Θα ξανάρθεις, δεν μπορεί παρά μια μέρα να ξανάρθεις!


Χρυσοβίτσι Αρκαδίας, 19-12-2021. Φωτ. Σταύρος Παυλόπουλος

Καστρί Κυνουρίας, 18-12-2021. Φωτ. Γιώργος Σταθόπουλος

Υμηττός, 18-12-2021. Φωτ. Αλέξανδρος Μήτσης


Υμηττός, 19-12-2021. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας 

 


41 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους, μόλις διάβασα το τίτλο Δάσκαλε γέλασα μια στάλα, να την πω την αμαρτία μου
    Αναμένουμε λοιπόν τον ερχομό με καρδιοχτυπι. Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχάς δάσκαλε πολύ ωραίες φωτογραφίες που αναρτήσατε από τους αγαπητούς φίλους,και δεύτερον ο τίτλος σας δεν νομίζω να είναι και τυχαίος δάσκαλε,κάτι βλέπει το έμπειρο μάτι σας, ο χειμώνας ειναι μπροστά ας ελπίσουμε κάτι θα κάνει γιατί όπως είπα και σε προηγούμενη ανάρτηση εμείς εδώ στην Όθρυ δεν έχουμε καταλάβει τίποτα ακόμη.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο μου, είναι απλή προσπάθεια για το ανέβασμα του ηθικού που έχει πέσει στα τάρταρα!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους και καλές γιορτές να έχουμε!! Καρδίτσα ελπίζω να δούμε κάτι γιατί μέχρι τώρα τιποτε ( για την πόλη μιλάω)και είμαστε και σε μια κατεξοχήν χιονομανα περιοχή! Εμεις και αν πρέπει να έχουμε παράπονο …. Αλλά ο χειμώνας μόλις άρχισε όποτε έχει δρόμο ακόμα. Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας ερχοσουν ξανα
    μοναχα για ενα βραδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φιλίποπτος παρατήσρησα οι φώτος δεν έχουν λευκό πύργο!...αλλά δεν πειράζει φθανει...που το ταξίδι....απλά αναβλήθηκε..!..στα σοβαρά τώρα....οι δυτικοί άνεμοι του Ειρηνικού έχουν κόψει την γραμμή χιονόστρωσης και στην Ευρώπη αλλά κυρίως στην Αμερική σε βορειότερο παράλληλο από εμάς...ελπίδα μας αυτοί όταν βγαίνουν στον Αντλαντικό...να αποκτήσουν βορειότερη τροχιά πρς Ισλανδία....σε αυτήν την περίπτωση ελπίζουμε....χμμμ προσήνεμος φωτογράφος..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς το παρόν όλα δείχνουν βροχές και νοτιάδες! Μετά έχει ο... Θεός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυνάμωσε αρκετά ο ΒΔ άνεμος σήμερα, και ο ροδίτικος ήλιος έβγαλε δοντάκια. Σήμερα καταγράψαμε τη μικρότερη μέγιστη θερμοκρασία για το μήνα Δεκέμβριο (μέχρι σήμερα), μόλις 10,7 με real chill αυτή τη στιγμή κάπου στους 8 βαθμούς. Ακόμα και το προηγούμενο Σάββατο λίγο πριν ξεκινήσουν τα φαινόμενα, και δυναμώσει ο αέρας, είχε προλάβει το θερμόμετρο να δείξει 12 βαθμούς. Γενικά πάντως όλες αυτές οι ημέρες ήταν και είναι ψυχρές. Θα μαλακώσει βέβαια το ΣΚ των Χριστουγέννων (όπως και σε όλη την Ελλάδα άλλωστε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε καμία 10ετια πάλι! Έχω την αίσθηση ότι τον φετινό χειμώνα δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα καλό και δεν θα δούμε μια άσπρη μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να ξανάρθει και μια και δυο...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρώτη μέρα του χειμώνα σήμερα Τετάρτη 22/12 (αφού χθες το ηλιοστάσιο μπήκε το απόγευμα, οπότε ήταν μισή - μισή) και τον υποδέχτηκα με διπλή βουτιά, στο Θυμάρι το απόγευμα και στο Φάληρο το πρωί. Έτσι, έχω κάνει διπλή βουτιά όλους τους χειμερινούς μήνες πλέον, αν και στην πραγματικότητα δεν το επιδίωξα.

    Απλά, θα πηγαίναμε με μια φίλη στη μητέρα μου που γιορτάζει και περιμένοντας να ετοιμαστεί βούτηξα στο Φάληρο το πρωί. Μετά, αφού φτάσαμε στο Θυμάρι και είχε μπονάτσα και 11-12 βαθμούς παρά τη συννεφιά, μπήκα στον πειρασμό για μια ακόμα εξερεύνηση στα κρυστάλλινα νερά. Χρόνια πολλά στις Νατάσες, σε όσες και όσους γιορτάζουν ακόμα και καλό χειμώνα σε όλους.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ όμορφες χειμερινές φωτογραφίες,μπράβο στούς φωτογράφους!
    Όσο γιά τη σημερινή ημέρα στην περιοχή μού θα δανειστώ λέξη τού Χριστόδουλου και θα πω,δηλητήριο!
    Κοντά στο μηδέν το πρωί,συννεφιά αρκετά πυκνή κατά διαστήματα όλη τη μέρα η οποία αφήσε κάτι ψιλόβροχα στα πεδινά και πασπάλες στα ορεινά από τα 950μ περίπου,ενώ οι μέγιστες έμειμαν σε μονοψήφιες τιμές ακόμη και αργά το μεσημέρι με την υγρασία να περονιάζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ βλέπω κινητικότητα και κύκλους των διατάξεων, θα κάνουν τον κύκλο τους οι νοτιάδες και θα έρθει και η μεσημβρινή κυκλοφορία και πάλι! Εξάλλου, ο χειμώνας είναι η καιρική κινητικότητα για την περιοχή μας και οι νοτιάδες είναι βασικοί παίκτες! Ακόμα και ο χειρότερος για την περιοχή μου καιρός Π όπου κυριαρχεί το αποφευκταίο σενάριο για χειμώνα, ζέστη, απουσία υετού και συχνά, σκόνη! Για την περιοχή μου, όλοι οι άλλοι καιροί το χειμώνα είναι προτιμότεροι από το Π των Χριστουγέννων, ακόμα και οι Αλκυονίδες μέρες! Αλλά είναι βασικός παίκτης της καιρικής κινητικότητας αυτής της εποχής,μου αρέσει ή δε μου αρέσει! Επειδή αντιπαθώ αυτό τον καιρό δε μπορώ να αρνούμαι ότι έχει και τις ημέρες που δικαιούται! Η εμμονή είναι αυτή που μας στενοχώρεί όταν συμβαίνει. Θέλω να πιστεύω ότι θα κάνει τον κύκλο του και θα περάσει!
    Ένα πράγμα με προβληματίζει σε σχέση με τους παλιούς χειμώνες και νομίζω ότι εκεί κρύβεται μεγάλο μέρος του κακού των τελευταίων 15 τουλάχιστον χειμώνων, έχουμε όλο και πιο σπάνιες διελεύσεις χαμηλών, με στροβιλισμούς στάσιμων χαμηλών με περάσματα καταιγίδων ή με περαστικές express ψυχρές εισβολές δε νομίζω ότι συνίσταται η παλιά κανονικότητα! Που είναι τα χαμηλά, που κάνουν αργές διελεύσεις από την κεντρική προς την Ανατολική Μεσόγειο με με τον αντικυκλώνα στα Βαλκάνια να βοηθά ώστε να έχουμε υετό σε ολόκληρη τη χώρα, με το νοτιά που ακολουθείται από το βοριά, με το δεδομένο χιόνι στα πεδινά της ΒΒΔ χώρας και σε κάποιες φάσεις μέχρι την πόρτα μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο σημερινός τίτλος ίσως να είναι προοικονομια για όσους θυμούνται την Οδύσσεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ώπα!!!Βροχερή βραδιά στη Δυτική Αττική χωρίς να το έχει δει κανένα μοντέλο!!! Έφυγα από Ασπρόπυργο με τις πρώτες ψιχάλες και ήρθα Μέγαρα με βροχή σε όλη τη διαδρομή!!! Πως και έτσι; Τι άλλαξε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ήμουν νέος μετεωρολόγος στην ΕΜΥ, οι αποτυχίες στην πρόγνωση ήταν πολλές κυρίως στις περιπτώσεις που τα συστήματα έρχονταν από τα ΝΔ (έλλειψη συμβατικών παρατηρήσεων) και για κάποιους λόγους δεν είχαμε στη διάθεσή μας δορυφορικές εικόνες. Όταν σημειώνονταν απρόβλεπτες βροχές και ήταν πολύ δύσκολο να το εξηγήσουμε, οι παλιότεροι συνάδελφοι έλεγαν το περίφημο «κακώς έβρεξε!» και η ιστορία τελείωνε εκεί. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με έκαναν προϊστάμενο προγνώσεων και τα μέσα (παρατηρήσεις και προγνώσεις) βελτιώθηκαν πολύ, το έψαχνα το θέμα, όπως ακριβώς έκανε ο Γκρέγκορι Χάουζ (Χιου Λόρι) στην αγαπημένη μου σειρά Ιατρικές Υποθέσεις (House M.D.). Εννοείται πως κάθε φορά τα ευρήματα των μικροερευνών τα συζητούσαμε με τους νέους συναδέλφους που πραγματικά το ήθελαν πολύ.
      Στη σημερινή απρόβλεπτη βροχή της Αττικής το βασικό αίτιο πρέπει να είναι κάποια περιφερειακή μικροδιαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα (βλέπε κυκλωνική ροή στη στάθμη των 500 hPa) και κατά δεύτερο λόγο το ανάγλυφο. Το πεδίο των επιφανειακών ανέμων είναι ασθενές και δεν εντοπίζονται εύκολα τυχόν μικροσυγκλίσεις.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
  15. Όντως έτσι ήταν,μια κρύα μέρα με βοριά ο οποίος έδωσε τη θέση του στην άπνοια και η ατμόσφαιρα έμοιαζε υγρή φθινοπωρινή! Δε φάνηκε να έρχεται από κάπου καιρός αλλά η βροχονεφωση αναπτύχθηκε κυριολεκτικά από πάνω μας,σαν αστάθεια. Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oι σταθμοί του meteo.gr, πάντως, κατέγραψαν σχεδόν μηδενικό υετό - με εξαίρεση αυτόν της Αίγινας με ένα χιλιοστό - από το χθεσινό ψιλόβροχο. Γυρίζοντας από το Θυμάρι και μέχρι την Καλλιθέα δεν χρειάστηκε να ενεργοποιήσουμε ούτε μία φορά τους υαλοκαθαριστήρες. Οι δρόμοι ήταν, πάντως, νωποί ως και βρεγμένοι, αλλά ίσως λόγω της άπνοιας και της υγρασίας να κράτησαν το λιγοστό νερό που έπεσε, για αρκετή ώρα.

      Το Π. Φάληρο είναι, εξάλλου, η πιο ζεστή περιοχή της Αττικής αυτές τις κρύες μέρες με πάνω από 12 βαθμούς, ενώ και η Νέα Σμύρνη έφτασε χθες τους 12,5. Τέλος, στις 21-23/12/2018, είχε σημειωθεί ψυχρή εισβολή, ισχυρότερη μεν από το κρύο που κάνει αυτό το τριήμερο, εφάμιλλη δε με εκείνη στις 18-19/12/2021. Και στις δύο περιπτώσεις ο καιρός ήταν ήπιος στη συνέχεια. Είναι μετά να μην σκέφτεσαι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται;
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Στις 21-23/12/2017 ήταν η ψυχρή εισβολή που σημειώθηκε ίδιες μέρες με τη φετινή.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  16. Πράγματι, και στη Σαρωνίδα από το απόγευμα εμφανίστηκε ένα ελαφρύ ψιλόβροχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα έρθουν κ τα χιόνια υπομονή ο χειμώνας μόλις τώρα ξεκιναει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιάννης απο Μυτιληνη23 Δεκεμβρίου 2021 στις 12:20 π.μ.

    Και στην Λέσβο συννεφιασε και μετα της 18:00 περιπου πασπαλισε στα ορεινα και στα χαμηλα χιονονερο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παρακολουθώ τα "τρεξίματα" των μοντέλων και με βάζουν σε σκέψεις.Απ την άλλη λέω Γενάρης έρχεται κάτι ανάλογο της εποχής θα έρθει, οπότε αισιοδοξω. Για να δούμε...Β.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα. Δυστυχώς κανένα φως στο τούνελ από τα μοντέλα για ουσιαστική χειμερινή περίοδο μέσα, στις γιορτές. Μπείτε να δείτε και θα φρίξετε. Για μένα πρέπει να αρχίσουν να χτυπάνε καμπανάκια.Γεναρης μπαίνει σε λίγες μέρες,δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με βροχές και χιόνια στα 2000μετρα.Φοβαμαι ότι στο τέλος θα μείνουμε με τις υψηλές προσδοκιες για άλλο ένα χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλή αυριανή και μεθαυριανή , καλές γιορτές σε όλους , καλή τύχη σε όλους και καλό τέλος στον εφιάλτη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα και χρόνια πολλά από Χαλκιδα.Βλεπω την ψυχολογία του μπλογκ πεσμένη μη βλέποντας στον ορίζοντα τον λευκό επισκέπτη..από την άλλη για την περιοχή μου τα βουνά γύρω γύρω χιονισμένα(πέρσι μέχρι μέσα Γενάρη αχιονα).Κρύα πρωινά και κρύες βραδιές και μιλάω για παραθαλάσσια(λίγο έξω από Χαλκιδα),ικανοποιητικά νερά.Θα ήθελα να ρωτήσω τον δάσκαλο ανεξάρτητως μοντέλου(ευρωπαϊκό η αμερικανικό) τι ποσοστό επαλήθευσης υπάρχει σε αυτά που δείχνουν μετά από 5 μέρες/ισχύει ότι η πρόβλεψη μετά από 5 μέρες πέφτει στο 50% για επαλήθευση?παίζει ρόλο αν επικρατεί μεσημβρινή κυκλοφορία η αντικυκλωνικες συνθήκες?ρωτάω γιατί όλα τα μοντέλα μετά τις 6 με 7 μέρες πετάνε όλο και διαφορετικά σενάρια γενικά μιλάω όχι για την περίοδο τώρα.Ευχαριστω εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα.Διακρίνω ΄μια κατήφεια στο στρατόπεδο των Αχαιών,στο αποίο ανηκω και εγω παιδιόθεν.Υπομονή και θα φυσήξει και ούριος χιονοάνεμος,χωρίς να απαιτηθεί κάποια κυριολεκτική θυσία.Προσωρινά ας χαρούμε,ειδικά εμείς οι πολύ ελλειμματικοί στο υετικό ΑΕΠ,τις βροχές της άλλης εβδομάδας ,αλλά και τα χιόνια στα βουνά.Εύγε σαυτούς που τα είχαν προβλέψει.Βαγγέλη χρόνια πολλά,Αναστασίας της φαρμακολυτρίας !.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Παίδες, το ματς τώρα ξεκίνησε και είχαμε ήδη έναν χιονιά ημιορεινών. Το είχαμε δεδομένο μήπως ή κάθε χρόνο χιονίζει στα 400 μέτρα 15/12? Προφανώς, ουδείς ξέρει τι θα ακολουθήσει, μπορεί αυτό το χιονάκι να είναι όλης της σεζόν, μπορεί και όχι όμως... Οκ, το επόμενο διάστημα φαίνεται ήπιο, αλλά δε χάθηκε και ο κόσμος.

    Καλά Χριστούγεννα σε όλους

    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ρε παιδιά και εγώ χιονοφιλος είμαι αλλά με την ακρίβεια που υπάρχει φέτος παρακαλάω να μην κάνει βαρύ χειμώνα ας χιονίσει μόνο στα βουνά για έχουμε νεράκι. ξέρετε που έχει πάει το αέριο το ρεύμα το πετρέλαιο?? το χιόνια μέσα στις πόλεις ήταν για τις εποχές ΠΑΣΟΚ να έχεις φράγκα και να κάθεσαι να το απολαμβανεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσει το χιούμορ σας δάσκαλε όπως επίσης και το τραγούδι που μου στείλατε. Εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα με υγεία και ευτυχία και επιτέλους να σταματήσει αυτή η τρελα

      Διαγραφή
  26. Μήπως λοιπόν λόγω ενεργειακής κρίσης να ερχόταν αλλά για λίγο;

    https://www.youtube.com/watch?v=u_49zgOVifY


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έξοχο! Όπως και το: https://www.youtube.com/watch?v=50A5kScq6VE
      Η ποιότητα κρατάει για πάντα. Όπως συμβαίνει και με τις παλιές ελληνικές ταινίες!

      Διαγραφή
  27. Ο Χελμός και ο Παρνασσός έχουν βάλει πολύ και καλής ποιότητας χιόνι .Τα αντίστοιχα χιονοδρομικά λειτουργούν απρόσκοπτα,όπως λένε οι προιστάμενοί τους.Τα ονόματα των προισταμένων , Άγριος και Τουρκοχωρίτης.Όχι,αν του βάσταγε του χιονιού ας μην έπεφτε σωρηδόν!!!.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν φοβήθηκε το χιόνι τον κ. Άγριο και τον κ. Τουρκοχωρίτη, φαντάσου τι έπαθαν πριν από κάμποσα χρόνια οι επιβάτες μιας πτήσης της Ολυμπιακής όταν άκουσαν από τα μικρόφωνα του αεροσκάφους ότι τους καλωσορίζουν και τους εύχονται καλό ταξίδι ο κυβερνήτης κ. Χάρος και ο συγκυβερνήτης κ. Μακαρίτης!

      Διαγραφή
    2. Εξασφαλισμενη πτήση.. Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
  28. Ακόμα για φαντάσου τι νιώθουν οι φοιτητές του ΕΚΠΑ-Αγγλική Φιλολογία,όταν παίρνουν το πρόγραμμα και βλέπουν ότι στο τάδε μάθημα θα έχουν την κ. Μακρή-Τσιμπούκη!!!-----Π.Α.

    Υ.γ. Δεν ξέρω αν είναι δημοσιεύσιμο ,πάντως είναι απολύτως αληθές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καραβατακης Αντώνιος24 Δεκεμβρίου 2021 στις 5:52 π.μ.

    Καλημέρα στον Δάσκαλο κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ.5 κ 50 ξημέρωμα με μείον 4 βαθμούς κελσίου κ ισχυρό παγετό ακτινοβολίας στο νησί. Εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα με υγεία κ πολλές καιρικές συγκινήσεις.Ο χειμώνας τώρα ξεκίνησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή