«Κι αποχαιρέτα το, το φθινόπωρο που χάνεις…»

Τρίκαλα, 1-12-2017. Φωτ. Νίκος Παππάς 

Καστοριά, 25-11- 2017. Φωτ. Νίκος Παππάς 

Όσο για τον καιρό του επόμενου τριημέρου, η λαϊκή κλιματολογία μας λέει ότι τα Νικολοβάρβαρα συνήθως κάνει την πρώτη επίσημη εμφάνισή του ο χειμώνας. Αυτό θα γίνει και φέτος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους βοριάδες και το κρύο. Αναφορικά με την προοπτική χιονοπτώσεων:

(α) Το απόγευμα-βράδυ της Τρίτης είναι πιθανός ένας σύντομος χιονιάς σε Α. Μακεδονία, Θράκη, Θάσο, Λήμνο και Σαμοθράκη και

(β) Την Τετάρτη, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, τοπικές και κατά κανόνα ασθενείς, θα σημειωθούν στην ανατολική ηπειρωτική χώρα (ορεινά-ημιορεινά), το Αιγαίο (ορεινότερες περιοχές) και στην Κρήτη(ορεινά). Για λεπτομερή υψόμετρα, μη με ρωτάτε. Χρειάζονται μαντικές ικανότητες ή/και λεπτομερείς γνώσεις των τοπογραφικών και καιρικών ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής που εγώ δεν κατέχω. Άλλοι καταφεύγουν στο «tsompan forecasting”, αλλά εμένα αυτό δεν μου αρέσει.

Καλή Κυριακή, φίλοι μου  

15 σχόλια:

  1. Θερμοκρασιακό εύρος τριημέρου 1-3 Δεκεμβρίου για το σταθμό ΕΑΑ στο Γκάζι: 18,1 - 20,9!!
    Ακόμα είναι 12.20, σήμερα μπορεί να πιάσουμε και 22 με τη λιακάδα. Και μετά μου λέτε οτι δεν μπήκε "γατάκι" ο Δεκέμβρης! Αν εξαιρέσεις τη Δυτική Ελλάδα, μόνο αλλαγή εποχής δε θυμίζει. Η μάλλον θυμίζει ερχομό της Άνοιξης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποσο μα ποσο συμφωνω...Θυμίζει πραγματικά θερμοκρασιακο εύρος νησιωτικής περιοχης ανοιξιάτικο μήνα...εννοείται πως είναι άρρωστο για αρχές Δεκεμβρίου. Ευτυχώς έστω κ για μερικές μέρες θα αποτελεί παρελθόν αυτό το μοτίβο

      Διαγραφή
    2. Για μερικές μέρες ναι. Για μετά; Μήπως ..."θα μας φύγει θα ξανάρθει κι όλο πάλι απ΄την αρχή"; Που έλεγε ο Νιόνιος; Αλλά καλύτερα να μην κακομελετάω από τώρα.

      Διαγραφή
    3. Πάντως το συγκεκριμένο τραγούδι του Νιονιου αποπνεει αισιοδοξία...τα ωραία είναι πάντα δίπλα μας κ όλα είναι κύκλος που γυρίζει...

      Διαγραφή
    4. Για να δούμε λοιπόν μήπως μας φέρει γούρι τελικα.

      Διαγραφή
  2. Καλή Κυριακή παιδιά και καλό χειμώνα να έχουμε!! Το Φθινόπωρο να πάει στο καλό,καθόλου δεν μου αρέσει και το απέδειξε ο φετινός Νοέμβριος!!.Βοριαδες ,Βοριαδες....και πάλι Βοριαδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είχαμε κάποιο ρεκόρ σήμερα στις θερμοκρασίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζω, έχουμε δει και χειρότερα.

      Διαγραφή
  4. Ενώ χθες βράδυ είχε ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη ο βοριάς και η θ. πήρε την κατιούσα, μέσα στη νύχτα ξαναγύρισε νοτιάς και η θ. ξαναπήρε την ανιούσα. Τρελοκομείο. Βέβαια, ευτυχώς να λέμε, που δεν γίνεται το ανάποδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και κάτι άλλο: Ο φίλος ανώνυμος της 29ης Νοεμβρίου είχε δίκιο. Χιόνισε αρκετά σε πολλές περιοχές της Ιταλίας και όχι μόνο στα βουνά της. Ο κ. Ζιακόπουλος δε, είχε προβλέψει τις βροχές της Ελλάδας από τις 24 Νοεμβρίου, τις δε πλημμύρες από τις 25.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστώ για την αναγνώριση Χρήστο.Όντως επαληθεύτηκε η τότε εικόνα των μοντέλων.

      Διαγραφή
  6. Παρατηρώ και σήμερα στα τρεξίματα του GFS το ...χιονοπάρτυ της Δυτ. Ευρώπης να συνεχίζεται σε διαδοχικά κύματα μέχρι όσο πάει το μάτι, δηλαδή σχεδόν παραμονές των Χριστουγέννων. Την τάση φυσικά κοιτάζω μόνο, που κι αυτή μπορεί άνετα να αλλάξει, όταν βλέπουμε τόσο μακριά, αλλά και πάλι. Αν βγουν αυτά, είναι προφανές οτι μέχρι τότε θα ...ανήκομεν εις την Ανατολήν και όχι εις την Δύσιν, και θα βολευόμαστε με οτι προαιρούνται οι Δυτικοί να μας δίνουν από το δικό τους πλεόνασμα ψύχους και υετού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα αλλαξει η ολη φαση δεν θα κρατησει και 25 ημερες αυτο το βιολι δυτικη ευρωπη..ας ελπισουμε να ευνοηθουμε εμεις απο 18-20 δεκεμβρη και επειτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτι θα αλλάξει θα αλλάξει. Το ερώτημα είναι πώς θα αλλάξει. Μην υποχωρήσει ο πολικός αεροχείμαρος στο βάθος - κήπος και μας πλάκώσουν εμάς οι αφρικάνικες καμήλες, οπότε καήκαμε κυριολεκτικώς!

      Διαγραφή
    2. Δυστυχωσ καπωσ ετσι φενετε να γινετε

      Διαγραφή