«Ωμέγα» blocking κυκλοφορία στην Ευρώπη καθιστά επισφαλείς τις μεσοπρόθεσμες προγνώσεις των μοντέλων!

Το Μιτσικέλι για τα Γιάννενα είναι ότι και ο Αϊ-Λιας για την Κόνιτσα: το τελευταίο σκαλοπάτι για το κατέβασμα του χιονιά στην πόλη! Φωτ. Γιάννης Καλόγηρος

Βαρομετρικό χαμηλό στο Β. Αιγαίο κινείται αργά Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει με βροχές, τοπικές καταιγίδες (θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα) και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) τη Β-ΒΑ Ελλάδα, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα. Κατά τα άλλα, ο συνδυασμός του προαναφερθέντος χαμηλού με τις υψηλές πιέσεις των Β. Βαλκανίων θα προκαλέσει ενισχυμένους Β-ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (ΒΑ Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 


Την Τετάρτη (15/12), στην Α-ΝΑ Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια, τα νησιά  του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες στις νησιωτικές περιοχές και χιονοπτώσεις (ορεινά). Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ με τάση εξασθένησης από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. 

Την Πέμπτη (16/12), τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) αναμένονται στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές της χώρας και ίσως στη Θράκη και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο. Οι Β-ΒΑ άνεμοι μόνο στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Παρασκευή (17/12), τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά), κατά κανόνα ασθενείς και σύντομες, προβλέπονται στη Θράκη, το Αιγαίο, τη Ν-ΝΔ Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. 

Το Σαββατοκύριακο (18-19/12), ψυχρές αέριες μάζες από τη ΒΑ Ευρώπη θα μεταφερθούν -κατά πάσα πιθανότητα- προς την κεντρική Μεσόγειο. Αναμφίβολα, η ψυχρή αυτή εισβολή θα επηρεάσει και την περιοχή μας, αλλά, προς το παρόν, οποιαδήποτε πρόγνωση για τη φύση και την κατανομή του υετού στη χώρα είναι παρακινδυνευμένη. 

26 σχόλια:

  1. Θα γίνω πάλι ο αιρετικός του blog, αναφέροντας ότι και τον ήπιο χειμώνα 2017-18, τις ίδιες περίπου μέρες, 21-23/12 τότε, είχε έρθει η μοναδική αξιόλογη ψυχρή εισβολή στα, νότια τουλάχιστον, ανατολικά προσήνεμα. Στην Αττική είχαμε ξερβόρια, αλλά θυμάμαι που έπαιζαν Λαμία - Παναθηναϊκός στο κύπελλο μέσα στα χιόνια. Anyway.

    Πριν πιάσουν τα συνεχόμενα κρύα, η 13η Δεκεμβρίου ήταν η τελευταία καλή και ηλιόλουστη μέρα. Ένας θαλασσοκόρακας απολάμβανε κι αυτός στα βράχια τη λιακάδα στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, παραμονεύοντας και την αθερίνα που κολυμπούσε από κάτω του. Κι ένας ψαράς έριχνε το καλάμι του μακριά από εκεί που ήταν τα κεφαλόπουλα (γρέντζοι), οι σαργοί, οι σάλπες, οι καλόγριες, τα μελανούρια, οι ούγαινες και τα άλλα ψάρια.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μου θύμησες Βαγγέλη με τα ψάρια. Εποχές και δεκαετία του 90✓ που πηγαίναμε με τον πατέρα μου τον αδελφό μου, τα ξαδέρφια μου και τον θείο μου για ψάρεμα όλοι μαζί. Ήμασταν οργανωμένοι και βγάζαμε ακόμα και τρείς ημέρες σερί τα καλοκαίρια. Θυμάμαι φθινοπωρινούς μήνες και τα Σαββατοκύριακα, μας έπιαναν κάτι καταιγίδες και κάρφωνε ο πατέρας μου με τον θείο μου πασσάλους στην άμμο και έβαζαν μέσα τα καλάμια και μετά τρέχαμε στα αυτοκίνητά για να προστατεύουμε από την καταιγίδα. Ετοιμαζόμασταν για το ψάρεμα του Σαββατοκύριακου, Η γιαγιά μας κεντούσε και εμείς φτιάχναμε τα αγκίστρια. Τον κύριο Ζιακόπουλο ακούγαμε στην τηλεόραση για τον καιρό. Μια μέρα η γιαγιά μου, είπε χαρακτηριστικά (Τούτος εδώ πρέπει να είναι από τα μέρη μας> Πελοπόννησο<) όταν έβλεπε το δελτίο καιρού και άκουσε το επίθετο του Δασκάλου. Ο Δάσκαλος όμως είναι από την Κόνιτσα και το έμαθα πολύ αργότερα. Τι όμορφες εποχές με καλές ψαριές. Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Ευχαριστούμε Δάσκαλε. Καλή εβδομάδα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    2. Κι εμείς πηγαίναμε οικογενειακώς με τη βάρκα του θείου μου, Φραγκίσκο. Βέβαια, εγώ έριχνα ξανά τα ψάρια στη θάλασσα, όταν οι μεγάλοι κοίταζαν απ' την άλλη.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Τον χειμώνα 17-18 στα ημιορεινά της δυτικής Φθιώτιδας,έριξε δυο φορές από μισό μέτρο χιόνι Βαγγέλη.Ας μην ξεχνάμε τις μεγάλες διαφορές του καιρού από τόπο σε τόπο σ'αυτή την φλούδα γης.
      Έρχεται η ώρα για χιόνια λέτε στα χαμηλότερα?Τα μεγάλα βουνά της Στερεάς πάντως καλά πηγαίνουν φέτος.Δεν θα είχαμε νερό να πιούμε το καλοκαίρι.Καλό βράδυ...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ, άλλωστε, έγραψα και για το Λαμία - Παναθηναϊκός σε χιονισμένο γήπεδο. Για την Αττική εννοούσα ότι δεν έκανε κάτι άλλο μετά από εκείνη την ψυχρή εισβολή 21-23/12/21.

      Παρεμπιπτόντως, ρεκόρ χιονοκάλυψης 17 ετών για το πρώτο μισό του Δεκέμβρη έγινε με την πρόσφατη κακοκαιρία. Σύμφωνα με το meteo καλύφθηκε το 19% της ελληνικής επικράτειας από χιόνια, κάτι που συνιστά ισοφάριση του ιστορικού υψηλού χιονοκάλυψης για την περίοδο 2004-2021 και για το πρώτο 15ήμερο Δεκεμβρίου πάντα.

      Δεν πάνε καλά τα πράγματα...
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. Βαγγέλη,μου θύμισες ξανά, και μια ζαβολιά, που είχα κάνει με τον αδελφό μου.Ένας φίλος του πατέρα μου τότε, ήταν με το πούλμαν του και την σύζυγό του για παρέα μας στο ψάρεμα. Είχε έναν κουβά μεγάλο και γεμάτο νερό με σαργούς και σπάρους, ζωντανά που είχε ψαρέψει. Τι το ήθελε να πάει να ξαπλώσει ο άμοιρος για λίγο μέσα στο πούλμαν? Εγώ και ο αδερφός μου του βουτούσαμε τα ψάρια και τα βάζαμε στον δικό μας κουβά. Ο δικός του Κούβας άδειαζε και ο δικός μας γέμιζε. Ο πατέρας μας χαμπάρι δεν πήρε. Όταν ξύπνησε ο άνθρωπος τρελάθηκε και έλεγε... Τα ψάρια έφυγαν. Μετά από λίγο, η αλήθεια έλαμψε. Για να δούμε στο κοντινό χρονικό διάστημα, πόσο και πόσοι θα λάμψουμε κάτω από το φως του φεγγαριού που ακτινοβολεί στο χιόνι. Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  2. Γιάννης απο Μυτιληνη13 Δεκεμβρίου 2021 στις 4:19 μ.μ.

    Ευχαριστούμε δάσκαλε! Καλή εβδομάδα απο την βροχερή Μυτιλήνη! Τωρα γύρισε σε ΒΔ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα! Προφητικά τα λόγια του Δασκάλου στη φωτογραφία με το χιονισμένο Μιτσικελι? Θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Ακόμα τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Κάθε μέρα βλέπουμε και διαφορετικά σενάρια. Κάποια μοντέλα έδειξαν προσηνεμο χιονιά πριν κάποιες μέρες. Από χτες και κυρίως σήμερα φέρνουν την ψυχρη εισβολη στην κεντρική Μεσόγειο με κυκλογεννηση στο Ιόνιο με αποτέλεσμα να βγαίνει κεντροβόρειος χιονιας. Πραγματικά η πρόγνωση είναι πολύ δύσκολη και θέλει υπομονή, ούτε να ενθουσιαζομαστε, ούτε να απογοητευομαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλλαγή λοιπόν κυκλοφορίας, με το βορια να έχει αυτή τη φορά το πάνω χέρι. Μεγάλο το καιρικό ενδιαφέρον τις επομενες ημέρες για Αιγαίο, Κρήτη, αλλά και για περιοχές της ανατολικής κ βορειανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας. Ήδη χιόνια έφτασαν και σχετικά χαμηλά στη Μακεδονία, ενώ μπορεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας να βλέπω λευκές τις κορυφές των απέναντι βουνών της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Που βρίσκεσαι φίλε Θάνο? Παράκληση να γράφετε τον τόπο σας για να καταλαβαίνουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστοτατος ο δάσκαλος .Όπως και να έχει ο καιρός αποκτά ενδιαφέρον τουλάχιστον για εμάς εδώ στα ανατολικά ηπειρωτικά νοτιοδυτική Μαγνησία που είχαμε έναν ήπιο καιρό χωρίς ιδιαίτερες βροχές σήμερα πάντως μέγιστη θερμοκρασία 6 βαθμούς με ψιλόβροχο κατά διαστήματα από τις απογευματινές ώρες.Εν αναμονή και μέρα με τη μέρα θα δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους.
    Όμορφες εικόνες σήμερα σε όλη τη δυτική Μακεδονία και τα ορεινά ημιορεινά της υπόλοιπης με το λευκό επισκέπτη να κάνει δυναμική παρουσία.
    Στο Πληκάτι Ιωαννίνων δυστυχώς πολλά τα προβλήματα με 30 πόντους χιόνι και χωρίς ηλεκτροδότηση.

    Στα της εβδομάδας πρόβλεψης,ο δάσκαλος έχει δίκιο.
    Πολλοί μετεωρολόγοι μιλούν για χιονιά ανατολικών προσηνέμων από το Σάββατο,όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα για το ποιές περιοχές θα επηρεαστούν λίγο η πολύ.
    Στον Βαγγέλη Σπανό είχα Αναφέρει μέρες πριν ότι δεν έβλεπα κάτι ανατολικόπροσήνεμο από τότε.
    Τελικά και σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία πού έχω θα συμφώνησω με τον Γιάννη Θεσπρωτό,με την μπίλια να προσεγγίζει αυτή τη στιγμή έναν καθαρά κεντροβόρειο χιονιά.
    Όπως και να έχει το ενδιαφέρον είναι τεράστιο,απλά λίγα 24ώρα υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω απόλυτα Φωτη ότι είναι ακόμα ρευστά καποια πράγματα. Στα πιο πολλά μοντέλα διαφαίνεται πάντως η κίνηση κάποιου χαμηλού από τη Συρτη προς ανατολάς το οποίο θα συνδυαστεί με ήδη υπάρχουσες χαμηλές θερμοκρασίες. Τώρα ανάλογα με την ακριβή του κίνηση θα φανεί και που θα κάτσει ακριβώς η μπίλια του χιονια. Νότια Ελλάδα θα παίξει επίσης δυνατά με βροχές

      Διαγραφή
    2. Έτσι είναι Φώτη και θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, υπομονή να μην προτρεχουμε.χρηστος από την κρύα Όθρυ.

      Διαγραφή
    3. Όπως είπες Φώτη, ικανοποιητικός ο υετός στην κεντροανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως και οι χιονοστρώσεις από χαμηλά υψόμετρα. Αναθαρρήσαμε λίγο και αναμένουμε καλύτερα όσο πλησιάζουμε προς την επίσημη έναρξη του χειμώνα.

      Διαγραφή
  8. Αν δε βάλει ο κος Ζιακόπουλος το "χιονοδείκτη", τίποτα δεν είναι σίγουρο.. Αναμένουμε με αγωνία..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπερα σε ολους. Οπως ειπε και ο δασκαλος η ψυχρη εισβολη του ερχομενου σκ θα επηρεασει την χωρα. Το θεμα κατα την γνωμη μου δεν ειναι οι θερμοκρασιες στα 850hpa. Αυτες πανω κατω φαινεται να κλειδωνουν στο μεγαλυτερο μερος της χωρας. Το που θα κατευθυνθει ο αυλωνας και που θα θα σχηματιστει το χαμηλο ειναι το ζητημα. Σε περιπτωση που βγει κυκλογενεση στο ιονιο, η κακοκαιρια θα αποκτησει πανελλαδικο χαρακτηρα με πολυ εντονες χιονοπτωσεις ακομα και σε πεδινες περιοχες της κεντρικης χωρας. Προσωπικα προτιμω αυτο το σεναριο αφου ελπιδες για χιονι στα πεδινα της αττικης δεν υπαρχουν ακομα και στο πιο τελειο σεναριο γι'αυτην. Αλλωστε διπλα ειναι τα βουνα μας ( που ισως να μην χρειαστει να ανεβουμε και πολυ ψηλα...)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δηλαδή ο χιονιας,πρέπει οπωσδήποτε να είναι ανατολικοπροσηνεμος ή κεντροβορειος;
    Υπάρχει κάποιος,που μπορεί να αποκλείσει αυτός να είναι πανελλαδικος ή σχεδόν πανελλαδικος;
    Μήπως μπορεί να αποκλείσει κάποιος,πιθανές εκπλήξεις για την αυριανή ημέρα;
    Από την στιγμή που το κρύο ήρθε για να μείνει πολλές ημέρες,δεν ξέρουμε που ακριβώς θα γίνει το μπλοκάρισμα στην δυτική (και όχι μόνο) Ευρώπη,και φυσικά την πορεία της ψυχρής "γλώσσας" για να δούμε που θα γίνουν οι κυκλογεννησεις,ακόμα και οι συγκλίσεις,πιστεύ πως σοφά ο δάσκαλος μιλάει για επισφαλείς προγνώσεις.
    Καλό είναι να έχουμε λίγη υπομονή 2-3 ή ακόμη και 4 ημερών για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.
    Μπορεί ο λύκος,στο ομώνυμο έργο,να έγινε αρνάκι,η αρκούδα όμως όταν θυμώσει,ιδιαίτερα εάν είναι...πολική,ποτέ δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει...
    Αρκετά κρύα ήταν η σημερινή ημέρα στην περιοχή μου και έγινε ακόμη πιο κρύα όσο περνούσε η ώρα.
    Στην Αθήνα που κατέβηκα το μεσημέρι βρήκα βροχή από Οινόφυτα έως Αγ.Στεφανο και στην επιστροφή μου το βραδάκι,έβρεχε από Σχηματάρι έως και λίγο πριν το χωριό μου,καθώς εκεί συνάντησα χιονόνερο και 5 βαθμούς.
    Αυτή την ώρα έχει 4,2 βαθμούς,όταν στα ορεινά του Ελικώνα αγγίζει το μηδέν και οι νιφάδες χιονιού χορεύουν...
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Αττική δεν έχει, όμως, αρκούδες, κάποιες θεάσεις λύκων έχουν αναφερθεί στην Πάρνηθα, αλλά ως επί το πλείστον κυριαρχούν τα αρνάκια και οι αλεπούδες. Σε απλή μετάφραση και το 2017-18 σαν λύκος πήγε να μπει ο χειμώνας με εκείνη την ψυχρή εισβολή τέτοιες μέρες πάλι μετά από νοτιάδες, αλλά σε αρνάκι εξελίχθηκε τουλάχιστον για τον νομό μας με λιακάδες και μπονάτσες στις θάλασσες μας. Νομίζω η σπόντα πήγαινε σε μένα, Χριστόδουλε, αλλά όπως και να έχει, ό,τι έχω να σου πω, σου το λέω στα ίσα, χωρίς να σε "φωτογραφίζω". Τις φωτογραφίες τις κρατάω μόνο για την υπέροχη θάλασσα, που ευτυχώς ομορφαίνει σε αυτή τη δύσκολη και σκληρή εποχή τις ζωές των ανθρώπων, ακόμα και μέσα στον χειμώνα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  11. Για το Σαββατοκύριακο θα μιλήσουμε με λεπτομέρειες όταν έλθει η ώρα. Έχετε το νου σας γιατί τις επόμενες 36 ώρες ο καιρός θα μας εκπλήξει με την ένταση των φαινομένων σε αρκετές περιοχες της χώρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο στον Χριστόδουλο, τον εκ Θεσσαλονίκης Χρήστο και τον Φώτη που άλλος λιγότερο και αλλος περισσότερο το είδαν!

      Διαγραφή
    2. Να, τέτοια γράφετε κ. Ζιακόπουλε και μετά νομίζει ο Χριστόδουλος ότι τα ξέρει όλα. Δεν γράψατε, όμως, τίποτα που από όταν μπήκα στο blog σας τέτοια εποχή το 2017 ανέφερα ότι οι πλημμύρες και όχι η ζέστη θα μας πλήξουν με την κλιματική αλλαγή, με συνέπεια πάρα πολλές καταστροφές και θύματα. Δυστυχώς το τυρί το βλέπετε, τη φάκα δεν τη βλέπετε. Τα φαινόμενα που σας αρέσουν - είτε χιόνια, είτε βροχές είτε καταιγίδες ή ό,τι άλλο έχει το μενού της "κακοκαιρολαγνείας" θα είναι όλο και πιο καταστροφικά, όσο βαθαίνει η κλιματική αλλαγή. Και εδώ ταιριάζει αυτό είναι που λένε, "πρόσεξε τι εύχεσαι".
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα σας. Η Πεντέλη ξημέρωσε λευκή στην κορυφή της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νάτος πάλι ο Βαγγέλης.Πάλι τα ίδια.Αδικείς ιδιαίτρα τους τρεις καλούς φίλους που αναφέρει ο δάσκαλος.Όποιος προβλέπει κάτι,δεν σημαινει οτι το εύχεται κιόλας.Κατά βάση θέλουμε επάρκεια νερόυ για να ζήσουμε.Δυστυχώς η θάλασσα δεν πίνεται,ακόμα!!.Τα υπόλοιπα τα έχουμε ξαναπεί και ξαναγράψει.Εγώ σε νιώθω,νιώσε και συ την άλλη πλευρά.Αυτό το περί τυρού και φάκας είναι και λίγο υποτιμητικό .Να είσαι καλά.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα δεχόμουν τις προβλέψεις, αν έστω και μια φορά έκαναν λόγο για καλό καιρό μέσα στο εξάμηνο από Νοέμβρη μέχρι Μάρτη. Αλλιώς είναι hope casting που άλλες φορές βγαίνει, άλλες όχι. Για να μην είμαι άδικος, υπάρχει γνώση του αντικειμένου από όσους ανέφερες και όχι μόνο, αλλά και το hope casting είναι ακαταμάχητο.

      Επίσης, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα λειψυδρίας, ούτε ερημοποίησης, όπως έλεγαν οι προβλέψεις τη δεκαετία του 1990. Αντίθετα, εξαιτίας των κακοκαιριών κινδυνεύουν κάτοικοι μικρών νησιών να ξεμείνουν από προμήθειες και να μην λάβουν ιατρική περίθαλψη τον χειμώνα, όταν κάνει κάνα μήνα να δέσει πλοίο.

      Καθόλου υποτιμητικό δεν είναι, τέλος, αυτό με το τυρί και τη φάκα. Όταν κάποιος έχει μεγάλο πάθος με κάτι, παραβλέπει τις συνέπειες. Αλλά πλέον η πραγματικότητα δεν γίνεται να κρυφτεί. Έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο με αδιανόητα καταστροφικές κακοκαιρίες. Πιο πρόσφατο παράδειγμα οι ανεμοστρόβιλοι στις ΗΠΑ. Δυστυχώς όχι και το τελευταίο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή