και εμμονή νοτιοδυτικής κυκλοφορίας σημαίνει ότι πλήν των περιορισμένων ψυχρών εισβολών θα ευνοούμαστε απο βροχοχαμηλά εμείς οι δυτικοί περισσότερο ή όλη η χώρα θα καλύπτεται απο υψηλές πιέσεις?
    Αυτό δεν έχω καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η καλύτερη περίπτωση:
      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

      Η χειρότερη:
      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd3.gif

      Θεωρητικά βεβαίως, εννοείται πως η τάση μπορεί να μην επιβεβαιωθεί. Σαν εικόνες όμως, νομίζω πως οι δύο χάρτες δίνουν δυό διαφορετικές απαντήσεις-σενάρια στο ερώτημά σου.

      Διαγραφή
    2. Κακό αυτό για την υπόλοιπη χώρα.
      Εντάξει ακόμη μιλάμε υποθετικά βέβαια αλλά τουλάχιστον με το επικρατέστερο 1ο σενάριο τα ΔΒΔυτικά τουλάχιστον θα έχουν κάποιες ψύχρες κατα περιόδους αλλά και μπόλικα νερά όπως κατάλαβα με ΝΔυτική κυκλοφορία.
      Παρεπιπτώντος αυτή τη στιγμή έχουμε έντονες καταιγίδες απο βορειοδυτική Στερεά και πάνω!

      Διαγραφή
  3. Αν και δεν πιστεύω σε τόσο μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, η μέχρι πορεία του καιρού ψιθυρίζει πως φέτος ο πολικός αεροχείμαρρος να κατασκηνώσει στην δυτική Ευρώπη. Όμως όπως λέει και ο δάσκαλος πολύ δύσκολα δεν θα αλλάξει η κυκλοφορία 1-2 φορές. Δεν γίνεται μέσα σε 3 μήνες να μην υπάρξει αντικυκλωνική κυκλοφορία που να καλύψει την δυτική Ευρώπη. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση του 2009-2010 αν θυμούνται οι φίλοι καιρόφιλοι όπου όλος σχεδόν ο χειμώνας είχε πάει με νδκο ρεύμα και υψηλές θερμοκρασίες. Προσωπικά απεύχομαι ένα τέτοιο σενάριο. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νομίζω η πρώτη φορά που ο κ.Ζιακόπουλος επιχειρεί σ αυτό το μπλογκ εποχική εκτίμηση της τάσης του καιρού, βασισμένη σε "περιορισμένης αξιοπιστίας" κλιματικά εποχικά μοντέλα. Οπότε τα πράγματα μάλλον είναι σοβαρά παίδες! Η τελευταία πρόταση της ανάρτησής του είναι σκέτη πίκρα για τους φίλους του χειμώνα. Και μας βάζει για τα καλά σε άλλο τριπάκι: Εκεί που είμασταν κολλημένοι στα προγνωστικά μοντέλα, τώρα θα πάθουμε εξάρτηση και με τα εποχικά.

      Διαγραφή
  4. Προσωπικά δεν βλέπω να παει κατι στραβά μέχρι στιγμής για τον καιρο της βδ Ελλάδας οι βροχές ειναι ικανοποιητικές, οι θερμοκρασίες κανονικές και τα χιόνια αρκετά για αρχές του Δεκέμβρη.Πιστεύω οτι θα έχουμε έναν τυπικο χειμώνα δηλ. αρκετές βροχές,χιόνια στα ορεινά και λίγα χιόνια σε χαμηλότερα υψόμετρα .Αυτα που γράφω δεν μπορώ να τα τεκμηριώσω απλά τα γραφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που περιγράφεις αποτυπώνεται στον πρώτο χάρτη από τους δύο που έδωσα στον Φώτη. Αν η κυκλοφορία παραμείνει όπως το Δεκέμβρη, μόνο η βδ Ελλάδα θα δει χειμώνα. Αλλά χωρίς σπουδαία πράγματα από χιόνια.

      Διαγραφή
    2. Για αρχη ωπος τα ειπες jim καλα τα παει για αρχες Δεκεμβρη ισως λιγο ηπια, αλλα αν συνεχισει ετσι τοτε θα ειναι οπωσδηποτε ηπιος Χειμωνας παρα τυπικος. Τυπικος τουλαχιστον για μενα θα ηταν να εριχνε και στην πολη των Ιωαννινων για παραδειγμα δυο φορες τουλαχιστον 30-40ποντους και ορεινοτερα 1μ. και ανω...απο το να εχει ομως βαρυ Χειμωνα μονο θερμοκρασιακα με συνεχη παγωνια τα βουνα σχεδον αχιονα με τον υετο να χτυπαει ανατολικα προσινεμα για να λεμε μονο οτι εχουμε Χειμωνα οχι, προτιμω να παει ετσι "ηπια"ωπος η σημερινη μεταβολη για παρ. τουλαχιστον εμπλουτιζεται ο υδροφορος οριζοντας του καμπου...

      Διαγραφή
  5. Στα τέλη Νοέμβρη 2015 είχε συνεχόμενους νοτιάδες με πολύ κύμα και ακολούθησε ήπιος χειμώνας με δύο ψευτοχιονιάδες 18-20 Ιανουαρίου και 5-7 Φεβρουαρίου αν θυμάμαι καλά. Και φέτος ο Νοέμβρης τελείωσε με δυνατούς νοτιάδες και κύματα στον Σαρωνικό. Επίσης και το 2013-14 ήταν ήπιος ο χειμώνας, θυμάμαι μόνο ένα κρύο στις 8-9 Φλεβάρη που μου έλεγαν να μην πάω στη θάλασσα. Αντίθετα, πέρσι στις 30 Νοεμβρίου είχε παγερό βοριά και ακολούθησε ένας ψυχρός χειμώνας, ειδικά τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου περίπου. Υπάρχει κάποια αλληλουχία σε όλα αυτά ή, είναι συμπτωματικά;
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Niakosjim οταν η φωτια ειναι στο διπλανο χωριο ανησυχεις και ας μην σε απασχολει αμεσα το γεγονος. Ριξε μια ματια στον καιρο των νοτιανατολικων της χωρας μας και στο γεγονος οτι αν δν αλλαξει κατι οδευουν για εναν απο τους πιο θερμους και ανυδρους δεκεμβριους στα χρονικα και με το παραδοξο οτι καθε μερα του δεκεμβρη φυσουσε νοτος...τραγικα πραγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσάς και τους Κρητικούς δε σας βλέπω καθόλου καλά φέτος, αν η τάση είναι αυτή που αποτυπώνεται στα εποχικά. Τουλάχιστον εδώ στην Αττική τα κλιματικά του υετού τα πιάσαμε, οπότε κοιτάμε μόνο για κρύο και χιόνια. Τι διάβολο, και χωρίς Σιβηρικό, μια "φωτοβολίδα" δε θα μας την κάνει; Ο Αζορικός δείχνει σχετικά κεφάτος ως τώρα.

      Διαγραφή
  7. Τελικα πιστευετε κ.Ζιακοπουλε ή οχι στις μακροπροθεσμες; γιατι μαλλον μας μπερδεψατε.
    Αν δεν κανω λσθος με ΛαΝινια δεν εχει συμβει σχεδον ποτε αδιαφορος χειμωνας στην Ελλαδα το αντιθετο μαλιστα και γενικα λεπτομερειακα, ο τροπος ποικιλλει. Η νδ ροη δεν φαινεται οτι θα κρατησει πολυ και η δημιουργια Αζορικου πανω αο χιονοσκεπη εδαφη στα βδ, θ αλλαξει το παττερν ως τα τελη του Δεκεμβρη. Απο κει κσι περα και με τοσο ψυχος και χιονοκαλυψη στην Ευρωπη ολα μπορουν να συμβουν.

    ΥΓ Θυμιζω οτι τα μακροπροθεσμα που αναφερατε ειναι τα πλεον θερμα κσι περυσι σχεδον τα ιδια εδειχναν. Φυσικα αυτα τα μακροπροθεσμα παντα θα πρεπει να μας προειδεαζουν για αντιθετο αποτελεσμα απο τις ζωγραφιες που δινουν.


    Με τιμη,

    Νικολας Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ένας Ζιακόπουλος, με την εμπειρία και το κύρος του και με δεδομένη την επιφυλακτικότητά του απέναντι στις εποχικές προγνώσεις, ανοίγει θέμα ποστάροντας χάρτη μακροπρόθεσμης εκτίμησης, έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω οτι:
      1) Διαθέτει σοβαρές πληροφορίες για την βελτίωση του βαθμού επαλήθευσης του συγκεκριμένου μοντέλου.
      2) Η συνολικότερη "αίσθηση" - εκτίμηση της γενικής κυκλοφορίας στην οποία προς το παρόν καταλήγει οδηγεί σε αποχρώσες ενδείξεις (που λένε και οι νομικοί) για ήπιο χειμώνα.
      Και δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο μοντέλο που τα δείχνει όλα κόκκινα, αυτή τη στιγμή όλα τα ανάλογα εποχικά μοντέλα που μπορώ να δω στο διαδίκτυο ομοφωνούν.

      Διαγραφή
    2. Οι εποχικές προγνώσεις άρχισαν να εκδίδονται πειραματικά από το ECMWF το 1995. Έκτοτε υπάρχει πρόοδος, αλλά η επιχειρησιακή τους χρήση γίνεται ακομη με πολλές επιφυλάξεις. Αν έγραψα αυτό το άρθρο, είναι γιατί η επιστημονική αυτή προσπάθεια τείνει να απαξιωθεί από πολλούς φίλους και φθάσαμε να "πιστεύουμε" ή να "μη πιστεύουμε" σε αυτές τις προγνώσεις,σχεδόν όπως συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή. Στο συγκεκριμένο θέμα, πρεπει να γίνει πλήρως κατανοητό πώς εκδίδονται αυτές οι προγνώσεις, πώς χρησιμοποιούνται και πώς επαληθεύονται. Οι περισσότεροι αυτά δεν τα γνωρίζουμε, αλλά σπεύδουμε να πάρουμε θέση ως ειδικοί!

      Διαγραφή
    3. Τις πληροφορίες για την πρόοδο των προγνώσεων, Γιώργο, τις αντλώ από τις επίσημες ιστοσελίδες των μετεωρολογικών κέντρων. Όσο για την "αίσθηση" ή διαίσθηση, όπως τα λες είναι. Όμως, όπως όλους μας σε διάφορα θέματα, η διαίσθηση συχνά σε ...παίρνει στο λαιμό της!
      Καλήμερα σε όλους

      Διαγραφή
  8. Απλά μίλησα για την βδ Ελλάδα απο κει και πέρα ισχύει οτι λένε τα εποχικά μοντέλα.Εγω ειμαι ενας απλός καιροφιλος και σε λιγα χρόνια μπορει να ειμαι ενας καημένος- καμμένος καιροφιλος αν προχωρήσει η κλιματική αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάρτε και έναν Ζερεφό τώρα, να ολοκληρωθεί η ευτυχία μας!

    http://www.skai.gr/news/environment/article/361649/zerefos-megali-auxisi-tis-thermokrasias-stin-ellada-eos-to-telos-tou-aiona/#ixzz50hLyu6TA

    Φεύγω, πάω να πιώ για να ξεχάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξεκινάω από την τελευταία πρόταση του άρθρου κι ελπίζω σε περιορισμένη επαληθευσιμότητα των μοντέλων. Όπως π.χ. ο Δεκέμβριος που για την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη έχει πάει ήδη καλά, παρότι παρουσιάζεται στα μπορτοπορτοκαλοκόκκινα όπως λέει και η Μοιραράκη. Αλλά κι έτσι να είναι, κάτι που φυσικά απεύχομαι, δε θα έβαζα ταφόπλακα στο φετινό χειμώνα. Θυμίζω ότι το 2007-8 ήταν ένας πραγματικά ήπιος χειμώνας με ψηλές θερμοκρασίες αλλά παρόλα αυτά τον μνημονεύουμε ακόμα και παρακαλάμε για μια επανάληψή του. Τι θέλω να πω; Ναι, δεν είμαστε Βραζιλία να έχουμε 10 φάσεις για γκολ, είμαστε Ελλάδα και με μια-δυο φάσεις σηκώσαμε κοτζάμ euro. Πέρυσι πόσες ψυχρές εισβολές είχαμε; Πόσο χιόνισε στην Αττική όμως;το 2011-2012 (με επιφύλαξη) είχαμε μπαράζ ψυχρών εισβολών (κάτι -11 θυμάμαι 2-3 φορές) αλλά ήταν ξηρές και λαμπρό ήλιο... Οπωσδήποτε θα είμασταν στα μπλε σε αντίστοιχους χάρτες και θα πανηγυρίζαμε προκαταβολικά... Οπότε ας μη σπεύδουμε να απογοητευτούμε. Μπορεί βέβαια να στραβώσει το πράγμα, έχει γίνει και στο παρελθόν και δυστυχώς συμβαίνει όλο και συχνότερα πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημερα σε ολη την παρεα. Λιγες παρατηρησεις επιγραμματικα
    1) Βασικα οι 3μηνιαιες του ΕCMWF βγαινουν κοκκινες σε οσες περιπτωσεις τις κοιταξα ετσι για να περασει η ωρα. Οποτε για μενα ειναι βασικα μονοπλευρες και αμφιβαλλω αν θα μπορουσαν να δουν εναν κρυο χειμωνα.
    2) Η αξιοπιστια τους ειναι μικρη οποτε και παλι δεν προκυτε να τον κλαψω το χειμωνα απο τωρα.
    3) Ακομα και σε ενα ζεστο χειμωνα οι φωτοβολιδες ή οι συντομες ψυχρες εισβολες ειναι δεδομενες. Καπου εκει βλεπεις κατι 20ποντα για λιγες μερες που τα λες και ιστορικα καμμια φορα. Οι υπολοιπες 70 μερες θα βγουν καλες και ζεστες οποτε θα πεις οτι ο χειμωνας ηταν ζεστος αλλα εκανε και ενα 15-20ημερο χειμωνα. Προσωπικα δεν με χαλαει καθολου αυτο το ''κακο΄΄ σεναριο.
    4) Ειμαι αισιοδοξος οτι ο Δεκεμβρης δεν θα φυγει ετσι για τη χωρας μας και ειδικα για Δυτικα και Βορεια τμηματα.

    Καλη και ηρεμη Κυριακη σε ολους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. θα λένε τώρα στην Αμερική, μα για ποιο Global warming μιλάτε κύριε Ζιακόπουλε εδω σε κάθε τρέξιμο τα -20 περιφερονται μεχρι κεντρικες και νοτιες πολιτείες, και σε λιγο θα φτασουν μεχρι το Μεξικο και θα αλλαξουν ημισφαίρειο! Και δε μιλάμε για ενα 24ωρο αυλώνων μιλάμε για ολικη μεταφορα του ψύχους του βορειου πολου σε καναδα Αμερικη...Εν τω μεταξυ η Αφρικη ετοιμάζει κατι ωραια 15αρακια να τα χει ευκαιρα για Χριστούγεννα. Και ακομα και στη Σκανδιναβια μενουν κατι απομειναρια -4 -8 στα 850...Τελειωμενα πραγματα ο Δεκέμβρης παει για διαγραφή οσον αφορα τη χειμωνιατικη υφή του, και οι βροχές ξερουμε που θα πέσουν...Δ Κ κ Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωνόμαστε όλοι , είναι στο τί είδους ή καλύτερα πόσο σφοδρά καλοκαίρια θα έχουμε εφεξής ...
    Οι μεγάλες όσο και πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις απο κεί θα ξεκινήσουν ....
    Ας χαρούμε το Χειμώνα όσο ήπιος κι αν είναι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επανέρχομαι σε αυτό το θέμα γιατί είναι από αυτά που κάνουν τζιζ για έναν χιονόφιλο, γιατί αν επαληθευτούν θα ισχύει το γνωστό και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους... Πιάνω τον εαυτό μου να θέλει να βρει επιχειρήματα που θα με κάνουν να έχω βάσιμες ελπίδες για κάτι καλό τον ερχόμενο χειμώνα, με τον κίνδυνο βεβαίως να βάζω κάτω από το χαλί τα επιχειρήματα για το αντίθετο. Το βασικό μου επιχείρημα λοιπόν είναι ότι μια τέτοια πρόβλεψη, ανεξαρτήτως επαληθευσιμότητας μιλάει για ένα γενικό μοτίβο και όχι για μεμονομένα καιρικά γεγονότα που στην πραγματικότητα αυτά ψάχνουμε. Δεν απογοητεύομαι γιατί στο παρελθόν έχουμε ζήσει όλα τα μοτίβα με όλα τα αποτελέσματα: Ζεστούς χειμώνες με ιστορικές φωτοβολίδες (2007-2008), ζεστούς χειμώνες με τίποτα ή σχεδόν τίποτα (αυτοί πάντως είναι συχνοί πλέον για να τα λέμε όλα..., π.χ. 2008-9, 2015-6) κρύους χειμώνες με ιστορικά γεγονότα (π.χ. 1991-2,2003-4, 2005-6) κρύους χειμώνες με ιστορικές απογοητεύσεις (2016-7, 2011-2). Άρα, κι αν υποθέσουμε ότι αυτές οι εποχικές προγνώσεις επαληθευτούν, δε σημαίνει κάτι για το χειμώνα που θα βιώσουμε. Προσωπικά ένας θερμός χειμώνας με μια ιστορική φωτοβολίδα είναι μια χαρά για μένα για πολλούς μη καιρικούς λόγους (λέγε με οικονομικούς). Αλλά θερμός χειμώνας με το απόλυτο τίποτα είναι ένα δράμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασες τον χειμώνα 2006-2007 Βαγγέλη. Αυτός κι αν ήταν το απόλυτο τίποτα. Και ακολούθησε το τραγικότερο ελληνικό καλοκαίρι στην ιστορία, εκείνο με τις φοβερές φωτιές στην Πελοπόννησο, στην Αττική, στην Εύβοια. Μακριά από μας, αλλά... ο,τι και να λέμε εμείς, αυτό που είναι να γίνει θα γίνει.

      Διαγραφή
    2. Δίκιο έχεις, και θα προσθέσω το 2000-2001 επίσης. Μην το ψάχνουμε πολύ, όμως,άκρη δε βγάζουμε. Η παρούσα μελέτη που περιλαμβάνει και το Δεκέμβριο έχει στα πορτοκαλί όλη την Ευρώπη και η μισή ήπειρος είναι στο χιόνι. Και μέρη που είναι δύσκολα, όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία, το Παρίσι ή το Ροτερνταμ κλπ. Δεν αμφισβητώ την έκθεση, ίσα ίσα που είναι τροφή για σκέψη. Θεωρώ ότι σκοπός της είναι να προβλέψει ένα γενικό μοτίβο του καιρού (αν θα το καταφέρει θα το ξέρουμε σε 3 μήνες από τώρα). Λεπτομέρειες, μεμονωμένα περιστατικά κλπ προφανώς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε έχει αυτό το σκοπό. Οπότε συστήνω υπομονή και αισιοδοξία. Εγώ πάντως συνεχίζω να θεωρώ θετικό σενάριο τον ήπιο Δεκέμβριο. Άλλωστε το υπονοεί και ο κος Ζιακόπουλος αυτό το σενάριο με το σχόλιό του ότι δε γίνεται ένα τρίμηνο να τραβήξει με τον ίδιο τρόπο όλος ο χειμώνας.

      Διαγραφή
    3. Η απεικόνιση που σχολιάζουμε (συνδυασμός τριών μοντέλων) είναι τρίμηνη, οπότε, αν η Δυτική Ευρώπη είναι στα πορτοκαλί, αυτό ενδέχεται να σημαίνει οτι οι δύο επόμενοι μήνες θα είναι "φωτιά". Το CFS, που δίνει και χάρτες ανά μήνα παρουσιάζει άλλη εικόνα:

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

      ενώ η αντίστοιχη εποχική απεικόνιση του ίδιου μοντέλου για το τρίμηνο σχεδόν ταυτίζεται με αυτήν του ευρωπαΙκού:

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Sea.html

      Σε τρεις μήνες θα ξέρουμε το αποτέλεσμα. Από τη μιά εύχομαι και εγώ να πέσουν έξω, από την άλλη καλό θα ήταν να βελτιωθούν οι δυνατότητες των εποχικών μοντέλων και να γίνουν περισσότερο αξιόπιστα και αξιοποιήσιμα τα πορίσματά τους.

      Διαγραφή
  15. Εγώ εύχομαι να μην επαληθευθούν αυτά τα σενάρια. Και προσωπικα θα είμαι απόλυτα ευχαριστημένος εάν έχουμε παντού πολλές βροχές. Και μια επισήμανση για κάποια παιδιά εδω μεσα που δεν αντέχω να μην την πω: Είναι απαράδεκτη η νοοτροπία να ειμαι εγώ καλά και να βρεχομαι και ας πεθάνει από τη δίψα η κατσίκα του γείτονα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιχείρησα να κανω μια εποχική προβλέψει για την περιοχή στη οποια κατοικώ τίποτα περισσότερο

      Διαγραφή
    2. Κάπως υπερβολικό το βρίσκω το σχόλιό σου. Το θέμα της βροχής είναι ζωτικό για όλους και δε νομίζω οτι υπάρχει σ΄αυτό το μπλογκ κανένας που να θέλει όλα τα νερά για πάρτη του. Τώρα, όσον αφορά τα χιόνια στην πόρτα μας, που είναι κατά κάποιο τρόπο το "χόμπυ" σχεδόν όλων εδώ μέσα, κάποια δόση "τοπικισμού" νομίζω πως εξηγείται και συγχωρείται. Να ευχόμαστε μόνο να μην φτάσει κάποτε η ανθρωπότητα στο σημείο να γίνονται πόλεμοι για το νερό, αυτό είναι το θέμα.

      Διαγραφή
    3. η κλιματολογία τους τα φταίει όλα (και όχι ο - κατά το λαϊκό άσμα - παλιοχαρακτήρας τους, με 5% δουλέψαμε χτες βράδυ και πάλι καλά)..

      Διαγραφή
    4. υετός Τρικάλων / υετός Ιωαννίνων

      Διαγραφή
  16. Δεν ξέρω τι λέτε εσείς. Στη Θεσσαλονίκη εγώ έχω εξασφαλισμένα δύο χιονάκια στις 22 Γενάρη και στις 2 Φλεβάρη σύμφωνα με το accuweather.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στην Κρήτη χρειαζόμαστε νερο επειγόντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βασίλη εγω είχα την έμπνευση φέτος να φυτέψω χειμερινες πατάτες σε ενα χωραφακι που ειχα στο χωρίο, και τώρα κάνω το ζήτουλα στους συγγενεις που εχουν ρολοι νερου εκει κοντα για να της ποτισω να μην μου ξεραθουν. Ελπίζω προς τα τελη του μήνα για λίγα νερά για να μην χασω τα 200 ευρω που εδωσα σε σπορο λιπασματα και εργατικα και δε μου περισσευαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δυστυχώς είναι πολλοί στη θέση σου. Εύχομαι να πάνε όλα καλά να μην χάσεις τη σοδειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ελπίζω πραγματικά να μην επαληθεύουν τα μοντέλα για τον φετινό χειμώνα, και σίγουρα να δούμε κάτι καλύτερο υετικά. Πάντως, με τις λίγες γνώσεις μου, τα παρακολουθώ τα 3 τελευταία χρόνια και η γενική εικόνα είναι ότι θέλουν πολλή δουλειά ακόμα για να τα πεις αξιόπιστα. Όπως λέει και ο κ. Ζιακόπουλος, πρέπει να τα δούμε ως εργαλεία δουλειάς με συγκεκριμένους στόχους. Το καλοκαίρι πάντως, μόλις 2 μέρες πριν το ιστορικό 46άρι, το CFS παρουσίαζε χάρτες 3 μηνών με ήπιο καλοκαίρι (ψιλογαλάζια χρώματα) και τελικά καήκαμε. Και το είχα γράψει τότε (σχολιάζοντας τους καταστροφο6λόγους που μιλούσαν για ακραία ζέστη) κι έκανα και τον καμπόσο. Δύο μέρες μετά, τα 46άρια μας είχαν γονατίσει, το καλοκαίρι μας είχε ψήσει στη συνεχεια και ειχα μεινει να κοιτάζω τους αρχικά γαλάζιους χάρτες και να απορώ για την ακρίβεια των μοντέλων και την αποτυχία τους στη γενικότερη εικόνα του καλοκαιριού. Ας κάνουμε υπομονή λοιπόν και θα δούμε. Ποιος ξέρει άλλωστε τι μας επιφυλάσσει η παντοδύναμη φύση.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή