Σύντομη αλλά αρκετά έντονη η επικείμενη ψυχρή εισβολή

Ψυχρό μέτωπο στα Β. Βαλκάνια κινείται νοτιοανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει τη χώρα, όχι τόσο με τις βροχές και τις χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) που θα είναι τοπικές και μικρής διάρκειας, όσο με αυτά που ακολουθούν, δηλαδή τους ισχυρούς Β-ΒΔ ανέμους και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Την Τετάρτη (6/12), με τη στροφή των ανέμων σε Β-ΒΑ, οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές και βαθμιαία θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Την Πέμπτη (7/12) αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και στη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Όμως, τη νύχτα και το πρωί το κρύο θα είναι αισθητό και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Την Παρασκευή (8/12) ο καιρός θα είναι γενικά καλός με ασθενείς ανέμους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 5-12-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κατά τόπους στη Δ. Μακεδονία, την Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων στην Πίνδο. Άνεμοι Β-ΒΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 14 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρής διάρκειας τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά). Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Λίγα χιόνια στα ορεινά των νησιών του Β-ΒΑ Αιγαίου και της Κρήτης. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 13 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 10 βαθμούς.


12 σχόλια:

  1. Η σιωπή σας γρίφος, αγαπητέ κ. Ζιακόπουμε, για τον καιρό της Ηπείρου το ερχόμενο Σ/Κ. Φαντάζεστε σε τί ελπίζουμε χεχεχε!
    Καλό σας απόγευμα!
    Δημήτρης από Ιωάννινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραία που είναι σήμερα εδώ στην Αττική! Απο τα μεσημεριάτικα 20άρια ξεκινήσαμε, μετά πέρασε το μέτωπο και σάρωσε τα υπολείμματα της αφικάνικης χολέρας, ήρθε το κρύο με την ψιχάλα, έφτιαξε η διάθεση, στηλώθηκε το κορμί, κρύωσε το μυαλό (δεν είναι τυχαία η έκφραση "θερμοκέφαλος"), το φρέσκο αεράκι σκόρπισε τις μαύρες σκέψεις (τις περισσότερες τουλάχιστον), κασκόλ και σκούφοι κατέβηκαν απ τη ντουλάπα και μπήκαν ετοιμοπόλεμοι στα κάτω ράφια, φύση και άνθρωποι (πλην των πλήρως αλλοτριωμένων από την αβάσταχτη ελαφρότητα του life style) ανυπομονούν να ζήσουν τις χάρες του χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία αυτά που λές Γιώργο για την Αθήνα η οποία απο αύριο και κυρίως Τετάρτη θα νιώσει τον χειμώνα.
      Το ερώτημα είναι όμως τι γίνετε απο Σάββατο και μετά.
      Οι βροχές φένεται να έχουν κλειδώσει κυρίως για δυτικά.
      Απο ψυχρές μάζες όμως???
      Θα τα καταφέρουν να εισβάλουν
      Απο κεντρική Ευρώπη και σε μάς?
      Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται καθώς μπαίνουμε σιγά σιγά στην καρδιά του χειμώνα.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ σε ΟΛΑ! Άντε να έρθει και το κρυάκι από αύριο και την τετάρτη το πρωί μήπως δούμε να έχει κάνει την εμφάνιση το πασπαλάκι και... στην Πεντέλη, αφού η Πάρνηθα πρόλαβε και το έβαλε. Για τον υετό της Τετάρτης (03:00 περίπου) εγώ πιστεύω πως δύσκολα θα μπορέσει να μπει στην Αττική κάτι αξιόλογο. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ο υετός βρίσκεται μέσα στον ευβοϊκό με τα ανατολικά παράκτια να τρώνε τα ξώφαλτσα και τα βουνά να βγάζουν ορογραφικό υετό. Ίδωμεν... Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή
    3. Φώτη, με αυτά που βλέπω στο τζίφο και σήμερα, οι εκτιμήσεις μου παραμένουν λίγο-πολύ οι ίδιες. Αν δεν διαφοροποιηθούν από αύριο τα τρεξίματα, εμείς θα παίρνουμε την ελεημοσύνη της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης. Κάτι θα παίρνουμε πάντως, ιδίως η δυτική Ελλάδα. Όταν τελειώσουν οι χιονο-εισβολές στη δυτική Ευρώπη, εκεί πριν τα Χριστούγεννα, μετά τι θα γίνει; Αυτό είναι το ερώτημα. Ζωνική, σύμφωνα με την λογική της πλανητικής κυκλοφορίας. Οπότε για εμάς, είτε σχετικά μαλακός καιρός με δυτικό ρεύμα, βροχές και χιόνια στην Πίνδο, είτε το δυτικό ρεύμα από Βαλκάνια και πάνω, με επέκταση υψηλών πιέσεων από Αφρική ως εμάς και Χριστούγεννα με καμήλες.

      Διαγραφή
    4. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι για 2 εβδομάδες ακόμη δεν φένεται κάτι εκτος από εμάς τους δυτικούς που κάτι μπορούμε να δούμε.
      Τώρα για μετά και κυρίως για τις γιορτές το δεύτερο σενάριο φαντάζει εφιαλτικό.
      Μέχρι προσευχές με βλέπω να κάνω για να έρθει το πρώτο.
      Πάντως έχω την αίσθηση ότι δεν μπορεί,κάτι καλό θα κατέβει και σε μας.
      Υπομονή.

      Διαγραφή
  3. Άγια Βαρβάρα μίλησε και ο Σάββας απλοήθη, μαζώχται ξύλα και άχυρα και σύρται και στον μύλο Άγιο Νικόλας έρχεται στα χιόνια φορτωμένος.Ουτε φετος θα ισχύσει κ.Ζιακοπουλε η παλιά παροιμία ούτε φέτος θα ισχύσει.τουλάχιστον ας ασπρίσει λιγο η τραπεζιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ότι καιρό κάνει της Αγ Βαρβάρας κάνει κ τα Χριστούγεννα.. μόνο με το κρύο θα μείνουμε μάλλον.. οψομεθα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω να κάνω μια παρατήρηση.Ψυχρή-"ξεψυχρή εισβολή" η θερμοκρασία σήμερα κινήθηκε στις περισσότερες περιοχές σε κανονικότατα για να μη πω ελαφρώς υψηλά επίπεδα και το ίδιο αναμένεται και αύριο.Ενδεικτικά αναφέρω: 10 θεσσ/νικη, 12 Καβάλα,10 Σέρρες κτλ.Δεδομένου ότι αύριο το μέτωπο υποχωρεί μήπως ο χαρακτηρισμός έντονη ψυχρή εισβολή "φουσκώνει τα μυαλά της;"Επίσης με το -4 στα 850 δεν είναι υψηλές οι σημερινές θερμοκρασίες;Εδώ στα ημιορεινά τις κ.Μακεδ. αν δε δούμε παγωμένα νερά στο έδαφος χειμώνα δε καλωσορίζουμε και φαίνεται να'χουμε καιρό ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eπίσης ενημερωτικά στην Έδεσσα εδώ και 10 ημέρες έχουμε ανθισμένες αμυγδαλιές κάτι που πρώτη φορά έγινε το 2015 και αν θυμάμαι καλά τότε το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και στη Δυτική Ευρώπη.Ο Χρήστος θα μπορούσε να μας πει αν είναι γενικευμένη η κατάσταση και αν δικαιολογείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κ. καθηγητά, Σταύρο και λοιποί φίλοι. Εμείς είδαμε παγωμένα νερά φέτος στις 29 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο. Παραλίγο να βλέπαμε και στις 2 Νοεμβρίου! Όσον αφορά τις αμυγδαλιές υπάρχει μια τάση τα τελευταία χρόνια ν' ανθίζουν όλο και νωρίτερα. Βέβαια δεν έχει ξαναπαρατηρηθεί στις 25 Νοεμβρίου. Τι να πω, οπωσδήποτε η κλιματική αλλαγή με την άνοδο της θερμοκρασίας. Τα τελευταία χρόνια βέβαια μπαίνει δυναμικά και το σενάριο της φωτορύπανσης, η παρουσία του νυχτερινού τεχνητού φωτός δηλαδή, που ολοένα αυξάνεται παγκοσμίως και αποπροσανατολίζει φυτά και ζώα. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις αμυγδαλιές θα μπορούσε να μας δώσει ένας γεωπόνος.

      Διαγραφή
    2. Ο Χρήστος και ο Βασίλης ο Πανάκογλου, γεωπόνος γαρ.

      Διαγραφή