Χιονο-επισημάνσεις

Για το πρώτο μισό της νέας εβδομάδας οι προγνωστικές αβεβαιότητες έχουν περιοριστεί αρκετά. Έτσι, μπορούμε να πούμε με κάποια ασφάλεια ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Πέρα από αυτό, τοπικές χιονοπτώσεις μικρότερης διάρκειας αναμένονται στη Δυτική Μακεδονία και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου (κατά πάσα πιθανότητα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η Κόνιτσα), της Δ. Θεσσαλίας και ίσως της κεντρικής Στερεάς.


Αναφορικά με το δεύτερο μισό της  εβδομάδας, υπάρχουν ακόμα αρκετές αβεβαιότητες για τη νέα ψυχρή εισβολή που θα καθορίσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τον καιρό των Χριστουγέννων. Όλα εξαρτώνται από την τελική κατεύθυνση που θα πάρει την Παρασκευή (22/12) ο πολικός αεροχείμαρρος στη Β-ΒΔ και κατ’ επέκταση στην κεντρική Ευρώπη. Η κατεύθυνση αυτή, που συνδέεται με την ισχυρή ΝΔ κυκλοφορία του Β. Ατλαντικού με μια διαδικασία που στη συνοπτική-δυναμική μετεωρολογία ονομάζεται κατάντη ανάπτυξη (downstream development), δεν είναι εύκολο να προβλεφτεί. Ακόμα και μια αρχική απόκλιση στη διεύθυνση του αεροχειμάρρου κατά 1 ή 2 μοίρες μπορεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη διάδοση του ατμοσφαιρικού βαροκλινικού κύματος μετά από λίγα εικοσιτετράωρα. Το σφάλμα, συνδεόμενο με τις αρχικές συνθήκες, ενυπάρχει στη διαδικασία από την αρχή υπό τη μορφή εμβρύου το οποίο προϊόντος του χρόνου μεγαλώνει και εντείνεται. 

Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα για την εξέλιξη του καιρού τις παραμονές των Χριστουγέννων είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα νέα ψυχρή εισβολή θα υπάρξει. Το ποια καμπαναριά όμως θα χιονιστούν θα το δούμε στην πορεία.


Καλό υπόλοιπο Κυριακής, φίλοι μου

19 σχόλια:

  1. Καλημέρα...Τα κασλύτερα φαίνονται προς τα Χριστούγεννα!Μέχρι τότε ας ικανοποιηθούμε από τις θερμοκρασίες γι αρχή που επιτέλους εναρμονίζονται με την εποχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριε Ζιακοπουλε σας ευχαριστουμε πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοβερή η ανάλυση σας Δάσκαλε όπως πάντα με λιτό και περιγραφικό τρόπο μέχρι εκεί που βλέπει το μάτι σας.
    Ευχαριστούμε λοιπόν κ συμφωνώ κ εγώ απόλυτα με όσα γράψατε.
    Ελπίζουμε στο καλύτερο σενάριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To Skynews έγραψε χθες ότι όσοι ελπίζουν (στη Βρετανία) για λευκά Χριστούγεννα μάλλον θα απογοητευτούν, παρά τις παγωμένες μέρες που προηγήθηκαν. Η πρόγνωση για σήμερα Κυριακή έκανε λόγο για νεφώσεις και κάποιες βροχές στη Β. Ιρλανδία και την Ουαλία, που σταδιακά θα κατηφόριζαν ως τη νότια Αγγλία.
    Αλλά από την Τρίτη αναμένονται διψήφιες θερμοκρασίες στα περισσότερα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ο βορράς θα έχει ανεμώδη και υγρό καιρό τις γιορτές και ο νότος ήπιο, με τα όποια τσιμπήματα κρύου να μην έχουν σχέση με ό,τι προηγήθηκε (χιονιάς).
    Βαγγέλης Σπανός
    https://news.sky.com/story/warning-for-ice-but-will-it-last-until-xmas-11172515

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλη Κυριακη να εχετε κ.Ζιακοπουλε. Ευχαριστουμε πολυ για την ομορφη και απλα γραμμενη επεξηγηση της ολης καταστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι, ο κος Ζιακόπουλος κρατάει τα μπόσικα μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα με το που θα δούμε κάτι καλό στις 300+ ώρες. Βεβαίως, έχουν γνώση οι φύλακες μετά τα αμέτρητα αυτογκόλ που έχουμε φάει τα τελευταία χρόνια. Και τι αυτογκόλ... Στο 90. Τώρα τουλάχιστον αν το φάμε θα είναι από τα αποδυτήρια, έχουμε μπροστά μας όλο το ματς (3 μήνες χοντρικά) να το γυρίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η πιο έγκυρη. Επιστημονικά κατοχυρωμένη και προσγειωμένη πρόβλεψη των ημερων. Ευχαριστούμε πολυ κ. Ζιακόπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για όποιον ενδιαφέρεται, βρήκα ένα απόσπασμα δημοσίευσης, και μάλιστα Ελλήνων ερευνητών, περί downstream development. Όποτε έχω χρόνο και καθαρό μυαλό θα καθήσω να ξεστραβωθώ και ελπίζω κάτι να καταλάβω.

    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1017/S1350482799001218/epdf

    Εννοείται οτι όπου υπάρχουν μαθηματικοί τύποι σηκώνω τα χέρια ψηλά. Επί τη ευκαιρία, μια καλή και κατανοητή ("εκλαϊκευμένη") σελίδα γνώσης, από όπου έχω μάθει πολλά πράγματα και τη συνιστώ ιδιαίτερα είναι αυτή:

    http://www.theweatherprediction.com/habyhints/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία τα λίνκ που έδωσες για επιμέρους μόρφωση στα της μετεωρολογίας.
    Όντως τα πέρι downstream development
    απαιτούν πολλές γνώσεις και πολύ μελέτη για να κατανοήσεις(λίγο δύσκολο για μένα) το συγκεκριμένο άρθρο αλλά η δεύτερη σελίδα εξηγεί πολύ ωραία πως δημιουργείτε το κάθε φυσικό φαινόμενο με λιτό κ περγραφικό τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα σε όλους, ευχαριστώ Γιώργο,να ξεστραβωθω κ γω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυστυχώς καμία χιονόπτωση, όχι μόνο στην Κόνιτσα και στα Γιάννενα, δηλαδή στα 500 μ. της Ηπείρου όπως προέβλεπαν όλοι οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι, αλλά ούτε κάνω κάτω από τα 800-900 μέτρα στην Ήπειρο. Είναι τραγική η αδυναμία του καιρού φέτος να χιονίσει στα ημιορεινά, αλλά και γενικά μέτριες οι προγνώσεις των μετεωρολόγων. Φάουλ μεγάλο κι από την ΕΜΥ για τα υψόμετρα από το μεσημέρι στα 500 μ. της Ηπείρου, ενώ από το μεσημέρι ο καιρός έχει ανοίξει και στις παράλιες περιοχές βγήκε ήδη ήλιος..Ο καιρός κάνει τα δικά του δυστυχώς για άλλη μια φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αδυναμία του καιρού να χιονίσει στα ημιορεινά, η αδυναμία των επαγγελματιών μετεωρολόγων να προβλέψουν σωστά τον καιρό και η αδυναμία των ερασιτεχνών μετεωρολόγων να κατανοήσουν τι σημαίνει αριθμητική πρόγνωση του καιρού... Είμαστε όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα!

      Διαγραφή
    2. Τρελαίνομαι για αυτά τα σχόλια του κ.ζιακοπουλου..πρέπει να φτιάξει κάποιος ένα ανθολόγιο.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. το μεσημέρι εμφανίστηκε ο Κιόζακας με σημερινό χιονάκι μέχρι κάποιο ύψος (λίγες ώρες χιονόπτωσης). εντάξει, μπορεί να μην ήταν 600 m, αλλά να μην είμαστε υπερβολικοί, μέτριας έντασης χιονοπτώσεις είχαν προβλεφθεί. σημειωτέον ότι στην πόλη έβρεξε περισσότερο σήμερα με το βοριαδάκι, παρά με το Νοτιά προχθές..

      Διαγραφή
  12. Γεια σας κύριε Ζιακόπουλε.Τους τελευταίους μήνες παρακολουθώ το μπλοκ σας σε καθημερίνη,σχεδόν βάση.Έχω να σας πω πως κατά καιρούς δημοσιεύετε πολύ ενδιαφέροντα άρθρα,σχετικά με το καιρό,το κλίμα και όχι μόνο.Βέβαια,θα ήθελα να προσθέσω πως και τα σχόλια των μετεοφιλών σας [αν μου επιτρέπετε την έκφραση αυτή] τα βρίσκω εξίσου ενδιαφέροντα και ιδίως αυτά που δημοσιεύει ο κ.Γιώργος.Ξέρετε,είμαι 15 χρονών και όνειρό μου είναι να γίνω μετεωρολόγος.Θα επιθυμούσα πάρα πολύ να γίνω και εγώ ένα τακτικό μέλος της μετεοπαρέας σας,καθώς θεωρώ πως έχω να μάθω αρκετά ακόμα πράγματα από εσάς,σχετικά με το αντικείμενο αυτό.Πιστεύω πως δεν θα σας χάλαγε να είχατε και έναν έφηβο στην παρέα σας.Τέλος,θα ήμουν σας ήμουν ευγνώμων αν θα μπορούσατε να μου απαντήσετε το συντομότερο δυνατόν.

    Με εκτίμιση,
    Γρηγόρης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι από όλους μας ευπρόσδεκτος, Γρηγόρη. Να θυμάσαι ότι μπορείς να ρωτάς ό,τι θέλεις...

      Διαγραφή
    2. Άντε να μπεί και λίγο νέο αίμα εδώ μέσα γιατί, αν βγάλουμε το μέσο όρο από τις ηλικίες μας, σχηματίζεται ...τιμή θερμοκρασίας ακραίου κάυσωνα. Καλώς όρισες Γρηγόρη και, αν θες τη συμβουλή μου, επειδή η πλατφόρμα του μπλογκ δεν επιτρέπει το άνοιγμα συνδέσμων (links), να σχολιάζεις όχι ως Ανώνυμος αλλά με λογαριασμό (προφίλ), έτσι ώστε να μπορείς να ανοίγεις τους συνδέσμους από τα μέιλ (ειδοποιήσεις) που θα παίρνεις. Το έχουν κάνει άλλωστε ήδη οι περισσότεροι φίλοι.

      Διαγραφή
    3. Σας ευχαριστώ για την απαντησή σας κύριε Ζιακόπουλε,αλλά και για τις συμβουλές σας κύριε Γιώργο!!

      Διαγραφή