Μία εικόνα χίλιες λέξεις...

Καλημέρα σε όλους 

14 σχόλια:

  1. Καλημέρα δάσκαλε και σε όλους. Πολύ περίεργη κακοκαιρία. Αυτή την στιγμή βάση μοντέλων έχουμε στο περίπου +2 στα 850hpa και βλέπω θερμοκρασίες στους 4 με 6 βαθμούς στο λεκανοπέδιο. Είναι από τις λίγες φορές που τα μοντέλα δεν μπορούν να πιάσουν την ίδια ώρα θερμοκρασίες ούτε κατά προσέγγιση. Τα πυκνά χιόνια που έχουν πέσει σε πεδινές περιοχές π.χ Λαμία-Λαρισα αλλά και οι θερμοκρασίες που έχουμε ανά την επικράτεια το αποδεικνύουν. Δύσκολες μέρες για προγνώσεις με σχετική ακρίβεια. Αλλάζουν τα πάντα σε πολύ λίγα χιλιόμετρα (Ίσως να έχουμε να κάνουμε με εγκλωβισμό ψυχρών αερίων μαζών σε τοπικό επίπεδο). Ίσως και για την αττική υπάρξουν εκπλήξεις μέχρι να τέλος της κακοκαιρίας δηλ. μέχρι το πρωινό της Κυριακής. Αλέξανδρος Μήτσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι παράξενο να είναι ακόμα και τελείως ισοθερμικό το κατώτερο ατμοσφαιρικό στρώμα. Γενικά, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δύσκολο να γνωρίζει κάποιος με ακρίβεια τις καθ' ύψος μεταβολές της θερμοκρασίας. Προφανώς εγκλωβισμένες ψυχρές αέριες μάζες υπάρχουν, αλλά παίζουν ρόλο και οι οριζόντιες ψυχρές ή θερμές μεταφορές.

      Διαγραφή
  2. Πολικός - Υποτροπικός, σημειώσατε 2. Με 1 η Χ θα βλέπαμε θεαματικό παιχνίδι, με φάσεις σε όλο το γήπεδο (επικράτεια), και πολλά γκολ (cm χιονιού).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ξεχνάς ότι ο πολικός παίζει εκτός έδρας ή σε ουδέτερο γήπεδο που βρίσκεται πολύ μακριά από την έδρα του.

      Διαγραφή
    2. Εκτός έδρας ναι, αλλά παίζει κομπλέ αυτή την εποχή και είναι το λογικό φαβορί, ενώ ο υποτροπικός παίζει με πολλές ρεζέρβες. Αλλά άμα δε σε πάει λίγο και η διαιτησία... (γενική κυκλοφορία)

      Διαγραφή
  3. Κι όμως χιονίζει στην Κηφισιά εδώ και λίγη ώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη, σώσε χάρτες καιρού! Μπορεί να μην το ξαναδεις αυτό, με τέτοια γεωδυναμικά και θερμοκρασίες στην περιοχή σου!

      Διαγραφή
    2. Πράγματι, οι συνθήκες δε δικαιολογούν χιονόπτωση σε μη ορεινές περιοχές. Για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω δει, ξέρω ότι χιόνιζε περίπου μία ώρα χωρίς να το στρώνει βέβαια. Πλέον, έχουμε χιονόνερο με 2 βαθμούς και λιωμένες νιφάδες. Πάντως, οι συνθήκες δεν ευνοούσαν, νομίζω τουλάχιστον, τέτοια θαψίματα στην πεδινή στερεά Ελλάδα ή χθες στη Θεσσαλία. Γενικά, θυμίζει πολύ ο καιρός δεκαετία 90s που χάνονταν χιονιάδες για 1-2 βαθμούς...

      Διαγραφή
  4. Τι γίνεται Γιώργο με τα μοντελα; Χάλασαν αρκετά για την περίοδο της πρωτοχρονιάς! Υπαρχει τιποτα θετικό στον ορίζοντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν χαλάσει εδώ και μέρες Βασίλη, αλλά ας περιμένουμε να δούμε. Ήδη ζούμε πράγματα που δεν τα είχαμε δει στα μοντέλα.

      Διαγραφή
  5. Τα μοντέλα χαλάνε αλλά οι εκπλήξεις συνεχίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τους 21 βαθμούς πλησιασε η θερμοκρασια στη κρητη, με το επιφανειακο ανατολικο βορειανατολικο ρευμα να σωνει την κατάσταση κυριολεκτικα απο του χαρου τα δοντια γλιτωσαμε απο 26αρια στη βορεια κρητη. Οπως αναμενοταν (και οχι απο τις προγνωσεις των μετεωρολογων των υποτιθεται ενημερωτικων καναλιων) εβρεξε αποκλειστικα και μονο στα Χανια και οχι σε ολη την κρητη σημερα, ενω ηδη γυριζει σε υποπνεοντα νοτιά και το επιφανειακο ρευμα για το επομενο 8ωρο προκαλωντας και συνθηκες χαμηλης νεφωσης στα ορεινα ηρακλειου λασιθιου αλλα λογω της νυχτας δε θα προλαβει να ανεβασει τη θερμοκρασια. Καλες βροχες και χιόνια σε όλους εμεις πλεον ελπιζουμε στο γυρισμα σε βορια και αν θα μπορεσει να δουλεψει σωστα ο καιρος βορειου ρευματος με τόσα πολλα μποφωρ που αναμενονται. Ελπιζουμε στη δικαιοσύνη του καιρου αν υπαρχει πλεον κατι τετοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (α) Πίστεύω ότι από το υπάρχον σύστημα κάτι θα πάρουν και κάποιες άλλες περιοχές.
      (β) Δυστυχώς ή ευτυχώς οι νόμοι της φυσικής είναι δίκαιοι για τη φύση και όχι για τους ανθρώπους.

      Διαγραφή
  7. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ. Χιονίζει ασταμάτητα εδώ και δυο μέρες με μικρά διαλείμματα.έχει ξεπεράσει τα 40 εκατοστά και συνεχίζει αδιάκοπα. Από το μεσημερι είμαστε χωρίς ρεύμα το χιόνι είναι τόσο βαρύ που έχει σπάσει μέχρι κωνοφόρα. Η θερμοκρασία είναι από -1 έως 0. Βρίσκομαι σε υψόμετρο 350 μετρα περιοχή Μαυρμματι Αλιάρτου ακριβώς απέναντι από το Μαρτίνο. Κάθε χρόνο χιονιζει αλλά αυτό το τωρινό είναι μια ευχάριστη εκλπηξη τόσο για μένα όσο και για τα παιδια μου. Καλα Χριστούγεννα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή