Ψυχρό μέτωπο Σαββατοκύριακου: ήλθα, έβρεξα, έφυγα!

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας,  κινείται Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) θα προκαλέσει βαθμιαία μεταβολή του καιρού στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση νοτιοδυτικών ανέμων, οι οποίοι στο Β. Ιόνιο και στο ΒΑ Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ, και τις βροχές-καταιγίδες, οι οποίες στα δυτικά θα είναι κατά τόπους έντονες. Τα χιόνια αρχικά θα περιοριστούν στα ορεινά, αλλά τη νύχτα προς την Κυριακή θα χιονίσει πρόσκαιρα και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας. Την Κυριακή (10/12) αρχικά προβλέπονται περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά γρήγορα από τα δυτικά προς τα ανατολικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι από ΝΔ θα στραφούν σταδιακά σε Δ-ΒΔ ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Τη Δευτέρα (11/12) γενικά δεν προβλέπεται υετός. Εξαίρεση ίσως αποτελέσει η ΒΔ Ελλάδα, όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα κάνει αρκετή ψύχρα κυρίως το πρωί. Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι Ν-ΝΔ με βασικές εντάσεις 3 με 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, μόνο στη Δ-ΒΔ Ελλάδα είναι πιθανό να βρέχει κατά περιόδους και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο.

Επισημάνσεις-σχόλια
(α) Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα …νυχτοπερπατήσει. Όχι τίποτα σπουδαίο. Μια μπυρίτσα, μπορίτσα ήθελα να πω, στα όρθια!

(β) Οι πιθανότητες για αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ημιορεινά της Ηπείρου και της Β. Ελλάδας είναι περιορισμένες, καθώς η συνύπαρξη επαρκούς υετού και κατάλληλων θερμοκρασιών θα είναι σύντομη. 

(γ) Δεν βλέπω ακόμα προγνώσεις Χριστουγέννων και …ανησυχώ! Τι συμβαίνει; Η «επιστήμη» οπισθοδρόμησε ή οι «μετεωρολόγοι» έγιναν κότες;

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9-12-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες που θα αρχίσουν το απόγευμα στη Δ. Μακεδονία και σταδιακά ως τα μεσάνυχτα θα επεκταθούν ως την περιοχή της Κομοτηνής. Χιόνια στα ορεινά και τη νύχτα στα ημιορεινά της Δ. Μακεδονίας. Άνεμοι ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και τη νύχτα στα ημιορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Δ-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) στη Δ. Θεσσαλία, κεντρική Στερεά και κεντρική Πελοπόννησο και από το απόγευμα-βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές αρχικά στο Α. Αιγαίο και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές. Τη νύχτα σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι ΝΔ 6 με 7 και το βράδυ στο ΒΑ Αιγαίο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα σύντομης βροχής αργά τη νύχτα προς την Κυριακή. Άνεμοι ΝΔ 4 με 6 και το βράδυ κατά τόπους 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Πιθανή καταιγίδα. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

18 σχόλια:

  1. Λυπηρό αυτό που συνέβη σήμερα στην κα Χριστίνα στον ΣΚΑΪ. Δεν πρόλαβε να πει αυτά που ήθελε η κυρία για τα τοπικά έντονα φαινόμενα και την σταμάτησε ο σκηνοθέτης για τις διαφημίσεις. Αυτό δείχνει το πόσο ενδιαφέρονται κάποιοι για τον καιρό, παρά τους πρόσφατους νεκρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σημαντική λεπτομέρεια ότι η ένταση των νοτιάδων θα αυξηθεί το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, άρα το μεσημέρι - απογευματάκι δεν θα έχει πολύ κυματάκι. Η θερμοκρασία της θάλασσας, πάντως, έχει πέσει, αλλά ίσως να έπαιξε ρόλο ότι έξω έκανε ζέστη και σε τέτοιες περιπτώσεις σου φαίνονται πιο παγωμένα απ' ό,τι πραγματικά είναι τα νερά. Άλλωστε, υπήρχε διαφορά στην αίσθηση του κρύου από την επιφάνεια στον πυθμένα (3-4-5μ. βάθος), φαινόμενο που συνήθως παρατηρείται την άνοιξη.
    Με καθυστέρησε, πάντως, κι ένα χταποδάκι που το έπιασα για λίγο για να το βγάλω φωτογραφία, πριν το αφήσω ελεύθερο όπως πάντα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιά μικρή ένεση αισιοδοξίας:

    "Μεγάλες πιθανότητες για ανάπτυξη La Nina και φέτος"
    (http://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=485)

    "Στους επόμενους μήνες υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να δημιουργηθεί εξασθενημένο το φαινόμενο La Nina, επηρεάζοντας τον καιρό σε ένα μεγάλο τμήμα του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO)."

    ..."Για την περιοχή της Ευρώπης, το φαινόμενο La Nina τείνει να συνδέεται με ψυχρότερες καιρικές συνθήκες στις περιοχές της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης αργά το φθινόπωρο και νωρίς το χειμώνα πάρα στα μέσα με τέλη του χειμώνα, όπως συνηθίζεται.
    Για τη δική μας περιοχή, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την επιρροή του φαινομένου στον καιρό της Ελλάδας. Στατιστικά, σε χρονιές με La Nina φαίνεται από άποψη φαινομένων να ευνοούνται οι ανατολικές προσήνεμες περιοχές, κάτι το οποίο συνέβη και πέρυσι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η συνύπαρξη...θα ειναι σύντομη αυτο με κανει να μην ελπίζω σε χιονόπτωση μεσα στην πολη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καθε φορα που εχουμε la nina εχουμε βαρυ χειμωνα εδω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τελευταίο εδάφιο από το απόσπασμα άρθρου που παράθεσα νομίζω πως λύνει χοντρικά την απορία σου. Το 2008, με τον ισχυρό αττικό χιονιά του Φεβρουαρίου, είχαμε ισχυρό λα Νίνια.

      Διαγραφή
  6. Ο σιβηρικός τι απέγινε ρε παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύλογο ερώτημα. Προς το παρόν, φαίνεται να μην μπορεί να "κατασκηνώσει", τουλάχιστον στη Δ. Σιβηρία. Μάλιστα, ούτε οι τρίμηνες προβλέψεις-τάσεις είναι θετικές για κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
    2. Ωραίος τύπος ο σιβηρικος αλλά από τον χειμώνα 11-12 δε νομιζω να ξανά ήρθε κατά δω.διορθωστε με αν κάνω λάθος.ολο και σπανίζει από τους χάρτες.

      Διαγραφή
    3. Αυτό δε σημαίνει και τη μείωση των πιθανοτήτων για χιονιάδες και χιόνια στην Ελλάδα;

      Διαγραφή
    4. Και φυσικά πέρυσι είχε κάνει πολύ έντονα την εμφάνισή του.

      Διαγραφή
  7. Δείτε το βίντεο στο κουτί Πανδώρας με την πολική αρκούδα να λιμοκτονεί.αυτη είναι μόνο η αρχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τραγικό, ας ελπίσουμε ν' αγγίξει αυτούς που πρέπει.

      Διαγραφή
  8. Υπάρχει το γνωστό εποχικό μοντέλο CFS (Climate Forecast System), φυσικά με όλες τις εγγενείς αδυναμίες και αβεβαιότητες των μακροπρόθεσμων εκτιμήσεων, που, άλλωστε βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο. Τον περυσινο χειμώνα το CFS πήγε, απ΄οτι θυμάμαι, ανέλπιστα καλά. Είχα αρχίσει να το παίρνω πιο πολύ στα σοβαρά, όμως το καλοκαίρι έπεσε παταγωδώς έξω, τουλάχιστον για την περιοχή μας. Τώρα βλέπω, εδώ και μέρες, μια εφιαλτική εικόνα στους χάρτες του, που, αν μη τι άλλο με προβληματίζει για τη συνέχεια του χειμώνα:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οπως παντα ετσι και φετος περα απο τα ονειρα που εχουμε ας ειμαστε προσγιωμενοι και να καταλαβουμε οτι υπαρχουν και χειμωνες που δεν εχουν καμια κακοκαιρια. Οι πιθανοτητες δεν ειναι αμελητεες για να μην δουμε καν χιονι στην αθηνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που γράφεις ισχύει, όπως και για τη Θεσσαλονίκη. Είναι όμως νωρίς, υπομονή, θέλουμε ακόμη 12 μέρες για να μπούμε στο χειμώνα!

      Διαγραφή
    2. Αν εμείς γκρινιάζουμε που δεν βλέπουμε χιόνι στην Μεσόγειο τι να πουν και οι πολικές αρκούδες που δεν έχουν πάγο στην αρκτική. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...

      Διαγραφή
  10. Αυτό που έγινε με την Κυρία Χριστίνα Σούζη είναι τραγικό! Ντροπή να κόβουν μια επιστήμονα που προσπαθούσε να επισημάνει την ένταση των φαινομένων στην δυτική Ελλάδα. Φαίνεται ότι η ευαισθησία για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και για τους νεκρούς που είχαμε παραείναι επιλεκτική... Το δελτίο καιρού και την ενημέρωση των πολιτών την βάζουν κάποιοι σε δεύτερη μοίρα. Τι ακραία φαινόμενα και αηδίες! Διαφημίσεις πάνω απ'όλα.. Κρίμα. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή