Με προβλήματα καιρού οι μετακινήσεις για τη γιορτή των Χριστουγέννων

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για την επικράτηση στη χώρα μας ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων). Κατά τα άλλα, ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια και το κρύο θα είναι αισθητό κυρίως στα βόρεια. Το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή (21-22/12) στην κεντρική και κυρίως στη νότια Ελλάδα ο καιρός θα βαρύνει αρκετά, καθώς οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και οι άνεμοι θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές. Το Σάββατο (23/12) στα ανατολικά και τα νότια αρχικά προβλέπονται βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά), αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε την παγωνιά, ο καιρός ως το μεσημέρι θα είναι σχετικά καλός. Από το απόγευμα, όμως, μια  νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από τη Β-ΒΔ Ευρώπη θα προκαλέσει τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο μικρής διάρκειας στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Στην κατανομή του σύντομου αυτού υετού θα παίξουν ρόλο το ανάγλυφο σε σχέση με τους επιφανειακούς ανέμους αλλά και η ακριβής τροχιά της ανώτερης διαταραχής που ακόμα δεν γνωρίζουμε. Την Κυριακή (24/12) προβλέπεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις Β-ΒΑ ανέμους και την πτώση της θερμοκρασίας. Αξιόλογες βροχές και χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια.  Πάντως, από το απόγευμα ο υετός θα εξασθενήσει και θα περιορισθεί στα προσήνεμα. Τα Χριστούγεννα προβλέπεται ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι προσήνεμες ανατολικές και νότιες περιοχές, όπου το πρωί θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και ίσως στη Β. Κρήτη κάποια ασθενή φαινόμενα. Οι βόρειοι άνεμοι θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Οι ελάχιστες όμως θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους στα βόρεια ισχυρός.  


Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20-12-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στη Χαλκιδική. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -7 έως 6 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές από το βράδυ στη ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 13 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) κυρίως από το βράδυ. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 12 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) στις Β. Σποράδες και τη Δ. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) τη νύχτα. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 11 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 6 βαθμούς.

15 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κ.Ζιακόπουλε,
    Συγχαρητήρια για τη μεστή, σαφή και απόλυτα επιτυχή χρήση της γλώσσας, είστε μακράν η καλύτερη φωνή της ελληνικής μετεωρολογίας!
    Μία απορία: Ποιες είναι οι προσήνεμες,προσήνεμα περιοχές/μέρη στην Ελλάδα; μόνο στεριά εννοείτε; νομούς,περιφέρειες;
    Να έιστε πάντα καλά,
    Κωνσταντίνος από Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την άδεια του κ. Ζιακόπουλου.
      Προσήνεμα, αγαπητέ συμπολίτη μου, είναι όλες οι περιοχές που έχουν έκθεση (κλίση) προς τη μεριά που φυσάει ο εκάστοτε άνεμος. Δεν είναι πάντα οι ίδιες περιοχές ή νομοί κλπ. Για παράδειγμα προσήνεμη στον βορειοανατολικό άνεμο είναι όλη η Εύβοια που "βλέπει" το Αιγαίο ή όλη η βόρεια Κρήτη στον βόρειο άνεμο. Αντίστοιχα, η νότια Κρήτη είναι προσήμενη στον νότιο άνεμο, η δυτική Κέρκυρα στον νοτιοδυτικό κ.ο.κ.

      Διαγραφή
  2. Eπιτρέψτε μου να εκφράσω και εδώ την απόλυτη ικανοποίηση μου και να συγχαρώ τους ανθρώπους της ΕΜΥ,που έφεραν εις πέρας τη πολυπόθητη από όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον καιρό,αναβάθμιση του ιστοτόπου hnms.gr!
    Aς ελπίσουμε αυτό να ήταν μόνο η έναρξη μιας νέας εποχής για την ΕΜΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Respect στον Lewis Pugh που όπως γράφει το Skynews κολύμπησε στην Αρκτική εκεί που η θάλασσα σμίγει με τους πάγους για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή. Για να δείξει, δηλαδή, ότι η υπερθέρμανση στην Αρκτική έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο (1,6 βαθμούς πάνω από το κανονικό η θερμοκρασία του αέρα και 4 βαθμούς πάνω από το κανονικό η θερμοκρασία του νερού το 2017), που μπορεί κάποιος ακόμα και να κολυμπήσει εκεί.
    Με βάση, μάλιστα, τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία ως το 2030 δεν θα υπάρχει καθόλου πάγος στην περιοχή τα καλοκαίρια. Εκτός κι αν περιοριστούν δραστικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
    Το αρκτικό ταξίδι του Lewis ξεκίνησε από τον Καναδά, από μία παραλιακή πόλη, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους, επειδή έσπασε ο λεπτός πάγος. Επίσης 1.000 ναρβάλ (είδος φάλαινας με κέρατο στο ρύγχος) βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν υποχωρώντας εξαιτίας δονήσεων από γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εγκλωβίστηκαν κάτω από πάγους και δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν. Στην Αρκτική υπάρχουν τώρα 100 χιλ. ναρβάλ, 30 χιλ. μπελούνγκες (λευκές φάλαινες) και 6.500 καμπούρες ή, μεγάπτερες φάλαινες και η κυβέρνηση του Καναδά σκέφτεται να κηρύξει προστατευόμενη τη θαλάσσια περιοχή τους, απαγορεύοντας τις εξορύξεις.
    Αλλά υπάρχουν πολλά μέρη της Αρκτικής που παραμένουν απροστάτευτα, όπως κάτι νορβηγικά νησιά, που από την υποχώρηση των πάγων κινδυνεύει να διαταραχθεί όλη η διατροφική αλυσίδα από το πλαγκτόν και τα ψάρια μέχρι τις πολικές αρκούδες.
    Για να ευαισθητοποιήσει, λοιπόν, τον κόσμο για όλες αυτές τις απειλές ο Lewis Pugh κολύμπησε σε -0,7 βαθμούς Κελσίου (ενδεικτικά στον Σαρωνικό η θερμοκρασία της θάλασσας δεν πέφτει σχεδόν ποτέ κάτω από 11-12 βαθμούς). Στα 650 μέτρα φάνηκε ότι θα εγκαταλείψει, αλλά τελικά ολοκλήρωσε 1 χιλιόμετρο σε 22 λεπτά. Παρά το καυτό ντους μετά δεν γλίτωσε την υποθερμία, αλλά με το κολύμπι του έστειλε ένα μήνυμα για την Αρκτική σε όλο τον κόσμο και ελπίζει να ταρακουνήσει και τους παγκόσμοους ηγέτες και να αναλάβουν δράση.
    Βαγγέλης Σπανός
    https://news.sky.com/story/arctic-under-attack-why-the-world-must-act-now-11173140

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο το θέμα και ηρωϊκο, όσο και ευγενές, το εγχείρημα του ανθρώπου. Όσο για μερικούς-μερικούς "ηγέτες", μόνο αν τους πετάξεις στον πάγο και τους αφήσεις να τρέμουν ώσπου να υπογράψουν έχεις ελπίδες. Αγαπητέ Βαγγέλη, για άλλη μια φορά μπράβο για τις πετυχημένες και πρωτότυπες αναρτήσεις σου.

      Διαγραφή
  4. Αυτό που περιμέναμε λοιπόν και προβλέπαμε στο πρώτο στάδιο της ψυχρής εισβολής δείνει να επιβεβαιώνετε με τις χιονοπτώσεις στα κεντρικά κ νότια Πέμπτή-Παρασκευή.
    Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι στο δεύτερο πίκ της ψυχρής μάζας Σάββατο βράδυ μέχρι κυριακή που δείχνει να είναι αν και πρόσκαιρη αρκετά έντονη να βελτιωθεί η τάση του υετού με το σύστημα που θα μας έρθει απο ΒΔυτικά να δώσει κάτι πιο αξιόλογο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
    Αναμένουμε και τα πιο φρέσκα στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη, θα μπορούσες να απαντήσεις στον Κωνσταντίνο:

      "Δε θέλω την συμπόνια κανενός
      τον έζησα τον κόσμο και τον είδα
      είν’ η καρδιά μου μαύρος ουρανός
      που κρύβει κεραυνούς και (χιονο)καταιγίδα"

      http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=13444

      Διαγραφή
    2. Χεχεεε ακριβώς αυτό Γιώργο...
      Όσο για τον κωνσταντίνο πέρα απ τους στίχους του Στράτου Ατταλλίδη εννοείτε πως απο το τίποτα κ το ξερόκρυο ακόμη κ οι νιφάδες καλές θα είναι κ αυτές αν πέσουν.

      Διαγραφή
  5. Σε ποια υψόμετρα θα χιονίσει Κρήτη; ξερει κάποιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχικά από 1.500 μ. και άνω, αργότερα θα κατέβουν μέχρι τα 500 μ. περίπου στα προσήνεμα.

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. περιμενουμε την πρωτοχρονια τωρα αν κατσει τιποτα αλλα δεν το κοβω

      Διαγραφή
    2. Όχι μόνο πάει το ΣΚ, έρχεται μετά καπάκι και κανονική "θερμή" εισβολή. Έχουν χαλάσει και τα ensembles για τη συνέχεια, οπότε πάμε για τα Φώτα, μήπως και...

      Διαγραφή
    3. Το μόνο σίγουρο αυτό είναι.
      Λόγω της ημέρας(τα Φώτα) τα τελευταία χρόνια και γενικά σχεδόν πάντα όσο μπορώ να θυμηθώ οι κακοκαιρίες που κάνει είναι πολύ δυνατές.Αποκορύφωμα η περσινή χρονιά που χιόνισε μέχρι τα πεδινά μας (αιτωλ/νια).
      Όσο για το ΣΚ όντως χάλασε το πράγμα αλλά θα φάμε τουλάχιστον την Κυριακή αρκετό κρύο κ δυνατό βοριά(εσείς οι ανατολικοί κάτι μπορεί να δείτε).
      Τώρα Γιώργο για την Πρωτοχρονιά κατί δυνατό απο χιόνια μπορεί να μην κάνει αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι κάποιες διαταραχές θα μας επηρεάζουν απο τις παραμονές με βροχές και τα χιόνια στα πιο ορεινά.
      Τουλάχιστον θα δούμε το επόμενο διήμερο μια αξιόλογη κακοκαρία που μας ήρθε ως έκπληξη.
      Γιατί να μην υπάρξουν στο άμεσο μέλλον κ άλλες;

      Διαγραφή